Hozzávalók:
3-4 evőkanálnyi folyami hal ikrája (ponty, busa, harcsa, csuka, vagy pisztráng)
1 kis fej hagyma, reszelve
1 kisebb citrom leve
finom tengeri só
frissen őrölt bors
egy – másfél dl olaj
Az ikrát a hártyáitól megtisztítom, úgy a legegyszerűbb, ha egy deszkára fektetve a kés hátával „elkaparom”. Ha nagyon nyálkás lenne, egy szűrőben megmosom és alaposan lecsurgatom. A tiszta halikrát egy kistálba teszem, rácsavarom egy citrom levet és legalább egy órát hagyom piheni, majd elkezdem keverni gépi habverővel. A csomómentes ikrához cseppenként adagolom az olajt, akárcsak a majonézhez, és addig keverem, amíg szép fehér lesz. Minél tovább keverem, annál habosabb, fehérebb, ebben a citromlé is jelentős szerepet játszik. Ha úgy vélem, elegendő a mennyisége, összekeverem a sóval, borssal, reszelt hagymával.
Ha a friss halfogásban sok az ikra és nem akarom egyszerre elkészíteni, besózva, adagonként 3-4 evőkanálnyit bezacskózva jól fagyasztható és hónapok múlva krémnek kikeverve élvezhető.
Forrás: http://mokuskonyha.b13.hu/
Ikra saláta
Hozzávalók: 3 kanál folyami ikra, 1 hagyma, 3 kanál gríz (búzadara), 1 citrom leve, só, bors, 1 deci olaj
Elkészítése: A grízt, két és fél deci vízben, kevés sóval sűrű pépé főzöm, majd hagyom kihűlni.
Az ikrát a hártyáitól megpucolom, rácsavarok egy citrom levet és legalább egy órát hagyom piheni, érlelődni a citrom levében. Ha eleget állt, és a gríz is meghűlt, az egészet csomó mentesre kavarom, hozzá kevergetem a fűszereket, az apróra vágott hagymát. Ha eddig eljutottál a csomómentesre kavart ikrához cseppenként, adagolod hozzá az olajt, akárcsak a majonézhez, és addig kevered, amíg szép fehér lesz. Minél többet kevered, annál habosabb, fehérebb, így szemmel is élvezhető, hát még az íze. Nagyon finom friss paprikát vagy paradicsomot tölteni vele. A regátban foghagymát is tesznek bele.
Forrás: http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=26681
Ikra
Hozzávalók: 1-2 kanál ikra, olaj, hagyma, citromlé.
Elkészítése: Ha halat vásárolunk és ikra van benne, óvatosan fejtsük ki, mossuk meg, tisztítsuk meg a hártyáitól, sózzuk be, és legalább 1-2 napig hagyjuk állni. Ezután a sós ikrát az olajjal éppúgy kavarjuk ki, mint a majonézet, nagyon finomra vágott hagymával és egy kis citromlével ízesítjük.