Forrás: http://www.mindmegette.hu/tepsis-karfiol.recept
Tepsis karfiol
Hozzávalók:
- kb. 80 dkg karfiol (tisztán mérve),
2-2 dl tejföl és tej,4 dl tej10 dkg reszelt füstölt sajt,10 dkg Trappista- 5 dkg vaj vagy sütőmargarin,
2 evőkanál liszt,1 púpozott ek tönkölybúza liszt1 csokor zöldhagyma szárával együtt,fél vöröshagyma előre lesózva, nagyon aprón- 1 csokor petrezselyemzöld,
- 1-1 teáskanál piros fűszerpaprika és só,
- 1 mokkáskanál törött fehér bors,
- késhegynyi őrölt borókabogyó.
Elkészítés:
a karfiolt gondosan megtisztítom és kis rózsáira szedem. A vajat habzásig hevítem a liszttel, majd a melegített tejjel felöntve, folytonos keverés közben sűrűre főzöm. Ezután belekeverem a pirospaprikát és az összes fűszert, valamint a megtisztított, nagyon vékony karikákra vágott zöldhagymát zöldjével együtt, valamint a reszelt sajtot. Hagyom langyosra hűlni, végül simára keverem a nyers tojásokkal.
a nyers karfiolrózsákat lapos tűzálló tálba vagy tepsibe terítem, és a sajtos keveréket úgy öntöm rá, hogy az lehetőleg elfedje az összes karfiolt. Az edényt beborítom alufóliával, a karfiolt az előmelegített forró sütőben harminc percig párolom, végül a fedelét levéve, pirosra pirítom. Kockákra vágva tálalom.
Forrás: http://receptgyar.hu/karfiol
Csirkecsontleves
Csirkecsontleves recept, csirkeaprólék receptek
Elkészítés:
A zöldségeket megpucolom, a zöldpaprikát kicsutkázom, a gombát aloaposan megmosom, száráról a földes részt levágom, a paradicsom héját lehúzom,
majd az összes hozzávalót vékony szeletekre vágom. Nagy fazékba
belerakom a megmosott, feldarabolt csirkecsontot, az egészben hagyott
héjas vöröshagymát, rászórom a fûszereket, majd két liter vízzel
felöntöm. Lassan, kis tűzön forralom legalább egy órán keresztül,
ezután finom szûrõn áengedem. Az átszûrt lébe belerakom a zöldséget és
puhára fõzöm. Bármilyen levesbetéttel fogyasztható - kínálható.
Bolgár ünnepi leves
Elkészítés:
Afelaprózott hagymát félig megpirítom,rárakok két teáskanál
pirospaprikát és fél dl vizet. amikor a vizet elfőztem, rárakom a
kockára vágott husit. Zsírjára sütöm,teszek rá
borsot,köményt,babérlevelet,és sót.Majd 2 dl vízzel párolni kezdem.
Közben megtisztítom a zöldségeket,nagyobb darabokra vágom és ezt a húshoz
adom. Kb. 1óra alatt félpuha lesz. Kis lángon !
Ezután felengedem 2,5 liter vízzel,belerakom a 1,5centis
darabokra vágott zöldbabot,a kockára vágott burgonyát és a kis rózsákra
szedett karfiolt.
Takarékon kb.40 perc alatt minden puhára fő.ezután egy kis pohár
tejfőlt elkeverek 2 evőkanál liszttel,és ezzel behabarom a levest.
Összefőzöm az egészet néhány perc alatt,majd amikor elzárom,fél deci ecetet
elkeverek kb 3 evőkanál cukorral és ezt a levesre locsolom !
Nagyon finom és laktató étek !
Tanácsok:
Nem fogyis, de nagyon finom!
Elkészítési idő: 140 perc
Babos zöldségleves májgaluskáva
Elkészítés:
A megelőző este beáztatott szárazbabot másfél liter vízben rakjuk fel
főni, majd sóval, borssal, babérlevéllel izesítsük és főzzük
félpuhára. Tegyük hozzá a kockákra vágott répákat meg a zellert, és
főzzük majdnem készre. Tegyük bele a kisebb rózsáira szétszedett karfiolt,
a felaprított petrezselymet, paprikát és a
paradicsomot. Míg a leves újra felforr, megcsinálhatjuk a májgaluskát. A
megdarált csirkemájat tegyük keverőedénybe a beáztatott, kinyomkodott
zsemlékkel, a forró olajban megpirított hagymával, és a zúzott
fokhagymával együtt. Üssük bele a tojásokat is, és szórjuk meg sóval,
borssal, felaprított petrezselyemmel. Ezután jól dolgozzuk össze, és
annyi zsemlemorzsát szórjunk bele, hogy könnyen gyúrható masszát
kapjunk. Amikor elkészült, néhány percig hagyjuk állni, majd kiskanállal
szaggassuk az ismét felforrt levesbe. Kis lángon főzzük puhára a
zöldségekkel és a karfiollal együtt, majd azon nyomban, forrón tálaljuk.
Nápolyi karfiolsaláta
Elkészítés:
Sós
vízben megfőzünk, a főzővízben hagyunk kihűlni egy kiló rózsáira
szedett karfiolt, majd alaposan lecsepegtetve tálba tesszük. Simára
keverünk két evőkanál borecetet egy kiskanál mustárral, egy gerezd tört
fokhagymával, sóval, őrölt borssal, egy kiskanál ketchuppel meg
mokkáskanálnyi őrölt rozmaringgal. Vékony sugárban. kevergetve
belecsurgatunk nyolc evőkanál olajat, hogy szép opálos legyen, és a
karfiolra öntve jégbe hűtjük.
receptura.hu
Holland vegyes saláta
Elkészítés:
Sós
vízben 15 percig főzünk egy szép tömör, kb. 70 dekás, rózsáira szedett
karfiolfejet, majd leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük, így ropogós
marad. Ha kihűl, összekeverjük egy doboz mirelit majonézzel, melyet két
tejföllel gazdagítottunk, mokkáskanálnyi mustárral, porcukorral meg pár
csepp citromlével ízesítünk. Egy fél napig hideg helyen állni hagyjuk,
és tálalás előtt közékeverünk egy kis fej megmosott, megszikkasztott,
laskára vágott salátát, 2-3 cikkekre vágott kemény tojást, meg 20 deka,
szintén cikkekre vágott paradicsomot. Azonnal kínáljuk, nehogy a
salátalevelek az állás során összeessenek.
receptura.hu
Csirkés zöldségsaláta
Hozzávalók:
1 sültcsirke 1 evôkanál vörösborecet 1 evôkanál szezámolaj 2 evôkanál
étolaj 1/4 teáskanál szójaszósz 1 evôkanál reszelt vöröshagyma 1/4
teáskanál szárított kapor 1/4 teéskanál só 1/4 teáskanál feketebors 20
dkg rózsáira szedett karfiol 10 dkg u
Elkészítés:
A csirkét feldaraboljuk, a bőrét lehúzzuk. A húst lebontjuk a csontról
és kis kockákra vágjuk. Az ecetet, az olajat és a fűszereket
összekeverjük és ítesítjük. A húst ebbe a páclébe tesszük, és
szobahőmérsékleten állni hagyjuk. A karfiolt sós vízben megfőzzük,
hideg vízben leöblítjük, megszárítjuk. Az uborkát héj és mag nélkül
centiméteres darabokra szeljük. A zellert és a cikóriát vékony félkör
alakú szeletekre vágjuk fel. A zöldséget a marinírozott csírkéhez
adjuk, ízesítjük, paradicsomszeletekkel és olivabogyóval díszítjük.
Lehetőleg azonnal tálaljuk. Vajas pirítóst vagy fűszeres majonézt
ajánlunk hozzá.,
Mandulás karfiol-brokkol
Hozzávalók:
50-80 g mandula 500 g karfiol 500 g brokkoli 2-3 evôkanál olaj szójaszósz fél citrom leve fehérbors
Elkészítés:
Olajon megpirítjuk a felaprított mandulát, kiemeljük. A mandulás olajon
a szójaszósszal és a citromlével megpároljuk a rózsáira szedett
zöldségeket és a szárakat egyben megfőzzük. Végül ráhintjük a félretett
mandulát.,
Tejfölös kelvirágleves
Hozzávalók:
1
liter füstölthúslé, 50 dkg karfiol, 10 dkg kolozsvári szalonna, 3 dkg
liszt, 3 dkg vöröshagyma, 1/2 csokor petrezselyem, 5 dkg rizs, 2 dl
tejföl, 1 tojássárgája, 1/4 citrom, törött bors, só.
Elkészítés:
A
füstölthúslében a rózsáira szedett kelvirágot majdnem puhára főzzük.
Törött borssal, sóval ízesítjük. A szalonnát apró kockákra vágjuk,
üvegesre pirítjuk. Meghintjük kevés liszttel, hozzáadjuk a reszelt
vöröshagymát, a finomra vágott petrezselymet és 1-2 percig pirítjuk.
Ezzel a levest besűrítjük. A levesbe keverjük az előzőleg megfőzött
rizst és felforraljuk. Közben a tejfölt a tojássárgájával simára
elegyítjük, majd állandó keverés mellett a tűzről levett levesbe
keverjük. Citromlével ízesítjük.
Hideg karfiolleves
Hideg karfiolleves
Elkészítés:
Sós
vízben puhára főzünk egy szép, tömör, kb. 60 dekás karfiolfejet, majd a
levéből kiszedve, szétturmixoljuk. Belekeverünk két deci tejszínt, és
annyi karfiol főzővízzel engedjük fel, hogy egy liternyi legyen.
Beledobunk egy leveskockát, és addig főzzük, amíg el nem olvad.
Kihűtjük, habverővel simára keverjük és néhány csepp citromlével
ízesítve, jégbe hűtve tálaljuk. Adhatjuk forrón is, de akkor vajban
pirított zsemlekockát hintünk tálalás előtt a tetejére.
Tojással rakott karfiol
Hozzávalók:
60 dkg karfiol, 4 tojás, 2 dl tejföl, 2 dkg liszt, 3 dkg vaj, 2 dkg zsemlemorzsa, 8 dkg reszelt sajt, törött bors, só.
Elkészítés:
A
karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben megfőzzük. A tojásokat a
tejföllel, kevés liszttel simára keverjük, sóval és törött borssal
ízesítjük. Mély tűzálló tálat vajjal kikenünk, meghintjük
zsemlemorzsával, majd beletesszük a megfőtt és jól lecsurgatott
karfiolt. A felvert tojással leöntjük, meghintjük reszelt sajttal és
sütőben pirosra sütjük.
Karfiolfozelék
Hozzávalók:
1 kg karfiol, 10 deka vaj, 8 deka liszt, só, petrezselyemzöldje, 2 deci édes tejföl, 2 tojás.
Elkészítés:
A karfiolt apróra vagdaljuk, vagy szétszedjük, annyi sós vízzel főzzük
puhára, hogy éppen ellepje. Ha megfőtt, leszűrjük és 10 deka vajból és
8 deka lisztből világos rántást készítünk. A petrezselyemzöldjét is
hozzáadjuk, feleresztjük a karfiol levével, de vigyázzunk, nehogy híg
legyen, mert a karfiol leve legtöbbször több, mint szükséges. Végül a 2
deci tejfölt a 2 tojás sárgájával elkeverjük s azt is belekeverjük, ha
nincs édes tejfölünk, vagy tejet vagy tejszínt adhatunk hozzá a tejföl
helyett. De tejből 4 deci szükséges.,
Karfiolos csirkemell
Karfiolos csirkemell recept, csirkemell receptek
Hozzávalók:
Elkészítés:
Lebőrözünk,
kicsontozunk négy kis csirkemellet, és az így kapott nyolc húsdarabot
kiverjük, besózzuk vagy szójamártással (Conchita ételízesítővel)
bedörzsöljük, egy óráig állni hagyjuk. Ezalatt sós vízben megfőzünk egy
kiló rózsáira szedett karfiolt, majd leszűrjük, de a levélből két
decinyit félreteszünk. Két deka vajból két evőkanál liszttel meg a
félretett karfiol főzővízzel sűrű besamellt főzünk, majd a tűzről
levéve, simára keverjük két deci tejföllel. A besózott vagy bepácolt
hússzeleteket teflonserpenyőben négy deka vajon megsütjük, majd tűzálló
tálra egymás mellé fektetjük. Mindegyikre egy kupac főtt karfiol rózsát
halmozunk, és leöntjük a mártással, meglocsoljuk a pecsenye
visszamaradt levével. Az egészet meghintjük még öt deka reszelt
sajttal, és a sütőben szépen megpirítjuk. Jó előre elkészíthető, csak
sütni kell tálalás előtt.
Karfiolos csirke
Karfiolos csirke recept, egész csirke receptek
Hozzávalók:
Elkészítés:
Feldarabolunk
és megmosunk két egykilós csirkét, és 10 deka olvasztott vajon vagy
margarinon átsütjük. Felöntjük 2 deci húslevessel (leveskockából percek
alatt készíthető). és lazán elrendezve, tűzálló tálra rakjuk. A
csirkedarabok közé egy kiló megtisztított, rózsáira szedett karfiolt
rakunk, és a tálat alufóliával lefedve, a sütőben 30 percig pároljuk.
Ekkor a fóliát levesszük, a rakott karfiolos csirkét 2 deci tejföl- és
egy tojássárga keverékével leöntjük, és a sütőbe visszatolva addig
sütjük, míg a levét elfövi, és a teteje megpirul. (Ha szeretjük,
keverhetünk a tojásos tejfölbe egy nagy csokor finomra vágott
zöldpetrezselymet vagy 10 deka reszelt sajtot, mindkettő kitűnően
ízesíti a karfiolos csirkét.)
Ínyenctekercs
Hozzávalók:
80 dkg sovány marhafartő, kb.
10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg füstölt hús vagy sonka, 2-3 szál
sárgarépa, 1 kisebb fej zeller, egy kis fej karfiol vagy 30 dkg
kelbimbó, 25 dkg konzerv zöldborsó, 50 dkg kisebb szemű burgonya, 2 dl
tejföl, 1/2 citrom, 1 tójássárgája, 1 kanál zsír, 1 kanál liszt, só.
Elkészítés:
A
marhahúsból szeleteket vágunk, jól kiverjük, és minden szeletre egy
vékony szelet füstölt szalonnát és ugyanolyan vékonyra vágott sonkát
teszünk. Tekercsekké formáljuk, fogpiszkálóval vagy hústűvel
összetűzzük, és egy kevés zsírban átsütjük, utána - mindig egy pici
vizet öntve rá -fedő alatt puhára pároljuk.
Közben a karikára vágott sárgarépát, a megtisztított és egészben
hagyott apróbb burgonyákat, a karfiolt vagy kelbimbót egy kevés víz ben
- vagy gőzben - puhára pároljuk, a konzerv zöldborsót pedig leszűrjük.
Ha a hústekercsek megpuhultak, kiszedjük, és félretesszük őket. A
tejfölt elkeverjük 1 kanál liszttel, 1 tojássárgájával, a
pecsenyezsírba öntjük, egy kevés zöldségfőző lével - vagy vízzel -
hígítjuk, sóval, citromlével ízesítjük, és mártássá főzzük.
A tekercseket tálra tesszük, a fogpiszkálókat kivesszük belőlük,
leöntjük őket a mártással, és a párolt zöldségfélékkel körítve
tálaljuk.
Kotlett kertészlány módra
Elkészítés:
Kicsontozunk,
kiverünk, megborsozunk és egy evőkanál olajon ropogósna sütünk 8
sertésbordaszeletet, és a zsírból kiszedve, félretesszük. Visszamaradt
zsírjában fedő alatt megpirítunk egy kis fej nagyon apróra vágott
vöröshagymát, visszatesszük a húst, és egy babérlevéllel, 2-3 szem
borákával, késhegynyi bazsalikommal meg törött borssal ízesítve, kevés
vízzel majdnem puhára pároljuk. Ezután hozzáadunk egy fél kiló
kifejtett zöldborsót, 4 karikára vágott sárgarépát meg egy félkilós
karfiolt, rózsáira szedve. Megsózzuk, és egészen puhára pároljuk.
Tálaláskor a hússzeleteket forró tálra fektetjük, a zöldséget 2 deci
tejföl és egy tojássárga keverékével besűrítjük. végül a húsra
halmozzuk.
Csirkés zöldségsaláta
hozzávalók 4 személyre: - 1 sültcsirke
- 1 evőkanál vörösborecet
- 1 evőkanál szezámolaj
- 2 evőkanál étolaj
- 1/4 teáskanál szójaszósz
- 1 evőkanál reszelt vöröshagyma
- 1/4 teáskanál kapor
- 1/4 teáskanál só
- 1/4 teáskanál bors
- 200 g rózsáira szedett karfiol
- 100 g uborka
- 2 zellergyökér
- 1 cikória (100 g)
- 2 paradicsom
- 8 fekete olívabogyó a díszítéshez
Elkészítés:
1.
A csirkét feldaraboljuk, bőrét lehúzzuk. A húst lebontjuk a csontról,
és kis kockákra vágjuk.
2. Az ecetet, az olajat és a fűszereket összekeverjük és ízesítjük. A
húst ebbe a páclébe tesszük, és szobahőmérsékleten 20 percig állni
hagyjuk.
3. A karfiolt sós vízben megfőzzük, hideg vízben leöblítjük,
megszárítjuk. Az uborkát héj és mag nélkül centiméteres darokra
szeljük. A zellert és a cikóriát vékony félkör alakú szeletekre vágjuk
fel.
4. A zöldséget a marinírozott csirkéhez adjuk, ízesítjük,
paradicsomszeletekkel és olivabogyóval díszítjük. Lehetőleg azonnal
tálaljuk.
Karfiolfőzelék
Karfiolfőzelék
40 dkg karfiol
1 fej hagyma
1 ek. olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
2,5 dl natúr szójatej (vagy kókusztej, vagy más
gabonatej)1 tk. kölesliszt
só, bors, vegamix, csipet pirospaprika, őrölt
szerecsendióvíz
Hagymát dinszteljük meg az olajon, majd tegyük hozzá a
feldarabolt karfiolt, és egy kis vizet, hogy ellepje és főzzük puhára.
A szójatejbe tegyük bele a köleslisztet és a
fűszereket, keverjük össze és öntsük rá a karfiolra. Főzzük pár percig, amíg
besűrűsödik.
(Igény szerint lehet még hozzá önteni szójatejet, vagy
köleslisztet is közben, ha szeretnénk, hogy a főzelék sűrűbb, vagy hígabb
legyen.)
Zöldséges csicseriborsó leves
Hozzávalók 4 személyre:
80 g csicseriborsó
1 kk. ételízesítő por
Babérlevél
130 g karfiol
1 szál sárgarépa
1 tő zeller
1 cső sárga színű zöldpaprika
1 csokor petrezselyem
3-4 szem paradicsom
friss majoránna
25 g biomargarin
Só
reszelt szerecsendió
Karfiolleves
1 közepes karfiol rózsáira szedve
2 evőkanál biomargarin
1 közepes hagyma apróra vágva
2 kis gerezd fokhagyma áttörve
1-2 tk. curry por
1/2 csésze szójatejföl
1 tk. só csipet fehérbors
Díszítés
1/3 csésze szójajoghurt
1/4 csésze pirított felvagdosott mandula
Pároljuk meg egy kevés vízen a karfiolt kb. 10 percig, amíg
megpuhul. Szűrjük le. Közben olvasszuk fel a vajat vagy margarint alacsony
hőfokon. Adjuk hozzá a hagymát, pirítsuk, amíg megpuhul. Adjuk hozzá a
fokhagymát és főzzük 1 percig. Szórjuk bele a curry port és főzzük tovább még 2
percig. Turmixoljuk össze a hagymát a karfiollal 1/2 csésze vízzel krémesre.
Öntsük hozzá a tejet, a tejfölt, sót, borsot. Melegítsük fel, de ne forraljuk.
Merjük leveses tálba, és díszítsük joghurttal és mandulával.
Karfiol krémleves
Karfiol krémleves
1 közepes fej karfiol
1 fej vöröshagyma
1 ek. olíva olaj(vagy hidegen sajtolt olaj)
vegamix, só, bors, petrezselyem
Hagymát dinszteljük meg az olajon, majd tegyük hozzá a
feldarabolt karfiolt és pároljuk kicsit. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje
és főzzük meg. Tűzről levéve fűszerezzük, majd botmixerrel turmixoljuk össze.
(Ha túl sok rajta a víz, akkor kicsit öntsük le róla, és akkor adagoljuk vissza,
ha a leves túl sűrű lenne.)
Hajdinás karfiolleves
Hajdinás karfiolleves
1 fél fej (vagy egy kis fej) karfiol
3 szál sárgarépa
1 nagyobb fej lila hagyma
15 dkg hajdina
2 tk. pirospaprika, 3 tk. vegamix, 1 gerezd fokhagyma
2-3 ek. extraszűz olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, a répát karikákra
vágjuk, majd feltesszük főni. Kb. 15 perccel azelőtt, hogy a zöldségek a kívánt
puhaságot elérik, beletesszük a levesbe a fűszereket és a hajdinát. A tűzről
levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd belekeverjük az olajat, az apróra vágott
hagymát és a kinyomott fokhagymát. Tálalás előtt apróra vágott zellerzölddel,
vagy petrezselyem zölddel díszíthetjük.
Erőleves
Hozzávalók:
Sárgarépa
Fehérrépa
1 burgonya
fél karalábé
két-három kelbimbó vagy
2 levél káposzta vagy kelkáposzta
esetleg zöldborsó vagy kevés zöldbab
fél hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
Só
vega-mix ízesítő
csipet bors
pici gyömbér
csipet szerecsendió
Ezeket "összedobálom" egy fazékba, felöntöm vízzel és az első
forrás után lassú tűzön főzöm. Vékonymetélt vagy grízgaluska a legjobb betétnek.
Még szebb a levesem, ha az első forrásnál késhegynyi sáfrányt vagy pirospaprikát
hintek bele.
Karfiolropogós
Hozzávalók:
1 kg párolt karfiol
5 dl nem túl híg mogyoró tejföl (1/2 csésze mogyoró, 1 1/2
csésze víz, 1/2 citrom leve, 1/2 ek. vegamix, 1 tk. Majoránna, 1 csapott
teáskanál só)
A karfiolt gőz fölött puhára pároljuk, majd elkészítjük a
mogyoró tejfölt. A karfiolt rózsáira szedve magasfalú tepsibe teszzük és
ráöntjük a mogyorótejfölt majd a sütőbe tolva a szósz dermedéséig, 15-20 percig
közepes lángon sütjük.
Töltött tök
Töltött tök
1 nagyobb tök
20 dkg kelbimbó
20 dkg karfiol
20 dkg sárgarépa
30 dkg tofu
1 ek. olíva olaj {vagy hidegen sajtolt olaj)
1 ek. kakukkfű, só
A tököt meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, és a magházát
kivájjuk. A karikára vágott sárgarépát, a rózsákra szedett karfiolt és a
kelbimbót leforrázzuk, majd leszűrjük. A tofut áttörjük, hozzákeverjük a
zöldségeket és az olajat és sóval, kakukkfűvel ízesítjük. Megtöltjük vele a
tökdarabokat, és forró Sütőben kisütjük. Tálalás előtt kívánság szerint
felszeleteljük.
Tepsis zöldség
Tepsis zöldség
1 kg újburgonya (Rózsaszínű! Nem tárolt burgonya.)
2 fej lilahagyma
2 kisebb cékla
1 kis zellergumó
4 szál sárgarépa
1 kis fej karfiol
olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
kömény, római kömény, majoránna, lestyán, babérlevél,
borsikafű, gyömbér
A burgonyát és a zöldségeket felkarikázzuk, illetve kockára
vágjuk, és vékonyan kiolajozott tepsibe tesszük. A kömény, római kömény,
majoránna, lestyán, babérlevél, borsikafű, és gyömbér keverékével fűszerezzük,
majd hozzáadjuk a babérlevelet. A tetejét is meglocsoljuk vékonyan olajjal,
letakarjuk alufóliával, majd forró sütőben 40 percig sütjük. A fóliát levéve kb.
15 percig továbbsütjük, tofut is reszelhetünk a tetejére, vagy önthetünk rá
"tejfölt" Id.:"Tejföl, tej nélkül" receptje.
Rakott padlizsános karfiol
Rakott padlizsános karfiol
1 kis fej karfiol
1 közepes padlizsán
1 fej lilahagyma
2 paradicsom
1 doboz (szója)tejföl
10-15 dkg mozzarella sajt
só, vegamix
A karfiolt megfőzzük és jól összetörve, beletesszük egy üveg
tál, vagy tepsi aljába. A tejfölbe belekeverünk egy kis vegamixet és rákenjük a
karfiolra. Majd rátesszük a grillezett padlizsán karikákat. A lilahagymát vékony
karikákra vágva tesszük a padlizsánra, majd a paradicsomkarikák és végül a
mozzarella karikák kerülnek rá. Sütőben közepes lángon sütjük, amíg a sajt meg
nem pirul. Melegen tálaljuk.
Megjegyzés: ha szójatejföllel vagy tejmentes tejföllel
készítjük Id.:"Tejföl, tej nélkül" receptje és a tetejére sajt helyett is ilyen
"tejfölt" teszünk, akkor 100%-osan lúgosít, különben egy picit
savasít.
Rakott padlizsán I.
Rakott padlizsán I.
A kisebb, uborka vastagságú padlizsánt meghámozzuk, megmossuk
és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Ugyanígy előkészítjük a hámozott
paradicsomot, s mindezeket felhasználásig félretesszük. Előkészítünk finomra
vágott vöröshagymát és kaprot, fokhagymapépet, tengerisót, tejfölt, morzsát.
Közben párolt rizst készítünk.
A padlizsánt sózzuk, borsozzuk, egy kevés olajban szép
pirosra sütjük, felhasználásig rácsra tesszük. Ekkor a hagymát aranysárgára
pirítjuk, hozzátesszük az előáztatott szójagranulátumot, fűszerezzük és gyorsan
erősen lepirítjuk. A tűzről levéve tesszük bele a fokhagymapépet. A tepsit
kiolajozzuk, meghintjük morzsával és az aljára egy réteg sült padlizsánt
teszünk. Erre egy vékony réteg rizs kerül, melyen egyenletesen elosztjuk a
korábban félretett fűszeres szóját. Végül befedjük a paradicsom szeletkékkel és
a még megmaradt sült padlizsánnal. Megöntözzük szójatejföllel, meghintjük
kaporral, s végül sütőben készre sütjük.
Pirított karfiol
Pirított karfiol
5 ek. zöldségfőzet (vagy vízben főtt vegamix)
40 dkg karfiol rózsáira szedve
1 fej hagyma apróra vágva
2 ek. szezámmag
1/2 ek. kölesliszt
1 ek. reszelt gyömbér
2 gerezd fokhagyma
3 ek. olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
2 ek. bio növényi margarin (nem hidrogénezett!)
A hagymát kb. 2 percig pirítjuk a forró olajon, beletesszük a
szezámmagot és a karfiolt, kicsit pirítjuk őket, majd felöntjük a
zöldségfőzettel és hozzáadjuk a margarint is. Pár perc múlva lejjebb vesszük a
tüzet, hozzáadjuk a gyömbért, majd fedő alatt pároljuk tovább az ételt, amíg a
karfiol megpuhul. Végül hozzáadjuk a köleslisztet és hagyjuk besűrűsödni.
Elzárjuk a tüzet, hozzákeverjük a zúzott fokhagymát. Tartsuk fedő alatt, amíg
kihűl.
Mandulás brokkoli
Mandulás brokkoli
45 dkg brokkoli
1 kisebb karfiol
l fej hagyma
5 dkg mandula (natúr, hántolt, szeletelt)
1 gerezd fokhagyma
1 ek. olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
finomra vágott petrezselyemzöld, borsikafű
A karfiolt és a brokkolit rózsákra szedve megfőzzük. Az
olajat egy vastag falú lábosban felforrósítjuk, beletesszük a finomra vágott
hagymát és a mandulát. Kis lángon addig pároljuk, amíg a hagyma megpuhul és a
mandula elkezd barnulni, ekkor levesszük a lángról. Mikor kicsit kihűlt,
hozzáadjuk a tört fokhagymát és a petrezselymet, végül az egészet ráöntjük a
főtt zöldségekre és jól megforgatjuk. Tálalás előtt megszórhatjuk őrölt
szezámmaggal
Karfiolpörkölt
Hozzávalók:
1 fej karfiol
2 fej hagyma
1 t.k. sáfrány
1 gerezd fokhagyma
2 e.k. paradicsompüré
2 e.k. liszt
1 t.k. olaj
1 késhegynyi pirospaprika
1 t.k. só
Elkészítése:
A karfiolt kisebb rózsákra szedjük, és sós vízben 1-2 percig
forraljuk. Leszűrjük. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és az olajon a
karfiollal megpároljuk. Megszórjuk a liszttel, a pirospaprikával, felengedjük 2
dl vízzel. Belekeverjük a paradicsompürét, az apróra metélt fokhagymát és a
fűszereket. Puhára főzzük, úgy hogy a karfiol ne essen szét.
Hagyományos pörköltkörettel tálaljuk.
Jó étvágyat!
Csőben sült karfiol és brokkoli
Hozzávalók:
30 dkg brokkoli
30 dkg karfiol
15 dkg mozzarella
15 dkg paradicsom
6 gerezd fokhagyma
1 e.k. citromlé
Elkészítése:
A brokkolit sós, fokhagymás vízben leforrázzuk, a rózsáira
szedett karfiolt, sós citromos vízben előfőzzük. Egy tűzálló tálba helyezzük
rétegesen a karfiolt és a brokkolit, úgy, hogy minden réteg közé egy-egy sor
szeletelt mozzarellát is teszünk. Tetejét teljesen beborítjuk sajttal,
paradicsomkarikával díszítjük és forró sütőben pirosra sütjük.
Jó étvágyat!
Karfiol pástétom
Hozzávalók:
1 kg főtt karfiol
2 nagy főtt burgonya
1 fej lilahagyma apróra vágva
1 nagy főtt répa lereszelve
só, vegamix ízlés szerint
víz szükség szerint
1 kis csokor petrezselyem
Turmixoljuk el alaposan a főtt karfiolt, és burgonyát, kevés
víz hozzáadásával majd keverjük hozzá fakanállal a többi hozzávalót és az
ízesítőket.
Ínyenctekercs
Hozzávalók:
80 dkg sovány marhafartő,
kb. 10 dkg füstölt szalonna,
10 dkg füstölt hús vagy sonka,
2-3 szál sárgarépa,
1 kisebb fej zeller,
egy kis
fej karfiol vagy 30 dkg kelbimbó,
25 dkg konzerv zöldborsó,
50 dkg kisebb szemű
burgonya,
2 dl tejföl,
1/2 citrom,
1 tójássárgája,
1 kanál zsír,
1 kanál liszt,
só
Elkészítés:
A marhahúsból szeleteket vágunk, jól kiverjük, és minden
szeletre egy vékony szelet füstölt szalonnát és ugyanolyan vékonyra vágott
sonkát teszünk. Tekercsekké formáljuk, fogpiszkálóval vagy hústűvel
összetűzzük, és egy kevés zsírban átsütjük, utána - mindig egy pici vizet öntve
rá -fedő alatt puhára pároljuk.Közben a karikára vágott sárgarépát, a megtisztított és
egészben hagyott apróbb burgonyákat, a karfiolt vagy kelbimbót egy kevés víz
ben - vagy gőzben - puhára pároljuk, a konzerv zöldborsót pedig leszűrj ük.Ha a hústekercsek megpuhultak, kiszedjük, és félretesszük
őket. A tejfölt elkeverjük 1 kanál liszttel, 1 tojássárgájával, a
pecsenyezsírba öntjük, egy kevés zöldségfőző lével - vagy vízzel - hígítjuk,
sóval, citromlével ízesítjük, és mártássá főzzük.
Lakodalmas Leves 10 személyre
Hozzávalók:
10 személyre
1 db kakas 2,80 kg
marhafartő 1 kg
marhacsont 1 kg
sárgarépa 20 dkg
fehérrépa 20 dkg
zeller 10 dkg
karalábé 5 dkg
kelkáposzta 10 dkg
vöröshagyma 10 dkg
fokhagyma 2 gerezd
karfiol 10 dkg
metélőhagyma 3 dkg
egész bors
só
Elkészítés:
A kakast, a marhafartőt és a marhacsontot 7 l hideg vízbe tesszük fel főni. Amikor a leves felforrt, a tetejére feljövő habot szűrőkanállal eltávolítjuk, és ízesítjük sóval és egész borssal. Ezután hozzátesszük a zöldségeket és nem erős tűzön, gyöngyöző forrással főzzük. A húsokat a puhulás sorrendjében kiszedjük, majd a levest a tűzről levéve, negyed órát pihentetjük, majd szűrőruhán át leszűrjük. A zöldségeket és a húsokat metéltre vágjuk, majd a kifőzött csigatésztával együtt a levesestálba rakjuk, és rászedjük a tűzforró levest. Apróra vágott metélőhagymával megszórjuk. Hagyományos lakodalmakon a levest a hús nélkül adják fel. A marhahúst felszeletelve, a kakast nagyobb darabokba vágva, tálra téve kínálják. Külön ecetes tormát, mustárt és házi savanyúságot adnak hozzá
Karfiolleves
Hozzávalók:
kb. 50 dkg karfiol (tisztán mérve),
1 l csontlé,
1 csokor petrezselyemzöld,
2 dl tejföl,
1 evőkanál liszt,
2 evőkanál olaj,
1 teáskanál piros fűszerpaprika,
kevés só,
csipetnyi cukor,
csipetke tészta
Elkészítés:
A megtisztított, leveleitől megfosztott karfiolt kis rózsáira szedem, és meleg vízbe rakom, hogy az
esetleg benne rejtőzködő apró bogarak, kukacok kimásszanak. 10 perc múlva leszRröm, folyó csapvízben
átmosom és lecsöpögtetem. A csontlébe (vagy a húsleveskockákból készített levesbe) rakom. Felforralva
majdnem puhára főzöm. Közben a felforrósított olajon világosra pirítom a lisztet, és a tűzről lehúzva
belekeverem a pirospaprikát, valamint a megmosott, lecsöpögtetett és nagyon apróra vágott
petrezselyemzöldet. A rántást apránként 3 dl hideg vízzel felengedem, közben gyorsan simára keverem.
A forrásban lévő levesbe öntöm, közben addig kevergetem, amíg felforr.
Legalább 5 percig forralom. Egyetlen percre sem lehet otthagyni, mert pillanatok alatt kifuthat. Jól
felforralom, kevés sóval és cukorral ízesítem, ezután belekeverem a mokkáskanállal szaggatott apró
galuskákat. Végül beleszórom a nagyon finomra aprított, megmaradt petrezselyemzöldet, és a
levesestálban simára kevert tejfölre tálalom.
Magyaros karfiol
Hozzávalók:
1 fej karfiol,
15 dkg gomba,
2 ek.
olaj, só,
vöröshagyma, petrezselyemzöld,
kapor, tejföl
Elkészítés:
A karfiolt sós vízben
megfőzzük. A hagymát kevés vízben
pároljuk meg, adjuk hozzá a gombát és
azzal is pároljuk tovább. Amikor kész, ráöntjük
az olajat, ízesítjük sóval és
esetleg más fűszerrel is tetszés szerint. A karfiolt
egy olajjal kikent tűzálló tálba rakjuk, majd
öntsük rá a gombás ragut és
meglocsoljuk vegan tejföllel. Tegyük forró sütőbe
15 percre. Amikor kész, megszórjuk egy kevés
zöldség zöldjével és kaporral. Főtt
rizst is tehetünk bele.
Zöldséges rakott burgonya
Hozzávalók:
1 kg burgonya,
mexikói zöldség (vagy kevert otthoni zöldségek),
zöldbab,
karfiol vagy brokkoli,
zöldpaprika,
ételízesítő
Elkészítés:
A krumplit vékony karikákra
vágjuk. A kiolajozott tepsibe alulra 1 sor krumplit
teszünk nyersen, amit ételízesítővel
sózunk. Erre kerül sor mexikói zöldség,
majd 1 sor zöldbab, 1 sor karfiol vagy brokkoli. Tehetünk
még gombát és karikára szeletelt
zöldpaprikát vagy ízlés szerint bármilyen
zöldségfélét. Minden sort megsózunk
ételízesítővel. A felső réteg krumplira
mártást készítünk, majd a sütőbe
téve, alufóliával letakarva, megsütjük.
Mártás: 1 fej részeit
vöröshagymát kb. 1 dl vizes olajon megpárolunk,
hozzáadunk kb. 2 ek. lisztet, majd 3 dl tejfölt, és
egy csokor apróra vágott petrezselymet.
Rakott karfiol
Hozzávalók:
1 kg karfiol,
10 dkg rizs,
3 dl tejföl,
3 db tojás,
1 üveg gomba,
ételízesítő,
zsemlemorzsa,
10 dkg
vaj,
olaj, egy kevés tej
Elkészítés:
A karfiolt rózsáira
szedve sós vízben puhára főzzük. A
zsemlemorzsát vajon megpirítjuk, és a karfiolt
könnyedén megszórjuk. A rizst is sós,
vegetás vízben megfőzzük, és ha kissé
kihűlt, akkor a főtt rizsbe a gombát beledaraboljuk. 2 dl
tejfölt, 2 tojást és a vegetát is
belekeverjük. A tepsit megolajozzuk. Egy sor zsemlemorzsás
karfiolra egy sor rizses masszát teszünk, végül
ismét karfiolt. A tejfölbe belekavarunk 1 tojást,
ezt ráöntjük a tetejére, megszórjuk
zsemlemorzsával is. Egy kis tejet is öntünk alá,
hogy sütés közben ki ne száradjon.
Karfiol sonkával
Hozzávalók:
1 kg karfiol
30 dkg gépsonka
30 dk juhtúró
6 dl kefír
2 tojás
2 kiskanál vaj
2 kiskanál olaj
petrezselyemzöld és só
Elkészítés:
Karfiolt kisebb rózsakra szedjük, majd sós vízben főni tesszük. A felkockázott sonkát olajon picit megkapatjuk, Ezután a kefírrel összekeverjük éa a tetejét megszórjuk petrezselyemmel. Egy kivajazott tálba először a főtt karfiolt tesszük majd ráöntjük a juhtúrósval összekevert sonkás-kefírt és 10-15 perc alatt szép rózsaszínre sütjük. Jó étvágyat
Krémes karfiol és póréhagyma leves
Hozzávalók:
300 gr karfiol
300 gr póréhagyma
1 dl fehérbor
Só
bors
gyömbér
szerecsendió
Leves kocka
1,5 liter víz
Vaj
Liszt
tejszín
Tálaláshoz pirított zsemlekocka
reszelt sajt
Elkészítés:
Durván vágjuk össze a póréhagymát és a karfiolt, majd vajon pirítsuk meg.
Hintsük meg sóval, borssal, gyömbérrel, és szerecsendióval. Forgassuk
át, majd öntsük rá a bort. Hagyjuk, hogy egy kicsi forrjon. Húzzuk fel
vízzel, majd dobjuk bele a leveskockát. Főzzük körülbelül 20 percet.
Majd egy kézi botmixerrel, pépesítsük a levest. Keverjünk össze
tejszínt liszttel, keverjük simára, szedjünk hozzá egy kis levest, hogy
felmelegedjen. Vékonyan csurgassuk bele a levesbe és forraljuk fel,
tegyünk bele egy evőkanálnyi vajat. Miközben készül a leves, készítsünk
serpenyőben zsemle kockák. Tálaláskor szórjunk bele sajtot, és
kenyérkockát.