Forrás: http://www.nettles.org.uk/nettles/activities/nettlesoup.asp
Lady Ridley's Nettle Soup
Why not try Lady Ridley's nettle soup recipe? Let us know what you think or tell us your own favourite nettle recipe.
Ingredients:
1 lb potatoes
½ lb young nettles
2 oz butter
1½ pts chicken or vegetable stock
sea salt & black pepper
4 tablespoons sour cream
Method:
Cook the peeled, chopped potatoes for 10 mins in salted water. Drain.
Wash & chop coarsely the nettles (Only pick the new, young tops,using gloves!)
Melt the butter in a saucepan, add the nettles and stew gently for a few minutes. Add the potatoes and heated stock, bring to the boil and simmer for 10 minutes or until tender.
When all is soft, cool slightly & purée in a blender, adding seasoning and the sour cream.
I hope you enjoy the nettle soup. The hardest work is picking the nettles. Half a pound is a lot of small leaves, but it is fun to do, in season, once a year.
Forrás: http://www.tutireceptek.hu/tavaszi-csalanleves
Tavaszi csalánleves recept
Kategória:
Levesek
Hozzávalók:
1/2-3/4 kg 3-5 leveles csalán hajtáscsúcs(kb.fél tesco-s szatyor)tiszta helyről(erdő-liget-fasor-
gazos láprét-saját vegyszermentes szántó gyümölcsös)
1 tojásnyi vaj vagy 3 ek.étolaj(oliva nem jó,táji-
degen)
2-3 gerezd fokhagyma
3/4-1 L tej
1-2ek liszt vagy étkezési keményítő
1 db kemény főtt tojás SZEMÉLYENKÉNT!
10-20 dkg füstölt sajt lehetőleg KARAVÁN
szárazon pirított zsemle,vagy kenyérkocka
só ízlés szerint
Elkészítés:
A csalán hajtásokat mosás után a zsiradékon a zúzott
fokhagymával puhára párolom,miközben a tojást főzöm
és a zsemlekockát-amit a párom felvágott-megpirítom.
A puha csalanat kézi krumplitörővel összenyomkodom,
(botmixerrel nem guszta)a liszttel vagy keményítővel
elhabart tejjel felöntöm,ízlés szerint sózom,össze-
forralom,3-5 percig főzöm.(a keményítős változat csak rottyanjon)
Tanácsok:
Tálalás: a főtt tojásra a forró levest tényéronként
rámerem,zsemlekockával meghintem és a re-
szelt füstölt sajttal megszórom.Frissen
vágott zöldpetrezselyem nem rontja el.
Kitünő friss tavaszi étel,laktató,nálam még egytál-
nak is elmegy két tányérral.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Forrás: http://www.mindmegette.hu/csalanleves.recept
Csalánleves
Hozzávalók:
- 1 jó marék friss csalán (csípős csalán hajtása, vagyis felső leveles része, amikor még nem megy magba)
- 1 hagyma
- kevés olaj
- 2-3 krumpli
- 1 marék sóskalevél (kihagyható)
- húsleves (leveskockából is jó)
- só
- bors
- fokhagyma
- 1 kanál liszt
- tejföl ízlés szerint
Elkészítés:
A felaprított hagymát olajon megfuttatom, majd amikor üveges, hozzáadom a megmosott, kissé összevagdalt csalánt (amikor vizes, már nem nagyon csíp) és sóskát. Pár percig párolom, majd felöntöm a húslevessel. Fűszerezem, majd hozzáadom az apróra vágott krumplikat. Amikor puhára főtt, világos rántást készítek (ebbe jöhet a fokhagyma), és a leveshez adom (a rántás el is maradhat, a lisztet rászórhatjuk a hagymára vagy a csalánra az elején). Amikor kicsit meghűlt, leturmixolom, és tejfölt keverek bele. Finom, tápláló!
Forrás: http://www.biotippek.hu/csalan.html
Csalán a fazékban | |||
A csalán sokféle gyógyhatásáról ismert ( >>> jatszohaz/csalan.html ), a konyhában viszont ritkábban kerül hasznosításra. A zsenge hajtások még nem annyira csípősek, akár kézzel is gyűjthetőek. Egyébként használjunk gumikesztyűt, vagy ollóval vágjuk bele egyből a gyűjtőedényünkbe. A nem virágzó csalánnak a felső 3-4 levélmélységű részét kell leszedni. | |||
Hangyasavat tartalmazó mirigyszőrei miatt csípős leveleit kétféle módon is "megszelidíthetjük": | |||
Nagy mennyiségben való fogyasztása nem javasolt, gyomorpanaszok, vizeletpangás, allergiás reakciók fordulhatnak elő. Mint vizelethajtó a csalán is kimerítheti a szervezet kálium-készletét. Kedves Olvasónk, Bodonyné Csibi Anna Bátaszékről küldte el családja által fogyasztott csalánlevesének receptjét: "Nagyanyáról-lányra száll ez a recept a családunkban,nagyon finom és épp most van itt az ideje ennek a főzésének: | |||
Mi is elkészítettük, némi változtatással: lisztes rántáshoz tönkölybúzalisztet és olívaolajat, fokhagyma helyett medvehagymát, kolbász helyett kölesgólyokat használtunk. A főzőlé felét is a leveshez adtuk, a másik felét vittük a fürdőszobába: hajöblítőnek vagy ülőfürdőnek is kiváló ! | |||
A leves valóban kitűnő lett, és az alap csalános-lisztes rántásból kiindulva készíthetünk főzeléket, vagy mártást is tésztára. Csalánfőzelék: A megmosott zsenge csalánt forró vízben puhítsuk, majd vágjuk apróra. Pároljuk vajban vagy olíviaolajban, majd szórjunk rá kevés lisztet és kevergetve öntsük fel tejjel. Ízesítsük fokhagymával, sóval, borsikafűvel. | |||
Csalánmártásos spaghetti: Kb. 15 szár csalánt puhítsunk meg, vágjuk apróra és adjuk a 2 evőkanálnyi lisztből készült rántáshoz. Folyamatosan kevergetve öntsük fel 1,5 - 2 dl tejszínnel és sűrűsítsük be. Ízesítsük fokhagymával, sóval, borsikafűvel. Öntsük a kifőtt tésztára, és szórjuk meg reszelt sajttal. A csalánnal gazdagíthatjuk "hagyományos" ételek ízvilágát és legfőképp tápértékét. | |||
Csalános fasírt kölessel: 250 gr pukykacombot, 1 db almát, 1 db vöröshagymát, 1 gerezd fokhagymát és kb. 10-15 leforrázott csalánszárat együtt daráljunk le. Keverjük össze 1 db tojással, 2-3 evőkanálnyi teljes kiőrlésű liszttel, vagy tönkölybúzaliszttel. Ízesítsük sóval, borsikafűvel. Dolgozzuk jól össze a masszát, ha túl híg lenne, adhatunk hozzá búzacsírát vagy zabkorpát is. Formázzunk pogácsákat és süssük ki olajban. | |||
Palacsinta csalános-húsos töltelékkel: Maradék csirkepörköltet ledaráljuk a leforrázott csalánnal. Tegyük lábasba és forralásig főzzük össze. Töltsük meg a palacsintákat vele. Hagyjunk egy kicsi tölteléket, melyet tejföllel összekeverve ráöntünk a kész palacsintákra. Parmezános sajttal is megszórhatjuk. Csalános- túrós szendvicskrém: Kb. 15 megpuhított csalánszárat apróra vágunk és összekeverjük 25 dkg túróval, 2-3 evőkanál tejföllel, 2-3 gerezd áttőrt, vagy nagyon apróra vágott fokhagymával ( vagy medvehagymával), kis sóval, csipetnyi őrölt borssal ( vagy borsikafűvel). Kész is a kitűnő csalánkrém, amit kenyérre (lehetőleg barnakenyérre) kenve lehet fogyasztani. Itt az ideje, hogy igyunk is! Készíthetünk csak csalánból teát, de keverhetjük más gyógynövénnyekkel is. Zsenge csalánhajtásokat nemcsak tavasszal szedhetünk, hanem később is. Az elvirágzott szárakat vágjuk le tőből, hogy új hajtásokat hozzon a növény. A levágott szárakból készítsünk permetlét, vagy rakjuk a komposztba. |
Forrás: http://receptem.com/hozzavalo/szekely-csalanleves-recept
Hozzávalók:
l kg. zsenge csalánlevél,
3-4 gerezd fokhagyma,
3 evőkanálnyi rizs,
2 dl. tejfel,
2db. tojássárgája,
őrölt fekete bors,
só,
1 citrom leve ( vagy ecet),
Forrás: http://www.receptindex.com/gyogynoveny/csalanleves
CSALÁNLEVES
Elkészítés: A csalánt kesztyűvel leszedjük és 6-8 órát állni hagyjuk vagy forró vízben megmossuk, így a csípőssége megszűnik. Utána többször váltott hideg vízben leöblítjük, majd lábasba szórva 1 liter vizet öntünk rá. Az ételízesítő porral fűszerezzük, a meghámozott, apróra vágott burgonyát hozzáadjuk és felforraljuk. Lefedve, kis lángon kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Hűlni hagyjuk, majd a tejszínnel dúsítva turmixoljuk. Utána átszűrjük, kevergetve megforrósítjuk, végül megborsozzuk és zúzott fokhagymával ízesítjük. Jó tanács: A levest 2-2 evőkanál olajból és lisztből készített rántással sűrítve nagyszerű csalánfőzeléket készíthetünk. Tojással is gazdagítható, íze a parajfőzelékhez hasonló.
Csalán leves
Nincs rémisztőbb, mint naponta szembesülni a kérdéssel: mit főzzek? Szerencsére, ami a leveseket illeti, van egy varázsszer, s ez a krémleves. Könnyen, gyorsan, sokféle zöldségből elkészíthető, kedves szerint variálhatja az ember, akár maradékokból is. Készülhet mostanában sóskából, spenótból, még fejes salátából is, vagy akár csalánból! De csak addig, amíg zsenge és nem csíp.
Bármilyen krémleves elkészítéséhez alkalmazható az alábbi módszer:
A megfőtt zöldségeket vegyük le a tűzről, öntsük hozzá a tejszínt vagy tejet és a megfelelő mennyiségű lisztet. (Ha egy kis krumplit is együtt főzünk a zöldségekkel, a liszt nem szükséges!) Ezután gépben, vagy rúdmixerrel összeturmixoljuk. Kevergetve újra felforraljuk, ha, szükséges ízesítjük.
Hozzávalók:
1 vöröshagyma
4 kiskanál vaj vagy margarin
egy jó nagy marék friss csalán
1 csapott evőkanál kukoricaliszt vagy finomliszt
2 dl tej
só
késhegynyi őrölt fehér bors
2 dl tejszín
a tálaláshoz:
pirított zsemle- vagy kenyérkockák, vagy egy fél kemény tojás
Forrás: http://www.terebess.hu/tiszaorveny/vadon/csalan.html
Csalán-csontleves. Marha- és sertéscsontból sós vízben jó erős csontlét (kb. 2,5 l) főzünk. Apróra vágott hagymát (1 közepes fej) zsíron halványsárgára pirítunk. Mielőtt kész, kevés lisztet szórunk rá, tovább keverjük. Ha már egyforma színű a hagymával, felöntjük egy kevés csontlével és az egészhez keverjük. Személyenként 100 g-nyi apróra vágott csalánlevelet adunk a leveshez, és 5 percig tovább főzzük. Tálalás előtt hideg csontlével összekevert tojást csurgatunk a fazékba. Tejszínnel dúsíthatjuk. A tányérba vajon pirított kenyérkockákat készítünk, erre merjük a levest.
Csaláncsúcsleves. Apróra vágott vöröshagymát (1 db közepes nagyságú) forró vajon megpárolunk, majd kb. 200 g megmosott csaláncsúcsot egészben ráöntünk, folyamatosan keverjük, míg össze nem esik. 3/4 l húslével felöntjük, 3 db közepes méretű, lisztes, hasábra vágott burgonyát adunk hozzá. 20 percig főzzük, ha kész, robotgéppel pépesítjük. Ízlés szerint fokhagymát passzírozunk bele. Frissen reszelt szerecsendióval és sóval ízesítjük. Tejföllel gazdagítjuk, ismét felmelegítjük, de úgy, hogy ne jusson el a forrásig. Tálaláskor a levest apróra vágott medvehagymával és pirított kenyérkockával szórjuk meg.
Csalánleves szurokfűvel. 2 fej vöröshagymát apróra vágunk, vastag falú lábasban, forró vajban megpároljuk, 500 g-nyi fiatal csalánlevelet öntünk rá. Addig keverjük, míg össze nem esik. Forró húslével felöntve 20 percig főzzük. Ha kész, robotgéppel pépesítjük, sóval, borssal ízesítjük. A 3-5 db paradicsomot lobogó vízben leforrázzuk, meghámozzuk, felezzük és a magvakat eltávolítjuk belőle. Finom szeletekre vágjuk és a leveshez adjuk. 1 dl fehérborral megöntözzük. 1 nagy maréknyi friss szurokfüvet finomra vágunk és a levesbe keverjük. Az egészet még egyszer felfőzzük. Tálalás előtt még tejfellel ízesíthetjük.
Csalánleves Lucullus módra. 1/4 kg marhahúst és 1/2 kg sonkát 3 l vízben leveszöldséggel (300 g) és fűszerekkel együtt megfőzünk, levét leszűrjük. Körülbelül 1 kg fiatal csalánlevelet megmosunk, lobogó vízzel leforrázunk, durván összevágjuk. 1 kanál lisztet 70 g vajon megpirítunk, a csalánt hozzáadva rövid ideig pároljuk. A húslét hozzáöntve felfőzzük. Petrezselyemzöldet és kaprot összevágva a tetejére hintünk, 2 pohár tejföllel, néhány kemény tojással, kolbász- vagy sonkaszeletekkel és a főtt leveszöldséggel gazdagítjuk. A főtt marhahúst és a sonkát tormás szósszal fogyasztjuk.
Német csalánleves. Fiatal csalánleveleket (200 g) sós vízben puhára főzünk, durván összevágjuk, 80 g vajban megpároljuk és 5 dl húslével felöntjük. Finomra vágott főtt burgonyaszeletekkel a levest besűrítjük, kaporral, sóval és borssal ízesítjük.
Csalán spenót módra. Kissé húsos szalonnát (150 g) finom szeletekre vágunk, ugyancsak finomra vágott (1 nagy fej) vöröshagymával együtt megpirítjuk. 500 g-nyi durvára vágott fiatal csalánhajtást adunk hozzá, sóval és szerecsendióval ízesítjük, 2 dl vízzel vagy fehérborral felöntjük. Kb. 20 percig kis lángon pároljuk. Tálalás előtt esetleg még zab-, búza-, vagy árpapehellyel sűríthetjük.
Csalánfőzelék. Arasznyi csalánhajtásokat (200 g) 10 percig forró vízben főzünk, leszűrjük, összeaprítjuk és 100 g vajban hagymaszeletekkel együtt pároljuk. Tejjel vagy húslével felöntjük, felfőzzük. A tej a szavanykás ízét lágyabbá teszi. A főzeléket liszttel besűrítjük, sóval, borssal, szerecsendióval és kevés cukorral ízesítjük.
Sült csalánlevél-levesbetét. Már nagyobb, de még fiatal csalánleveleket (személyenként 5-6 levél) deszkára fektetünk, mind a két oldalát finoman kiverjük, megsózzuk, megvárjuk, míg levet ereszt. Palacsintatésztát keverünk, a levelet belemártjuk és forró palacsintasütőben mindkét oldalát kisütjük. Megtehetjük azt is, hogy a csalánleveleket durván összevágjuk a palacsintatésztához keverjük, kisütjük, felgöngyöljük és így vékony szeletekre vágva adjuk a forró húslevesbe.
Csalánfelfújt. A csalánleveleket (500 g) sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és összevágjuk. Személyenként egy zsemlét összevágunk, tejjel meglocsoljuk, megvárjuk, míg megpuhul, finomra vágott hagymával, lestyánnal, sóval, ízlés szerint kaporral ízesítjük. Hozzáadjuk a csalánfőzeléket és személyenként egy tojással behabarjuk. A masszát kizsírozott, lapos formába öntve kb. fél órára forró sütőbe tesszük.
Húsos csalánfelfújt. A csalánt (500 g) az előző recept szerint előkészítjük, 4-5 tojással behabarjuk, de a zsemle helyett az előző napi sülthús-maradékot adjuk hozzá, esetleg füstölt szalonnát is. Jól kikent sütőformába öntjük és forró sütőbe téve, tetejét esetleg füstöltszalonna- vagy sonkadarabokkal díszítve kisütjük.
Csalánfasírt. A csalánleveleket (200 g) lobogó vízben néhány percig forrázzuk, majd szitán, csap alatt lehűtjük. Így zöld színét megtartja. Lecsöpögtetjük, finomra vágjuk és egy tálban 1 apróra vágott kemény tojással, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval jól összekeverjük, kicsit pihentetjük. A masszából pogácsákat formálunk, lisztben megforgatjuk, és forró zsiradékban kisütjük. Húsételekhez körítésként tálalhatjuk.
Csaláncsipetke. Egy teáskanálnyi vajat zsemlemorzsával összekeverünk, hozzáadunk személyenként fél tojást. A finomra vágott (50 g) csalánleveleket a tésztához keverjük, sóval, borsfűvel és bazsalikommal ízesítjük. A masszából csipetkéket formálunk és a levesben kifőzzük.
Tojásos csalánsaláta. 8 db kemény tojást apróra vágunk, sóval, kevés mustárral, olajjal, citromlével (esetleg ecettel) és 500 g apróra vágott csalánlevéllel összekeverjük.
Forrás: http://zold.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=72049
Csalános Gnocchi
1 kiló zsenge csalán levelet pároljunk meg, a levétől alaposan kinyomkodva aprítsuk fel, és 6 egész tojással, fél kiló reszelt parmezánnal, 10 deka liszttel, fél kiló túróval, kis szerecsendióval, feketeborssal, sóval fűszerezve dolgozzuk össze. 2 evőkanállal kis galuskákat formázzunk a masszából, majd legalább egy órára hűtsük le, aztán főzzük ki, néhány perc alatt. Ha kiszedtük, locsoljuk meg olvasztott vajjal. Paradicsomszósszal tálalva az igazi!
Csalános rétes
A rétestésztából a szokásos rétegezés háromszorosát vegyük, s terítsük egy tepsi aljára, vajjal, vagy olajjal meglocsolva. A csalánleveleket felaprítva hagymával, esetleg fokhagymával, megdinszteljük, sóval , borsssal, s akár egyéb ízlés szerinti fűszerekkel ízesítjük. Ezt terítjük a rétestésztára, és egyenletesen elosztjuk rajta a feta sajtot, amit előzőleg kis kockákra vágtunk, majd az egészet még egy háromszoros réteg rétestésztával fedjük be, jól nyomkodjuk rá, és miután meglocsoltuk olvasztott vajjal, süssük a sütőben szép pirosra.
Forrás: http://www.tutireceptek.hu/nagy-csalan-urtica-dioica---fozelek
Kategória:Nagy csalán (Urtica dioica) - főzelék recept
Reform ételek
Hozzávalók:
- 1 tál arasznyi csalánhajtás
- 1 db nagyobb lilahagyma
- 1 ger. fokhagyma
- 2 ek gih
- 1 ek TAMARI
- 2 ek zabpehelyliszt
- 1 tk borsfű
- 1/2 csésze vega tejföl / növényi tejföl
- szűrt víz / zabtej
Elkészítés:
- a csalán hajtásokat leöblítjük, megpároljuk,
- az apróra vágott hagymát a gihn megdinszteljük,
- hozzáadjuk a párolt hajtásokat, áttört fokhagymát, TAMARIt, borsfűvet és
- feltöltjük vízzel vagy magtejjel, kicsit felmelegítjük,
- turmixban pürésítjük,
- tálaláskor beletesszük a tejfölt.
Tanácsok:
- A magtej egy kissé lágyabb ízt ad neki.
- Tehetünk bele a csalán mellett még tyúkhúrt vagy porcsin füvet.