Forrás: www.denesotto.hu
Talán különösen hangzik, de ha utánagondolunk el kell fogadni azt az egyszerű tényt, hogy a Napban, mint égitestben rejlő szakadatlanul sugárzott energia teszi lehetővé Földünkön az élet mindenféle formájának létezését. A növények, mint ennek az energiának a legfőbb közvetítői adják át testünknek mindazt, ami nélkül elpusztulnánk. A fotoszintézisben megnyilvánuló csoda teszi asztalunkra a földben található ásványi anyagok, illetve nyomelemek, vitaminok megfelelő választékát.
A forróégövi országok egyik különleges növénye a durumbúza, melyet az arab kultúra népei, amennyiben a teljes érés előtt betakarítanak és a napon szárítják, illetve ott fejeződik be a mag érésének a folyamata, létrejön a Bulgurnak nevezett különlegesen finom ízü gabonaféleség. A sajátságos, semmihez nem hasonlító íz az egyik ok, ami miatt fogyasztását szinte nem lehet megunni. Sokoldaluan és változatosan elkészíthető, együttfőzve például hajdinával, vagy kölessel. Alapként a feltétekkel változatossá tehető. Főzési ideje – nálunk legalábbis – kb max 10 perc. Van olyan vélemény is, mely szerint elég a felforrás után kikapcsolni a tüzet és a többi már elég a puhuláshoz. A tarhonyához hasonló állaga lesz. Állás alatt, pl másnapra összeáll ugyan, mivel a vizet méginkább felszívja, de könnyedén szétvágható villával is akár. Nem fojtó, akár diétásnak is nevezhető étel, melyet bátran ajánlhatunk akár rák, vagy egyéb diétához is, természetesen szakemberrel való konzultációval kiegészítve. Erről külön szólok, mivel a téma megérdemli.
Répás-pórés bulgur
20 dkg bulgur
1 nagy sárgarépa vékonyra karikázva
1 kis póré fehér része felezve, szeltelve
1 kis hagyma, felkockázva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 kk pirospaprika
1 ek paradicsomsűrítmény
1/2 kk római kömény
só
bors
olaj
víz
Az olajon megfuttattam a vörös-és fokhagymát, utána beldobtam a répát, pórét, pirospaprikát, paradicsomot, köményt. Sóztam, borsoztam.
Fedő alatt úgy öt percet pirult, beleszórtam a megmosott bulgurt, elkevertem, akkor aztán annyi vizet öntöttem rá, hogy úgy centinyit ellepte.További 5 percig főztem.
Fedő alatt pihent még kb. 10 percet, felszívta a fűszeres lét, megpuhult, ennyi.
Forrás: http://ludanyo.blogspot.com/2009/04/pilaf-arpagyongybol-es-bulgurbol.html
Piláf árpagyöngyből és bulgurból - édesköménnyel, sült paprikával
Piláfot szerte a világban készítenek, ismerik Európában, a Közel- és Távol-Keleten, Közép- és Dél-Ázsiában, Kelet-Afrikában, Dél-Amerikában. Valamilyen gabonaféléből - legtöbbször rizsből készül, melyet zsiradékban átsütnek, hozzáadnak valamilyen folyadékot (vizet, alaplevet, zöldséglevest), zöldséget és/vagy húst, fűszereket, esetleg valamilyen gyümölcsöt és így főzik puhára.
Édesen is készülhet, találtam pl. az azerbajdzsáni turisztikai minisztérium honlapján egy ilyen receptet :) .
Ez a változat nagyon finom, az árpagyöngy picit roppanós marad benne, a fűszerezése keleties ízvilágot idéz.
Hozzávalók:
1 közepes vöröshagyma apróra vágva
2-3 gerezd fokhagyma apróra vágva
1.5 csésze árpagyöngy
1 csésze burgul
2 csésze zöldségleves (vagy víz)
2.5 csésze víz
2 teáskanál (tk) római kömény
2 tk őrölt kömény
2 tk őrölt koriander
2-3 piros kaliforniai paprika
2 kicsi édeskömény vékonyra szeletelve
4 dkg vaj
só
olivaolaj
(1 csésze=2.5 dl)
Elkészítés:
1. Egy nagyobb lábasban melegítsük meg az olivaolajat és pároljuk meg benne a vöröshagymát, fokhagymát, fűszereket (a római köményt én összetörtem mozsárban). Vigyázzunk, hogy ne égjen meg a hagyma.
2. Ha már puha, adjuk hozzá az árpagyöngyöt, 1 percig süssük át a hagymával és öntsük fel a folyadékkal. Ha csak vizet használunk, akkor most sózzuk meg. Fedjük le és kis lángon főzzük 20 percig.
3. Adjuk hozzá a bulgurt és fedő alatt főzzük további 10 percig.
4. Közben süssük meg a paprikákat sütőben vagy grillen (egészen feketére), ha kész, tegyük zacskóba pár percre, így könnyen le tudjuk húzni a héját. A sült paprika húsát vágjuk vékony szeletekre (a sült paprika levét is mentsük meg). Használhatunk kész sültpaprikát is, lehet nagyon finomakat kapni előre elkészítve.
5. Az édesköményt vajon süssük puhára, gyakran kevergetve (hamar elkészül, kb. 10 perc kell neki)
6. Keverjük a kész piláfhoz a paprikacsíkokat, édesköményt.
Nagyon finom! Tehetünk joghurtot is a tetejére.
Bulgur kapható bioboltokban, nagyobb élelmiszerüzletekben.
A recept a The Australian Women's Weekly magazin Vegie main meals kiadványából készült.
Forrás: http://cuisineadele.blogspot.com/2009/03/csicseriborso-bulgurral.html
Csicseriborsó bulgurral
Jó néhány hete készítettem ezt az ételt.
A Biochef oldalán néztem ki a receptet, s egy rohanós hétköznap este pikk-pakk össze is ütöttem, s két napon keresztül jó kis munkahelyi ebédem kerekedett belőle. (A fotó is a szállítható-melegíthető edénykében készült.)
A csicseri és a bulgur klasszikus - fehérjetársítós - páros, s remek szín-, és ízkombinációt alkot a répával.
Hozzávalók: (2 adaghoz)
1 doboz csicseriborsó konzerv (adalékanyag- és tartósítószermentes)
1 nagyobbacska sárgarépa
1-2 szál újhagyma
1 dl bulgur
kevés olaj (bio repce)
só (himalaya)
Elkészítés:
A bulgurt kevés olajon illatosra pirítom, felengedem kb. 3,5-szeres mennyiségű vízzel, sózom és miután felforrt, kis lángon fedő alatt kb. 20-25 perc alatt puhára párolom.
Amíg a bulgur készül, a sárgarépát megtisztítom, megmosom, karikákra, majd a karikákat félbe vágom, kevés olajon megpárolom. Az újhagymát is megpucolom, leöblítem, karikákra vágom, egy csöpp olajon megfonnyasztom. A csicserikonzervet leszűröm, a borsószemeket a szűrőben folyóvíz alatt átöblítem.
Az olajban fonnyasztott újhagymakarikákat a megfőtt bulgurhoz keverem. Az üvegesre párolódott, de még kellemesen roppanós répát a csicseriborsóval elegyítem.
A sárgarépás csicseriborsót a bulgurra szedem. Tálalom.
Forrás: http://jajdefinom.blogspot.com/2009/02/bulgursalata-sutotokkel.html
Bulgursaláta sütőtökkel
GoodFood- recept. Még szép. Tényleg függő lettem.
Hozzávalók:
pár szelet sült tök húsa
bulgur
egy csicseriborsó- konzerv
spenót ( leveles, nem püré)
egy gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A bulgurt nyakon öntöm forró vízzel, hogy jól ellepje. Előzőleg belekarikáztam a fokhagymát.
Hagyom, hogy fedő alatt megpuhuljon, nem kell főzni, csak lefedni.
Közben a spenótot felolvasztom, felvagdosom, a csicseriborsó- konzervet lecsöpögtetem, a sült tököt felkockázom.
Egy tálban összekeverem a bulgurt, spenótot, csicseriborsót és a tökkockákat.
Sózom, borsozom, ha lett volna itthon, recept szerint tettem volna bele harissapasztát, én ezt most egy paprikás ízkockával pótoltam (tudom, ejnye- bejnye).
Tálaláshoz egy adag natúr joghurtba belekeverek egy kis citromlevet, belepasszírozok egy gerezd fokhagymát, és pár kiskanállal teszek a bulgursalátára.
Lencse sárgarépával, bulgurral
Minden álom valóra válik egyszer.

Az étel nagyon fini lett, szerintem 90 napos diétához is kiváló, csak bulgur nélkül.

40 dkg lencse,
2 nagy szál sárgarépa,
2 közepes fej vöröshagyma,
4 grezd fokhagyma,
só,
őrölt bors,
1 mokkáskanál currypor,
1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér,
1/2 mokkáskanál köménymag,
1 babérlevél,
1 evőkanál sűrített paradicsom,
2 evőkanál olívaolaj.
A lencsét föltettem sós, babérleveles vízben főzni, miután alaposan átmostam. Mikor félig megpuhult, hozzászeltem vastagabb karikákra a sárgarépát is. Míg kettecskén elfődögéltek, egy másik lábosban az olívaolajon megpároltam a rusztikusan karikákra vágott hagymát és fokhagymát. Végül elkevertem benne a fűszereket, a sűrített paradicsomot is, aztán a lencsés sárgarépát lével együtt ráöntöttem. Puhulásig főztem.
A lencsét nem szükséges beáztatni, ugyanis az egész főzés nem tartott tovább 25 percnél. Bulgurral tálaltam. (Bulgur: előgőzölt, darabokra tört búza. Ugyanúgy főzzük, mint a rizst. Sima bő vízben, vagy olajon megpirítva és felöntve.)
Forrás: http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2009/01/babos-bulguros-egytl-vkf-xxii.html
Babos bulguros egytál - VKF! – XXII.
(4 személyre)
1 ½ doboz kidney bab
1 kis fej hagyma
15 dkg bulgur
1 lapos mk só
olaj
Elkészítése:
Hozzáadom a babot és a megmosott és lecsepegtetett bulgurt. Kevés vizet adok hozzá, annyit, hogy a nagyjából 8 perces főzési idő végére magába szívja a bulgur.
Lehet fűszerezni is, némi pirospaprika, kakukkfű, de ma són kívül nem került más bele.
Tabbouleh – másként
A tabbouleh-t csak Stahl Judit: Gyorsan, valami finomat! c. könyvéből ismerem, azelőtt nem találkoztam vele. Nyár vége óta halogatom, hogy ismét elkészítsem, de csak ezen a héten sikerült ezt megvalósítani. Mivel azonban most előre nem terveztem, nem volt itthon minden hozzá. Meg aztán az is szerepet játszott abban, hogy módosítottam, hogy mostanában a gyerekek minden újat (és régit) fintorogva tolnak el maguktól, gondoltam kicsit tompítok az arabos ízvilágon, hátha… (Nem jött be…) A férjem chilipehellyel ette, és nagyon dícsérte.
Hozzávalók:
20 dkg bulgur
30 dkg paradicsom
2 db zöldpaprika
1 db lilahagyma
1 kis csokor petrezselyem
1+2 csipet só
1 dl olívaolaj
1 zöldcitrom leve
A bulgurt négyszeres mennyiségű vízben 1 csipetnyi sóval megfőztem. A paradicsomot kimagoztam, majd a paprikával és a hagymával apró kockára vágtam. A petrezselymet is apróra végtam, majd a többi hozzávalóval együtt a bulgurhoz kevertem. Néhány órát állt a hűtőben, hogy az ízek jól összeérjenek.