HTML

Receptek Vegyesen

Mindenféle receptek

Friss topikok

  • Gorni: @Ballainé Hajdu Gyöngyi: Mint a rizst, a hajdinát is pirítani kell, mielőtt főzöd (egy-két evőkaná... (2020.02.05. 15:39) Hajdina

Linkblog

Kukoricadara

2010.03.21. 22:04 EvlynRoe

Forrás: http://receptgyar.hu/kukoricadara

Kukoricadarás túrógombóc

 

Hozzávalók:

8 dl víz, 2 dl tej, pici só, 2-3 evõkanál cukor, 2 dl kukoricadara, 25 dkg tehéntúró, díszítéshez cukrozott tejföl, darált mák.

 

 

Elkészítés:

A
vizet a tejjel és a pici sóval felforraljuk, belerakunk 2-3 evõkanál
cukrot. 2 dl kukoricadarával elkeverjük, és hagyjuk állni, hogy
megdagadjon a dara. Ezután a 25 dkg tehéntúróval simára keverjük.
Fagylaltos- vagy evõkanállal adagoljuk, majd darált mákba hempergetjük,
és eperdzsemmel vagy friss eperrel, málnával is tölthetjük. További
fõzést nem igényel. Porcukorral lehintve, vagy cukrozott tejföllel
tálaljuk. (Frank György, Mr. Muki cukrászda, 2002. 08.17.)

 

 

Kukoricagombóc

 

Hozzávalók:

30
dkg kukoricadara, 1 db tojássárgája, 1 evőkanál vaj, vagy margarin, 1
pohár tejföl, 10 dkg trappista sajt, 1 teáskanál só, csipetnyi őrölt
bors, vegeta.

 

 

Elkészítés:

1
l forrásban lévő, sós vízbe folytonos keverés mellett beleszórjuk a
kukoricadarát, és 1 percig főzzük. Hozzáadjuk a vegetát, a sót és a
vajat, majd a tűzről lehúzva hozzákeverjük a tojássárgáját, és fedő
alatt duzzadni hagyjuk a masszát, kb. 10 percig. Utána vizes kézzel kis
gombócokat formálunk belőle, és egy kivajazott tepsire rakjuk őket
egymás mellé. A tejfölt elkeverjük egy kis sóval, borssal és
evőkanállal a gombócokra rakjuk. Reszelt sajttal megszórjuk és forró
sütőbe tesszük, míg a sajt meg nem olvad. Köretként tálaljuk.

 

Kukoricagaluska

 

Hozzávalók:

2,5 dl kukoricadara, 1 dl búzadara, 1 dl zsemlemorzsa, só, 0,5 dl tejföl, 5 dkg vaj.

 

 

Elkészítés:

Egy
liter vizet felforralunk, a morzsát a vajon megpirítjuk, és kis vízzel
meglocsoljuk. Keverés mellett a darákat a vízbe öntjük, és addig
fõzzük, míg elválik az edény oldalától. Kanállal galuskát formázunk
belõle, morzsába forgatjuk, tálaláskor tejföllel meglocsoljuk.

 

Vöröskáposztás rakott puliszka

 

Hozzávalók:

30 dkg kukoricadara, 1 közepes fej vöröskáposzta, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál só, vegeta.

 

 

Elkészítés:

1
l fövő vízbe folytonos keverés mellett beleszórjuk a kukoricadarát és
ahogy újra főni kezd, lehúzzuk a lángról. Belekeverjük a vegetát és a
só felét. Lereszeljük a káposztát, és az olajon, fedő alatt puhára
pároljuk. Ehhez adjuk a só másik felét. Egy tűzálló tálat kivajazunk,
ráterítjük a még meleg puliszka egyharmadát (vigyázat: ne hagyjuk
kihűlni, mert akkor megmerevedik és kenhetetlenné válik!), rátesszük a
káposzta felét, megint puliszka következik, aztán megint káposzta, majd
puliszkaréteggel borítjuk. Tetejére olvasztott vajat öntünk. Forró
sütőben, aranyszínűre sütjük.

 

Puliszka

 

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók:

(4 személyre)

  • 1.5 l víz

  • 500 g kukoricadara

  • 1 e.k. só

Elkészítése:

A vizet egy valamivel nagyobb fazékban felforraljuk a
sóval. Mikor lobogva forr lejjebb vesszük a lángot, és folytonos keverés
közben beleöntünk egy zacskó kukoricadarát. Pár percig keverjük, utána
lefedjük, még kb. 5 percig hagyjuk főni nagyon gyenge tűzön. Elzárjuk alatta
a tüzet, és lefedve hagyjuk állni legalább 10 percig.

Jó, ha vastag aljú fazékban készítjük, és lángelosztót
teszünk alá, mert könnyen leragad.

Ez a "lusta" módszer.

Az eredeti recept szerint addig keverjük, míg a
puliszka el nem válik az edény falától.

Jó étvágyat!

Császármorzsa gyümölcsös öntettel

  • 120 g kukoricadara

  • 80 g tönkölydara

  • 80 g zabpehely

  • 40 g méz

  • 120 g bio meggylekvár (vagy más lekvár vagy friss gyümölcsök)

  • Olaj

Kukoricadarát, a tönkölydarát, a zabpelyhet az olajban
pirítjuk, hozzáadjuk a mézet, és egy kevés vizet. Alaposan összekeverjük, majd a
tűzről levéve fedő alatt duzzasztjuk. A kész morzsát lekvárral, vagy
gyümölcsökkel tálaljuk.

Puliszka

 

Hozzávalók: kb ¾ kg
kukoricadara, 2 l víz, só

Elkészítés: A két liter vizet odatesszük
főni a sóval. Sót annyit teszünk bele, hogy amikor megkóstoljuk úgy kell
éreznünk mintha elsóztuk volna egy kicsit. Ha felforrt a víz akkor kiöntünk
belőle kb. 1 liternyit és a megmaradt vizet visszatesszük a tűzre. Ekkor
elkezdjük lassan belecsurgatni a kukorica darát és folyamatosan kevergetjük
fakanállal mint a tejbegrízt. Ha keményedik nagyon akkor öntünk még abból a
vízből amit félretettünk. Az állaga nem önthető kell legyen. Akkor van kész ha
már kb. egy 15-20 percet kevergettük. Ez általában férfi munka mert sokat kell
kevergetni. Ha már a puliszka kész a megmaradt vízbe belemártogatjuk a fakanalat
és a vizes fakanállal leválasztjuk a puliszkát az edény oldaláról és kiborítjuk
egy lapos tányérra. Ezután csak tőlünk függ, hogy mi mellé
fogyasszuk.

Kukoricakása juhtúróval

Hozzávalók:

35 dkg kukoricadara

25 dkg juhtúró

4 szelet főtt császárszalonna

2 kiskanál zsír

2 dl tejföl

Elkészítés:

Egy liter forrásban lévő sós vízhez kevergetés mellett hozzáadjuk a kukoricadarát. Tűzálló edényt kikenjük zsírral és egy réteg kását öntünk bele majd megszórjuk juhtúróval. Majd megint kása, megint juhtúró - ahány réteget szeretnénk. Az utolsó réteg kása legyen, rajta tejföllel. 20 perc alatt megsütjük- Ezalatt lepirítunk egy kis szalonnát, melyet majd díszítésként fogunk használni. Jó étvágyat! 

Tejleves gombóccal

Hozzávalók:

10 dl tej

20 dkg kukoricadara

Elkészítés:

A tejet felfőzzük majd 6 dl tejbe forrás közben elkeverjük a kukoricadarát míg be nem sűrűsödik. Vigyázzunk, nehogy megcsomósodjon! Miután összeállt, gombócokat szakítunk belőle, tányérba rakjuk és felöntjük a maradék forró tejjel. Jó étvágyat hozzá!

Forás: http://www.tutireceptek.hu/gyumolcsos-kukoricadara-torta

Gyümölcsös kukoricadara-torta recept

Kategória:
Reform ételek

Hozzávalók:
- 1/2 csésze kukoricadara
- 2 ek. mazsola
- 3 ek. méz (édesítőszerrel is helyettesíthető)
- 1 kk. só
- 1 csésze gyümölcs (jobbak a bogyósok, pl. eper, feketeszeder)
- 1 kk. vaj forma kikenéséhez

Elkészítés:
Válasszunk ki egy formát, ami olyan nagyobb legyen. Jó egy tortaforma is. Öntsünk teli vízzel, majd ezt a vízmennyiséget egy lábasban forraljuk fel.
Adjuk bele a sót, a mazsolát és apránkét szórjuk bele a darát.
Ha már sűrű a massza, keverjük el benne a mézet és a kivajazott formába öntsük bele a felét. Nyomkodjuk bele a szedret, vagy egéb gyümölcsöt, erre pedig öntsük rá a maradék ,,tésztát".

Nem kell sütőbe rakni, csak simán ki kell borítani egy tálcára vagy tányérra, ha már kihűlt.
Tetejét még díszíthetjük gyömölcsökkel.

Jó étvágyat!

Tanácsok:
Kukoricadara kapható piacon és nagyobb bevásárló központokban is.
 

 

Forrás: http://napmatka.blogspot.com/2009/05/csaszarmorzsa-kukoricadarabol.html

Császármorzsa kukoricadarából
Hozzávalók (1 főre): 1 pohár (2dl) kukoricadara, 1 pohár tej, 1 pohár víz, 2ek cukor (a sütéshez: olaj)


Elkészítés: a hozzávalókat egy tálban összekeverem. Néhány órát (mondjuk délig) állni hagyom, majd kevés olajon megsütöm. (Én jó morzsásan, kicsit lepirítva szeretem.)
Ízlés szerint savanykás lekvárral (estleg porcukorral megszórva) fogyaszthatjuk.
 

 

Forrás: http://www.receptindex.com/kaposzta/kukoricadaraval

NAGYI TÖLTÖTT KÁPOSZTÁJA kukoricadarával


 

Hozzávalók: 50 dkg sertéscomb, 25 dkg kukoricadara, 20 dkg füstölt szalonna, 1 kis fej kemény káposzta, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl paradicsomlé, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, só, őrölt bors, őrölt pirospaprika, ecet.

Elkészítés: A sertéshúst ledaráljuk, hozzákeverjük a kukoricadarát, a felkockázott füstölt szalonna felét, és a tört fokhagymát. Sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük. A megmosott káposztafejet ecetes, sós vízben, gyenge tűzön előfőzzük, majd leveleire szedjük, és egyenként megtöltjük. Mielőtt megtöltjük a káposztaleveleket, a vastagabb ereket laposra vágjuk, hogy könnyebb legyen feltekerni. A megmaradt káposztát apróra vágva egy fazék aljára tesszük, majd arra rárakjuk a megtöltött káposztákat. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és egy tányért teszünk nyomatéknak a tetejére. Fedő alatt, gyenge tűzön készre főzzük. A megmaradt szalonnát kisütjük. A tepertőt kiszedjük, a zsírjában barna rántást készítünk, és megszórjuk pirospaprikával. Vízzel elkevert paradicsomlével felöntjük, majd a káposztára öntjük, és összefőzzük. Tálaláskor a káposztát tejföllel meglocsolva, és szalonnatepertővel megszórva kínáljuk.
 

Jó tanács: Főzés közben többször mozgassuk, rázogassuk a fazekat, nehogy odaégjen.
 

 

Forrás: http://etelek.net

Juhtúrós, szalonnás puliszkatorta

 

  • 20 dkg. kukoricadara
  • 20 dkg. füstölt császárszalonna ( bacon)
  • 20 dkg. juhtúró
  • 1 - 2 dl.tejföl
  • 5 dkg. vaj
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • l doboz csemege kukorica
  • őrölt fekete bors
  • 2 szem érett paradicsom
  • 1 db. kisebb cukini (vagy tök,patiszon,alma,stb)

A cukkinit megpucoljuk, 1x1 centiméteres darabokra felkockázzuk. A paradicsomot összevágjuk, a fokhagymát apróra szeleteljük.
Edényben a vajat megolvasztjuk és ebben a kukoricadarát folyamatosan keverve megdinszteljük Ezután hozzátesszük a apróra vágott fokhagymát, a cukkinit és a csemege kukoricát, megsózzuk, megborsozom kedvünk szerint. Az egészet feleresztjük meleg vízzel és a masszát megfőzzük. A kikent tűzálló tálba öntve a masszát elsimítjuk, a tetejét juhtúróval terítjük, amit tejfölözünk. A végén szalonnaszeletekkel lefedem, amire a szeletekre vágott paradicsomot is rátesszük.
Közepesen meleg sütőben 10 -15 perc alatt készen lesz.

 

édes puliszka

 

  • - 25 dkg kukoricaliszt / kukoricadara
  • - kb. 1 liter víz
  • - 10 dkg mazsola
  • - 10 dkg darált mák / kókusz reszelék
  • - ízlés szerint - agavészirup, maltex, sztívia, juharszirup, méz
  • - ízlés szerint őrölt fahéj
  • - tetejére KAROB-por

- A kukoricadarát előző nap áztatjuk.
- A mazsolát – a főzés napján – jól megmossuk, és szintén áztatjuk (kb.. 4 órával előbb).
- A darát kb.. háromszoros mennyiségű vízben - állandó keverés mellett - sűrűre főzzük.
- Ha az összes dara benne van (s közben sikerült csomómentesre is keverned), hagyd még egy percig a lángon, majd tedd félre, egy fél órát pihentesd.

Lekváros málé (kukoricalepény)

 

  • 5 dl tej
  • 2 dkg cukor2 dkg vaj+a tálhoz
  • 2 tasak vaniliás cukor
  • 15 dkg kukoricadara
  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg szilvalekvár
  • 2 ek.porcukor

A tejet felforraljuk,mikor forr,hozzákeverjük a cukrot,a vajat,a vaníliás cukrot,és beleszórjuk a kukoricadarát nagyon szépen lassan folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük,de még picit folyós legyen.
Kivajazunk egy pici tepsit vagy tűzálló tálat,és a málé felét hozzá öntjük.
A diót Összekeverjük a szilvalekvárral,háromnegyed részét rákenjük a masszára,majd a másik felével lefedem.
A tetejét kenjük meg a visszamaradt diós lekvárral,rászórom porcukorral.
Egy-egy szem vagy darabka gyümölccsel is díszíthetjük.
Hidegen vagy még langyosan fogyasztható.

Kukoricás süti

 

  • Hozzávalók:
  • - 2 cs kukoricadara
  • - 2 cs zabpehely
  • - 1/2 cs kókuszreszelék
  • - 1 tk só
  • - 2 1/4 cs forró víz
  • - 1/2 cs mazsola

Keverjük össze a kukoricadarát, a zabpelyhet, a kókuszt és a sót. A mazsolát pedig enyhén turmixoljuk össze a mazsolával, és hagyjuk állni pár percig. Evőkanálnyi adagokat helyezzünk sütőlemezre, majd 160-170 °C-os sütőben addig pirítsuk, amíg az alja aranybarna nem lesz (kb. . 45 perc). Lekvárral fogyasztva ajánljuk.

Fokhagymás puliszka ( mamaliga)

 

  • 50 dkg. kukoricadara
  • 1,5 liter víz
  • 1 evőkanál só
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg. vaj
  • 2 dl. tejföl

A lobogóan felforrósított, sózott vízbe pergetjük a kukoricadarát és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.- Ja kész, egy méretesebb edénybe kitöltjük, a tetejét elsimítjuk és megöntözzük a hideg tejföllel. Közben a vajaz megolvasztjuk, a összetört fokhagymával kicsit pirítom, majd ezt is a tetejére tesszük.

 

Arizonai kukoricakenyér

 

  • -2 tojás
  • -500 ml rizs vagy zabtej
  • -2 teáskanál sütőpor
  • -225 g sárga kukoricadara
  • -120 g durva (lencse) liszt
  • -75 g napraforgóolaj

Melegítsük a sütőt 190°C-ra és vajazzunk ki egy 20-20 cm-és,5 cm mély tepsit. Közepes méretű keverőedényben verjük habosra a tojásokat. Vegyítjük a tojásokhoz a rizs-vagy zabtejet és a sütőport. Habverővel vegyítjük hozzá a kukoricadarát és a lisztet,amíg sima massza nem keletkezik,kis levegőbuborékokkal benne (a legjobb,ha kézi habverőt használunk).Öntsük a masszát a tepsibe és a sütő közepén 25-30 percig pirítsuk,majd végezzünk szúrópróbát. Ha kész,öntsük ki a tepsiből és tálalom melegen,vagy hagyjuk kihűlni.

http://www.mindmegette.hu/polenta-vagy-puliszka-38545

Puliszka nálunk, polenta az olaszoknál, meg még a világ jónéhány táján. Percek alatt elkészül, igazán olcsó, de a legnagyobb érdeme, hogy számtalan módon elkészíthető.

Puliszka posírozott tojással, sajttal és salátával Puliszka posírozott tojással, sajttal és salátával

 

Készíthetjük lágyan, sajttal és túróval megszórva, tejföllel meglocsolva 15 perc alatt elkészül. Persze tehetünk rá szalonnapörcöt vagy sült hagymát is, nem fogja elrontani. Vannak, akik az édes-lágy variációra szavaznak, ők egy tálka hideg tejbe mernek egy nagy kanálnyit, és cukorral megszórva kanalazzák.

Ha kicsit keményebbre, sűrűbbre főzzük, rétegezhetjük sütőtálba spenóttal és túróval, paradicsomraguval és juhtúróval, de akár maradék pörkölttel vagy lecsóval, húsos raguval is. Ha a tetejét megszórjuk egy kis reszelt sajttal, majd a sütőben pirosra sütjük, tortaként szeletelhetjük a látványos és finom puliszkarakottast.

Meg is süthetjük a polentát Meg is süthetjük a polentát

Ha egészen sűrűre főzzük és lehűtjük, formázhatjuk akár lepénykékké, korongokká, de kiönthetjük még melegen tepsibe, és utána kockázhatjuk, vághatjuk háromszögekre. A masszába tehetünk egy kevés reszelt sajtot is, így amikor feldarabolt puliszkalepényeken sütőben vagy kevés vajon megpirítjuk, szinte önmagában, fokhagymás tejföllel fogyaszthatjuk, de persze adhatjuk köretnek is. 

 

Ha kellően fűszerezzük a még meleg puliszkát, majd torta- vagy pitefomába öntjük, és úgy sütjük meg, salátával fogyasztva egyszerű, olcsó és könnyű ebédet, vacsorát kapunk.

Polenta - piteformában megsütve Polenta - piteformában megsütve

 

Puliszka – a szegények tápláléka

A szegényebb családok táplálkozásában a múlt század elejéig jelentős szerepet töltöttek be a kukoricából készült ételek. A korabeli étrendből ugyanis gyakran hiányzott a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs; a kor embere vitaminban meglehetősen szegényesen táplálkozott. Ugyanakkor a kemény munka jó fizikai erőnlétet követelt, amit bőséges kalóriafogyasztással igyekeztek pótolni. Fő táplálékuk a szalonna és a kenyér mellett a burgonya, és a kukoricából készült ételek voltak, melyeket hagymával, répával, a jobb módú családok pedig túróval, dióval, mézzel tettek még laktatóbbá.

A kukoricalisztből készült eledel egyaránt népszerű volt a Felvidéken, a Dunántúlon és Erdélyben is. Kedvelt eledel volt mind az ünnepnapokon, mind a dolgos munkanapokon, ették reggelire és vacsorára, leveshez, húshoz, főzelékhez, de akár magában is…

 
A kukoricaliszt helyettesíthető kukoricadarával, a víz pedig tejjel. Gazdagítható hagymával és szalonnával.
Alaprecept

Hozzávalók:
20 dkg kukoricaliszt
4-5 dl víz
2 dkg vaj

Elkészítés: A sós vizet felforraljuk, majd óvatosan, folyamatos keverés mellett (hogy ne csomósodjon) hozzáadjuk a kukoricalisztet és sűrű kásává főzzük. Amikor besűrűsödött, hozzákeverünk egy kevés vajat. A masszát beleöntjük egy fóliázott, kerek hőálló tálba, vagy egy vajjal kikent evőkanállal kiszaggatjuk galuskának. Az előbbi esetben megvárjuk, míg megdermed, és szeletekre vágva (és esetleg kisütve) tálaljuk. Kiváló körete bármilyen szaftos húsételnek.

Puliszka gombával grillezve Puliszka gombával grillezve
Az olaszok kásája

A polenta hagyományosan kukoricalisztből készül, de kukoricadarából is megfőzhető. Magas rosttartalmú, gluténmentes gabona, tehát lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Tulajdonképpen mindegy, hogy puliszkának vagy polentának hívjuk, ugyanarra gondolunk. Talán annyi a különbség, hogy az olaszok - természetesen - a saját fűszereiket, raguikat használják hozzá. Gratinírozzák mozzarellával és paradicsommal, rétegezik bolognai raguval, vagy olívabogyóval gazdagítják magát a kukoricakását, és paradicsomszósszal sütik össze sütőben.

Mivel maga a kukoricadara és a kukoricaliszt semleges ízű, bármilyen ízesítéssel elkészíthetjük. Csak a képzeletünk és a kreativitásunk szab határt! 

Sajtos polenta spenótszósszal

Hozzávalók 4 személy részére:
25 dkg kukoricadara
7 dl víz
6 evőkanál vaj
20 dkg feta
1 teáskanál só
2 evőkanál tejföl
25 dkg spenót
1-2 evőkanál zabpehely

Elkészítés: A fetát kockákra vágjuk. A vizet a sóval egy mély serpenyőben forrásig melegítjük, a kukoricadarát állandó keverés mellett a vízhez adjuk, hozzáadjuk a sajtot, és folyamatosan kavargatva addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ekkor elsimítjuk a polentát a serpenyőben, és hagyjuk kihűlni. Közben a spenótot megpároljuk, hozzáadjuk a tejfölt, és a zabpehellyel besűrítjük. A kihűlt polentát kiborítjuk egy deszkára, vagy tálra, és szeletekre vágjuk. A serpenyőt elmossuk, a vajat felhevítjük, és a polentaszeletek mindkét oldalát megpirítjuk. A polentát a spenótszósszal tálaljuk.

Mediterrán polenta

Hozzávalók 4 személyre:
1 zöldségleveskocka
20 dkg kukoricadara
5 + 10 dkg márványsajt
1 + 1 tojás
3 paradicsom
2 kis cukkíni
1 mokkáskanál szárított kakukkfű
1 evőkanál olívaolaj
2 dl tejszín

Előkészítés: Felforralunk fél liter vizet, feloldjuk benne a leveskockát, és beleszórjuk a kukoricadarát. Lassú tűzön nagyjából 25 percig főzzük. Ha megdagadt a dara, lehúzzuk a tűről, és állni hagyjuk. Szétmorzsolunk 5 dkg márványsajtot, és összekeverjük egy tojással. Beledolgozzuk a darába, és a masszát egy tűzálló tálba simítjuk. A paradicsomot és a cukkinit megmossuk, megtisztítjuk, és felszeleteljük. A paradicsomot szétosztjuk a massza tetején, és megszórjuk kakukkfűvel, sóval, borssal. Felforrósítjuk az olajat, és kb. 5 percig pirítjuk benne a cukkinit, amit ráöntünk a paradicsomra. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tejszínben pedig elkeverjük a maradék tojást, belemorzsoljuk a maradék sajtot, és a paradicsomra öntjük. A sütőben körülbelül 25 percig sütjük.

Mascarponés-zöldfűszeres puliszka

Hozzávalók:
50 dkg kukoricadara
fél bögre búzadara
25 dkg mascarpone

bors
hagyma
fél pohár tejföl
20 dkg füstölt sajt
paradicsom
margarin
zöldfűszerek: zsálya, rozmaring, metélőhagyma, bazsalikom, petrezselyem, oregánó

Elkészítés: Elkészítjük a puliszkát – kicsit sűrübbre főzzük, fél bögre grízzel. Amikor puha, hozzáadunk 2 evőkanál margarint. Alufóliára folpackot teszünk, erre terítjük ki a kihűlt puliszkát. A mascarponéhoz keverjük az apróra vágott zöldfűszereket, a lereszelt hagymát, a tejfölt. Sózzuk-borsozzuk és jól összedolgozzuk. Amikor kész, a puliszkára kenjük, majd az alufólia és a folpack segitségével piskótaszerűen feltekerjük. (Ebből a mennyiségből két tekercs lesz.) Hűtőbe tesszük, és amikor megdermedt, kicsomagoljuk, kivajazott tepsibe helyezzük, a tetejét megkenjük tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben 20 percig sütjük. Paradicsomkarikákkal díszítve tálaljuk.

Csirkecomb paradicsomos puliszkaágyon

Hozzávalók:

  • 8-10 csirke felsőcomb
  • 4-5 szem hámozott paradicsom
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg parmezán
  • 15-20 dkg kukoricadara
  • bors

Elkészítés:

A húsokat felszúrjuk, és a résekbe fokhagymadarabokat nyomunk, majd megszórjuk borssal és sóval. Egymás mellé és fölé rakjuk egy tálba, meglocsoljuk olajjal, befedjük az edényt, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Felforralunk kb. 1 liter vizet, teszünk bele sót és olajat. Folyamatosan keverve beleöntjük a kukoricadarát, majd kis lángon főzzük 10-12 percig. Ha kész, borssal ízesíthetjük. Egy kisebb sütőedényt kiolajozunk, beletesszük a megfőtt puliszkát, és hagyjuk kihűlni. A bepácolt húsokat egy nagyobb serpenyőben mindkét oldalukon pirosra megsütjük. Ezt lassú tűzön végezzük, hogy majdnem teljesen átsüljenek. Ha kihűlt a puliszka, akkor 2-3 centis darabokra felvágjuk és kiolajozott tepsibe tesszük, rászórjuk a parmezánt, a darabokra vágott paradicsomokat, és ráhelyezzük a majdnem kész húsokat. 180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.

Megjegyzés:

Fotó: AS

A receptet Merckle József küldte. Köszönjük!

Erdélyi puliszka

Hozzávalók:

  • 1/4 kg kukoricadara
  • 20 dkg juhtúró vagy gomolya
  • 25 dkg húsos szalonna
  • 3 dl tej

Elkészítés:

A tejet felforraljuk, beleszórjuk a kukoricadarát és folyamatosan kevergetjük, hogy ne maradjon csomós. A szalonnát süssük üvegesre. Ha ez kész, akkor még forrón öntsünk egy ujjnyi réteget a kásából (főtt kukoricadara) egy tűzálló (átlátszó) tálba. Erre a rétegre reszeljünk egy vékonyabb réteg juhtúrót, majd szórjunk rá szalonnadarabkákat. Erre jöhet még egy réteg kása, majd a maradék juhtúró, és végül ismét szalonna. Ha vékonyabban tesszük a rétegeket, akkor akár 3 rétegű is lehet. Kihűlve, szeletekre vágva tálaljuk.

Megjegyzés:

Tej hiányában vízben is meg lehet főzni a búzadarát, de tejben finomabb, lágyabb íze van. Vigyázat, mert hamar megköt, és akkor már csak szeletelni lehet. Igazi erdélyi étek. Régebben ezt juhtúró nélkük főzték, kocka alakú edényben hűtötték, és kenyér helyett, vékony cérnával szeletelve fogyasztották mindenféle ételhez.

A receptet Kiss Klaudia küldte. Köszönjük!

Hagymás puliszka göngyölve sült zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 50 dkg kukoricadara
  • fél bögre gríz
  • 2 pohár tejföl
  • 25 dkg trappista sajt
  • 5-6 fej hagyma
  • sütőmargarin
  • 2 kaliforniai paprika
  • 1 padlizsán
  • 4-5 db nagyobb gomba
  • 2 kicsi cukkini
  • 2 húsos paradicsom

Elkészítés:

A kukoricadara és a gríz keverékéből puliszkát készítek, egy kicsit keményebbre főzöm. A masszát kettéveszem. Deszkára folpackot teszek, erre halmozom a puliszkát, majd nedves kézzel téglalap alakúra formázom. Közben a hagymát vékonyra legyalulom, forró olajon megsütöm, papírtörlőre szedem. A kiformázott puliszkát megkenem tejföllel, ráhalmozom a hagyma felét, megszórom a reszelt sajt felével, majd fólia segitségével felgöngyölöm, mint a piskótát. Ugyanígy készitem el a másik adagot. Kivajazott tepsibe helyezem, a tetejét tejföllel megkenem, és sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm. Közben elkészítem a sült zöldségeket. A paprikát, cukkinit csíkokra vágom, a gombát négybe. A padlizsánt felkockázom, sózom. 10 percet állni hagyom, lecsöpögtetem. Forró olajban megsütöm külön-külön a zöldségeket, papírtörlőre szedem. A paradicsomot sütöm utoljára.
Tálaláskor egy nagy tál közepére teszem a puliszkatekercset, és körberakom a színes sűlt zöldségekkel. Ez lehet köret, vagy önállóan étel. Mennyei, a látvány sem utolsó.

Megjegyzés:

A puliszkából megszámolhatalan ételféleséget lehet késziteni. Édesen, sósan, vagy egyszerűen hideg tejjel, ahogy régen fogyasztották.
Szaftos husok mellé is lehet gombóc formában tálalni.

A receptet Mari küldte. Köszönjük!
 

 

Puliszka csőben sütve

Hozzávalók 4 személyre:

  • 5 evőkanál KNORR Aranysárga Tyúkhúsleves ízesítő
  • 17,5 dkg kukoricadara
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 4 paradicsom
  • zöldfűszerek ízlés szerint (snidling, petrezselyem, kakukkfű)
  • kevés vaj vagy sütőmargarin

Elkészítés:

8 dl vizet felforralunk, hozzáadjuk a levesízesítőt, majd beleszórjuk a kukoricadarát, és 2 percig főzzük. Hozzákeverjük a zöldfűszereket, majd az egészet egy előre kivajazott formába öntjük. A tetejét megszórjuk a reszelt sajttal, a paradicsomot felkarikázzuk, és a tetejére tesszük. 200 fokos sütőben 10-15 percig sütjük. Salátával finom vacsoraétel, de köretként is kínálhatjuk.
 

 

Puliszka gazdagon

Hozzávalók:

  • 20 dkg kukoricadara
  • 10 dkg teavaj
  • 4 dl tej (de lehet víz vagy húslé is)
  • 1 teáskanál só
  • A rétegezéshez:
  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 10 dkg bacon, de lehet több is

Elkészítés:

A tejbe beletesszük a darát, a vajat és a sót, majd sűrűre főzzük. Miután egy picit kihűlt, vizes kanállal gombócokat vájunk ki belőle, és egy kivajazott tepsi aljába tesszük. Majd ráteszünk egy sor bacont, majd túrót (amit egy picit előtte megsóztunk és összetörtünk) és tejfölt. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók elfogynak. 160 fokos sütőben körübelül 20 percig sütjük, amíg a tejföl egy picit megpirul.

Megjegyzés:

Én szoktam az első rétegbe szeletelt hagymát tenni, úgy még finomabb! :) Jó étvágyat!

A receptet Vőneki Adrienn, a fotót Horváth Betti küldte. Köszönjük!

Puliszkagolyók gomolyával

Hozzávalók:

  • kb. 20 darabhoz:
  • 3 dl tej
  • 4 dkg vaj
  • 18 dkg kukoricadara
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 20 dkg gomolya sajt

Elkészítés:

A tejet, 1 teáskanál sót, a vajat és 3 dl vizet lábasba teszünk, és felforraljuk. Amikor forr, beletesszük a kukoricadarát, simára keverjük, majd 3-4 percen át nagyon kíméletesen összefőzzük. Amikor összefőtt, félretesszük, langyosra hűtjük.

A hagymát megtisztítjuk, és nagyon finomra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne a hagymát. A langyosra hűlt puliszkából kb. 20 darab golyót készítünk, rátesszük egy tepsire. A golyócskák tetejére elosztjuk a sajtot.
240 fokra (gázsütő 5. fokozat) kapcsoljuk a sütőt, betesszük a golyókat, hogy a sajt ráolvadjon. A sütőből kivéve meglocsoljuk a pirított hagymával, tálra tesszük, és tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 darab: 69 kcal

Megjegyzés:

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Puliszkapogácsa

Hozzávalók:

  • kukoricadara
  • tejföl
  • 20 dkg juhtúró
  • 15 dkg reszelt sajt
  • petrezselyem
  • szezámmag

Elkészítés:

Elkészítem a puliszkát. Ha kihűlt, óvatosan kinyújtom kb.1,5 cm vastagra - én ezt vizes kézzel végzem, így nem ragad. A juhtúrót a tejföllel, a reszelt sajt felével összedolgozom, és a kinyújtott puliszka felére kenem. Óvatosan ráemelem a szabadon hagyott részt. Vizes pogácsaszaggatóval pogácsákat szaggatok. Vékonyan kivajazott tepsibe teszem, és a tetejükre szórom a maradék reszelt sajtot és a szezámmagot. Sütőben addig sütöm, amíg a sajt ráolvad. Ha kész, a tetejükre egy pötty szárított petrezselymet szórok. Lehet még cifrázni úgy is, hogy a felére pirospaprika kerül. Tálalásnál színes salátalevélcsíkokkal díszítem a tálat.

Megjegyzés:

Szaftos húsok mellé köretnek is kiváló.

A receptet Mari küldte. Köszönjük!

Rakott puliszka

Hozzávalók:

  • kukoricadara
  • júhtúró
  • sajt

Elkészítés:

Egy lábosba vizet teszünk forralunk, majd beleszórjuk a darát, sóval ízesítjük. Jó sűrűre főzzük, hogy megálljon benne a kanál. Ha kész, egy jénai tál aljára kanalazzuk a massza felét, aztán rátesszük a juhtúrót. Ezután jön a dara másik fele, majd a sajt, és már tálalhatjuk is.

Megjegyzés:

Többféle sajtot is lehet használni hozzá (pl. trappista, füstölt, parmezán). Nem írtam a hozzávalókhoz mennyiséget, mert mindenki máshogy ízesítheti, nincs szabály.

A receptet PáZsu küldte. Köszönjük!

 

Sajtgolyó puliszkakockán

Hozzávalók:

  • kb. 30 darabhoz:
  • 4 evőkanál egész bors vagy tetszőleges zöldfűszer
  • 1,5 dl tej
  • 3 dkg vaj
  • 15 dkg kukoricadara
  • 20 dkg (1 doboz) kockasajt
  • 10 dkg gomolyatúró

Elkészítés:

A borsot durvára törjük, ha a zöldfűszert választjuk, megmossuk, lerázzuk, és apróra vágjuk.
a tejet és 2 dl vizet, a vajjal, 1 teáskanál sóval feltesszük forrni. Amikor forr, beleszórjuk a kukoricadarát. Gyorsan elkeverjük, nehogy csomós legyen, majd folytonos kevergetés mellett takarékon sűrűre főzzük. Ha elég sűrű, tálcára kiöntjük, és vizes késsel 1-1,5 cm vastag téglalap alakúra elsimítjuk. Amikor meleg, nagyon jól lehet alakítani. A sajtot és a gomolyát villával eldolgozzuk, majd kis golyókat formázunk a masszából. A golyókat megforgatjuk durvára tört borsban, vagy más zöldfűszerben. Amikor puliszka kihűlt, felkockázzuk kb. 30 darabra, és rátesszük a sajtgolyócskákat.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 darab: 60 kcal

Megjegyzés:

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Szólj hozzá!

Címkék: kukoricadara

A bejegyzés trackback címe:

https://receptekvegyesen.blog.hu/api/trackback/id/tr301857902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása