HTML

Receptek Vegyesen

Mindenféle receptek

Friss topikok

  • Gorni: @Ballainé Hajdu Gyöngyi: Mint a rizst, a hajdinát is pirítani kell, mielőtt főzöd (egy-két evőkaná... (2020.02.05. 15:39) Hajdina

Linkblog

Pitypang

2010.04.04. 22:49 EvlynRoe

Forrrás: http://www.biotippek.hu/index.php?id=bio/tavaszi_zoldek

Pongyola pitypang (gyermeklánc- fű):Tipikusan gyomnövényként tartják számon, pedig vannak országok, ahol a leveleit ilyenkor a primőr saláták mellett árusítják. Salátákba zsenge leveleit kell leszedni, még mielőtt a bimbók megjelennének. Később is fogyaszthatóak, bár keserűbbek lesznek a levelek. A keserű anyagok viszont segítik az epehólyag és a máj működését.
Levelit leforrázva, mint tea : székletlazításra, méregtelenítésre, ekcémára (külsőleg) is használható.
Jelentős C-, A-, B-vitamin tartalmával járul hozzá a tél végére kiüresedett raktáraink feltöltéséhez.
Leveliben inosit található nagy mennyiségben, amely szabályozza a sejtmembránok működését, szerepet játszik a zsírok lebontásában, a vér koleszterin szintjének csökkentésében.
A leveleket ehetjük salátaként magukban, vagy más, kevésbé markánsabb ízű növényekkel együtt.

Tea: Tegyünk egy marék levelet 1l vízbe, forraljuk fel, majd hagyjuk 10-15 percig állni a főzetet. Szűrjük le, tetszés szerint mézzel édesíthetjük. A leszűrt, még meleg leveleket tehetjük a májunk fölé, testünkre pakolásként. Ezzel is segítjük a májat méregtelenítő munkájában.

Biotippek ehető gyógynövények pitypangsalátaSalátaalap: Hidegensajtolt olívaolajból (3 egység), almaecetből (1 egység), vagy citromléből kevés só és méz hozzáadásával készítjük. Ízlés szerint lehet még mustárt, borsikafüvet is belekeverni.

Krumplisaláta pitypanglevéllel: Krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és puhára főzzük enyhén sós vízben. Mikor kihűlt összekeverjük a megmosott zsenge levelekkel, felszeletelt lilahagymával, vagy metélőhagymával. Leöntjük a salátaalappal. Krumpli helyett nyers csicsókával is elkészíthetjük a salátát. Gazdagíthatjuk sajtdarabkákkal, felkockázott almával is.

Pitypangleveles szendvics: Salátaalapot készítünk, és a zsenge leveleket ebben megforgatjuk, majd fokhagymás pirítósokra halmozzuk. Rakhatunk rá még főtt tojáskarikákat, vékonyra szelt sajtot, apróra vágott snidlinget.

Forrás: http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/pitypang.html

Pongyolapitypang-főzelék. Lehetőleg a fiatalabb és zsengébb leveleket (500 g) gyűjtjük be. A levelek kemény csúcsát levágjuk, és a leveleket legalább egy fél óra hosszat vízben főzzük. A vízből szűrővel kiszedjük, lecsöpögtetjük, majd finomra vágjuk. Lábosba szórjuk, húsleves levével felöntjük, csipetnyi sóval ízesítjük, 2-3 evőkanál pirított zsemlemorzsával összeérésig pároljuk, vagy 100 g vajon, csipet sóval és borssal puhára pároljuk, majd 1 kanál lisztet rászórva, néhány kanál húslével felöntjük, ezt követően még kb. negyedóra hosszat főzzük. Frissen tálaljuk, mint a spenótot. Resztelt burgonyával, fasírttal vagy sült virslivel fogyasztjuk.

Párolt pitypangfej Andrea módra. Ezt az ételt ínyencmestereknek ajánljuk, íze a bimbóskelhez hasonlít. A levélrózsák közötti fejletlen fészekvirágzatokat gyűjtjük össze. Ezeket a sárgás színű, összehajló „bimbókat" kb. 3 percig, lobogó vízbe szórva főzzük, majd vajjal, sóval, szerecsendióval ízesítjük. Előételnek vagy körítésnek tálaljuk.

Pitypangpüré. A fiatal pitypangleveleket felfőzzük, szitán lecsöpögtetjük, finomra vágjuk, húsleves levében megpároljuk, liszttel behabarjuk. Sóval, borssal fűszerezzük. Forró tejszínnel meglocsoljuk.

Vegyes pitypangsaláta. Olajból, borecetből vagy citromléből kevés só hozzáadásával salátaalapot készítünk. Ehhez apróra vágott zöldséget, (pl. petrezselyem, hagyma, metélőhagyma, medvehagyma) és szükség szerint finomra őrölt fűszert: kakukkfüvet, repkényt (nagyon keveset), majoránnát, bazsalikomot adunk. ízlés szerint más fűszereket is felhasználhatunk, így köményt, ánizst, koriandert, borágót, borsfüvet, lestyánt, zsályát, levendulát, rozmaringot. Ezekhez esetleg egy szétnyomott főtt burgonyát adunk. A finomra vágott zsenge pitypangleveleket a pácba tesszük, jól átforgatjuk és legalább egy órán át, ha van időnk, tovább állni hagyjuk.

Pongyolapitypang-saláta olvasztott vajban. 250 g fiatal pitypanglevelet megmosunk, finomra vágjuk, majd sóval, borssal ízesített olvasztott vajjal leöntve 30 percig állni hagyjuk, közben fokozatosan lehűtjük. Az ízesítést ecet vagy citromlé hozzáadásával fejezzük be.

Pongyolapitypang-saláta póriasan. A tál alján egy fokhagymagerezdet szétnyomunk, erre 2-3 evőkanál olajat, 1-2 evőkanál ecetet, 1 teáskanál mustárt, sót és csipetnyi cukrot adunk, simára keverjük. Ebbe a salátaöntetbe kb. 150 g alaposan megmosott, lecsepegtetett, zsenge pitypanglevelet teszünk, majd tálalásig állni hagyjuk (kb. 30 perc).

Pongyolapitypang-saláta parasztosan. Meleg, fokhagymával kikent lábosba szórjuk a pitypangleveleket majd vörösborecetben megforgatva, csipet sóval és kevés borssal meghintjük. Tálalás előtt ropogósra pirított füstöltszalonna-szeletekkel díszítjük. Franciaországban ezt a salátát fokhagymaszeletekkel eszik.

Pitypangfejsaláta. A még „bimbózó" virágzatot (200 g) keresztben finom szeletekre vágjuk, csipet cukrot, kevés sót, 1 kis, finomra vágott hagymát adunk hozzá. 2 vagy 3 szelet finomra vágott angol szalonnát ropogósra pirítunk. Ha kész van, kivesszük a serpenyőből és a forró zsiradékba 2 evőkanál borecetet öntünk. Ha felforrt, a felaprított pitypangfejeket beleszórjuk és összekeverjük. A salátát összevágott kemény tojással (fejenként 2 db) körítjük és azonnal tálaljuk.

Sajtos pitypangsaláta. A fiatal pitypangleveleket 1/3 rész ecetből, 2/3 rész olajból (ízesítés: só, bors, csipet cukor, 1 teáskanál mustár) álló öntetbe keverjük, és egy olyan szelet kenyeret, amelyet előzőleg fokhagymával bedörzsöltünk, aprítunk hozzá. Végül az egészre vékony szeletekben markáns ízű, zsírdús sajtdarabokat hintünk, összekeverjük a salátával és 30 percig érni hagyjuk.

Pitypangszirup. 3-4 marék friss pitypangvirágzatot 2 l vízben puhára főzünk, leszűrjük és a forró lébe 1 1/2 kg cukrot és 2 db citrom levét keverünk. Folyamatos keverés közben a folyadékot olyan hosszú ideig főzzük, amíg teljesen szirupszerűvé (nyúlóssá) nem válik. Ekkor a szirupot jól záródó üvegekbe töltjük. Az így nyert szirup, ha gondosan készült, a valódi méztől alig különböztethető meg.

Pitypangbor. Száraz időben 4 1/2 l pitypangvirágzatot gyűjtünk. Kb. 10 l-es fazékba tesszük, 4 1/2 liter forró vízzel leöntjük. A fazekat lefedjük, 3 napig áztatjuk benne a virágokat. Ezután a folyadékot molinókendőn átszűrjük, a virágzatokból a lét kifacsarjuk. A folyadékba dobunk egy kis gyömbérgyökeret, 3 finomra vágott narancs és 1 citrom héját valamint 1 1/4 kg cukrot. Az egészet egy nagy fazékban 20 percig lassú tűzön felfőzzük. Mázas cserép- vagy porcelánedénybe töltjük. Lehűtjük, egész addig, amíg testmeleg nem lesz. 1/2 darab élesztőt egy pirított rozskenyéren elkenünk és a folyadék tetejére téve azon úszni hagyjuk. Az edényt kendővel lefedjük, 6 napig meleg helyiségbe állítjuk, ezután a bort nagy edénybe szűrjük, és pamutkendővel letakarjuk. Három hétig sötét helyen állni hagyjuk, majd az edény tartalmát palackokba fejtjük. Az üvegeket dugóval gondosan lezárjuk. A bort legalább karácsonyig pihentessük.

Forrás: http://www.mariquita.com/recipes/dandelion.html

 

 

2 dandelion greens ideas from CSA members:
I know we think of dandelion greens as a kind of lettuce/salad ingred., but their "spine" is wide and crunchy enough to hold up to hummus dipping - and the combination is glorious. It really works! Haven't tried fennel for dipping as whenever we get it I have to braise it - so yummy that way.

- Kevin
Loved the dandelion greens! These were immense and would certainly be daunting to pull completely (if you wanted to get rid of them, that is) but were wonderful in the saute pan. Braised them a bit in olive oil with sliced garlic, then dressed with sherry vinegar/honey/raisins/toasted almonds. A bit of S & P.
-Debbie Johnson
DANDELION SALAD WITH ANCHOVY DRESSING
adapted from the San Francisco Chronicle Serves 4
2 bunches Dandelion Greens
6 Anchovy Filets
5 stalks green garlic, cleaned as you would a leek and chopped
1/4 cup cooking oil, such as olive
2 T dark vinegar, such as balsamic
S & P to taste
Wash and dry dandelion greens. Cut into 2" long slivers. Mash anchovy filets with garlic; blend in olive oil and balsamic vinegar. Toss leaves with dressing, then divide among 4 plates. Season with S & P and serve at room temperature with thick slices of chewy bread.
Per serving: Calories: 165, Protein: 5g, Carbohydrates: 13g, Fat: 10g, Saturated Fat: 1g, Cholesterol: 6mg, Sodium: 221mg, Fiber: 2g.
Dandelion Greens Saute

1 lb. dandelion greens
3 tablespoons olive oil
5 cloves garlic
1/4 cup sesame seeds, toasted
1 tablespoon toasted sesame oil
Wash and slice greens. Blanch in enough water to cover about 1 minute. Drain and saute in the olive oil for 3-4 minutes, then add the sesame and garlic and saute for couple minutes more. Add the sesame oil and serve.
Dandelions are great in salads or can be cooked. If they are cooked they don’t need long cooking like the sturdier greens of collards etc. below is a simple cooked recipe for them if you’re looking for an official recipe. Dandelions are a bit bitter, French and Italian cooks and eaters enjoy the bitterness, Americans can sometimes be put off by the bitterness. If your family isn’t sure about it, try one of the richer recipes with bacon, or plenty of olive oil and chile flakes for a vegetarian, even vegan, version. If you’re sure everyone at your table (including you) will NOT enjoy the dandlelions, find an Italian or French friend who will enjoy how fresh they are.
Plain Cooked Mild Dandelions
adapted from Uncommon Fruits and Vegetables by E. Schneider
1 generous bunch dandelion greens, cleaned and stems removed
2 Tablespoons butter or ½ cup heavy (whipping) cream
S & P to taste
Blanch the greens by dunking into boiling water for 1-2 minutes. Drain, drop into a bowl of ice water, then drain again. Chop and set aside.
Shortly before serving, saute dandy greens in a skillet in butter until heated through. Or boil cream for a few minutes to reduce it slightly, then add greens and simmer until almost no liquid remains. Season to taste with S & P and serve. Serves 4
Julia’s butter note: I sometimes substitute a smaller amount of another cooking oil, and sometimes I use butter, you could use just 1 T in this recipe. It depends on what I’m serving with it: how heavy it is, will there be dessert, etc. Adapt to your kitchen and circumstance, adapt every day!
Dandelions with Green Garlic
adapted from Uncommon Fruits and Vegetables by E. Schneider
3 Tablespoons pork, chicken, duck, goose, or bacon fat
2 stalks minced green garlic (use the white and light green part, as you would a leek)
1 large bunch dandelion greens, cleaned and trimmed, cut into bite sized pieces
about ½ cup stock of any flavor
S & P to taste
optional: hot sauce or pepper vinegar
Heat fat in a large skillet; add garlic and stir. Add greens and stock and cook over moderate heat, partly covered, for 2 minutes.
Uncover and continue cooking until greens are tender and liquid has almost evaporated. (Timing can vary considerably - from 3-4 minutes to 15, depending upon the age and size of the leaves.) If liquid evaporates before leaves are sufficiently tender, add stock.
Season to taste with salt and pepper, and hot sauce or hot vinegar if you like. Serves 4
Salad of Dandelion and Fresh Goat Cheese
adapted from Uncommon Fruits and Vegetables by E. Schneider
1 bunch dandelion greens, cleaned and dried
about 1/4 pound fresh white goat cheese, cut into ½ inch cubes
1/3 cup or so of chopped red onion, or chopped scallions
2 T sherry or other light vinegar
2 T walnut or other nut oil, can use a good olive oil if that’s what’s on hand
½ t sugar
3-4 T toasted and coarsely chopped walnuts
Cut off and discard stem bases. Cut each stalk into 2-inch pieces. Pile on a serving dish; intersperse with cheese. Sprinkle with onion to taste.
In small nonaluminum pan combine vinegar, oil, and sugar; bring to a boil, stirring. Pour over salad and toss lightly. Sprinkle with nuts and serve at once.
Dandelion Salad with Warm Pecan Vinaigrette
adapted from The Gourmet Cookbook by Reichl et al
2 bunches dandelion greens, tough stems discarded
3 T extra virgin olive oil
4 stalks green garlic or 3 cloves garlic, finely chopped
1/4 cup pecans, coarsely chopped
1.5 T balsamic vinegar
1 t salt
1/4 t pepper
Cut top 5 inches from greens and transfer to a large heatproof serving bowl. Cut remaining greens into 3/4 inch slices and add to bowl.
Heat oil in a small heavy skillet over moderate heat. Add garlic and nuts and cook, stirring, until garlic is golden. Stir in vinegar, salt, and pepper. Pour hot vinaigrette over greens and toss to combine.
PYI-GYI NGA KAZUN YWET (SQUID AND DANDELION S) from The Burmese Kitchen by Copeland Marks and Aung Thein
1 teaspoon Dried red hot chili flakes
1 Tablespoon Fresh lemon juice
2 teaspoon Soy sauce
1 teaspoon Brown sugar
2 teaspoon Corn OR peanut oil
1 Clove garlic, chopped fine
1 lb Fresh squids, dressed, cut -into 1/2-inch round slices
1/4 lb Dandelion greens, green -leaves only, halved
1. Mix the chili flakes, lemon juice, soy sauce, and sugar together. Let stand for 15 minutes.
2. Heat the oil in a wok or skillet and over moderate heat fry the garlic for 1 minute. Add the squid slices and stir fry for 2 minutes. Add the chili/lemon mixture and continue to fry.
3. Add the dandelion greens and cook for 2 minutes more. Do not overcook since it toughens the squid. Serve warm with other dishes.
Warm Dandelion Greens Salad
3/4 pound dandelion leaves
2 Tablespoons olive oil
1 Tablespoon red wine vinegar
1/2 teaspoon salt
freshly ground pepper to taste
4 ounces smoked bacon
1 slice French or Italian bread, cubed
2 Tablespoons red wine vinegar
1 hard boiled egg, crumbled
1. Wash the greens and tear into small pieces. Put into a warmed salad bowl with the oil and vinegar. Sprinkle with salt and pepper. Toss lightly.
2. Fry bacon until half cooked. Add bread cubes and fry until cubes are golden and the bacon is completely cooked. Tip contents of the pan (fat and all if you want to be completely French about it) onto the greens. Toss quickly.
3. Put the vinegar into the pan and heat rapidly. When it is bubbling fiercely, pour onto the greens and toss. Serve immediately with a sprinkling of the crumbled egg on top. Serves two.
DANDELION GREEN FETTUCCINI
No pasta machine needed! adpated from: The Cook's Garden catalog - Spring/Summer 1989
2 cups Dandelion greens
2 Eggs
1 1/2 cups Flour
1/2 teaspoon Salt
1.) Whirl dandelion greens and eggs in a blender until smooth. 2.) Transfer to a bowl, add salt and start adding flour while beating with a spoon. Keep adding until dough is stiff. 3.) Turn out onto floured surface and knead until smooth (approximately 5 minutes). 4.) Roll out with rolling pin to 1/8"-1/4" thickness or thinner. 5.) Allow to stand and dry 1 hour, then cut into strips. 6.) Drop into boiling water and cook 1-2 minutes.
dandelion recipe (recipe can be halved)
1-1/2 tbs. olive oil
7-1/2 cups (packed) of young dandelion greens
6 cloves of garlic, chopped
3/4 cup sesame seeds
2-1/2 tsp. Bragg’’s liquid amino’s or tamari soy sauce
1. Toast the sesame seeds in a frying pan over medium heat, stirring constantly, 2- 3 minutes or until lightly browned and fragrant. Immediately remove from pan and set aside.
2. Gently sauté the dandelion leaves and garlic in the olive oil 15 minutes, stirring often. 3. Stir in the Bragg’s liquid aminos and sesame seeds and serve hot. Serves 6

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://receptekvegyesen.blog.hu/api/trackback/id/tr801894977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása