HTML

Receptek Vegyesen

Mindenféle receptek

Friss topikok

  • Gorni: @Ballainé Hajdu Gyöngyi: Mint a rizst, a hajdinát is pirítani kell, mielőtt főzöd (egy-két evőkaná... (2020.02.05. 15:39) Hajdina

Linkblog

Házi Ropi

2010.03.03. 23:14 EvlynRoe

Forrás: www.sthal.hu

A tésztához:
30 dkg finomliszt
15 dkg hideg vaj, apró kockákra vágva
½ evőkanál cukor
1 csipet só 1 kk só
4 evőkanál natúr tejszínes krémsajt  4 evőkanál tejföl
2 evőkanál tejföl
1 tojássárgája

A tetejére:
1 tojásfehérje
10 dkg szezámmag

A nyújtáshoz:
5 dkg finomliszt

 

Előmelegítem a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat), és sütőpapírt fektetek egy nagy tepsire.

Összeállítom a tésztát. A lisztet, a felkockázott vajat, a cukrot és a sót morzsásra dolgozom egy késes betétű robotgépben. Hozzáadom a tejszínes krémsajtot, a tejfölt és a tojássárgáját - a fehérjét, pedig félreteszem későbbre-, majd addig járatom a gépet, amíg össze nem áll a sima tészta. (Ha nincs robotgép, akkor is elkészíthetjük a tésztát. A lisztet összekeverjük cukorral és a sóval, hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat, és ujjainkkal gyorsan összemorzsoljuk az egészet. Ezután hozzágyúrjuk a krémsajtot, a tejfölt és a tojássárgáját.)

A tésztát bucivá formázom, ráteszem a belisztezett gyúródeszkára és a nyújtófával egy kb. 30 x 30 centis téglalappá nyújtom. Megkenem a tetejét vékonyan az enyhén felvert tojásfehérjével, majd meghintem óvatosan a sóval, végül egyenletesen rászórom a szezámmagot. Ahhoz, hogy a magocskák sütés után is a ropin maradjanak, a tenyeremmel jól bele is nyomkodom őket a tésztába.

A megszórt tésztát kb. 2 centi vastagon felcsíkozom, majd a csíkokat a hosszú oldaluk mentén felpödröm spirál alakban. Ezután a spirálos ropikat a tepsire helyezem, majd mindegyik tetjét megkenem ismét tojásfehérjével és már mehetnek is a sütőbe.

250 fokon 15-20 perc alatt készül el a házi ropi.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://receptekvegyesen.blog.hu/api/trackback/id/tr451807347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása