forrás: http://www.ritakonyhaja.hu/etlap/levesek/2461-klasszikus-fokhagymakremleves-recept.html
Hozzávalók 3-4 főre: 5 dkg vaj, 2 ek liszt (fehér), 8 gerezd fokhagyma, só, bors, őrölt szerecsendió, 1 l alaplé (bármilyen), 2 dl tejföl, tálaláshoz pirított rozskenyér kockák, metélőhagyma
A vajat hevítsük fel, majd a lisztet tegyük bele, és készítsünk világos rántást.
Vigyázzunk, ne piruljon le a liszt.
Adjuk hozzá a reszelt fokhagymát, keverjük át, majd öntsük fel az alaplével.
Sózzuk, borssal, és szerecsendióval ízesítsük.
Forraljuk fel folyamatos keverés mellett.
A liszttől krémes állagú lesz.
A végén egy kézi habverő segítségével keverjük bele a tejfölt is.
TIPP: Ehhez a leveshez a pirított rozskenyér illik a legjobban. Több okból is. Egyrészt szépen kiemeli a leves fehér színét a barna kocka, másrészt kicsit savanykás ízével az ízek is sokkal izgalmasabbak. Ráadásul szerintem nem is ázik át olyan gyorsan, mint a fehér kenyérből készült pirított kockák.
Végül metélőhagymával szórjuk meg.