Forrás: http://www.meglepetes.hu/index.php?act=olvasoireceptkifejt&id=302
3 liter kukoricaliszt, 3 dkg élesztő, 1 kg főtt áttört burgonya, 12 dkg só, víz
Fél liter kukoricalisztből 4 dl langyos vízzel és az élesztővel kovászt készítünk Meleg helyre tesszük kelni. Amikor megkelt, 1 kg főtt, áttört burgonyát adunk hozzá. A többi lisztet összekeverjük a kovászos burgonyával, a sóval és annyi vízzel, hogy félkemény tészta legyen, aztán simára dagasztjuk, addig, amíg a teknőtől és a kéztől el nem válik. Kelni hagyjuk, majd ruhával beterített lisztezett kosárba szakítjuk, és ismét kelesztjük. Ezután vízzel megkenjük, és megsütjük.
Sándor Józsefné, Pásztó
Piskóta kukoricalisztből
Szerző: Pallas Antikvárium Kft. |
Leírás: A tojások fehérjéből habot verünk, egyenként belekeverjük a sárgákat, és a 4 kanál porcukrot. A kukoricalisztet elkeverjük a szódabikarbónával és hozzáadjuk. Belereszeljük a fél citrom héját, hozzáadjuk az olvasztott margarint. A tésztát jó erősen kikent, kukoricaliszttel megszórt tepsibe öntjük, és jó meleg sütőben megsütjük. A kihult tésztát félbevághatjuk és megkenhetjük diós, mákos, csokoládés vagy bármiléyen más töltelékkel, megkenhetjük lekvárral. A fenti tésztából gyümölcsös piskótát is készíthetünk úgy, hogy a tepsibe tett masszába - kukoricalisztbe forgatott - kimagozott cseresznyét, meggyet, szilvát vagy más kisebb darabokra vágott gyümölcsöt teszünk. Ezt a receptet a Pallas Antikvárium Kft. engedélyével a Házi csemegék címu könyvből, sok más finomság közül emeltük ki. |
Hozzávalók: 4 db tojás4 ek. porcukor késhegynyi szódabikarbóna 8 ek. kukoricaliszt fél citrom héja 3-4 dkg olvasztott margarin |
Forrás: http://www.csongrad.net/index.php?module=recipes&func=display&lid=23&pid=1
Hozzávalók
1 csésze liszt
½ csésze kukoricaliszt
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
¼ teáskanál só
1 csésze méz
½ csésze lágy vaj
2 (nagy) tojás
1 ½ teáskanál vaníliakivonat vagy aroma
½ csésze tejföl
Leírás
A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.
Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet, a kukoricalisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Egy nagyobb tálban elektromos habverővel magas fokozaton habosra keverjük a mézet és a vajat. Beleütjük a tojásokat, és hozzáadjuk a vaníliát. Alacsony fokozaton kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd a tejfölt is.
A masszát a formákba kanalazzuk, és 15-20 percig sütjük.