Forrás: http://szilvinaplo.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=290432&
Hajdina kolbász(krém)
Ez a recept már régóta érlelődött a gondolatomban, de csak most valósult meg. Két gyermekem lisztérzékeny, ezért teljesen elfogadom, hogy a gabona káros az embernek. A hajdina keserűfűféle, és nem rokona a búzának, lisztérzékenyek is ehetik!
A másik ok, amiért ez az étel fontos nekem, hogy a magyaros ízvilágot tükrözi, ami a családom számára elfogadhatóbb, mint a sok különleges íz.
Pontos mennyiségeket még nem írhatok, mert nem mértem, majd a legközelebbi alkalommal. Rögtön kétszer is csináltunk, olyan finom lett.
Alapja a beáztatott hajdina, amit húsdarálón ledaráltam. Ezt vízzel és olajjal krémesebbé tettem. Első alkalommal csak olajat tettem hozzá, úgy nekem már nagyon zsíros volt.
Ezután következett az ízesítés, amihez páromat vettem igénybe. Nagyon sok fűszert felvesz, nyugodtan lehet bele önteni :-)
- piros paprika (egy kevés csípős is)
- őrölt és egész kömény
- só
- fekete bors
- fokhagyma
Kis kolbászkákat formálva az aszalóban is szárítható.
Forrás: http://www.biotippek.hu/hajdina.html
Hajdina |
Régen jóval ismertebb növény volt, mint mindennapos étele a szegényeknek. Népies neve: pohánka, pogánygabona. Nem tartozik a gabonák közé, egy keserűfűféle termése. Manapság a táplálkozásunk tudományos megközelítésében emelik ki jelentőségét, elsősorban a benne található nagy mennyiségű rutin (P vitamin) tartalma miatt. Ez a vitamin a C-vitaminnal együtt erősíti a hajszálerek falát, csökkenti vérzés-hajlamot: a véraláfutásokat, a hajszáleres vérzéseket. Gátolja a vérrögképződést is, megakadályozza a vérlemezkék érfalhoz történő tapadását. Antioxidáns - szabadgyök elnyelő - hatásával csökkenti a rákkeltő anyagok hatásait, például a bélhámsejetek kóros szaporodását. Ajánlják fogyasztását magas vérnyomás kezelésére is. Tartalmaz még vasat, káliumot, lecitint, tiamint. Felhasználása: A hajdinának van egy jellegzetes "olaj" szaga, amit többszöri (3 - 4 -szeri) meleg vizes átmosással ki lehet küszöbölni. Ezután kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben kb. 20 perc után puhára főzhető. Közben érdemes kevergetni. A megfőtt hajadina ízében nagyon hasolít a tarhonyára, ezért kiválóan helyettesíthető minden olyan ételben, melyben tarhonya szerepel. De ehetjük köretként salátákhoz, szószokhoz, sült zöldségekhez vagy akár pörkölthöz is. Ízesíthetjük bazsalikommal, izsóppal, majorannával vagy édesíthetjük aszalt gyümölcsökkel, mézzel. Receptek:
Krumplis hajdina: Gyakorlatilag a pásztortarhonya mintájára készül. Olajon pirítsuk üvegesre a felaprított hagymát, majd adjuk hozzá a jól megmosott hajdinát. Rövid ideig pirítsuk együtt és öntsük fel kétszeres vízzel. Sózzuk, fűszerezzük (pirospaprika, bors...), végül rakjuk bele az apróra kockázott krumplit. Így együtt 20 perc alatt mindkettő megpuhul. Aki szereti halmozzon rá sült hagymát.
Édes hajdinakása: Vajon egy-két percig pirítsunk meg kb. 20 dkg hajdinát, s öntsük fel 6 dl meleg tejjel. Édesítsük mézzel, s gazdagíthatjuk mazsolával, vagy más aszalt gyümölccsel. Állandó keverés mellett addig fözzük míg a hajdina megpuhul. Hidegen ízesebb.
Hajdina céklasalátával: Pároljunk üvegesre egy fej felaprított hagymát olajon, adjunk hozzá kb. 20 dkg hajdinát s öntsük fel kétszeres mennyiségű enyhén sós vízzel; fözzük puhára. Úgy is feltehetjük a hajdinát főzni, hogy egészben tesszük bele a hagymát, s mikor megpuhult a hajdina, akkor kivesszük. Céklasaláta: A jól megmosott céklát hámozzuk meg és reszeljük le. Reszeljünk hozzá 2-3 almát, s kb. 1 evőkanálnyi nyers (friss) tormát. Ha bírjuk a torma erősségét rakhatunk többet is a salátába. A mézzel nemcsak édesíthetjük, hanem el is tudjuk nyomni a torma csípősségét. A kész salátát halmozzuk a hajdina mellé. |
Forrás:
250 g főtt hajdinát ledarálunk és összekeverünk 50 g friss édes tehéntúróval, 30 g barna, vagy graham liszttel, 1 tk. őrölt korianderrel, 1 csipet curryvel, majd lisztes kézzel gombócokat formálunk. A gombócokat forró vízben 10 percig főzzük.
Hozzávalók:
250 g hajdinaliszt (ha lehet frissen őrölt)
1/2 l ásványvíz
100 g frissen darált dió
100 g finomra vágott datolya
3 ek. olaj
és ha van belereszelhető 1 db vegyszermentes narancsnak a héja
Kikeverés után 1 óráig állni hagyjuk, majd olajos vagy kókuszzsíros tepsiben kis halmocskákba osztva elhelyezzük a tésztát. Előmelegített forró sütőben 20 percig kell sütni. Hónapokig megtartja ízét, zamatát.
Hozzávalók:
1 csésze hajdinadara
4 csésze forrásban lévő víz
1 evőkanál tengeri só
1 csésze teljes őrlésű búzaliszt
2 evőkanál szezámolaj
2 kis vöröshagyma (reszelve)
4-5 mogyoróhagyma (darálva)
1 maréknyi apróra vágott metélőpetrezselyem
Mély serpenyőben pirítsuk a hajdinát szárazon barnára és ropogósra. Adjuk hozzá a forrásban lévő vizet és a sót. Főzzük 20 percig, majd hagyjuk lehűlni, és adjuk hozzá a lisztet. Egy serpenyőben forrósítsuk meg az olajat, és futtassuk meg rajta a hagymát. Hagyjuk lehűlni. Keverjük a lehűlt hagymát, a darált mogyoróhagymát és a petrezselymet a kásához. Gyúrjuk össze, és formázzunk belőle tetszés szerinti alakú és méretű kroketteket, forgassuk meg teljes kiőrlésű búzalisztbe vagy zabpehelybe, majd süssük ki annyi olajban, amennyi éppen ellepi az edény alját. Amikor szép barnára sültek, tegyük őket papírkendőre ami a fölösleges olajat magába szívja.
Forrás: http://legjobbfogyokurak.blogspot.com/2007/11/hajdina-ksa-recept.html
Hajdina kása [recept]
Hozzávalók
1 csésze hajdina
3 csésze víz
bio ételízesítõ
só
2-3 evõkanál olaj
vöröshagyma
petrezselyem és zellerzöld
Elkészítése
Az olajon a vöröshagymát megfonnyasztjuk és rátesszük a kiválogatott, megmosott hajdinát. Kicsit pirítjuk, majd felengedjük az elõmelegített vízzel. Sót, ételízesítõt adunk hozzá és puhára fõzzük. Az utolsó percekben hozzákeverjük a petrezselyem-és zellerzöldet.
Igen tápláló õsi eledel. Önmagában is remek, de kis szelet párolt húst fogyaszthatunk hozzá.
Forrás: http://veganreceptek.freeblog.hu/
Ma is elég agyatlan kedvemben vagyok, úgyhogy megint egyszerű receptet írok. Hajdinakása!... Az egyik legfinomabb, legtartalmasabb, legkiadósabb tápféle, ha jól készítitek el.
Személyenként egy fél pohárnyi (igen, igen! Mondom hogy marha kiadós!) hajdinát futtass meg egy kevés olajon, tényleg éppen csak annyira, hogy átforrósodjon. Öntsd fel háromszoros mennyiségű vízzel, sózd meg ízlés szerint, aztán hagyd főni.
Ha már éppen csak hogy van alatta lé, akkor zúzz bele személyenként egy gerezd fokhagymát, és azzal hagyd teljesen sűrűre főni.
Ha kész, akkor húzd félre a tűzről, hagyd egy kevéssé hűlni, csepegtess bele szójamártást, kevéske chilikrémet vagy csípős olajat.
Tálaláskor szórd meg sok petrezselyemlevéllel.
A szerk. megj.: a hajdinakása eléggé "megfogja" az emésztést, ezért ajánlott vörösteát inni hozzá, ami amúgy is jól illik a hajdina egyéniségéhez.
Forrás: http://nyiregyhaza.kerak.hu
Hajdinakása |
Hozzávalók: | - 1 csésze hajdinához két csésze vizet számítsunk
|
| |
Elkészítés: | Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a hajdinát, és főzzük 15 percig. A hajdina szürkésbarna színű, szögletes formájú magvat adó gabonaféle. Hazánkban legfőképp Zala megye déli részén termesztik és fogyasztják. Felhasználása a rizshez hasonló, főzé¬se gyorsabb, íze más, jellegzetesebb |
Forrás: http://receptgyar.hu
Hajdinakása
Hozzávalók:
hajdina, füstöltszalonna, vöröshagyma, só
Elkészítés:
A szalonnát vágd kis kockákra és süsd ki. A zsírjában piríts aranysárgára
apróra vágott vöröshagymát, majd add hozzá a hajdinát. Sózd meg, tedd
bele vissza a kisült szalonnát, végül öntsd fel kétszer annyi vízzel,
mint amennyi hajdinát használtál. Lassú tűzön, fedő alatt főzd, míg a
kása fel nem szívja az összes vizet.
Hajdinás karfiolleves
1 fél fej (vagy egy kis fej) karfiol
3 szál sárgarépa
1 nagyobb fej lila hagyma
15 dkg hajdina
2 tk. pirospaprika, 3 tk. vegamix, 1 gerezd fokhagyma
2-3 ek. extraszűz olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, a répát karikákra
vágjuk, majd feltesszük főni. Kb. 15 perccel azelőtt, hogy a zöldségek a kívánt
puhaságot elérik, beletesszük a levesbe a fűszereket és a hajdinát. A tűzről
levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd belekeverjük az olajat, az apróra vágott
hagymát és a kinyomott fokhagymát. Tálalás előtt apróra vágott zellerzölddel,
vagy petrezselyem zölddel díszíthetjük.
Zöldséges hajdinakása
2 csésze hántolt hajdina
1 dl olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 kis zellergumó
1 fej hagyma
1 cukkíni
6 csésze víz
2 gerezd fokhagyma
só, kakukkfű, bazsalikom (vegamix)
A 2 csésze hajdinát megmossuk, és pirítani kezdjük kb. 5
percig. Majd hozzáöntjük az olajat, és a kis kockára vágott zöldségeket a
cukkíni kivételével. Itt is kb. 5 percig pirítjuk, majd a 6 csésze vízzel
felengedjük, fűszerezzük és sózzuk. A hajdinamag megpuhulásakor belekeverjük a
cukkínit. Lefedve még dagasztjuk kb. 15 percig. Tálaláskor formába is nyomhatjuk
és paradicsommal díszíthetjük.
Zöldséges hajdina
Hozzávalók:
500 g hajdina
2-3 közepes répa lereszelve
1 nagy fej hagyma lereszelve
1 közepes zeller lereszelve
2 ek. vegamix
só ízlés szerint
Mossuk meg, majd csöpögtessük le a hajdinát. Ha megszáradt
szárazon pörköljük meg folyamatosan kavargatva, majd ha már érezzük az enyhe
pörkölt szagot öntsük fel 2-3 szoros vízmennyiséggel, és keverjük hozzá a többi
összetevőt. Lassú tűzön főzzük puhára kb. 15-20 perc alatt.
Hajdina Lasagne
200 g egész hajdina
80 g hajdinaliszt
600 g paradicsom
120 g jégsaláta
1 db római saláta
ruccola saláta
80 g újhagyma
bazsalikom
olívaolaj
só
A hajdinát bő, sós vízben megfőzzük, majd kihűtjük.
Hozzákeverjük a hajdina lisztet, és bazsalikommal fűszerezzük. A masszából kevés
forró olajban kis palacsintákat sütünk, melyeket egy tepsiben rétegezünk
paradicsomkarikákkal. A tetejére paradicsomot teszünk, sózzuk, és sütőben
megsütjük. A zöld salátákat ujjnyi darabokra vágjuk, hozzáadjuk a darabolt
újhagymát, az olíva olajat, és összekeverjük.
Forrás: http://sanya.atw.hu/receptek.html
Vargányás hajdinaleves
Hozzávalók: 1 sárgarépa, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 paprika, 1 csokor petrezselyem zöldje. Egy deciliternyi hajdina, 1 babérlevél, só, őrölt feketebors, majoránna, bazsalikom. 2 evőkanál zsír, 6 evőkanál liszt, 2 evőkanál fűszerpaprika. 10 dkg vargánya.
A zöldségféléket megtisztítjuk, a sárgarépát négyfelé, a paprikát szeletekre vágjuk, a hagymákat kicsit bevágjuk. A petrezselyem zöldjét felszeleteljük. A hajdinát átmossuk és leszűrjük.
Leveses fazékba két liter vízhez hozzáöntjük a hajdinát, beledobjuk a zöldségeket, valamint a babérlevelet. A petrezselyem zöldjéből keveset félreteszünk a tálaláshoz.
A zsírban a lisztet barnulásig pirítjuk. Közben a levest befűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, majoránnával. Amikor a hajdina és a zöldségek is félpuhára főttek, hozzáadjuk a kockákra vágott vargányát. Összeforraljuk.
Az időközben szép világosbarnára pirult rántásba belekeverjük a fűszerpaprikát, és néhány evőkanálnyi lével felengedve, szűrön keresztül a levesbe csurgatjuk.
Tálalásnál megszórhatjuk petrezselyem zölddel.
Keletlen hajdinapogácsa
Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 20 dkg hajdinaliszt, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 2 kávéskanál só, 3 kávéskanál cukor, 2 evőkanál sertészsír, 1 tojás, kb. 6 evőkanál tejföl, 4 evőkanál darált mák. A tészta és a tepsi kenéséhez olvasztott zsír, a nyújtáshoz kevés liszt.
A kétféle lisztet a szódabikarbónával, sóval, kristálycukorral, és két evőkanál sertészsírral, és 4 evőkanál mákkal összemorzsoljuk. Hozzágyúrjuk a tojást, és a tejfölt. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, olvasztott zsírral megkenjük a tetejét. Összehajtogatjuk, megint megkenjük zsírral, és újra kinyújtjuk. Tetejét berácsozzuk, és kikent tepsibe pogácsákat szaggatunk belőle. Tetejét tojás sárgájával megkenjük és kisütjük.
Paradicsomos sertésragu hajdina körettel, paradicsomsalátával
Hozzávalók: 20 dkg sertéscomb, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 paradicsom, egy paprika. Egy kevés sertészsír, só, majoránna, őrölt feketebors.
Három deciliternyi hajdina, 2-3 evőkanál étolaj, 1 vöröshagyma, 1 fokhagyma, 1 babérlevél, só.
8 paradicsom, 1 teáskanálnyi ecet, csipetnyi só, bors, cukor, 2 evőkanál tökmagolaj.
A sertéshúst, a vöröshagymát, fokhagymát, paprikát apró kockákra vágjuk. A paradicsomokat is felszeleteljük.
Kevés zsíron üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd belekeverjük a húst, és fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a felvágott paprikát. Fűszerezzük sóval, majoránnával, borssal, és kicsit átsütjük. A paradicsommal együtt készre pároljuk.
A hajdinakörethez a gabonát átmossuk, leszűrjük, és bő vízben feltesszük főni. Kevés étolajat öntünk a tetejére, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet, és enyhén megsózzuk. Amikor megfőtt leszűrjük, és egy evőkanálnyi étolajjal összekeverjük.
A paradicsomsalátához a paradicsomokat vékony szeletekre vágjuk. Salátalevet készítünk ecettel, borssal, sóval, cukorral, vízzel. Tökmagolajjal ízesítjük, és elkeverjük a paradicsom szeletekkel. Tehetünk a tetejére frissen szelt petrezselyem zöldjét.
Gyümölcsös hajdinamálé
Hozzávalók: 50 dkg gyümölcs (körte, cseresznye, szilva, szőlő vagy tetszés szerinti idénygyümölcs), 30 dkg kristálycukor a gyümölcsökhöz. 6 dl aludttej, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 2 kávéskanál só, 2 kávéskanál kristálycukor, kb. 14 evőkanál búzaliszt, 8 evőkanál hajdinaliszt. A tepsi zsírozásához és a sütemény locsolásához sertészsír, 1 dl tejföl, a tetejére porcukor.
A gyümölcsöket megtisztítjuk, magházukat (magjukat) eltávolítjuk, és felkockázzuk. Egy tálban összekeverjük a kristálycukorral.
Az aludttejbe beletesszük a szódabikarbónát, sót, cukrot, a búzalisztet, a hajdinalisztet, és alaposan kikeverjük.(Az állagát sűrűbbre búzaliszttel, hígabbra pedig aludttejjel javíthatjuk, ha a gyümölcsünk nagyon levet ereszt akkor sűrűbb tésztát készítsünk.) Piskóta sűrűségű tésztamasszát kapunk, amit kizsírozott tepsibe öntünk. A tetejét megszórjuk gyümölccsel, meglocsoljuk kb 2 evőkanál tejföllel, és 1-2 evőkanál olvasztott zsírral. Előmelegített sütőben kisütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, mert hidegen jobb szeletelni. Tetejét meghinthetjük porcukorral.
Egyéb receptek:
Hajdinaleves:
Hozzávalók: hántolt hajdina, só, paprika, és a többi már csak attól függ, hogy mit szeret a fogyasztó. Ugyanis főzhető bele paprikás kolbász, vagy gomba, vagy petrezselyem, füstölt hús, sárgarépa.
A zöldségeket megtisztítjuk, karikákra vágjuk kivéve a vöröshagymát, a hajdinát megmossuk (ha húst főzünk, akkor azt is külön, majd apró kockákra vágjuk).
Elkészítés: a (húst és) zöldséget (együtt) lassan félpuhára kell főzni, és hozzáadni a hajdinát, majd teljesen puhára főzni. Miután már megfőtt paprikás rántással berántjuk, és felforraljuk.
Az egyes ízek pl.: paprika, vagy tejföl pikánssá, érdekessé teszik az ősi eledelt (úgymond felturbózzák a dolgot és ez által még élvezetesebb lesz a fogyasztás.)
Hajdinagombóc
Hozzávalók: 1 csésze hajdinakása (meghántolt hajdina), 2 ujjnyi füstölt szalonna, fél fej vöröshagyma, 1 evőkanál vágott petrezselyem zöld, 1 tojás, kevés só
Elkészítés: A hajdinakását lobogó vízzel leforrázzuk, és állni hagyjuk. Ha a kása megdagadt, akkor sós vízben jó keményre megfőzzük és kihűtjük. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk és kiolvasztjuk. A pörcöt kiszedjük, a zsírjában megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, beledobjuk az apróra vágott petrezselyem zöldet, elkeverjük, és a kásához adjuk. Hozzáadjuk a tojást, a sót, és jól összegyúrjuk. Vizes kézzel gombócokat formálunk, és a levesbe főzzük.
Párolt hajdinakása
Hozzávalók: kg hajdinakása, 1 fej vöröshagyma, 2 tojásnyi zsír, 2 ujjnyi füstölt szalonna, késhegynyi őrölt bors, só, forró víz
Elkészítés: A hajdinakását megmossuk, szitába tesszük és lecsurgatjuk. A zsírt felhevítjük, a hajdinakását átforgatjuk benne. Ha már kezd üvegesedni, hozzátesszük az egészben hagyott vöröshagymát, az őrölt borsot és forró sós vízzel fölengedjük, csak annyival, amennyi éppen ellepi. Lefödve puhára pároljuk. A szalonnát apró kockára vágjuk és megpirítjuk. A hajdinakását tálba öntjük, és a pirított szalonnát zsírjával együtt ráöntve tálaljuk. Tökmagolajos savanyú káposztával ebédre és vacsorára egyaránt fogyasztható. Pirított szalonna nélkül köretként is tálalható, a hagyma nélkül.
Hajdinamálé
Hozzávalók: 25 dkg hajdinaliszt, 3dl tej, 1 tojás, só, 3-4 evőkanál cukor, 2 kefir, zsiradék, 1 tejföl
Elkészítés: A hajdinalisztet a tejjel felfőzzük és kihűlés után a tojással, sóval, cukorral, kefirrel elkeverjük. Jól kizsírozott tepsibe öntjük és a tetejét tejföllel, meglocsoljuk. Kb. 40 percig közepes lángon, sütjük.
Zöldségleves hajdinabetéttel (10 személyre)
Hozzávalók: kg sárgarépa, kg fejes káposzta, 10 dkg hajdina, 50 g olaj, 10 dkg vöröshagyma, kakukkfű, só, bors
Elkészítés: a vöröshagymát és a zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát és a répát apró kockákra, a káposztát pedig csíkokra vágjuk, olajon megpirítjuk. A hajdinát külön pirítsuk meg és keverjük össze a zöldségekkel. Ízesítsük a fűszerekkel és öntsük fel 2, 5 l forró vízzel. Kis lángon fedő alatt 30-40 perc alatt puhára főzzük. Szűcs Zsuzsanna receptje
Fűszeres gombócok (10 személyre)
Hozzávalók: 200 g olaj, 6dl tej, 25dkg hajdinaliszt, 10 db kemény tojás, 100 g tejföl (12%-os), 20 dkg napraforgómag, 2 db tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, 1 cs. snidling, 2 cs. petrezselyem, só, őrölt fehér bors, reszelt szerecsendió, őrölt édesnemes paprika, olaj a sütéshez
Elkészítés: forrósítsuk fel az olajat, szórjunk bele 150 g lisztet és pirítsuk aranysárgára. Öntsük rá a tejet, forraljuk fel és 10 percig kevergetés mellett kis lángon, főzzük. A megmosott petrezselymet és snidlinget vágjuk apróra. A meghámozott kemény tojásokat vágjuk kockákra és keverjük az összevágott fűszernövényekkel és a tejföllel együtt a kissé kihűlt rántáshoz. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítsük, végül adjuk hozzá a megpirított napraforgómagokat. A megmaradt tojást verjük fel paprikával. Forrósítsuk fel az olajat. A tésztából formáljunk kis gombócokat és forgassuk meg a maradék lisztben, a tojásban, végül a zsemlemorzsában. Forró olajban süssük ropogósra, és tálalásig tartsuk melegen.
Szűcs Zsuzsanna receptje
Hajdinás burgonyagombóc bazsalikommártással (10 személyre)
Hozzávalók:
A gombóchoz: 2 kg burgonya, 5 db tojás, 30 dkg hajdinaliszt, 30 dkg reszelt parmezán sajt, 125 g vaj vagy margarin, só
A mártáshoz: - 2 kis fej vöröshagyma, 10 dkg vaj vagy margarin, 2. 5 dl száraz fehérbor, 5 dl tejszín, 2 db citrom, 20 ág bazsalikom, só, őrölt fehér bors
Elkészítés: a héjában főtt burgonyát meghámozzuk, áttörjük, majd keverjük el a tojásokkal, liszttel és 125 g sajttal, sózzuk meg, és alaposan dolgozzuk össze. Lisztezett deszkára hideg vízbe mártott kanállal szaggassunk belőle kis gombócokat, majd enyhén sós, forrásban, lévő vízben főzzük ki. Ha megfőtt, alaposan csepegtessük le és olvasztott vajjal meglocsolva, tartsuk melegen. A mártáshoz a megtisztított és apró kockákra vágott hagymát kevés olajon pároljuk üvegesre, öntsük rá a bort, a tejszínt és forraljuk fel. Lassan sűrítsük krémszerűre, majd adjuk hozzá a citrom levét és a vékony csíkokra vágott bazsalikomleveleket. Ízesítsük sóval, borssal, majd lassan keverjük bele a maradék olvasztott vajat. Tíz tányérra osszuk el a gombócokat és a mártást, a maradék reszelt sajttal megszórva tálaljuk
Szűcs Zsuzsanna receptje
Töltött paprika hajdinával (10 személyre)
Hozzávalók: 20 dkg hajdina, 2kg zöldpaprika, 25 dkg reszelt trappista sajt, 10 dkg vöröshagyma, 10 dkg olaj, 60 dkg sertéshús, 2 db leveskocka, petrezselyem zöld, só
Elkészítés: a darált húst összegyúrjuk a megmosott hajdinával, sóval, petrezselyem zölddel és az olajon megpárolt hagymával. A megmosott zöldpaprika magházát eltávolítjuk, félbevágjuk és megtöltjük a töltelékkel, zöldséglevesben puhára főzzük. Kiolajozott tűzálló tálba tesszük, megszórjuk reszelt sajttal és összesütjük. Érdekességképp apróra vágott, pirított földimogyoróval is gazdagíthatjuk.
Szűcs Zsuzsanna receptje
Tavaszi hajdina egy tál (10 személyre)
Hozzávalók: - hajdina 750 g - vöröshagyma 100 g - fokhagyma 5 gerezd - olaj 200 g - sárgarépa 500 g - zöldborsó 500 g - pulykahús 600 g - petrezselyemzöld, só, - leveskocka 2 db
Elkészítése: a hagymát apróra vágjuk, összezúzott fokhagymával, a kockákra vágott pulykahússal és a hajdinával. Az olajon enyhén megpároljuk, 2, 5 l meleg
zöldség levessel leöntjük, fűszerezzük. Fedővel lefedve kis lángon 15-20 percig főzzük. Majd hozzáadjuk a répát és a borsót. Készre főzzük, és szükség szerint
utóízesítjük. (1 adag 632, 7 kcal energiát, 24, 1 g fehérjét, 27, 1 g zsírt és 60, 2 g szénhidrátot tartalmaz.)
Köret
Hajdina brokkolival (10 személyre)
Hozzávalók: - hajdina 500 g - brokkoli 1250 g - kefir 1000 g - fokhagyma 8 gerezd - só
Elkészítése: a hajdinát 1, 2 l sós vízben megfőzzük, ízesítjük az összezúzott fokhagymagerezdekkel. A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük és kevés sós vízben fedő alatt, megpároljuk. Ha elkészült, hozzákeverjük a hajdinakásához. A tetejét leöntjük a kefirrel és közepesen meleg sütőben, átsütjük.
(1 adag 278, 5 kcal energiát, 12, 6 g fehérjét, 4, 5 g zsírt és 43, 1 g szénhidrátot tartalmaz.)
Desszert
Hajdinakása Fekete-erdő módra (10 személyre)
Hozzávalók: - hajdina 500 g - olaj 25 g - napraforgómag 250 g - méz 250 g - málna 250 g - meggy 500 g - fahéj, só
Elkészítése: a megmosott hajdinát az olajon kissé megpirítjuk, felöntjük 1 l vízzel, ízesítjük a mézzel, fahéjjal és kását készítünk belőle. Ha elkészült, az alaposan megmosott gyümölcsöket belekeverjük. A tetejét megpirított napraforgómaggal szórjuk meg.
(1 adag 467, 9 kcal energiát, 14, 4 g fehérjét, 15, 3 g zsírt és 67, 3 g szénhidrátot tartalmaz)
Almás hajdinafelfújt (10 személyre)
Hozzávalók: - hajdina 40 dkg - tej 16 dl - víz 4 dl - alma 50 dkg - tojásfehérje 6 db - vaníliás cukor 25 g - margarin 4 dkg - citrom 2 db - cukor 10 dkg
Elkészítése: a megmosott és átválogatott hajdinát a tej és a víz keverékében feltesszük főni. Ízesítjük a cukorral, a citrom levével és reszelt héjával. Ha megpuhult, belekeverjük a lereszelt vagy szeletekre vágott almát. A felvert tojásfehérjék habját óvatosan beleforgatjuk, majd margarinnal kikent hőálló üvegtálba tesszük, és alaposan átsütjük, amíg a teteje szép piros nem lesz.
Dúsíthatjuk durvára vágott diódarabokkal vagy mazsolával és ízesíthetjük őrölt fahéjjal is.
(1 adag 319, 4 kcal energiát, 11, 3 g fehérjét, 6, 3 g zsírt és 50, 6 g szénhidrátot tartalmaz.)
Forrás: www.mindmegette.hu
Almás hajdinakása
Hozzávalók:
- 3-4 személy desszertjéhez:
- 2 dl hajdina
- 5-6 dl víz
- 2 nagy vagy 3 kisebb alma
- ízlés szerint méz
Elkészítés:
A hajdinát a vízben megfőzzük (kb. 20 perc). Addig kell főzni, míg magába szívja az összes vizet és megpuhul.
Amíg a hajdina fő, meghámozzuk az almákat, magházukat eltávolítjuk, és az almát lereszeljük, esetleg turmixoljuk. A megfőtt hajdinához keverjük. Ízesíthetjük fahéjjal, gyömbérrel, citromhéjjal. Ha nem találjuk elég édesnek, mézet is tehetünk bele.
Megjegyzés:
Ezt az ételt azok az ismerőseim is szeretik, akik másként elkészítve nem rajonganak a hajdináért, mivel az almával nagyon kellemes az íze.