Forrás: http://www.mindmegette.hu/lencsefasirt.recept
Hozzávalók:
- 20 dkg lencse
- 10 dkg baconszalonna
- 2 tojás
- 20 dkg hagyma
- 10 dkg búzadara
- 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
- só, bors, ecet, kakukkfű
- olaj
Elkészítés:
Áztassuk a lencsét hideg vízben egy órán át. Közben a felkockázott hagymát és a szeletekre vágott szalonnát pirítsuk meg egy evőkanál olajon. Húzzuk félre a tűzhelyről, majd keverjük hozzá a petrezselymet. Főzzük puhára a lencsét. Háromnegyed részét turmixoljuk, majd adjuk hozzá a tojásokat, a maradék lencsét és a búzadarát. Keverjük a masszához a pirított hagymát, sózzuk, borsozzuk, hintsük meg kakukkfűvel, pár csepp ecettel. Formáljunk belőle nyolc pogácsát, és süssük meg mindkét oldalát forró olajban. Sült burgonyával és tükörtojással, vagy almával és hagymaszósszal tálaljuk.
Forrás: http://www.mindmegette.hu/lencses-kukoricas-tanyer.recept
Lencsés-kukoricás tányér
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg csavart tészta
- 7 dkg lencse
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olaj
- 40 dkg darált hús
- 1 nagy konzerv hámozott paradicsom
- 10 dkg konzerv kukorica
- 1 mokkáskanál szárított oregánó
Elkészítés:
A tésztafőzéshez vizet forralunk. A lencsét megmossuk. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, a fokhagymát átnyomjuk.
A lencsét a húslevesben megfőzzük. Leszűrjük. A tésztát megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. Az olajat felforraljuk, és megfuttatjuk benne a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a darált húst, és morzsásra pirítjuk. Sóval-borssal ízesítjük. A paradicsomot a konzervdobozban hosszú pengéjű késsel apróra vágjuk, a húsra öntjük a kukoricával együtt. Hagyjuk, hogy kissé elfője a levét. A szószt borssal, (erős) paprikával, és az oregánóval ízesítjük. Tálalás előtt belekeverjük a lencsét.
Megjegyzés:
Munka: kb. 25 perc
Fogyasztható: kb. 25 perc múlva
1 adag: 2895 kJ/692 kcal
Forrás: http://www.mindmegette.hu/tiroli-lencse.recept
Tiroli lencse
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg lencse
- 1 közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4-5 szegfűszeg
- 10-15 szem bors
- 1 babérlevél
- 20 dkg burgonya
- 2 közepes fej lilahagyma
- 2 evőkanál fehér borecet
- 4 evőkanál olaj
- 8 apró (15 dkg) ecetes uborka
- 1 kis csokor petrezselyem
- 8-10 szál snidling
Elkészítés:
Előző este átválogatjuk, megmossuk, és beáztatjuk hideg vízbe a lencsét. Másnap leöblítjük, felöntjük 2 l hideg vízzel. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát megtűzdeljük a szegfűszeggel, a fokhagymát és a borsot teatojásba zárjuk, majd a hagymával és a babérlevéllel együtt a lencséhez adjuk, és lassú forralással puhára főzzük (20 perc). Közben meghámozzuk a burgonyát, 1x1 cm-es kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. A lilahagymákat meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk, néhány karikát félreteszünk a díszítéshez, a többit megszórjuk 1 mk. sóval, és meglocsoljuk a borecettel.
A lencse főzőlevéből 2 merőkanálnyit a hagymához öntünk. A lencsét és a burgonyát leszűrjük, azon melegében a hagymához adjuk, meglocsoljuk az olajjal, lazán összekeverjük, lefedjük, hagyjuk kihűlni. Az ecetes uborkákat legyezőszerűen bevagdossuk. A petrezselymet és snidlinget leöblítjük, finomra vágjuk, a salátához adjuk, ízlés szerint (frissen) őrölt borssal fűszerezzük, és nem túl mély tálba púpozzuk. Tetejét a félretett hagymakarikákkal, a tál szegélyét pedig az uborkákkal díszítjük. Még finomabb, ha fogyasztás előtt 1 nappal elkészítjük.
Megjegyzés:
1 adag: 1353 kJ/324 kcal
Forrás: http://www.mindmegette.hu/lencsekremleves.recept
Lencsekrémleves
Hozzávalók 8 személyre:
- 50 dkg lencse
- 1 sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg rizs
- 4 evőkanál ételízesítő
- 3 dl tej
- 2 evőkanál vaj
- 3 evőkanál liszt
- 3 dl tejszín
- 3 tojássárgája
Elkészítés:
A lencsét megmossuk, majd felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje, és 3 óra hosszat áztatjuk. A répát, a hagymát megtisztítjuk, megmossuk, de nem daraboljuk.
Áztatás után a lencsét leszűrjük, majd annyi vízbe amennyi ellepi, a hagymával és sárgarépával feltesszük főni. Lefedjük, és a forrástól számítva kb. 30 perc alatt puhára főzzük. A hagymát és a sárgarépát kivesszük, a lencsét turmixgépben simára összetörjük. A rizst forró sós vízbe tesszük, kb. 20 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel, és tálalásig melegen tartjuk. Az ételízesítőt két liter vízzel felforraljuk. A tejet kis lábasba öntjük és felmelegítjük. A vajat nagyobb edényben felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, és kevergetve világos rántást készítünk. Belekeverjük a lencsepürét, felöntjük a levessel és a tejjel, majd habverővel simára keverjük és jól felforraljuk. Levesszük a tűzről. A tejszínt simára keverjük a tojássárgájával, belekeverjük a levesbe és a rizzsel tálaljuk. Már nem forraljuk tovább. Melegen finom.
Megjegyzés:
1 adag: 1764 kJ/420 kcal
Forrás: http://www.mindmegette.hu/lencses-gongyoleg.recept
Lencsés göngyöleg
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg vörös lencse
- 2 nagy padlizsán
- 2 paradicsom
- 1 dl tejszín
- 2 póréhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fél zöld húsú paprika
- 5 dkg gomba
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg reszelt parmezán sajt
- 1 kávéskanál majoránna
- 1 evőkanál ételízesítő
- 1 evőkanál sütőmargarin
Elkészítés:
A lencsét megmossuk, majd fél l sós vízben kb. 30 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. Közben megmossuk a padlizsánt, szárazra töröljük, hosszában kb. 3 mm vastag szeletekre vágjuk, besózzuk és félretesszük. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, kinyomjuk a magját, a húsát összetörjük, majd a tejszínnel turmixgépben pépesítjük. A póréhagymát és fokhagymát megtisztítjuk, a póré fehér részét és a fokhagymát apróra vágjuk. A póré zöld részéből vastag csíkokat vágunk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, és a húsát apró kockákra vagdaljuk. A gombát megmossuk, és szintén felaprítjuk.
A lencséhez hozzáadjuk a paradicsomos pürét, a zöldségeket, a diót, a parmezán sajtot. Megszórjuk a majoránnával, az ételízesítővel, borssal, és összekeverjük. A padlizsánszeleteket konyhai papírtörlővel leitatjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, és a tekercseket a póréhagyma zöldjéből vágott csíkokkal átkötjük. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat előmelegítjük. Tűzálló tálat kikenünk margarinnal, egymásmellé berakjuk a tekercseket, és kb. 1 óra 15 percig sütjük.
Forrás: http://www.mindmegette.hu/reform-lencsesalata.recept
Reform lencsesaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 doboz (kb. 50 dkg főtt) natúr lencse
- 1 citrom
- 1 kis hagyma
- 4 szem retek
- 10 dkg sárgarépa
- 1 evőkanál csípős mustár
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál pirított szezámmag
Elkészítés:
A lencsét leszűrjük, leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük. A citromot forró víz alatt alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk, átszűrjük. A hagymát meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk, meghintjük sóval. A retket és a sárgarépát megtisztítjuk, mindkettőt uborkagyalun legyaluljuk, meglocsoljuk 1 evőkanál citromlével, 15 percig pihentetjük.
Simára keverünk 2 evőkanál citromlét a mustárral, kevés sóval, ízlés szerint frissen őrölt borssal, szinte cseppenként hozzáadjuk az olívaolajat, és habosra keverjük. A lencsét nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a hagymát levével együtt, lazán összekeverjük. A tetejére halmozzuk a kissé összeesett retek-sárgarépakeveréket ugyancsak levével együtt, meglocsoljuk a mustáros öntettel, tetejét megszórjuk a szezámmaggal, és 1-2 szál kaporral vagy snidlinggel, ill. néhány szelet friss uborkával díszíthetjük. A szépség kedvéért csak az asztalnál keverjük össze.
Forrás: http://www.mindmegette.hu/lencseleves-sorabat-el-adasz.recept
Lencseleves (Sorabat el adasz)
Hozzávalók:
- 1 csésze lencse
- 1 nagy hagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1/2 csokor aprított petrezselyemzöldje
- 1 citrom leve
- só
- kevés római kömény
Elkészítés:
A lencsét kávédarálón őröljük meg, majd négyszeres mennyiségű sós vízben főzzük meg. Az olajon pirítsuk aranyszínűre a vékonyra szelt hagymát, öntsük tálakba, locsoljuk meg citromlével, szórjuk meg petrezselyemzölddel és egy csipet római köménnyel. Merjük rá a lencselevet.
Forrás: http://www.mindmegette.hu/dolma-fott-lencse-szololevelben.recept
Dolma (főtt lencse szőlőlevélben)
Hozzávalók:
- 12 dkg lencse, 6 dkg árpa, 2 fej vöröshagyma, 5 dkg aszalt szilva, 4 dkg mazsola, 4 dkg aszalt barack, 20 dkg szép szőlőlevél, kevés olaj, petrezselyem, só
Elkészítés:
A lencsét megmosunk, lecsurgatjuk, lábasba tesszük. A hántolt árpát megfőzünk, az aszalt szilvát leforrázunk, kimagozzuk, apróra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk, megdinsztelünk, és mindezt összekeverjük mazsolával, majd sózzuk, borsozzuk. A szőlőlevelet leforrázunk, a szárakat levágjuk. Megtöltjük őket, egy lábasba rakjuk, az aszalt barackkal körberakjuk, vízzel felöntjük, napraforgóolajjal meglocsoljuk. Egy tányérral lesúlyozzuk, lassú tűzön megfőzzük. Tálaláskor zöldpetrezselyemmel megszórjuk. Szőlőlevél helyett savanyú vagy nyers káposztalevelet is használhatunk.
Forrás: http://www.mindmegette.hu/hagymas-lencsesalata-arparopogossal_1.recept
Hagymás lencsesaláta árparopogóssal
Hozzávalók:
Elkészítés:
A lencsét kiválogatjuk, megmossuk sós vízben, megfőzzük és lehűtjük. A hagymát vékony karikára vágjuk, sózzuk, borecettel meglocsoljuk, hozzáöntjük az olívaolajat, végül a lencsét. Óvatosan összekeverjük, hűtőben érleljük tálalásig. Az árpa felét megőröljük, másik felét megfőzzük. A lehűtött árpához hozzáadjuk a tojást, és annyi árpalisztet, hogy formázható masszává tudjuk gyúrni. Készíthetjük tojás nélkül is, ekkor az árpát és a lisztet keverjük össze, és annyi vizet öntsünk hozzá, hogy formázható legyen. A masszából lepényeket, vagy ujjnyi rudacskákat formázunk, melyeket forró olajban ropogósra sütünk. A megérlelt lencsesalátát tányérokra szedjük, és a frissen megsült ropogóssal tálaljuk.
Forrás: http://www.mindmegette.hu/gombas-lencsepure.recept
Gombás lencsepüré
Hozzávalók:
- 20-20 dkg lencse és gomba,
- 2 dl tejföl,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 2 evőkanál olaj,
- 1-1 evőkanál liszt és vágott petrezselyemzöld, ízlés szerint só és törött fekete bors.
Elkészítés:
az előző este megmosott, átválogatott és beáztatott lencsét másnap leszűröm, és annyi tiszta vízben, amennyi jól ellepi, puhára főzöm. Ha már langyosra hűlt, saját levével pépesre turmixolom. A tejfölt a liszttel és fél dl vízzel simára keverem.
a megtisztított gombát szeletekre vágom. A hagymát finomra aprítom, majd a felforrósított olajon, befedve, saját levében sóval, borssal puhára párolom. Ezután hozzáadom a lisztes tejfölt és a petrezselyemzöldet, majd folytonos keverés közben sűrűre főzöm. Ízletes köret füstölt húsféléhez vagy sült kolbász mellé, de magában is tartalmas főétel. Különösen finom céklasalátával!