Az erőt adó árpa: a reformkonyha alap gabonája
Amikor valaki elszánja magát abban, hogy életmódot, és ezzel együtt táplálkozási szokásokat vált, sokszor olyan alapanyagokkal is találkozik, mint az árpa. Manapság a legtöbben azt sem tudják, mi fán terem, pedig őseink alapélelmiszere volt. Ennek oka többek között az volt, hogy amellett, hogy az árpa tápláló gabona, könnyen is emészthető. A gladiátorok is jócskán fogyasztottak belőle, hogy még jobb erőben legyenek. Hölgyeim, uraim! Az árpa fogyasztása energetizál, javítja az agyműködést, serkenti az emésztést, erőt ad. Erre pedig szinte mindenkinek szüksége van. És ráadásul nagyon finom is. Rizs helyett is fogyasztható.
Mit tud az árpa a reformról?
Először is Tibetből származik, úgy hogy biztos telve van filozófiával. De a kőkorszaki leletek is tanúskodnak róla. A fáraók idején lepényt sütöttek belőle, azaz alapélelmiszer volt, azt bizton állíthatjuk. Életerőt adó hatását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a gladiátorok is ezt ették, erejük fokozására. A tibetiek homokkal keverve forrósították az árpaszemeket, megszitálták, megmosták, megszárították, majd taposással hántották le a héját. Az így hántolt árpaszemek fogyasztása erőt ad. Ebből kiindulva több reformélelmezéssel foglalkozó írás ajánlja, hogy még áztatás és főzés előtt, szárazon pirítsuk meg kicsit az árpaszemeket. Finomabb lesz tőle.
Amiért nagyon egészséges: tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, mindezeket nagy mennyiségben, ezek pedig szükségesek a normális szív- és agyműködéshez. De bőven tartalmaz fehérjét, keményítőt, cukrokat, A, B 1, B 2 , B 5, B 6, E-vitaminokat.
Az árpa nagyon könnyen emészthető táplálék, ugyanakkor tápláló. Rendszeresen fogyasztva megszabadulhatunk, vagy megelőzhetjük a székrekedést, ezáltal a bélproblémákat is. Ezért magas rosttartalma felelős.
Az árpa továbbá csökkenti a koleszterinszintet, elősegíti a sejtépítést, méregtelenít, és erősíti a csontrendszert. Gyulladáscsökkentő hatása is említésre méltó, mind légzőszervi, mind bélrendszeri gyulladások kezelésére alkalmas. De panaszmentesek is fogyaszthatják nyugtató hatása, esetleg vizelethajtó hatása miatt. Foszfortartalma pedig serkenti az agyműködésünket.
Milyen formában kapható?
Leggyakoribb előfordulása a gyöngyárpa, de lisztet és pelyhet is találunk a bio boltokban. Hogy tápértékéből minimálisan veszítsen, és emészthetőségén se rontsunk, hántolatlanul és valamilyen formában hőkezelve, megfőzve, illetve csíráztatva fogyasszuk.
Az árpagyöngy felhasználása:
A magokat felhasználás előtt, háromszoros vízmennyiségbe áztassuk be, legalább 6-8 órára, egy éjszakára. Ugyanabban a vízben főzzük egyenletesen kis tűzön 25-30 percig. Az előfőzött árpagyöngyöt nem kell áztatni. Főzés után nyers zöldségekkel vagy gyümölcsökkel fogyaszthatjuk, de levesek, köretek, raguk alkotóeleme is lehet.
(Forrás: www.meno.ro)
Forrás: http://chiliesvanilia.blogspot.com/2008/01/rpagyngy-miszerint-gersli.html
kedd, január 29, 2008
Árpagyöngy, miszerint gersli
Elsősorban magas rosttartalma miatt- rendkívül egészséges, de bónuszként ráadásul még nagyon finom is. Az alábbi receptben szinte ugyanúgy készül, mint egy olasz rizottó, azzal a különbséggel, hogy a gerslinek hosszabb főzési időre, kb. 40 percre van szüksége. Még egy trükk: ha gyerekek (netán finnyás pasasok) nehezen vehetőek rá, hogy legalább kóstolják meg, meg lehet említeni, hogy a római gladiátorok, sőt a vikingek is ezt ették (habár nagy valószínűséggel nem vermutos rizottó formájában).
Háromhagymás gersli rizottó
Hozzávalók (4 személyre)
20dkg gersli (hántolt árpagyöngy)
1csomag (6szál) újhagyma, (vagy ha nincs, egy szál póré, finomra szeletelve)
1 közepes vöröshagyma (esetleg 2 salotta), finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
5dkg vaj
1dl száraz vermut (vagy nem túl savas, száraz fehérbor)
1l húsleves
só, bors
A gerslit alaposan átöblítjük. A hagymákat finomra aprítjuk, és egy lábasban, a megolvasztott vajon, közepes lángon, fedő alatt puhára pároljuk (kb. 4 perc). Hozzáadjuk a gerslit, megkeverjük, úgy, hogy a szemeket egyenletesen bevonja a zsiradék, fényesek legyenek. Ráöntjük az alkoholt, és egy-két perc alatt hagyjuk elpárologni. Felöntjük a húsleves felével (amelyet kis lángon melegen tartunk), lefedjük, és alacsony lángon, 25 percig főzzük, néha megkeverjük. Ez után hozzáadjuk a húsleves másik felét, majd fedő alatt további 15 percig főzzük, amíg a gersli megpuhul, de kellemesen harapható. Ízlés szerint a végén adhatunk még hozzá egy kis friss vajat és reszelt parmezánt (mint egy rizottónál), de a nélkül is nagyon gazdag ízű. Sült csirke, füstölt libamell, halak, vagy grillezett zöldségek, pl. gomba kiváló körete.
Forrás: http://veganoskaracsony.blogspot.com/2008/11/rpagynggyel-rakott-kposzta.html
Árpagyönggyel rakott káposzta
Egy megfelelő méretű fazék aljára öntök egy kis olajat, majd felváltva savanyúkáposztát és árpagyöngyöt rétegezek rá. Közben sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezem, és néhány babérlevelet is dugok közé. A tetejére káposzta kerüljön. Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Nagy lángon felfőzöm, majd lassú tűzön, lefedve addig, amíg az árpagyöngy megpuhul (kb. 1 óra). Keverni sem kell, legfeljebb szükség esetén a levét pótolni (az árpagyöngy sok vizet felszív). Eredetileg 1 kg káposztához 25 dkg árpagyöngy az arány, de sose méricskélem. A sózással vagyok még óvatos, mert a savanyított káposzta is tartalmaz sót.
Tányérokra szedve máris tálalom. Ízlés szerint növényi tejfölt lehet még kanalazni rá.
Hozzávalók:
1 fej káposzta
½ Kg darált hús
1 bögre gersli
2 fej vöröshagyma
Só, bors
Csombor
Pirospaprika
2 ek paradicsompüré
Majoránna
Babérlevél
Kömény
A káposztafejet egyben megfőztem, majd leveleire szedtem. A vastagabb középső ereket levágtam, a káposzta középső részét apróra vágtam. A gerslit egy pár perc alatt előfőztem. A húst összekevertem a megdinsztelt hagymával, és a gerslivel. Sóval, borssal, csomborral fűszerezem, és a káposztalevelekbe töltöm. Egy lábosban szorosan egymás mellé fektetem őket, rászóróm az aprított leveleket, felöntöm annyi vízzel, ami ellepi. Sózom, borsozom, beledobom a fűszereket is. Ha a hús zsíros, akkor nem öntök rá olajat, ha sovány, akkor egy kevés olaj mehet a tetejére, és egy pici pirospaprika. Mikor megfőtt hozzákeverem a paradicsomot is. Sok-sok tejföllel a tetején, vastaghéjú friss kenyérrel tálalom.
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg brokkoli
- 2 paradicsom
- 4 zsenge karalábé
- 30 dkg árpagyöngy
- 4 evőkanál KNORR Aranysárga Tyúkhúsleves ízesítő
- 7 dkg natúr krémsajt
- a szószhoz:
- 5 evőkanál borecet
- 6 evőkanál olívaolaj
- 4 evőkanál tej
- só, bors, fűszerek tetszés szerint
Elkészítés:
Megtisztítjuk a zöldségeket, apróra vágjuk. A levesízesítővel fűszerezett 1 l vízben 45 percig főzzük az árpagyöngyöt. A brokkolit a főzés közben adjuk hozzá. Ha elfőtt a lé, az árpagyöngynek is jónak kell lennie. Keverjük hozzá a sajtkrémet, majd hagyjuk kihűlni. Aprítsuk fel a paradicsomot és a megtisztított karalábét, majd keverjük a salátához. Állítsuk össze a szószt, majd keverjük össze az egészet.
Forrás: http://www.ritakonyhaja.hu/etlap/zoldseges-etelek/2529-padlizsanragu-arpagyonggyel-recept.html
Padlizsánragu árpagyönggyel recept
Ez a ragu a lecsó és a francia ratatouille recept egy kombinációja. Köretként árpagyöngyöt készítettem, ami igazán jó választás volt hozzá, mert tápláló, és ízre is kiváló lett a végeredmény.
Ételallergia és diéta tipp: tejmentes, tojásmentes, zsírszegény recept
Hozzávalók 2 főre:
1 ek olíva olaj, 1 közepes padlizsán, 25 cm póré, fél kaliforniai paprika, 2 dl tartósítószer mentes paradicsomsűrítmény (levesebb), só, bors, provance-i fűszerkeverék, idényben 2-3 szem paradicsom, 20 dkg árpagyöngy
Az árpagyöngyöt mossuk át, majd kétszeres vízben, pici sóval pároljuk puhára.
A ragu hozzávalóit tegyük egy magas falú thermo serpenyőbe, fűszerezzük.
Hevítsük fel fedő alatt (amíg a hőfokóra közepes tartományba ér), majd vegyük takarékra, és 15 percig pároljuk.
Ha nincs ilyen edényünk, akkor a szokásos módon először a pórét dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a maradék zöldségeket, és a lecsóhoz hasonlóan készítsük el.
TIPP: Thermo edényben alacsony hőfokon, kevesebb energiafogyasztás mellet vitamindúsabb zöldséges ételek készíthetők.
Forrás: http://www.tutireceptek.hu/arpagyongy-leves
Árpagyöngy leves recept
Kategória:
Levesek
Hozzávalók:
1 kg. leveshús ( marka vagy szárnyas),
1 nagyobb fej vöröshagyma,
20 dkg. vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem)
25 dkg. fehér bab,
10 dkg. sampion gomba,
5 dkg. tisztított árpagyöngy,
só,
késhegynyi őrölt fekete bors,
2 liter víz,
1-2 szál lestyánlevél ( petrezselyemzöld)
l evőkanálnyi tejföl
Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk. A leveshúst 2 liter hideg vízben az áztatott babbal együtt feltesszük főni. Közben a megtisztított, felkockázott zöldséget és az apróra vágott vöröshagymát hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk. Ha a hús puha hozzátesszük a szeletelt gombát és a tisztított árpagyöngyöt is, majd lassú tűzön főzzük 15-20 percig.Ha kész utána sózzuk. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott zölddel, színesítjük tejföllel.
Elkészítési idő: 80 perc
A receptet beküldte: varbóc
Forrás: http://www.wellnesscafe.hu/recept/82
sárgarépás árpagyöngy
Hozzávalók:
• 25 dkg sárgarépa
• 1 csokor petrezselyem zöld
• 8 dkg árpagyöngy
• só
• őrölt szerecsendió
Italjavaslat:
• 3 dl víz
Elkészítés:
25 dkg nyersen finomra reszelt sárgarépát és 1 nagy csokor aprított petrezselyem zöldet összekeverünk egy tálban a főtt árpagyönggyel. Sóval és őrölt szerecsendióval ízesítjük. Tálaláskor 1 evőkanál durvára tört pekán dióval szórjuk meg. Jó étvágyat!
Forrás: http://90napos.uw.hu/recipe.php?recipeid=155
Lencsefőzelék árpagyönggyel
Hozzávalók : 4 fő részére
|
Elkészítés
Nem áztatom a lencsét, csak kiválogatom, alaposan megmosom, hozzáteszem a megmosott árpagyöngyöt, annyi vízben teszem fel főzni, hogy legalább két ujjnyira elfedje. Sóval, frissen őrölt borssal és babérlevéllel fűszerezem. Félidőben egy apró kockára vágott vöröshagymát pici olajon üvegesre párolok, és a lencséhez keverem, ezzel együtt fejezem be a főzést. Bő evőkanálnyi mustárral, kis ecettel ízesítem, és ízlés szerint pár csepp édesítőt adok hozzá. Berántani nem kell, az árpagyöngytől éppen elég sűrű és tartalmas lesz, és illik a keményítőnapi étrendbe. A családnak lehet bele virslit főzni, akkor a fűszeres íz benne marad, a virslit meg a többiek megeszik. |
Szárított paradicsomos árpagyöngy |
Hozzávalók: 3 evőkanál vaj, 1,5 pohár árpagyöngy, 1 csokor újhagyma, 10 darab olajban eltett, szárított paradicsom, 1 db zöldségleveskocka, só, őrölt bors, 1,5 liter víz Egy lábasba tegyük a vajat, forrósítsuk fel, majd adjuk hozzá az összevágott újhagymát, pároljuk pár percig. Adjuk hozzá az árpagyöngyöt, a leveskockát, az összekockázott szárított paradicsomot, majd öntsük fel annyi forró vízzel, hogy ellepje. Sóval, őrölt borssal ízesítsük. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett főzzük 30-35 percig, míg az árpagyöngy puha nem lesz. A főzővizet mindig kis adagokban pótoljuk. Akkor a legfinomabb, ha az elkészült étel nem túl száraz, hanem leveses lesz. Egy kanál vaj hozzákeverésével még finomabbá tehetjük a kész ételt. Kitűnő vegetáriánus egytálétel, de finom köret lehet párolt borjúszeletnek egy-egy rózsa brokkolival. Fogyasztáskor reszelt parmezánnal is megszórhatjuk. |
Forrás: http://www.hazipatika.com/services/recipe/listrec?rid=1101
Árpagyöngyleves céklával
4 személyre:
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
75 g árpagyöngy
1 ek. kukoricacsíra-olaj
7,5 dl zöldségerőleves
250 g cékla
1,25 dl tej
1 dl tejszín
tengeri só
frissen őrölt fehér bors
frissen reszelt szerecsendió
A meghámozott hagymát és fokhagymát finomra aprítjuk. Az árpagyöngyöt megmossuk, és jól lecsöpögtetjük. Mindezeket olajon, közepes lángon kevergetve kb. 2 percig pirítjuk. A zöldség erőlevest ráöntjük, majd az egészet fölforraljuk. Utána lefödjük és kis lángon kb. 25 percig főzzük. Közben a cékláról, ha van rajta egy-két szép levél, akkor azt félretesszük. A gumót pedig meghámozzuk és durvára reszeljük. A céklareszeléket a levesbe szórjuk, majd továbbra is kis lángon, 5 percig főzzük. A tejet a tejszínnel elhabarjuk. Először két-három ek. forrólevessel keverjük simára, majd az egészet a leveshez öntjük. A levest megsózzuk, megborsozzuk és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Végül előmelegített tányérokba merjük. A félretett céklalevelet fölaprítjuk és a leves tetejére szórjuk.