Forrás: http://szilvinaplo.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=290432&
Hajdina kolbász(krém)
Ez a recept már régóta érlelődött a gondolatomban, de csak most valósult meg. Két gyermekem lisztérzékeny, ezért teljesen elfogadom, hogy a gabona káros az embernek. A hajdina keserűfűféle, és nem rokona a búzának, lisztérzékenyek is ehetik!
A másik ok, amiért ez az étel fontos nekem, hogy a magyaros ízvilágot tükrözi, ami a családom számára elfogadhatóbb, mint a sok különleges íz.
Pontos mennyiségeket még nem írhatok, mert nem mértem, majd a legközelebbi alkalommal. Rögtön kétszer is csináltunk, olyan finom lett.
Alapja a beáztatott hajdina, amit húsdarálón ledaráltam. Ezt vízzel és olajjal krémesebbé tettem. Első alkalommal csak olajat tettem hozzá, úgy nekem már nagyon zsíros volt.
Ezután következett az ízesítés, amihez páromat vettem igénybe. Nagyon sok fűszert felvesz, nyugodtan lehet bele önteni :-)
- piros paprika (egy kevés csípős is)
- őrölt és egész kömény
- só
- fekete bors
- fokhagyma
Kis kolbászkákat formálva az aszalóban is szárítható.
Forrás: http://www.biotippek.hu/hajdina.html
Hajdina | |
Régen jóval ismertebb növény volt, mint mindennapos étele a szegényeknek. Népies neve: pohánka, pogánygabona. Nem tartozik a gabonák közé, egy keserűfűféle termése. Manapság a táplálkozásunk tudományos megközelítésében emelik ki jelentőségét, elsősorban a benne található nagy mennyiségű rutin (P vitamin) tartalma miatt. Ez a vitamin a C-vitaminnal együtt erősíti a hajszálerek falát, csökkenti vérzés-hajlamot: a véraláfutásokat, a hajszáleres vérzéseket. Gátolja a vérrögképződést is, megakadályozza a vérlemezkék érfalhoz történő tapadását. Antioxidáns - szabadgyök elnyelő - hatásával csökkenti a rákkeltő anyagok hatásait, például a bélhámsejetek kóros szaporodását. Ajánlják fogyasztását magas vérnyomás kezelésére is. Tartalmaz még vasat, káliumot, lecitint, tiamint. Felhasználása: A hajdinának van egy jellegzetes "olaj" szaga, amit többszöri (3 - 4 -szeri) meleg vizes átmosással ki lehet küszöbölni. Ezután kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben kb. 20 perc után puhára főzhető. Közben érdemes kevergetni. A megfőtt hajadina ízében nagyon hasolít a tarhonyára, ezért kiválóan helyettesíthető minden olyan ételben, melyben tarhonya szerepel. De ehetjük köretként salátákhoz, szószokhoz, sült zöldségekhez vagy akár pörkölthöz is. Ízesíthetjük bazsalikommal, izsóppal, majorannával vagy édesíthetjük aszalt gyümölcsökkel, mézzel. Receptek:Krumplis hajdina: Gyakorlatilag a pásztortarhonya mintájára készül. Olajon pirítsuk üvegesre a felaprított hagymát, majd adjuk hozzá a jól megmosott hajdinát. Rövid ideig pirítsuk együtt és öntsük fel kétszeres vízzel. Sózzuk, fűszerezzük (pirospaprika, bors...), végül rakjuk bele az apróra kockázott krumplit. Így együtt 20 perc alatt mindkettő megpuhul. Aki szereti halmozzon rá sült hagymát. Édes hajdinakása: Vajon egy-két percig pirítsunk meg kb. 20 dkg hajdinát, s öntsük fel 6 dl meleg tejjel. Édesítsük mézzel, s gazdagíthatjuk mazsolával, vagy más aszalt gyümölccsel. Állandó keverés mellett addig fözzük míg a hajdina megpuhul. Hidegen ízesebb. Hajdina céklasalátával: Pároljunk üvegesre egy fej felaprított hagymát olajon, adjunk hozzá kb. 20 dkg hajdinát s öntsük fel kétszeres mennyiségű enyhén sós vízzel; fözzük puhára. Úgy is feltehetjük a hajdinát főzni, hogy egészben tesszük bele a hagymát, s mikor megpuhult a hajdina, akkor kivesszük. |
Forrás:
Hajdina gombóc
250 g főtt hajdinát ledarálunk és összekeverünk 50 g friss édes tehéntúróval, 30 g barna, vagy graham liszttel, 1 tk. őrölt korianderrel, 1 csipet curryvel, majd lisztes kézzel gombócokat formálunk. A gombócokat forró vízben 10 percig főzzük.
Hajdina halmok
Hozzávalók:
250 g hajdinaliszt (ha lehet frissen őrölt)
1/2 l ásványvíz
100 g frissen darált dió
100 g finomra vágott datolya
3 ek. olaj
és ha van belereszelhető 1 db vegyszermentes narancsnak a héja
Kikeverés után 1 óráig állni hagyjuk, majd olajos vagy kókuszzsíros tepsiben kis halmocskákba osztva elhelyezzük a tésztát. Előmelegített forró sütőben 20 percig kell sütni. Hónapokig megtartja ízét, zamatát.
Hajdinakrokett
Hozzávalók:
1 csésze hajdinadara
4 csésze forrásban lévő víz
1 evőkanál tengeri só
1 csésze teljes őrlésű búzaliszt
2 evőkanál szezámolaj
2 kis vöröshagyma (reszelve)
4-5 mogyoróhagyma (darálva)
1 maréknyi apróra vágott metélőpetrezselyem
Mély serpenyőben pirítsuk a hajdinát szárazon barnára és ropogósra. Adjuk hozzá a forrásban lévő vizet és a sót. Főzzük 20 percig, majd hagyjuk lehűlni, és adjuk hozzá a lisztet. Egy serpenyőben forrósítsuk meg az olajat, és futtassuk meg rajta a hagymát. Hagyjuk lehűlni. Keverjük a lehűlt hagymát, a darált mogyoróhagymát és a petrezselymet a kásához. Gyúrjuk össze, és formázzunk belőle tetszés szerinti alakú és méretű kroketteket, forgassuk meg teljes kiőrlésű búzalisztbe vagy zabpehelybe, majd süssük ki annyi olajban, amennyi éppen ellepi az edény alját. Amikor szép barnára sültek, tegyük őket papírkendőre ami a fölösleges olajat magába szívja.
Forrás: http://legjobbfogyokurak.blogspot.com/2007/11/hajdina-ksa-recept.html
3 csésze víz
bio ételízesítõ
só
2-3 evõkanál olaj
vöröshagyma
petrezselyem és zellerzöld
Az olajon a vöröshagymát megfonnyasztjuk és rátesszük a kiválogatott, megmosott hajdinát. Kicsit pirítjuk, majd felengedjük az elõmelegített vízzel. Sót, ételízesítõt adunk hozzá és puhára fõzzük. Az utolsó percekben hozzákeverjük a petrezselyem-és zellerzöldet.
Forrás: http://veganreceptek.freeblog.hu/
Ma is elég agyatlan kedvemben vagyok, úgyhogy megint egyszerű receptet írok. Hajdinakása!... Az egyik legfinomabb, legtartalmasabb, legkiadósabb tápféle, ha jól készítitek el.
Személyenként egy fél pohárnyi (igen, igen! Mondom hogy marha kiadós!) hajdinát futtass meg egy kevés olajon, tényleg éppen csak annyira, hogy átforrósodjon. Öntsd fel háromszoros mennyiségű vízzel, sózd meg ízlés szerint, aztán hagyd főni.
Ha már éppen csak hogy van alatta lé, akkor zúzz bele személyenként egy gerezd fokhagymát, és azzal hagyd teljesen sűrűre főni.
Ha kész, akkor húzd félre a tűzről, hagyd egy kevéssé hűlni, csepegtess bele szójamártást, kevéske chilikrémet vagy csípős olajat.
Tálaláskor szórd meg sok petrezselyemlevéllel.
A szerk. megj.: a hajdinakása eléggé "megfogja" az emésztést, ezért ajánlott vörösteát inni hozzá, ami amúgy is jól illik a hajdina egyéniségéhez.
Forrás: http://nyiregyhaza.kerak.hu
Hajdinakása | |||
Hozzávalók: |
| ||
Elkészítés: | Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a hajdinát, és főzzük 15 percig. |
Forrás: http://receptgyar.hu
Hajdinakása
Hozzávalók:
hajdina, füstöltszalonna, vöröshagyma, só
Elkészítés:
A szalonnát vágd kis kockákra és süsd ki. A zsírjában piríts aranysárgára
apróra vágott vöröshagymát, majd add hozzá a hajdinát. Sózd meg, tedd
bele vissza a kisült szalonnát, végül öntsd fel kétszer annyi vízzel,
mint amennyi hajdinát használtál. Lassú tűzön, fedő alatt főzd, míg a
kása fel nem szívja az összes vizet.
Hajdinás karfiolleves
1 fél fej (vagy egy kis fej) karfiol
3 szál sárgarépa
1 nagyobb fej lila hagyma
15 dkg hajdina
2 tk. pirospaprika, 3 tk. vegamix, 1 gerezd fokhagyma
2-3 ek. extraszűz olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, a répát karikákra
vágjuk, majd feltesszük főni. Kb. 15 perccel azelőtt, hogy a zöldségek a kívánt
puhaságot elérik, beletesszük a levesbe a fűszereket és a hajdinát. A tűzről
levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd belekeverjük az olajat, az apróra vágott
hagymát és a kinyomott fokhagymát. Tálalás előtt apróra vágott zellerzölddel,
vagy petrezselyem zölddel díszíthetjük.
Zöldséges hajdinakása
2 csésze hántolt hajdina
1 dl olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 kis zellergumó
1 fej hagyma
1 cukkíni
6 csésze víz
2 gerezd fokhagyma
só, kakukkfű, bazsalikom (vegamix)
A 2 csésze hajdinát megmossuk, és pirítani kezdjük kb. 5
percig. Majd hozzáöntjük az olajat, és a kis kockára vágott zöldségeket a
cukkíni kivételével. Itt is kb. 5 percig pirítjuk, majd a 6 csésze vízzel
felengedjük, fűszerezzük és sózzuk. A hajdinamag megpuhulásakor belekeverjük a
cukkínit. Lefedve még dagasztjuk kb. 15 percig. Tálaláskor formába is nyomhatjuk
és paradicsommal díszíthetjük.
Zöldséges hajdina
Hozzávalók:
500 g hajdina
2-3 közepes répa lereszelve
1 nagy fej hagyma lereszelve
1 közepes zeller lereszelve
2 ek. vegamix
só ízlés szerint
Mossuk meg, majd csöpögtessük le a hajdinát. Ha megszáradt
szárazon pörköljük meg folyamatosan kavargatva, majd ha már érezzük az enyhe
pörkölt szagot öntsük fel 2-3 szoros vízmennyiséggel, és keverjük hozzá a többi
összetevőt. Lassú tűzön főzzük puhára kb. 15-20 perc alatt.
Hajdina Lasagne
200 g egész hajdina
80 g hajdinaliszt
600 g paradicsom
120 g jégsaláta
1 db római saláta
ruccola saláta
80 g újhagyma
bazsalikom
olívaolaj
só
A hajdinát bő, sós vízben megfőzzük, majd kihűtjük.
Hozzákeverjük a hajdina lisztet, és bazsalikommal fűszerezzük. A masszából kevés
forró olajban kis palacsintákat sütünk, melyeket egy tepsiben rétegezünk
paradicsomkarikákkal. A tetejére paradicsomot teszünk, sózzuk, és sütőben
megsütjük. A zöld salátákat ujjnyi darabokra vágjuk, hozzáadjuk a darabolt
újhagymát, az olíva olajat, és összekeverjük.
Forrás: http://sanya.atw.hu/receptek.html
Elkészítés: a vöröshagymát és a zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát és a répát apró kockákra, a káposztát pedig csíkokra vágjuk, olajon megpirítjuk. A hajdinát külön pirítsuk meg és keverjük össze a zöldségekkel. Ízesítsük a fűszerekkel és öntsük fel 2, 5 l forró vízzel. Kis lángon fedő alatt 30-40 perc alatt puhára főzzük. Szűcs Zsuzsanna receptje
Fűszeres gombócok (10 személyre)
Hajdinás burgonyagombóc bazsalikommártással (10 személyre)
Elkészítése: a hagymát apróra vágjuk, összezúzott fokhagymával, a kockákra vágott pulykahússal és a hajdinával. Az olajon enyhén megpároljuk, 2, 5 l meleg
zöldség levessel leöntjük, fűszerezzük. Fedővel lefedve kis lángon 15-20 percig főzzük. Majd hozzáadjuk a répát és a borsót. Készre főzzük, és szükség szerint
utóízesítjük. (1 adag 632, 7 kcal energiát, 24, 1 g fehérjét, 27, 1 g zsírt és 60, 2 g szénhidrátot tartalmaz.)
Köret
Hajdina brokkolival (10 személyre)
Elkészítése: a hajdinát 1, 2 l sós vízben megfőzzük, ízesítjük az összezúzott fokhagymagerezdekkel. A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük és kevés sós vízben fedő alatt, megpároljuk. Ha elkészült, hozzákeverjük a hajdinakásához. A tetejét leöntjük a kefirrel és közepesen meleg sütőben, átsütjük.
(1 adag 278, 5 kcal energiát, 12, 6 g fehérjét, 4, 5 g zsírt és 43, 1 g szénhidrátot tartalmaz.)
Desszert
Elkészítése: a megmosott hajdinát az olajon kissé megpirítjuk, felöntjük 1 l vízzel, ízesítjük a mézzel, fahéjjal és kását készítünk belőle. Ha elkészült, az alaposan megmosott gyümölcsöket belekeverjük. A tetejét megpirított napraforgómaggal szórjuk meg.
(1 adag 467, 9 kcal energiát, 14, 4 g fehérjét, 15, 3 g zsírt és 67, 3 g szénhidrátot tartalmaz)
Almás hajdinafelfújt (10 személyre)
Elkészítése: a megmosott és átválogatott hajdinát a tej és a víz keverékében feltesszük főni. Ízesítjük a cukorral, a citrom levével és reszelt héjával. Ha megpuhult, belekeverjük a lereszelt vagy szeletekre vágott almát. A felvert tojásfehérjék habját óvatosan beleforgatjuk, majd margarinnal kikent hőálló üvegtálba tesszük, és alaposan átsütjük, amíg a teteje szép piros nem lesz.
Dúsíthatjuk durvára vágott diódarabokkal vagy mazsolával és ízesíthetjük őrölt fahéjjal is.
(1 adag 319, 4 kcal energiát, 11, 3 g fehérjét, 6, 3 g zsírt és 50, 6 g szénhidrátot tartalmaz.)
Forrás: www.mindmegette.hu
Almás hajdinakása
Hozzávalók:
Elkészítés:
A hajdinát a vízben megfőzzük (kb. 20 perc). Addig kell főzni, míg magába szívja az összes vizet és megpuhul.
Amíg a hajdina fő, meghámozzuk az almákat, magházukat eltávolítjuk, és az almát lereszeljük, esetleg turmixoljuk. A megfőtt hajdinához keverjük. Ízesíthetjük fahéjjal, gyömbérrel, citromhéjjal. Ha nem találjuk elég édesnek, mézet is tehetünk bele.
Megjegyzés:
Ezt az ételt azok az ismerőseim is szeretik, akik másként elkészítve nem rajonganak a hajdináért, mivel az almával nagyon kellemes az íze.