Forrás: http://www.tundus.hu/receptek/finom-rizotto
Hozzávalók:
- 2 db csirkemáj
- 10 dkg füstölt sonka
- 1 csomag vegyes leveszöldség
- 1 db karalábé
- 10 dkg gomba
- 10 dkg zöldborsó
- 1 fej vöröshagyma (kis fej)
- 3 evőkanál olaj
- 20 dkg rizs
- 1 evőkanál ételízesítő
- 1 db húsleves kocka
- 1 csipetny törött bors
- 1 csipetny majoranna
- 1 csomag petrezselyem zöldje
- 10 dkg reszelt sajt
Egy evőkanál olajon üvegesre pirítjuk a megmosott és lecsöpögtetett rizst, majd a térfogatához képest kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük. Beleszórjuk az ételízesítőt, és a húsleveskockát. Befedve, kis lángon addig pároljuk, amíg az összes levét be nem szívja. Közben a megmaradt olajon megpirítjuk a finomra vágott hagymát, és rátesszük a csíkokra metélt gombát, leveszöldséget, a karalábét, és az ugyancsak felcsíkozott csirkemájat, valamint a zöldborsót. Erős lángon kevergetve gyorsan megpirítjuk, ezután pedig hozzáadjuk a metéltre vágott sonkát is. Gyengén megsózzuk, és rászórjuk a fűszereket. 3 deci vízzel felöntjük, és felforralva, fedő alatt 5 percig főzzük. Ha a rizs elkészült, a zöldséges-májas ragut ráöntjük, és villával nagyon óvatosan átkeverjük. A rizottót ismét a tűzre tesszük, és felforraljuk. Ezután a tűzről lehúzzuk, és legalább 20 percig fedő alatt hagyjuk állni. Mire az az idő eltelik, a rizs az összes folyadékot magába szívja. Tálalás előtt ismét óvatosan átkeverjük, majd a tányéron ki-ki meghintheti a reszelt sajttal.