Kenyér (annak, aki otthon szeret sütni)
Kenyér (annak, aki otthon szeret sütni) recept, receptek
Kenyér
Kenyér (annak, aki otthon szeret sütni)
2 bögre teljes kiőrlésű tönköly liszt
1 bögre teljes kiőrlésű rozsliszt (kb. fél kilogramm liszt
összesen)2 tk. szódabikarbóna
0,5 dl olaj
0,5 citrom leve
Kimérjük a liszteket és összeöntjük egy tálba. Hozzáadjuk az
olajat és a szódabikarbónát, melyet előzőleg a citrom levében elkeverünk, majd
kb. 3 dl víz folyamatos hozzáadása mellett tésztát keverünk - gyúrunk a
masszából. A megfelelő állag eléréséhez szükség szerint adagolunk még hozzá
vizet vagy lisztet.
Kisüthetjük a tésztát egyben, vagy formázhatunk belőle kis
cipócskákat, lepényeket és előmelegített sütőben, közepes lángon kb. fél óráig
sütjük. Az így elkészített kenyér állagát megőrizve napokig eláll. Fűszerként
tehetünk bele ánizst.
Barackos sütemény
Barackos sütemény recept, receptek
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
5 dkg szójaliszt
fél csomag sütőpor
10 dkg vaj
őszibarack
vaníliás cukor
10 dkg rozsliszt
csipet só
10 dkg cukor
tej
fahéj
Elkészítés:
Keverjük össze a liszteket, adjuk hozzá a sót és a sütőport.
Olvasszuk meg a vajat, keverjük el benne a cukrot. Adjuk a liszthez.
Tegyünk hozzá annyi tejet, hogy keverhető állaga legyen. Tegyük
sütőpapírral kibélelt tepsibe. Borítsuk be bőségesen apróra vágott
őszibarackkal(ízlés dolga a barack mennyisége), szórjuk meg fahéjjal. Előmelegített sütőben tűpróbáig
sütjük. Kivéve a sütőből, még forrón szórjuk meg vaníliás cukorral.