HTML

Receptek Vegyesen

Mindenféle receptek

Friss topikok

  • Gorni: @Ballainé Hajdu Gyöngyi: Mint a rizst, a hajdinát is pirítani kell, mielőtt főzöd (egy-két evőkaná... (2020.02.05. 15:39) Hajdina

Linkblog

Halikra krém/ Halikra saláta

2010.02.28. 17:20 EvlynRoe

 
A halikra krém volt talán a legelső halétel – már ha nevezhetem annak – amit életemben kóstoltam. Gyerekkoromban az ünnepi asztalon gyakran jelen volt az előételek sorában és már akkor is nagyon szerettem. Elkészítése egyszerű, szinte elronthatatlan, a végeredmény igazi különlegesség, ínyenc fogás, amit ma is bátran tálalok baráti összejöveteleken.

Hozzávalók:
3-4 evőkanálnyi folyami hal ikrája (ponty, busa, harcsa, csuka, vagy pisztráng)
1 kis fej hagyma, reszelve
1 kisebb citrom leve
finom tengeri só
frissen őrölt bors
egy – másfél dl olaj

Az ikrát a hártyáitól megtisztítom, úgy a legegyszerűbb, ha egy deszkára fektetve a kés hátával „elkaparom”. Ha nagyon nyálkás lenne, egy szűrőben megmosom és alaposan lecsurgatom. A tiszta halikrát egy kistálba teszem, rácsavarom egy citrom levet és legalább egy órát hagyom piheni, majd elkezdem keverni gépi habverővel. A csomómentes ikrához cseppenként adagolom az olajt, akárcsak a majonézhez, és addig keverem, amíg szép fehér lesz. Minél tovább keverem, annál habosabb, fehérebb, ebben a citromlé is jelentős szerepet játszik. Ha úgy vélem, elegendő a mennyisége, összekeverem a sóval, borssal, reszelt hagymával.
 
A végeredmény egy kocsonyásan rezgő krém, melyet sokféleképpen tálalhatok: kis üvegtálba, fekete olajbogyóval és vékony citromkarikákkal díszítve, tölthetem friss paprikába vagy paradicsomba, de készíthetek belőle party falatkákat is, ha egy nyomózsák segítségével akár sós kekszre, akár készen kapható kenyér korongokra nyomom és díszítem snidling zölddel, capri bogyóval, félbe vágott fekete olajbogyóval, citrom szeletkékkel. Száraz pezsgővel a legélvezetesebb :-)

Ha a friss halfogásban sok az ikra és nem akarom egyszerre elkészíteni, besózva, adagonként 3-4 evőkanálnyit bezacskózva jól fagyasztható és hónapok múlva krémnek kikeverve élvezhető.

 

Forrás: http://mokuskonyha.b13.hu/

Ikra saláta

 

Hozzávalók: 3 kanál folyami ikra, 1 hagyma, 3 kanál gríz (búzadara), 1 citrom leve, só, bors, 1 deci olaj
Elkészítése: A grízt, két és fél deci vízben, kevés sóval sűrű pépé főzöm, majd hagyom kihűlni.
Az ikrát a hártyáitól megpucolom, rácsavarok egy citrom levet és legalább egy órát hagyom piheni, érlelődni a citrom levében. Ha eleget állt, és a gríz is meghűlt, az egészet csomó mentesre kavarom, hozzá kevergetem a fűszereket, az apróra vágott hagymát. Ha eddig eljutottál a csomómentesre kavart ikrához cseppenként, adagolod hozzá az olajt, akárcsak a majonézhez, és addig kevered, amíg szép fehér lesz. Minél többet kevered, annál habosabb, fehérebb, így szemmel is élvezhető, hát még az íze. Nagyon finom friss paprikát vagy paradicsomot tölteni vele. A regátban foghagymát is tesznek bele. 

Forrás: http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=26681

Ikra

Hozzávalók: 1-2 kanál ikra, olaj, hagyma, citromlé.
Elkészítése: Ha halat vásárolunk és ikra van benne, óvatosan fejtsük ki, mossuk meg, tisztítsuk meg a hártyáitól, sózzuk be, és legalább 1-2 napig hagyjuk állni. Ezután a sós ikrát az olajjal éppúgy kavarjuk ki, mint a majonézet, nagyon finomra vágott hagymával és egy kis citromlével ízesítjük.


 

Szólj hozzá!

Címkék: halikra

A bejegyzés trackback címe:

https://receptekvegyesen.blog.hu/api/trackback/id/tr531797463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása