HTML

Receptek Vegyesen

Mindenféle receptek

Friss topikok

  • Gorni: @Ballainé Hajdu Gyöngyi: Mint a rizst, a hajdinát is pirítani kell, mielőtt főzöd (egy-két evőkaná... (2020.02.05. 15:39) Hajdina

Linkblog

fokhagymakrém leves

2010.08.31. 17:17 EvlynRoe

forrás: http://www.ritakonyhaja.hu/etlap/levesek/2461-klasszikus-fokhagymakremleves-recept.html

Hozzávalók 3-4 főre: 5 dkg vaj, 2 ek liszt (fehér), 8 gerezd fokhagyma, só, bors, őrölt szerecsendió, 1 l alaplé (bármilyen), 2 dl tejföl, tálaláshoz pirított rozskenyér kockák, metélőhagyma

 

A vajat hevítsük fel, majd a lisztet tegyük bele, és készítsünk világos rántást.
Vigyázzunk, ne piruljon le a liszt.
Adjuk hozzá a reszelt fokhagymát, keverjük át, majd öntsük fel az alaplével.
Sózzuk, borssal, és szerecsendióval ízesítsük.
Forraljuk fel folyamatos keverés mellett.
A liszttől krémes állagú lesz.
A végén egy kézi habverő segítségével keverjük bele a tejfölt is.
TIPP: Ehhez a leveshez a pirított rozskenyér illik a legjobban. Több okból is. Egyrészt szépen kiemeli a leves fehér színét a barna kocka, másrészt kicsit savanykás ízével az ízek is sokkal izgalmasabbak. Ráadásul szerintem nem is ázik át olyan gyorsan, mint a fehér kenyérből készült pirított kockák.
Végül metélőhagymával szórjuk meg.

Szólj hozzá!

kamilla

2010.05.17. 13:27 EvlynRoe

forrás: http://www.izletes.hu/leves/zoldseg/8607

Kamillás-citromos karfiolleves recept
» 1,2 l zöldségalaplé
» 6 kamillatea-filter
» 1 nagy karfiol
» 25 g vaj
» 1 hagyma
» 2 összevagdalt zellerszár
» 1 citrom leve
» és bors
» A díszítéshez:
» kamillavirágok
» apróra vágott snidling
» citA zöldséglevesbe rakjuk a teafiltereket és 5 percig így főzzük, azután a filtereket kidobjuk. Majd hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt és negyed óráig pároljuk.
A felvágott hagymát a vajon üvegesre pároljuk, majd a zellert is hozzádolgozzuk. A karfiollal együtt botmixerrel összekeverjük, val és borssal fűszerezzük, a citrom levével pikánssá tesszük.
Tálaláskor apróra vágott snidlinget, kamillavirágot szórunk a tetejére és még citromkarikákkal is díszítjük.
romkarikák
 

Szólj hozzá!

Csíra

2010.05.17. 13:25 EvlynRoe

Forrás: http://www.hazipatika.com/services/recipe/listrec?rid=1188;type=

Reform palacsinta

20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
15 dkg búzacsíra
3 tojás
1/2 l tej

1/2 kg alma
1 kk fahéj
1 citrom leve és lereszelt héja
folyékony vaníliaaroma
2 pohár joghurt
5 dkg dió
A lisztből, búzacsírából, tojásokból, tejből pici sóval palacsintatésztát keverünk, majd olívaolajjal kent palacsinta sütőben kisütjük. Az almát gőzben megfőzzük, hűtjük, turmixoljuk. Belecsavarjuk a citrom levét, a fele héját, belekeverünk 5 dkg búzacsírát és a többi fűszert is hozzáadjuk. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a palacsintákat. Mindegyiket félbe vágjuk és kissé egymás végére fektetve tepsibe rakjuk. a joghurtba keverünk egy kis reszelt citromhéjat, édesítőt és a palacsintákra öntjük. Megszórjuk 1-2 ek gorombára vágott dióval, majd az egészet átpirítjuk.

Csíráztatott lencse-búza tál - wok recept
 

» 20 dkg lencse
» 20 dkg tönkölybúza
» 25 dkg vöröshagyma
» 2 gerezd fokhagyma
» 3 ek. ghí
» tengeri
» 1 kk. gyömbér
» 2 kk. curry
» 1 kk. vega-mix
A lencsét és a búzát éjszakára beáztatjuk. Utána 1 napig csíráztatjuk, majd leöblítjük.
A ghít felforrósítjuk a wokban, megfuttatjuk rajta a felszeletelt hagymát és a felaprított fokhagymát, majd a kicsírázott lencsét és búzát. val és fűszerekkel ízesítjük, majd vizet adunk hozzá. 25-30 perc alatt készre pároljuk.
Párolt zöldséggel tálaljuk

 

 

Szólj hozzá!

Zellerkrémleves

2010.04.24. 08:46 EvlynRoe

Forrás: http://www.nosalty.hu/zellerkremleves_recept_35

  • 250 g zeller
  • 1 közepes sárgarépa
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 l csirke alaplé
  • 1/2 pohár tejföl (90 g)
  • só, bors
  • szerecsendió
  • frissen reszelt parmezán sajt
  • kruton
  •  
  1. A zellert és a sárgarépát meghámozzuk, felszeleteljük (zellert hosszúkás darabokra, a sárgarépát karikákra). A felaprított hagymát kis olajon üvegesre pároljuk, ekkor hozzáadjuk a zöldségeket és közepes lángon néhány perc alatt megpirítjuk, majd felöntjük a csirkealaplével. Sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Addig gyöngyöztetjük, míg a zöldségek megpuhulnak. (Az elforrt alaplé vízzel pótolható, amennyiben szükséges.)
  2. Míg a zöldségek főnek, a krutont pont el tudjuk készíteni: ehhez megszikkadt fehérkenyér belsejét felkockázzuk, és egy nagyobb, olajjal kikent serpenyőben közepes lángon megpirítjuk.
  3. A megfőtt zeller-és sárgarépaszeleteket turmixgépbe tesszük, és a tejföllel elvegyítve pépesítjük, folyamatosan adagoljuk hozzá a levest. Az egészet visszaöntjük az edénybe, és összeforraljuk.
  4. Frissen reszelt parmezán sajttal és a krutonnal felszolgálva kiváló vacsora.

Szólj hozzá!

Karalábé

2010.04.23. 19:00 EvlynRoe

Forrás: http://www.tundus.hu/receptek/finom-rizotto

Hozzávalók:

  • 2 db csirkemáj
  • 10 dkg füstölt sonka
  • 1 csomag vegyes leveszöldség
  • 1 db karalábé
  • 10 dkg gomba
  • 10 dkg zöldborsó
  • 1 fej vöröshagyma (kis fej)
  • 3 evőkanál olaj
  • 20 dkg rizs
  • 1 evőkanál ételízesítő
  • 1 db húsleves kocka
  • 1 csipetny törött bors
  • 1 csipetny majoranna
  • 1 csomag petrezselyem zöldje
  • 10 dkg reszelt sajt

 

Egy evőkanál olajon üvegesre pirítjuk a megmosott és lecsöpögtetett rizst, majd a térfogatához képest kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük. Beleszórjuk az ételízesítőt, és a húsleveskockát. Befedve, kis lángon addig pároljuk, amíg az összes levét be nem szívja. Közben a megmaradt olajon megpirítjuk a finomra vágott hagymát, és rátesszük a csíkokra metélt gombát, leveszöldséget, a karalábét, és az ugyancsak felcsíkozott csirkemájat, valamint a zöldborsót. Erős lángon kevergetve gyorsan megpirítjuk, ezután pedig hozzáadjuk a metéltre vágott sonkát is. Gyengén megsózzuk, és rászórjuk a fűszereket. 3 deci vízzel felöntjük, és felforralva, fedő alatt 5 percig főzzük. Ha a rizs elkészült, a zöldséges-májas ragut ráöntjük, és villával nagyon óvatosan átkeverjük. A rizottót ismét a tűzre tesszük, és felforraljuk. Ezután a tűzről lehúzzuk, és legalább 20 percig fedő alatt hagyjuk állni. Mire az az idő eltelik, a rizs az összes folyadékot magába szívja. Tálalás előtt ismét óvatosan átkeverjük, majd a tányéron ki-ki meghintheti a reszelt sajttal.

Szólj hozzá!

Chilis bab

2010.04.07. 16:25 EvlynRoe

Forrás: http://www.mindmegette.hu/mexikoi-chilis-bab.recept

  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg darált pulykahús
  • 1 hámozott paradicsom konzerv
  • 1 doboz vörösbabos-kukoricás konzerv
  • 1 doboz fehérbab konzerv
  • ketchup
  • piros arany
  • bors
  • paprika
  • chili
  • oregáno
  • olaj

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymákat megtisztítjuk, és apróra vágjuk (fokhagymanyomón átnyomjuk). Egy mélyebb lábasba olajat öntünk, felforrósítjuk, és a hagymákat megdinszteljük benne. Rátesszük a darált húst, megsózzuk, borsozzuk, paprikát, chilit, oreganót szórunk rá és addig kevergetjük, amíg a hús ki nem fehéredik. Hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot és jócskán nyomunk mellé ketchup-ot és legalább 3-4 evőkanál piros aranyat. 25-30 percig rotyogtatjuk az egészet, ha kell vizet öntünk hozzá, hogy jó szaftos legyen, és utófűszerezünk. Hozzáadjuk az alaposan lemosott vörös és a fehérbab konzervet (mert fémes íze van a levének) és az egészet jól összeforraljuk. Az a lényeg, hogy ne legyen túl híg a lé, de azért ne is álljon meg benne a kanál. A legvégén megkóstoljuk, és kedvünkre fűszerezhetjük még chilivel, sóval, borssal. Gerezdekre vágott főtt tojással és reszelt sajttal forrón tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!

Forrás: http://www.tutireceptek.hu/chilis-bab

Hozzávalók:
vöröshagyma, 30 dkg darált hú (sertés vagy marha), paradicsompüré, 30 dkg vörös bab, 30 dkg csemege kukorica, chili, só, bors, bébirépa

Elkészítés:
A hagymát finomra vágjuk, megpirítjuk, majd a hozzáadott darált húst is lepirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompurét és felöntjük vízzel. Beletesszük a babot és a chilit. Mikor a bab majdnem puha, belerakjuk a répát és a kukoricát. Só, bors, rottyantás és már ehető is.

Tanácsok:
Erős gyomrúak figyelmébe:)

Elkészítési idő: 30 perc
Kalóriatartalom: 312 kcal
Szénhidráttartalom: 51 gramm
Zsírtartalom: 9 gramm

A receptet beküldte: Indián

Szólj hozzá!

Hal

2010.04.07. 16:18 EvlynRoe

Pácolt hal


 

Hozzávalók:
Négy nagy szelet hal, a páchoz: 1,5 dl joghurt, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 1 mokkáskanál ételízesítő, 2 evőkanál őrölt koriander, 2 evőkanál kapor, olaj az alufólia kenéséhez.


 

Elkészítés:
A halszeleteket beleforgatjuk a pácba, és 2 órán át benne hagyjuk. Még finomabb, ha egy éjszakán át pácolódik. Olajozott alufóliába csomagoljuk, és mindkét oldalát megsütjük.

Kiss Ferencné, Tóalmás; József A. u. 32/a.
 
 

Szólj hozzá!

Pitypang

2010.04.04. 22:49 EvlynRoe

Forrrás: http://www.biotippek.hu/index.php?id=bio/tavaszi_zoldek

Pongyola pitypang (gyermeklánc- fű):Tipikusan gyomnövényként tartják számon, pedig vannak országok, ahol a leveleit ilyenkor a primőr saláták mellett árusítják. Salátákba zsenge leveleit kell leszedni, még mielőtt a bimbók megjelennének. Később is fogyaszthatóak, bár keserűbbek lesznek a levelek. A keserű anyagok viszont segítik az epehólyag és a máj működését.
Levelit leforrázva, mint tea : székletlazításra, méregtelenítésre, ekcémára (külsőleg) is használható.
Jelentős C-, A-, B-vitamin tartalmával járul hozzá a tél végére kiüresedett raktáraink feltöltéséhez.
Leveliben inosit található nagy mennyiségben, amely szabályozza a sejtmembránok működését, szerepet játszik a zsírok lebontásában, a vér koleszterin szintjének csökkentésében.
A leveleket ehetjük salátaként magukban, vagy más, kevésbé markánsabb ízű növényekkel együtt.

Tea: Tegyünk egy marék levelet 1l vízbe, forraljuk fel, majd hagyjuk 10-15 percig állni a főzetet. Szűrjük le, tetszés szerint mézzel édesíthetjük. A leszűrt, még meleg leveleket tehetjük a májunk fölé, testünkre pakolásként. Ezzel is segítjük a májat méregtelenítő munkájában.

Biotippek ehető gyógynövények pitypangsalátaSalátaalap: Hidegensajtolt olívaolajból (3 egység), almaecetből (1 egység), vagy citromléből kevés só és méz hozzáadásával készítjük. Ízlés szerint lehet még mustárt, borsikafüvet is belekeverni.

Krumplisaláta pitypanglevéllel: Krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és puhára főzzük enyhén sós vízben. Mikor kihűlt összekeverjük a megmosott zsenge levelekkel, felszeletelt lilahagymával, vagy metélőhagymával. Leöntjük a salátaalappal. Krumpli helyett nyers csicsókával is elkészíthetjük a salátát. Gazdagíthatjuk sajtdarabkákkal, felkockázott almával is.

Pitypangleveles szendvics: Salátaalapot készítünk, és a zsenge leveleket ebben megforgatjuk, majd fokhagymás pirítósokra halmozzuk. Rakhatunk rá még főtt tojáskarikákat, vékonyra szelt sajtot, apróra vágott snidlinget.

Forrás: http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/pitypang.html

Pongyolapitypang-főzelék. Lehetőleg a fiatalabb és zsengébb leveleket (500 g) gyűjtjük be. A levelek kemény csúcsát levágjuk, és a leveleket legalább egy fél óra hosszat vízben főzzük. A vízből szűrővel kiszedjük, lecsöpögtetjük, majd finomra vágjuk. Lábosba szórjuk, húsleves levével felöntjük, csipetnyi sóval ízesítjük, 2-3 evőkanál pirított zsemlemorzsával összeérésig pároljuk, vagy 100 g vajon, csipet sóval és borssal puhára pároljuk, majd 1 kanál lisztet rászórva, néhány kanál húslével felöntjük, ezt követően még kb. negyedóra hosszat főzzük. Frissen tálaljuk, mint a spenótot. Resztelt burgonyával, fasírttal vagy sült virslivel fogyasztjuk.

Párolt pitypangfej Andrea módra. Ezt az ételt ínyencmestereknek ajánljuk, íze a bimbóskelhez hasonlít. A levélrózsák közötti fejletlen fészekvirágzatokat gyűjtjük össze. Ezeket a sárgás színű, összehajló „bimbókat" kb. 3 percig, lobogó vízbe szórva főzzük, majd vajjal, sóval, szerecsendióval ízesítjük. Előételnek vagy körítésnek tálaljuk.

Pitypangpüré. A fiatal pitypangleveleket felfőzzük, szitán lecsöpögtetjük, finomra vágjuk, húsleves levében megpároljuk, liszttel behabarjuk. Sóval, borssal fűszerezzük. Forró tejszínnel meglocsoljuk.

Vegyes pitypangsaláta. Olajból, borecetből vagy citromléből kevés só hozzáadásával salátaalapot készítünk. Ehhez apróra vágott zöldséget, (pl. petrezselyem, hagyma, metélőhagyma, medvehagyma) és szükség szerint finomra őrölt fűszert: kakukkfüvet, repkényt (nagyon keveset), majoránnát, bazsalikomot adunk. ízlés szerint más fűszereket is felhasználhatunk, így köményt, ánizst, koriandert, borágót, borsfüvet, lestyánt, zsályát, levendulát, rozmaringot. Ezekhez esetleg egy szétnyomott főtt burgonyát adunk. A finomra vágott zsenge pitypangleveleket a pácba tesszük, jól átforgatjuk és legalább egy órán át, ha van időnk, tovább állni hagyjuk.

Pongyolapitypang-saláta olvasztott vajban. 250 g fiatal pitypanglevelet megmosunk, finomra vágjuk, majd sóval, borssal ízesített olvasztott vajjal leöntve 30 percig állni hagyjuk, közben fokozatosan lehűtjük. Az ízesítést ecet vagy citromlé hozzáadásával fejezzük be.

Pongyolapitypang-saláta póriasan. A tál alján egy fokhagymagerezdet szétnyomunk, erre 2-3 evőkanál olajat, 1-2 evőkanál ecetet, 1 teáskanál mustárt, sót és csipetnyi cukrot adunk, simára keverjük. Ebbe a salátaöntetbe kb. 150 g alaposan megmosott, lecsepegtetett, zsenge pitypanglevelet teszünk, majd tálalásig állni hagyjuk (kb. 30 perc).

Pongyolapitypang-saláta parasztosan. Meleg, fokhagymával kikent lábosba szórjuk a pitypangleveleket majd vörösborecetben megforgatva, csipet sóval és kevés borssal meghintjük. Tálalás előtt ropogósra pirított füstöltszalonna-szeletekkel díszítjük. Franciaországban ezt a salátát fokhagymaszeletekkel eszik.

Pitypangfejsaláta. A még „bimbózó" virágzatot (200 g) keresztben finom szeletekre vágjuk, csipet cukrot, kevés sót, 1 kis, finomra vágott hagymát adunk hozzá. 2 vagy 3 szelet finomra vágott angol szalonnát ropogósra pirítunk. Ha kész van, kivesszük a serpenyőből és a forró zsiradékba 2 evőkanál borecetet öntünk. Ha felforrt, a felaprított pitypangfejeket beleszórjuk és összekeverjük. A salátát összevágott kemény tojással (fejenként 2 db) körítjük és azonnal tálaljuk.

Sajtos pitypangsaláta. A fiatal pitypangleveleket 1/3 rész ecetből, 2/3 rész olajból (ízesítés: só, bors, csipet cukor, 1 teáskanál mustár) álló öntetbe keverjük, és egy olyan szelet kenyeret, amelyet előzőleg fokhagymával bedörzsöltünk, aprítunk hozzá. Végül az egészre vékony szeletekben markáns ízű, zsírdús sajtdarabokat hintünk, összekeverjük a salátával és 30 percig érni hagyjuk.

Pitypangszirup. 3-4 marék friss pitypangvirágzatot 2 l vízben puhára főzünk, leszűrjük és a forró lébe 1 1/2 kg cukrot és 2 db citrom levét keverünk. Folyamatos keverés közben a folyadékot olyan hosszú ideig főzzük, amíg teljesen szirupszerűvé (nyúlóssá) nem válik. Ekkor a szirupot jól záródó üvegekbe töltjük. Az így nyert szirup, ha gondosan készült, a valódi méztől alig különböztethető meg.

Pitypangbor. Száraz időben 4 1/2 l pitypangvirágzatot gyűjtünk. Kb. 10 l-es fazékba tesszük, 4 1/2 liter forró vízzel leöntjük. A fazekat lefedjük, 3 napig áztatjuk benne a virágokat. Ezután a folyadékot molinókendőn átszűrjük, a virágzatokból a lét kifacsarjuk. A folyadékba dobunk egy kis gyömbérgyökeret, 3 finomra vágott narancs és 1 citrom héját valamint 1 1/4 kg cukrot. Az egészet egy nagy fazékban 20 percig lassú tűzön felfőzzük. Mázas cserép- vagy porcelánedénybe töltjük. Lehűtjük, egész addig, amíg testmeleg nem lesz. 1/2 darab élesztőt egy pirított rozskenyéren elkenünk és a folyadék tetejére téve azon úszni hagyjuk. Az edényt kendővel lefedjük, 6 napig meleg helyiségbe állítjuk, ezután a bort nagy edénybe szűrjük, és pamutkendővel letakarjuk. Három hétig sötét helyen állni hagyjuk, majd az edény tartalmát palackokba fejtjük. Az üvegeket dugóval gondosan lezárjuk. A bort legalább karácsonyig pihentessük.

Forrás: http://www.mariquita.com/recipes/dandelion.html

 

 

2 dandelion greens ideas from CSA members:
I know we think of dandelion greens as a kind of lettuce/salad ingred., but their "spine" is wide and crunchy enough to hold up to hummus dipping - and the combination is glorious. It really works! Haven't tried fennel for dipping as whenever we get it I have to braise it - so yummy that way.

- Kevin
Loved the dandelion greens! These were immense and would certainly be daunting to pull completely (if you wanted to get rid of them, that is) but were wonderful in the saute pan. Braised them a bit in olive oil with sliced garlic, then dressed with sherry vinegar/honey/raisins/toasted almonds. A bit of S & P.
-Debbie Johnson
DANDELION SALAD WITH ANCHOVY DRESSING
adapted from the San Francisco Chronicle Serves 4
2 bunches Dandelion Greens
6 Anchovy Filets
5 stalks green garlic, cleaned as you would a leek and chopped
1/4 cup cooking oil, such as olive
2 T dark vinegar, such as balsamic
S & P to taste
Wash and dry dandelion greens. Cut into 2" long slivers. Mash anchovy filets with garlic; blend in olive oil and balsamic vinegar. Toss leaves with dressing, then divide among 4 plates. Season with S & P and serve at room temperature with thick slices of chewy bread.
Per serving: Calories: 165, Protein: 5g, Carbohydrates: 13g, Fat: 10g, Saturated Fat: 1g, Cholesterol: 6mg, Sodium: 221mg, Fiber: 2g.
Dandelion Greens Saute

1 lb. dandelion greens
3 tablespoons olive oil
5 cloves garlic
1/4 cup sesame seeds, toasted
1 tablespoon toasted sesame oil
Wash and slice greens. Blanch in enough water to cover about 1 minute. Drain and saute in the olive oil for 3-4 minutes, then add the sesame and garlic and saute for couple minutes more. Add the sesame oil and serve.
Dandelions are great in salads or can be cooked. If they are cooked they don’t need long cooking like the sturdier greens of collards etc. below is a simple cooked recipe for them if you’re looking for an official recipe. Dandelions are a bit bitter, French and Italian cooks and eaters enjoy the bitterness, Americans can sometimes be put off by the bitterness. If your family isn’t sure about it, try one of the richer recipes with bacon, or plenty of olive oil and chile flakes for a vegetarian, even vegan, version. If you’re sure everyone at your table (including you) will NOT enjoy the dandlelions, find an Italian or French friend who will enjoy how fresh they are.
Plain Cooked Mild Dandelions
adapted from Uncommon Fruits and Vegetables by E. Schneider
1 generous bunch dandelion greens, cleaned and stems removed
2 Tablespoons butter or ½ cup heavy (whipping) cream
S & P to taste
Blanch the greens by dunking into boiling water for 1-2 minutes. Drain, drop into a bowl of ice water, then drain again. Chop and set aside.
Shortly before serving, saute dandy greens in a skillet in butter until heated through. Or boil cream for a few minutes to reduce it slightly, then add greens and simmer until almost no liquid remains. Season to taste with S & P and serve. Serves 4
Julia’s butter note: I sometimes substitute a smaller amount of another cooking oil, and sometimes I use butter, you could use just 1 T in this recipe. It depends on what I’m serving with it: how heavy it is, will there be dessert, etc. Adapt to your kitchen and circumstance, adapt every day!
Dandelions with Green Garlic
adapted from Uncommon Fruits and Vegetables by E. Schneider
3 Tablespoons pork, chicken, duck, goose, or bacon fat
2 stalks minced green garlic (use the white and light green part, as you would a leek)
1 large bunch dandelion greens, cleaned and trimmed, cut into bite sized pieces
about ½ cup stock of any flavor
S & P to taste
optional: hot sauce or pepper vinegar
Heat fat in a large skillet; add garlic and stir. Add greens and stock and cook over moderate heat, partly covered, for 2 minutes.
Uncover and continue cooking until greens are tender and liquid has almost evaporated. (Timing can vary considerably - from 3-4 minutes to 15, depending upon the age and size of the leaves.) If liquid evaporates before leaves are sufficiently tender, add stock.
Season to taste with salt and pepper, and hot sauce or hot vinegar if you like. Serves 4
Salad of Dandelion and Fresh Goat Cheese
adapted from Uncommon Fruits and Vegetables by E. Schneider
1 bunch dandelion greens, cleaned and dried
about 1/4 pound fresh white goat cheese, cut into ½ inch cubes
1/3 cup or so of chopped red onion, or chopped scallions
2 T sherry or other light vinegar
2 T walnut or other nut oil, can use a good olive oil if that’s what’s on hand
½ t sugar
3-4 T toasted and coarsely chopped walnuts
Cut off and discard stem bases. Cut each stalk into 2-inch pieces. Pile on a serving dish; intersperse with cheese. Sprinkle with onion to taste.
In small nonaluminum pan combine vinegar, oil, and sugar; bring to a boil, stirring. Pour over salad and toss lightly. Sprinkle with nuts and serve at once.
Dandelion Salad with Warm Pecan Vinaigrette
adapted from The Gourmet Cookbook by Reichl et al
2 bunches dandelion greens, tough stems discarded
3 T extra virgin olive oil
4 stalks green garlic or 3 cloves garlic, finely chopped
1/4 cup pecans, coarsely chopped
1.5 T balsamic vinegar
1 t salt
1/4 t pepper
Cut top 5 inches from greens and transfer to a large heatproof serving bowl. Cut remaining greens into 3/4 inch slices and add to bowl.
Heat oil in a small heavy skillet over moderate heat. Add garlic and nuts and cook, stirring, until garlic is golden. Stir in vinegar, salt, and pepper. Pour hot vinaigrette over greens and toss to combine.
PYI-GYI NGA KAZUN YWET (SQUID AND DANDELION S) from The Burmese Kitchen by Copeland Marks and Aung Thein
1 teaspoon Dried red hot chili flakes
1 Tablespoon Fresh lemon juice
2 teaspoon Soy sauce
1 teaspoon Brown sugar
2 teaspoon Corn OR peanut oil
1 Clove garlic, chopped fine
1 lb Fresh squids, dressed, cut -into 1/2-inch round slices
1/4 lb Dandelion greens, green -leaves only, halved
1. Mix the chili flakes, lemon juice, soy sauce, and sugar together. Let stand for 15 minutes.
2. Heat the oil in a wok or skillet and over moderate heat fry the garlic for 1 minute. Add the squid slices and stir fry for 2 minutes. Add the chili/lemon mixture and continue to fry.
3. Add the dandelion greens and cook for 2 minutes more. Do not overcook since it toughens the squid. Serve warm with other dishes.
Warm Dandelion Greens Salad
3/4 pound dandelion leaves
2 Tablespoons olive oil
1 Tablespoon red wine vinegar
1/2 teaspoon salt
freshly ground pepper to taste
4 ounces smoked bacon
1 slice French or Italian bread, cubed
2 Tablespoons red wine vinegar
1 hard boiled egg, crumbled
1. Wash the greens and tear into small pieces. Put into a warmed salad bowl with the oil and vinegar. Sprinkle with salt and pepper. Toss lightly.
2. Fry bacon until half cooked. Add bread cubes and fry until cubes are golden and the bacon is completely cooked. Tip contents of the pan (fat and all if you want to be completely French about it) onto the greens. Toss quickly.
3. Put the vinegar into the pan and heat rapidly. When it is bubbling fiercely, pour onto the greens and toss. Serve immediately with a sprinkling of the crumbled egg on top. Serves two.
DANDELION GREEN FETTUCCINI
No pasta machine needed! adpated from: The Cook's Garden catalog - Spring/Summer 1989
2 cups Dandelion greens
2 Eggs
1 1/2 cups Flour
1/2 teaspoon Salt
1.) Whirl dandelion greens and eggs in a blender until smooth. 2.) Transfer to a bowl, add salt and start adding flour while beating with a spoon. Keep adding until dough is stiff. 3.) Turn out onto floured surface and knead until smooth (approximately 5 minutes). 4.) Roll out with rolling pin to 1/8"-1/4" thickness or thinner. 5.) Allow to stand and dry 1 hour, then cut into strips. 6.) Drop into boiling water and cook 1-2 minutes.
dandelion recipe (recipe can be halved)
1-1/2 tbs. olive oil
7-1/2 cups (packed) of young dandelion greens
6 cloves of garlic, chopped
3/4 cup sesame seeds
2-1/2 tsp. Bragg’’s liquid amino’s or tamari soy sauce
1. Toast the sesame seeds in a frying pan over medium heat, stirring constantly, 2- 3 minutes or until lightly browned and fragrant. Immediately remove from pan and set aside.
2. Gently sauté the dandelion leaves and garlic in the olive oil 15 minutes, stirring often. 3. Stir in the Bragg’s liquid aminos and sesame seeds and serve hot. Serves 6

Szólj hozzá!

Csalán

2010.04.02. 23:24 EvlynRoe

Forrás: http://www.nettles.org.uk/nettles/activities/nettlesoup.asp

Lady Ridley's Nettle Soup

Why not try Lady Ridley's nettle soup recipe? Let us know what you think or tell us your own favourite nettle recipe.

Ingredients:

1 lb potatoes
½ lb young nettles
2 oz butter
1½ pts chicken or vegetable stock
sea salt & black pepper
4 tablespoons sour cream

Method:

Cook the peeled, chopped potatoes for 10 mins in salted water. Drain.

Wash & chop coarsely the nettles (Only pick the new, young tops,using gloves!)

Melt the butter in a saucepan, add the nettles and stew gently for a few minutes. Add the potatoes and heated stock, bring to the boil and simmer for 10 minutes or until tender.

When all is soft, cool slightly & purée in a blender, adding seasoning and the sour cream.

I hope you enjoy the nettle soup. The hardest work is picking the nettles. Half a pound is a lot of small leaves, but it is fun to do, in season, once a year.

 

Forrás: http://www.tutireceptek.hu/tavaszi-csalanleves

Tavaszi csalánleves recept

Kategória:
Levesek

Hozzávalók:
1/2-3/4 kg 3-5 leveles csalán hajtáscsúcs(kb.fél tesco-s szatyor)tiszta helyről(erdő-liget-fasor-
gazos láprét-saját vegyszermentes szántó gyümölcsös)
1 tojásnyi vaj vagy 3 ek.étolaj(oliva nem jó,táji-
degen)
2-3 gerezd fokhagyma
3/4-1 L tej
1-2ek liszt vagy étkezési keményítő
1 db kemény főtt tojás SZEMÉLYENKÉNT!
10-20 dkg füstölt sajt lehetőleg KARAVÁN
szárazon pirított zsemle,vagy kenyérkocka
só ízlés szerint

Elkészítés:
A csalán hajtásokat mosás után a zsiradékon a zúzott
fokhagymával puhára párolom,miközben a tojást főzöm
és a zsemlekockát-amit a párom felvágott-megpirítom.
A puha csalanat kézi krumplitörővel összenyomkodom,
(botmixerrel nem guszta)a liszttel vagy keményítővel
elhabart tejjel felöntöm,ízlés szerint sózom,össze-
forralom,3-5 percig főzöm.(a keményítős változat csak rottyanjon)

Tanácsok:
Tálalás: a főtt tojásra a forró levest tényéronként
rámerem,zsemlekockával meghintem és a re-
szelt füstölt sajttal megszórom.Frissen
vágott zöldpetrezselyem nem rontja el.
Kitünő friss tavaszi étel,laktató,nálam még egytál-
nak is elmegy két tányérral.
JÓ ÉTVÁGYAT!

Forrás: http://www.mindmegette.hu/csalanleves.recept

Csalánleves

Hozzávalók:

  • 1 jó marék friss csalán (csípős csalán hajtása, vagyis felső leveles része, amikor még nem megy magba)
  • 1 hagyma
  • kevés olaj
  • 2-3 krumpli
  • 1 marék sóskalevél (kihagyható)
  • húsleves (leveskockából is jó)
  • bors
  • fokhagyma
  • 1 kanál liszt
  • tejföl ízlés szerint

Elkészítés:

A felaprított hagymát olajon megfuttatom, majd amikor üveges, hozzáadom a megmosott, kissé összevagdalt csalánt (amikor vizes, már nem nagyon csíp) és sóskát. Pár percig párolom, majd felöntöm a húslevessel. Fűszerezem, majd hozzáadom az apróra vágott krumplikat. Amikor puhára főtt, világos rántást készítek (ebbe jöhet a fokhagyma), és a leveshez adom (a rántás el is maradhat, a lisztet rászórhatjuk a hagymára vagy a csalánra az elején). Amikor kicsit meghűlt, leturmixolom, és tejfölt keverek bele. Finom, tápláló!

Forrás: http://www.biotippek.hu/csalan.html

Csalán a fazékban
 

A csalán sokféle gyógyhatásáról ismert ( >>> jatszohaz/csalan.html ), a konyhában viszont ritkábban kerül hasznosításra.
Tavasszal érdemes zsenge, kevésbé csípős hajtásait felhasználni ételeinkben, akár önállóan, akár más ételekhez keverve. Magas vitamin-, ásványi anyag- és fehérjetartalma miatt tápláló ételeket főzhetünk belőle. Ráadásul a csalán gyorsan felszívódó organikus vasat tartalmaz, azaz a szervezetünk jól hasznosítja vastartalmát.

A zsenge hajtások még nem annyira csípősek, akár kézzel is gyűjthetőek. Egyébként használjunk gumikesztyűt, vagy ollóval vágjuk bele egyből a gyűjtőedényünkbe. A nem virágzó csalánnak a felső 3-4 levélmélységű részét kell leszedni.

Csalán ételek csalánbólCsalán ételek csalánból

Hangyasavat tartalmazó mirigyszőrei miatt csípős leveleit kétféle módon is "megszelidíthetjük":
- Gyűjtsük egyből bele egy zacskóba, kb. 15-20 db szálat. A zacskóba töltsünk vizet, fogjuk össze a "száját", rázzuk jól össze, majd öntsük ki úgy a vizet, hogy bennmaradjon a csalán. Ismételjük meg mégegyszer a mosást. A csalánt hagyjuk továbbra is a zacskóba, és többször jól nyomkodjuk meg.
- Öntsűk az összegyűjtött csalánszárakat vízzel teli edénybe/mosogatóba, és a szárvégeken megfogva öblítsük le alaposan, majd dobjuk felforralt vízbe. Hagyjuk hűlni, majd szűrjük le és kézzel feldolgozhatóvá válik a csalán.

Csalán ételek csalánbólCsalán ételek csalánból

Nagy mennyiségben való fogyasztása nem javasolt, gyomorpanaszok, vizeletpangás, allergiás reakciók fordulhatnak elő. Mint vizelethajtó a csalán is kimerítheti a szervezet kálium-készletét.

Kedves Olvasónk, Bodonyné Csibi Anna Bátaszékről küldte el családja által fogyasztott csalánlevesének receptjét:

"Nagyanyáról-lányra száll ez a recept a családunkban,nagyon finom és épp most van itt az ideje ennek a főzésének:
Biztonságos helyről begyűjtjük a csalán felső friss gyenge hajtását kb. fél vödörnyit. Tiszta legyen egyéb zöld növénytől mentes. Vizet felteszünk,ha forr ráöntjük a csalánra. Ha kihűlt szűrjük le a levét ne öntsük el! Akár szobanövények locsolására is felhasználható. A leszűrt csalánból nyomjuk ki a vizet,így gombócokat kapunk, ezeket apróra felvágjuk , aprítjuk. Lisztes rántást készítünk (ha megpirult a liszt akkor jó), amibe az apróra vágott csalánt beletesszük. Felönjük vizzel, sóval egy fej apróra vágott fokhagymával tejföllel gazdagítjuk. A végén kolbász karikákkal és felvert tojással is növelhetjük tápértékét és az ízeket...
Igazán finom ,én nem tudok betelni vele.
Anyukám hasonló módon készít még levest a lucerna friss hajtásaiból is."

Csalán ételek csalánbólMedvehagyma a  csalánlevesbenCsalán ételek csalánból

Mi is elkészítettük, némi változtatással: lisztes rántáshoz tönkölybúzalisztet és olívaolajat, fokhagyma helyett medvehagymát, kolbász helyett kölesgólyokat használtunk. A főzőlé felét is a leveshez adtuk, a másik felét vittük a fürdőszobába: hajöblítőnek vagy ülőfürdőnek is kiváló !

Csalán ételek csalánbólCsalán ételek csalánbólCsalán ételek csalánból

A leves valóban kitűnő lett, és az alap csalános-lisztes rántásból kiindulva készíthetünk főzeléket, vagy mártást is tésztára.

Csalánfőzelék: A megmosott zsenge csalánt forró vízben puhítsuk, majd vágjuk apróra. Pároljuk vajban vagy olíviaolajban, majd szórjunk rá kevés lisztet és kevergetve öntsük fel tejjel. Ízesítsük fokhagymával, sóval, borsikafűvel.

Csalán ételek csalánbólCsalán ételek csalánbólCsalán ételek csalánból

Csalánmártásos spaghetti: Kb. 15 szár csalánt puhítsunk meg, vágjuk apróra és adjuk a 2 evőkanálnyi lisztből készült rántáshoz. Folyamatosan kevergetve öntsük fel 1,5 - 2 dl tejszínnel és sűrűsítsük be. Ízesítsük fokhagymával, sóval, borsikafűvel. Öntsük a kifőtt tésztára, és szórjuk meg reszelt sajttal.

A csalánnal gazdagíthatjuk "hagyományos" ételek ízvilágát és legfőképp tápértékét.

Csalán ételek csalánbólCsalán ételek csalánbólCsalán ételek csalánból

Csalános fasírt kölessel: 250 gr pukykacombot, 1 db almát, 1 db vöröshagymát, 1 gerezd fokhagymát és kb. 10-15 leforrázott csalánszárat együtt daráljunk le. Keverjük össze 1 db tojással, 2-3 evőkanálnyi teljes kiőrlésű liszttel, vagy tönkölybúzaliszttel. Ízesítsük sóval, borsikafűvel. Dolgozzuk jól össze a masszát, ha túl híg lenne, adhatunk hozzá búzacsírát vagy zabkorpát is. Formázzunk pogácsákat és süssük ki olajban.
Körete: 1 rész jól megmosott köleshez öntsünk 3 rész vizet. Ízesítsük sóval, bio (vagy natúr) szárított zöldségkeverékkel és főzzük puhára.

Csalán ételek csalánbólCsalán palacsinta csalános húsos töltelékkelCsalán ételek csalánból

Palacsinta csalános-húsos töltelékkel: Maradék csirkepörköltet ledaráljuk a leforrázott csalánnal. Tegyük lábasba és forralásig főzzük össze. Töltsük meg a palacsintákat vele. Hagyjunk egy kicsi tölteléket, melyet tejföllel összekeverve ráöntünk a kész palacsintákra. Parmezános sajttal is megszórhatjuk.

Csalános- túrós szendvicskrém: Kb. 15 megpuhított csalánszárat apróra vágunk és összekeverjük 25 dkg túróval, 2-3 evőkanál tejföllel, 2-3 gerezd áttőrt, vagy nagyon apróra vágott fokhagymával ( vagy medvehagymával), kis sóval, csipetnyi őrölt borssal ( vagy borsikafűvel). Kész is a kitűnő csalánkrém, amit kenyérre (lehetőleg barnakenyérre) kenve lehet fogyasztani.

Itt az ideje, hogy igyunk is! Készíthetünk csak csalánból teát, de keverhetjük más gyógynövénnyekkel is.
1 sz. csalántea: 2-3 szár friss csalánt ( vagy 1 púpozott evőkanál szárított csalánt) leforrázunk 1/2 liter vízzel, rövid ideig áztatjuk.
A csalántea iható fél éven keresztül is folyamatosan, de az ajánlott 3-5 csészényi (1,5 dl) napi adagot (8-12 g) ne lépjük túl.
2 sz. csalántea: 1 rész csalán + 1 rész borsmenta + 1 rész cickafark + 1 rész aranyvesszőfű keverékéből készül.

Zsenge csalánhajtásokat nemcsak tavasszal szedhetünk, hanem később is. Az elvirágzott szárakat vágjuk le tőből, hogy új hajtásokat hozzon a növény. A levágott szárakból készítsünk permetlét, vagy rakjuk a komposztba.

 

Forrás: http://receptem.com/hozzavalo/szekely-csalanleves-recept

Székely csalánleves

Hozzávalók:
l kg. zsenge csalánlevél,
3-4 gerezd fokhagyma,
3 evőkanálnyi rizs,
2 dl. tejfel,
2db. tojássárgája,
őrölt fekete bors,
só,
1 citrom leve ( vagy ecet),

Forrás: http://www.receptindex.com/gyogynoveny/csalanleves

CSALÁNLEVES


 

Hozzávalók: 50 dkg zsenge csalánlevél, 1 púpozott evőkanál ételízesítő por, 1 nagyobb burgonya, 1 dl tejszín, késhegynyi őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma.

Elkészítés: A csalánt kesztyűvel leszedjük és 6-8 órát állni hagyjuk vagy forró vízben megmossuk, így a csípőssége megszűnik. Utána többször váltott hideg vízben leöblítjük, majd lábasba szórva 1 liter vizet öntünk rá. Az ételízesítő porral fűszerezzük, a meghámozott, apróra vágott burgonyát hozzáadjuk és felforraljuk. Lefedve, kis lángon kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Hűlni hagyjuk, majd a tejszínnel dúsítva turmixoljuk. Utána átszűrjük, kevergetve megforrósítjuk, végül megborsozzuk és zúzott fokhagymával ízesítjük. Jó tanács: A levest 2-2 evőkanál olajból és lisztből készített rántással sűrítve nagyszerű csalánfőzeléket készíthetünk. Tojással is gazdagítható, íze a parajfőzelékhez hasonló.
 

Csalán leves

Végre igazi tavasz van! A tavasz a megújhodás évszaka, és érdemes egy kicsit megújítani főzési szokásainkat is. Egy kicsit más szemmel nézni a megszokott alapanyagokra, egy kicsit bátrabban kísérletezni, másfajta ízeket, konyhai technológiákat kipróbálni. Sok finom, vitaminnal teli, megfizethető, vagy kiskertünkben termő zöldség, gyümölcs vár ránk az elkövetkező hónapokban. Érdemes lesz kihasználni, családunk és saját magunk egészsége érdekében is! Retek, újhagyma, saláta, sóska, spenót, hivatalosan, paraj, póréhagyma– mind az étrendbe kívánkozik, s a legváltozatosabb formában kerülhet asztalunkra.

Nincs rémisztőbb, mint naponta szembesülni a kérdéssel: mit főzzek? Szerencsére, ami a leveseket illeti, van egy varázsszer, s ez a krémleves. Könnyen, gyorsan, sokféle zöldségből elkészíthető, kedves szerint variálhatja az ember, akár maradékokból is. Készülhet mostanában sóskából, spenótból, még fejes salátából is, vagy akár csalánból! De csak addig, amíg zsenge és nem csíp.

Bármilyen krémleves elkészítéséhez alkalmazható az alábbi módszer:
A megfőtt zöldségeket vegyük le a tűzről, öntsük hozzá a tejszínt vagy tejet és a megfelelő mennyiségű lisztet. (Ha egy kis krumplit is együtt főzünk a zöldségekkel, a liszt nem szükséges!) Ezután gépben, vagy rúdmixerrel összeturmixoljuk. Kevergetve újra felforraljuk, ha, szükséges ízesítjük.

 

csalán
Csalánkrémleves
 

Hozzávalók:
1 vöröshagyma
4 kiskanál vaj vagy margarin
egy jó nagy marék friss csalán
1 csapott evőkanál kukoricaliszt vagy finomliszt
2 dl tej

késhegynyi őrölt fehér bors
2 dl tejszín
a tálaláshoz:
pirított zsemle- vagy kenyérkockák, vagy egy fél kemény tojás
 

 

Így készítjük: A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, és a vajon kevergetve néhány percig pirítjuk. Az alaposan megmosott, szárától lecsipegetett csalánleveleket hozzáadjuk, 1,2 liter vízzel felöntjük, felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 30 percig főzzük. Ha megpuhult, szitán áttörjük vagy turmixoljuk. A liszttel sima krémmé kevert tejjel besűrítjük. Ismét felforraljuk, és folyamatosan keverve 2-3 percig főzzük. Megsózzuk, megborsozzuk, és a tejszínt belecsorgatva könnyűre keverjük. Pirított zsemle- vagy kenyérkockákkal, vagy egy fél kemény tojással azon forrón tálaljuk.
 

Forrás: http://www.terebess.hu/tiszaorveny/vadon/csalan.html

Csalán-csontleves. Marha- és sertéscsontból sós vízben jó erős csontlét (kb. 2,5 l) főzünk. Apróra vágott hagymát (1 közepes fej) zsíron halványsárgára pirítunk. Mielőtt kész, kevés lisztet szórunk rá, tovább keverjük. Ha már egyforma színű a hagymával, felöntjük egy kevés csontlével és az egészhez keverjük. Személyenként 100 g-nyi apróra vágott csalánlevelet adunk a leveshez, és 5 percig tovább főzzük. Tálalás előtt hideg csontlével összekevert tojást csurgatunk a fazékba. Tejszínnel dúsíthatjuk. A tányérba vajon pirított kenyérkockákat készítünk, erre merjük a levest.

Csaláncsúcsleves. Apróra vágott vöröshagymát (1 db közepes nagyságú) forró vajon megpárolunk, majd kb. 200 g megmosott csaláncsúcsot egészben ráöntünk, folyamatosan keverjük, míg össze nem esik. 3/4 l húslével felöntjük, 3 db közepes méretű, lisztes, hasábra vágott burgonyát adunk hozzá. 20 percig főzzük, ha kész, robotgéppel pépesítjük. Ízlés szerint fokhagymát passzírozunk bele. Frissen reszelt szerecsendióval és sóval ízesítjük. Tejföllel gazdagítjuk, ismét felmelegítjük, de úgy, hogy ne jusson el a forrásig. Tálaláskor a levest apróra vágott medvehagymával és pirított kenyérkockával szórjuk meg.

Csalánleves szurokfűvel. 2 fej vöröshagymát apróra vágunk, vastag falú lábasban, forró vajban megpároljuk, 500 g-nyi fiatal csalánlevelet öntünk rá. Addig keverjük, míg össze nem esik. Forró húslével felöntve 20 percig főzzük. Ha kész, robotgéppel pépesítjük, sóval, borssal ízesítjük. A 3-5 db paradicsomot lobogó vízben leforrázzuk, meghámozzuk, felezzük és a magvakat eltávolítjuk belőle. Finom szeletekre vágjuk és a leveshez adjuk. 1 dl fehérborral megöntözzük. 1 nagy maréknyi friss szurokfüvet finomra vágunk és a levesbe keverjük. Az egészet még egyszer felfőzzük. Tálalás előtt még tejfellel ízesíthetjük.

Csalánleves Lucullus módra. 1/4 kg marhahúst és 1/2 kg sonkát 3 l vízben leveszöldséggel (300 g) és fűszerekkel együtt megfőzünk, levét leszűrjük. Körülbelül 1 kg fiatal csalánlevelet megmosunk, lobogó vízzel leforrázunk, durván összevágjuk. 1 kanál lisztet 70 g vajon megpirítunk, a csalánt hozzáadva rövid ideig pároljuk. A húslét hozzáöntve felfőzzük. Petrezselyemzöldet és kaprot összevágva a tetejére hintünk, 2 pohár tejföllel, néhány kemény tojással, kolbász- vagy sonkaszeletekkel és a főtt leveszöldséggel gazdagítjuk. A főtt marhahúst és a sonkát tormás szósszal fogyasztjuk.

Német csalánleves. Fiatal csalánleveleket (200 g) sós vízben puhára főzünk, durván összevágjuk, 80 g vajban megpároljuk és 5 dl húslével felöntjük. Finomra vágott főtt burgonyaszeletekkel a levest besűrítjük, kaporral, sóval és borssal ízesítjük.

Csalán spenót módra. Kissé húsos szalonnát (150 g) finom szeletekre vágunk, ugyancsak finomra vágott (1 nagy fej) vöröshagymával együtt megpirítjuk. 500 g-nyi durvára vágott fiatal csalánhajtást adunk hozzá, sóval és szerecsendióval ízesítjük, 2 dl vízzel vagy fehérborral felöntjük. Kb. 20 percig kis lángon pároljuk. Tálalás előtt esetleg még zab-, búza-, vagy árpapehellyel sűríthetjük.

Csalánfőzelék. Arasznyi csalánhajtásokat (200 g) 10 percig forró vízben főzünk, leszűrjük, összeaprítjuk és 100 g vajban hagymaszeletekkel együtt pároljuk. Tejjel vagy húslével felöntjük, felfőzzük. A tej a szavanykás ízét lágyabbá teszi. A főzeléket liszttel besűrítjük, sóval, borssal, szerecsendióval és kevés cukorral ízesítjük.

Sült csalánlevél-levesbetét. Már nagyobb, de még fiatal csalánleveleket (személyenként 5-6 levél) deszkára fektetünk, mind a két oldalát finoman kiverjük, megsózzuk, megvárjuk, míg levet ereszt. Palacsintatésztát keverünk, a levelet belemártjuk és forró palacsintasütőben mindkét oldalát kisütjük. Megtehetjük azt is, hogy a csalánleveleket durván összevágjuk a palacsintatésztához keverjük, kisütjük, felgöngyöljük és így vékony szeletekre vágva adjuk a forró húslevesbe.

Csalánfelfújt. A csalánleveleket (500 g) sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és összevágjuk. Személyenként egy zsemlét összevágunk, tejjel meglocsoljuk, megvárjuk, míg megpuhul, finomra vágott hagymával, lestyánnal, sóval, ízlés szerint kaporral ízesítjük. Hozzáadjuk a csalánfőzeléket és személyenként egy tojással behabarjuk. A masszát kizsírozott, lapos formába öntve kb. fél órára forró sütőbe tesszük.

Húsos csalánfelfújt. A csalánt (500 g) az előző recept szerint előkészítjük, 4-5 tojással behabarjuk, de a zsemle helyett az előző napi sülthús-maradékot adjuk hozzá, esetleg füstölt szalonnát is. Jól kikent sütőformába öntjük és forró sütőbe téve, tetejét esetleg füstöltszalonna- vagy sonkadarabokkal díszítve kisütjük.

Csalánfasírt. A csalánleveleket (200 g) lobogó vízben néhány percig forrázzuk, majd szitán, csap alatt lehűtjük. Így zöld színét megtartja. Lecsöpögtetjük, finomra vágjuk és egy tálban 1 apróra vágott kemény tojással, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval jól összekeverjük, kicsit pihentetjük. A masszából pogácsákat formálunk, lisztben megforgatjuk, és forró zsiradékban kisütjük. Húsételekhez körítésként tálalhatjuk.

Csaláncsipetke. Egy teáskanálnyi vajat zsemlemorzsával összekeverünk, hozzáadunk személyenként fél tojást. A finomra vágott (50 g) csalánleveleket a tésztához keverjük, sóval, borsfűvel és bazsalikommal ízesítjük. A masszából csipetkéket formálunk és a levesben kifőzzük.

Tojásos csalánsaláta. 8 db kemény tojást apróra vágunk, sóval, kevés mustárral, olajjal, citromlével (esetleg ecettel) és 500 g apróra vágott csalánlevéllel összekeverjük.

Forrás: http://zold.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=72049

Csalános Gnocchi

1 kiló zsenge csalán levelet pároljunk meg, a levétől alaposan kinyomkodva aprítsuk fel, és 6 egész tojással, fél kiló reszelt parmezánnal, 10 deka liszttel, fél kiló túróval, kis szerecsendióval, feketeborssal, sóval fűszerezve dolgozzuk össze. 2 evőkanállal kis galuskákat formázzunk a masszából, majd legalább egy órára hűtsük le, aztán főzzük ki, néhány perc alatt. Ha kiszedtük, locsoljuk meg olvasztott vajjal. Paradicsomszósszal tálalva az igazi!


Csalános rétes



A rétestésztából a szokásos rétegezés háromszorosát vegyük, s terítsük egy tepsi aljára, vajjal, vagy olajjal meglocsolva. A csalánleveleket felaprítva hagymával, esetleg fokhagymával, megdinszteljük, sóval , borsssal, s akár egyéb ízlés szerinti fűszerekkel ízesítjük. Ezt terítjük a rétestésztára, és egyenletesen elosztjuk rajta a feta sajtot, amit előzőleg kis kockákra vágtunk, majd az egészet még egy háromszoros réteg rétestésztával fedjük be, jól nyomkodjuk rá, és miután meglocsoltuk olvasztott vajjal, süssük a sütőben szép pirosra.

Forrás: http://www.tutireceptek.hu/nagy-csalan-urtica-dioica---fozelek

Nagy csalán (Urtica dioica) - főzelék recept

Kategória:
Reform ételek

Hozzávalók:
- 1 tál arasznyi csalánhajtás
- 1 db nagyobb lilahagyma
- 1 ger. fokhagyma
- 2 ek gih
- 1 ek TAMARI
- 2 ek zabpehelyliszt
- 1 tk borsfű
- 1/2 csésze vega tejföl / növényi tejföl
- szűrt víz / zabtej

Elkészítés:
- a csalán hajtásokat leöblítjük, megpároljuk,
- az apróra vágott hagymát a gihn megdinszteljük,
- hozzáadjuk a párolt hajtásokat, áttört fokhagymát, TAMARIt, borsfűvet és
- feltöltjük vízzel vagy magtejjel, kicsit felmelegítjük,
- turmixban pürésítjük,
- tálaláskor beletesszük a tejfölt.

Tanácsok:
- A magtej egy kissé lágyabb ízt ad neki.
- Tehetünk bele a csalán mellett még tyúkhúrt vagy porcsin füvet.

 

Szólj hozzá!

Süllő zöld morzsában

2010.03.30. 20:43 EvlynRoe

Forrás: http://www.receptbazar.hu/index.php?page=recept&id=20

Süllő zöld morzsában

 

Hozzávalók:
4 személyre:
4 db (300 g-os) süllő (vagy 2 nagyobb), 4 szelet sós kétszersült, 1 citrom, 1 nagy csokor petrezselyem, 1 ágacska friss rozmaring, 4-5 zsályalevél, 2 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors

Elkészítés:
A megtisztított halakat megmossuk, lecsepegtetjük. A kétszersültet diódarálóban megdaráljuk, a petrezselymet, a rozmaringot, a zsályát és a fokhagymát finomra vágjuk, összekeverjük a morzsával. A halak hasüregét meghintjük sóval, borssal, néhány csepp citromlével és olajjal, kissé összenyomjuk, kívül is vékonyan megkenjük olajjal, majd a zöld morzsába hempergetjük, ügyelve, hogy mindenütt fedje a „köpeny”. Kiolajozott tepsibe vagy hosszúkás tűzálló tálba tesszük, a megmaradt morzsát a tetejére és mellé szórjuk, majd előmelegített sütőben, a közepesnél egy kicsit erősebb tűzön (190-200°C) kb. 20 percig, illetve addig sütjük, amíg szép aranysárgára pirul a teteje. Két sütőlapát segítségével előmelegített tálra csúsztatjuk, citromkarikákkal, petrezselyemmel díszítjük. Pirított vagy vajas, petrezselymes burgonyát, vegyes salátát kínálhatunk hozzá.

Szólj hozzá!

Túróval töltött burgonya

2010.03.28. 20:52 EvlynRoe

Forrás: http://www.receptindex.com/burgonya/turoval_toltott_burgonya

 TÚRÓVAL TÖLTÖTT BURGONYA


 

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 25 dkg tehéntúró, 1 dl kefír, 10 dkg köményes sajt, 1 evőkanál étolaj, 1 fej vöröshagyma, petrezselyemzöld, bazsalikom, só.

Elkészítés: Az alaposan megmosott burgonyát héjában megfőzzük. Miután megfőtt, meghámozzuk, kettévágjuk, és a közepét kivájjuk. A túrót és a kivájt burgonyadarabkákat áttörjük, és kikeverjük a sovány tejföllel. Ízesítjük a finomra vágott vöröshagymával, petrezselyemzölddel, bazsalikommal és sóval. A masszát visszatöltjük a burgonyákba. Tetejére reszelt sajtot halmozunk, és vékonyan kiolajozott tepsibe egymás mellé téve kb. 10-15 percig előmelegített sütőben sütjük.

Szólj hozzá!

Karfiol

2010.03.26. 21:56 EvlynRoe

Forrás: http://www.mindmegette.hu/tepsis-karfiol.recept

Tepsis karfiol

Hozzávalók:

  • kb. 80 dkg karfiol (tisztán mérve),
  • 2-2 dl tejföl és tej, 4 dl tej
  • 10 dkg reszelt füstölt sajt, 10 dkg Trappista
  • 5 dkg vaj vagy  sütőmargarin,
  • 2 evőkanál liszt, 1 púpozott ek tönkölybúza liszt
  • 1 csokor zöldhagyma szárával együtt, fél vöröshagyma előre lesózva, nagyon aprón
  • 1 csokor petrezselyemzöld,
  • 1-1 teáskanál piros fűszerpaprika és só,
  • 1 mokkáskanál törött fehér bors,
  • késhegynyi őrölt borókabogyó.

Elkészítés:

a karfiolt gondosan megtisztítom és kis rózsáira szedem. A vajat habzásig hevítem a liszttel, majd a melegített tejjel felöntve, folytonos keverés közben sűrűre főzöm. Ezután belekeverem a pirospaprikát és az összes fűszert, valamint a megtisztított, nagyon vékony karikákra vágott zöldhagymát zöldjével együtt, valamint a reszelt sajtot. Hagyom langyosra hűlni, végül simára keverem a nyers tojásokkal. 
 a nyers karfiolrózsákat lapos tűzálló tálba vagy tepsibe terítem, és a sajtos keveréket úgy öntöm rá, hogy az lehetőleg elfedje az összes karfiolt. Az edényt beborítom alufóliával, a karfiolt az előmelegített forró sütőben harminc percig párolom, végül a fedelét levéve, pirosra pirítom. Kockákra vágva tálalom.

 

Forrás: http://receptgyar.hu/karfiol

Csirkecsontleves

Csirkecsontleves recept, csirkeaprólék receptek

Elkészítés:
A zöldségeket megpucolom, a zöldpaprikát kicsutkázom, a gombát  aloaposan megmosom, száráról a földes részt levágom, a paradicsom héját lehúzom,
majd az összes hozzávalót vékony szeletekre vágom. Nagy fazékba
belerakom a megmosott, feldarabolt csirkecsontot, az egészben hagyott
héjas vöröshagymát, rászórom a fûszereket, majd két liter vízzel
felöntöm. Lassan, kis tűzön forralom legalább egy órán keresztül,
ezután finom szûrõn áengedem. Az átszûrt lébe belerakom a zöldséget és
puhára fõzöm. Bármilyen levesbetéttel fogyasztható - kínálható.

Bolgár ünnepi leves

 

Elkészítés:
Afelaprózott hagymát félig megpirítom,rárakok két teáskanál
pirospaprikát és fél dl vizet. amikor a vizet elfőztem, rárakom a
kockára vágott husit. Zsírjára sütöm,teszek rá
borsot,köményt,babérlevelet,és sót.Majd 2 dl vízzel párolni kezdem.
Közben megtisztítom a zöldségeket,nagyobb darabokra vágom és ezt a húshoz
adom. Kb. 1óra alatt félpuha lesz. Kis lángon !

Ezután felengedem 2,5 liter vízzel,belerakom a 1,5centis
darabokra vágott zöldbabot,a kockára vágott burgonyát és a kis rózsákra
szedett karfiolt.
Takarékon kb.40 perc alatt minden puhára fő.ezután egy kis pohár
tejfőlt elkeverek 2 evőkanál liszttel,és ezzel behabarom a levest.
Összefőzöm az egészet néhány perc alatt,majd amikor elzárom,fél deci ecetet
elkeverek kb 3 evőkanál cukorral és ezt a levesre locsolom !

Nagyon finom és laktató étek !

Tanácsok:
Nem fogyis,  de nagyon finom!

Elkészítési idő: 140 perc

Babos zöldségleves májgaluskáva

 

Elkészítés:
A megelőző este beáztatott szárazbabot másfél liter vízben rakjuk fel
főni, majd sóval, borssal, babérlevéllel izesítsük és főzzük
félpuhára. Tegyük hozzá a kockákra vágott répákat meg a zellert, és
főzzük majdnem készre. Tegyük bele a kisebb rózsáira szétszedett karfiolt,
a felaprított petrezselymet,  paprikát és a
paradicsomot. Míg a leves újra felforr, megcsinálhatjuk a májgaluskát. A
megdarált csirkemájat tegyük keverőedénybe a beáztatott, kinyomkodott
zsemlékkel, a forró olajban megpirított hagymával, és a zúzott
fokhagymával együtt. Üssük bele a tojásokat is, és szórjuk meg sóval,
borssal, felaprított petrezselyemmel. Ezután jól dolgozzuk össze, és
annyi zsemlemorzsát szórjunk bele, hogy könnyen gyúrható masszát
kapjunk. Amikor elkészült, néhány percig hagyjuk állni, majd kiskanállal
szaggassuk az ismét felforrt levesbe. Kis lángon főzzük puhára a
zöldségekkel és a karfiollal együtt, majd azon nyomban, forrón tálaljuk.

Nápolyi karfiolsaláta

 

Elkészítés:

Sós
vízben megfőzünk, a főzővízben hagyunk kihűlni egy kiló rózsáira
szedett karfiolt, majd alaposan lecsepegtetve tálba tesszük. Simára
keverünk két evőkanál borecetet egy kiskanál mustárral, egy gerezd tört
fokhagymával, sóval, őrölt borssal, egy kiskanál ketchuppel meg
mokkáskanálnyi őrölt rozmaringgal. Vékony sugárban. kevergetve
belecsurgatunk nyolc evőkanál olajat, hogy szép opálos legyen, és a
karfiolra öntve jégbe hűtjük.

receptura.hu

Holland vegyes saláta

 

 

Elkészítés:

Sós
vízben 15 percig főzünk egy szép tömör, kb. 70 dekás, rózsáira szedett
karfiolfejet, majd leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük, így ropogós
marad. Ha kihűl, összekeverjük egy doboz mirelit majonézzel, melyet két
tejföllel gazdagítottunk, mokkáskanálnyi mustárral, porcukorral meg pár
csepp citromlével ízesítünk. Egy fél napig hideg helyen állni hagyjuk,
és tálalás előtt közékeverünk egy kis fej megmosott, megszikkasztott,
laskára vágott salátát, 2-3 cikkekre vágott kemény tojást, meg 20 deka,
szintén cikkekre vágott paradicsomot. Azonnal kínáljuk, nehogy a
salátalevelek az állás során összeessenek.

 

receptura.hu 

 

Csirkés zöldségsaláta

 

 

Hozzávalók:

1 sültcsirke 1 evôkanál vörösborecet 1 evôkanál szezámolaj 2 evôkanál
étolaj 1/4 teáskanál szójaszósz 1 evôkanál reszelt vöröshagyma 1/4
teáskanál szárított kapor 1/4 teéskanál só 1/4 teáskanál feketebors 20
dkg rózsáira szedett karfiol 10 dkg u

 

 

Elkészítés:

A csirkét feldaraboljuk, a bőrét lehúzzuk. A húst lebontjuk a csontról
és kis kockákra vágjuk. Az ecetet, az olajat és a fűszereket
összekeverjük és ítesítjük. A húst ebbe a páclébe tesszük, és
szobahőmérsékleten állni hagyjuk. A karfiolt sós vízben megfőzzük,
hideg vízben leöblítjük, megszárítjuk. Az uborkát héj és mag nélkül
centiméteres darabokra szeljük. A zellert és a cikóriát vékony félkör
alakú szeletekre vágjuk fel. A zöldséget a marinírozott csírkéhez
adjuk, ízesítjük, paradicsomszeletekkel és olivabogyóval díszítjük.
Lehetőleg azonnal tálaljuk. Vajas pirítóst vagy fűszeres majonézt
ajánlunk hozzá.,

 

Mandulás karfiol-brokkol

 

 

Hozzávalók:

50-80 g mandula 500 g karfiol 500 g brokkoli 2-3 evôkanál olaj szójaszósz fél citrom leve fehérbors

 

 

Elkészítés:

Olajon megpirítjuk a felaprított mandulát, kiemeljük. A mandulás olajon
a szójaszósszal és a citromlével megpároljuk a rózsáira szedett
zöldségeket és a szárakat egyben megfőzzük. Végül ráhintjük a félretett
mandulát.,

 

 

Tejfölös kelvirágleves

 

 

Hozzávalók:

1
liter füstölthúslé, 50 dkg karfiol, 10 dkg kolozsvári szalonna, 3 dkg
liszt, 3 dkg vöröshagyma, 1/2 csokor petrezselyem, 5 dkg rizs, 2 dl
tejföl, 1 tojássárgája, 1/4 citrom, törött bors, só.

 

 

Elkészítés:

A
füstölthúslében a rózsáira szedett kelvirágot majdnem puhára főzzük.
Törött borssal, sóval ízesítjük. A szalonnát apró kockákra vágjuk,
üvegesre pirítjuk. Meghintjük kevés liszttel, hozzáadjuk a reszelt
vöröshagymát, a finomra vágott petrezselymet és 1-2 percig pirítjuk.
Ezzel a levest besűrítjük. A levesbe keverjük az előzőleg megfőzött
rizst és felforraljuk. Közben a tejfölt a tojássárgájával simára
elegyítjük, majd állandó keverés mellett a tűzről levett levesbe
keverjük. Citromlével ízesítjük.

 

Hideg karfiolleves

 

Hideg karfiolleves

 

Elkészítés:

Sós
vízben puhára főzünk egy szép, tömör, kb. 60 dekás karfiolfejet, majd a
levéből kiszedve, szétturmixoljuk. Belekeverünk két deci tejszínt, és
annyi karfiol főzővízzel engedjük fel, hogy egy liternyi legyen.
Beledobunk egy leveskockát, és addig főzzük, amíg el nem olvad.
Kihűtjük, habverővel simára keverjük és néhány csepp citromlével
ízesítve, jégbe hűtve tálaljuk. Adhatjuk forrón is, de akkor vajban
pirított zsemlekockát hintünk tálalás előtt a tetejére.

 

Tojással rakott karfiol

 

 

Hozzávalók:

60 dkg karfiol, 4 tojás, 2 dl tejföl, 2 dkg liszt, 3 dkg vaj, 2 dkg zsemlemorzsa, 8 dkg reszelt sajt, törött bors, só.

 

 

Elkészítés:

A
karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben megfőzzük. A tojásokat a
tejföllel, kevés liszttel simára keverjük, sóval és törött borssal
ízesítjük. Mély tűzálló tálat vajjal kikenünk, meghintjük
zsemlemorzsával, majd beletesszük a megfőtt és jól lecsurgatott
karfiolt. A felvert tojással leöntjük, meghintjük reszelt sajttal és
sütőben pirosra sütjük.

 

Karfiolfozelék

 

Hozzávalók:

1 kg karfiol, 10 deka vaj, 8 deka liszt, só, petrezselyemzöldje, 2 deci édes tejföl, 2 tojás.

 

 

Elkészítés:

A karfiolt apróra vagdaljuk, vagy szétszedjük, annyi sós vízzel főzzük
puhára, hogy éppen ellepje. Ha megfőtt, leszűrjük és 10 deka vajból és
8 deka lisztből világos rántást készítünk. A petrezselyemzöldjét is
hozzáadjuk, feleresztjük a karfiol levével, de vigyázzunk, nehogy híg
legyen, mert a karfiol leve legtöbbször több, mint szükséges. Végül a 2
deci tejfölt a 2 tojás sárgájával elkeverjük s azt is belekeverjük, ha
nincs édes tejfölünk, vagy tejet vagy tejszínt adhatunk hozzá a tejföl
helyett. De tejből 4 deci szükséges.,

 

 

Karfiolos csirkemell

Karfiolos csirkemell recept, csirkemell receptek

 

Hozzávalók:

 

 

Elkészítés:

Lebőrözünk,
kicsontozunk négy kis csirkemellet, és az így kapott nyolc húsdarabot
kiverjük, besózzuk vagy szójamártással (Conchita ételízesítővel)
bedörzsöljük, egy óráig állni hagyjuk. Ezalatt sós vízben megfőzünk egy
kiló rózsáira szedett karfiolt, majd leszűrjük, de a levélből két
decinyit félreteszünk. Két deka vajból két evőkanál liszttel meg a
félretett karfiol főzővízzel sűrű besamellt főzünk, majd a tűzről
levéve, simára keverjük két deci tejföllel. A besózott vagy bepácolt
hússzeleteket teflonserpenyőben négy deka vajon megsütjük, majd tűzálló
tálra egymás mellé fektetjük. Mindegyikre egy kupac főtt karfiol rózsát
halmozunk, és leöntjük a mártással, meglocsoljuk a pecsenye
visszamaradt levével. Az egészet meghintjük még öt deka reszelt
sajttal, és a sütőben szépen megpirítjuk. Jó előre elkészíthető, csak
sütni kell tálalás előtt.

 

Karfiolos csirke

Karfiolos csirke recept, egész csirke receptek

 

Hozzávalók:

 

 

Elkészítés:

Feldarabolunk
és megmosunk két egykilós csirkét, és 10 deka olvasztott vajon vagy
margarinon átsütjük. Felöntjük 2 deci húslevessel (leveskockából percek
alatt készíthető). és lazán elrendezve, tűzálló tálra rakjuk. A
csirkedarabok közé egy kiló megtisztított, rózsáira szedett karfiolt
rakunk, és a tálat alufóliával lefedve, a sütőben 30 percig pároljuk.
Ekkor a fóliát levesszük, a rakott karfiolos csirkét 2 deci tejföl- és
egy tojássárga keverékével leöntjük, és a sütőbe visszatolva addig
sütjük, míg a levét elfövi, és a teteje megpirul. (Ha szeretjük,
keverhetünk a tojásos tejfölbe egy nagy csokor finomra vágott
zöldpetrezselymet vagy 10 deka reszelt sajtot, mindkettő kitűnően
ízesíti a karfiolos csirkét.)

 

Ínyenctekercs

 
Hozzávalók:

80 dkg sovány marhafartő, kb.
10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg füstölt hús vagy sonka, 2-3 szál
sárgarépa, 1 kisebb fej zeller, egy kis fej karfiol vagy 30 dkg
kelbimbó, 25 dkg konzerv zöldborsó, 50 dkg kisebb szemű burgonya, 2 dl
tejföl, 1/2 citrom, 1 tójássárgája, 1 kanál zsír, 1 kanál liszt, só.

 

 

Elkészítés:

A
marhahúsból szeleteket vágunk, jól kiverjük, és minden szeletre egy
vékony szelet füstölt szalonnát és ugyanolyan vékonyra vágott sonkát
teszünk. Tekercsekké formáljuk, fogpiszkálóval vagy hústűvel
összetűzzük, és egy kevés zsírban átsütjük, utána - mindig egy pici
vizet öntve rá -fedő alatt puhára pároljuk.
Közben a karikára vágott sárgarépát, a megtisztított és egészben
hagyott apróbb burgonyákat, a karfiolt vagy kelbimbót egy kevés víz ben
- vagy gőzben - puhára pároljuk, a konzerv zöldborsót pedig leszűrjük.
Ha a hústekercsek megpuhultak, kiszedjük, és félretesszük őket. A
tejfölt elkeverjük 1 kanál liszttel, 1 tojássárgájával, a
pecsenyezsírba öntjük, egy kevés zöldségfőző lével - vagy vízzel -
hígítjuk, sóval, citromlével ízesítjük, és mártássá főzzük.
A tekercseket tálra tesszük, a fogpiszkálókat kivesszük belőlük,
leöntjük őket a mártással, és a párolt zöldségfélékkel körítve
tálaljuk.

 

Kotlett kertészlány módra

 

Elkészítés:

Kicsontozunk,
kiverünk, megborsozunk és egy evőkanál olajon ropogósna sütünk 8
sertésbordaszeletet, és a zsírból kiszedve, félretesszük. Visszamaradt
zsírjában fedő alatt megpirítunk egy kis fej nagyon apróra vágott
vöröshagymát, visszatesszük a húst, és egy babérlevéllel, 2-3 szem
borákával, késhegynyi bazsalikommal meg törött borssal ízesítve, kevés
vízzel majdnem puhára pároljuk. Ezután hozzáadunk egy fél kiló
kifejtett zöldborsót, 4 karikára vágott sárgarépát meg egy félkilós
karfiolt, rózsáira szedve. Megsózzuk, és egészen puhára pároljuk.
Tálaláskor a hússzeleteket forró tálra fektetjük, a zöldséget 2 deci
tejföl és egy tojássárga keverékével besűrítjük. végül a húsra
halmozzuk.

 

Csirkés zöldségsaláta

 

hozzávalók 4 személyre: - 1 sültcsirke
- 1 evőkanál vörösborecet
- 1 evőkanál szezámolaj
- 2 evőkanál étolaj
- 1/4 teáskanál szójaszósz
- 1 evőkanál reszelt vöröshagyma
- 1/4 teáskanál kapor
- 1/4 teáskanál só
- 1/4 teáskanál bors
- 200 g rózsáira szedett karfiol
- 100 g uborka
- 2 zellergyökér
- 1 cikória (100 g)
- 2 paradicsom
- 8 fekete olívabogyó a díszítéshez

 

 

Elkészítés:

1.
A csirkét feldaraboljuk, bőrét lehúzzuk. A húst lebontjuk a csontról,
és kis kockákra vágjuk.
2. Az ecetet, az olajat és a fűszereket összekeverjük és ízesítjük. A
húst ebbe a páclébe tesszük, és szobahőmérsékleten 20 percig állni
hagyjuk.
3. A karfiolt sós vízben megfőzzük, hideg vízben leöblítjük,
megszárítjuk. Az uborkát héj és mag nélkül centiméteres darokra
szeljük. A zellert és a cikóriát vékony félkör alakú szeletekre vágjuk
fel.
4. A zöldséget a marinírozott csirkéhez adjuk, ízesítjük,
paradicsomszeletekkel és olivabogyóval díszítjük. Lehetőleg azonnal
tálaljuk.

Karfiolfőzelék

 

Karfiolfőzelék

  • 40 dkg karfiol

  • 1 fej hagyma

  • 1 ek. olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)

  • 2,5 dl natúr szójatej (vagy kókusztej, vagy más
    gabonatej)

  • 1 tk. kölesliszt

  • só, bors, vegamix, csipet pirospaprika, őrölt
    szerecsendió

  • víz

Hagymát dinszteljük meg az olajon, majd tegyük hozzá a
feldarabolt karfiolt, és egy kis vizet, hogy ellepje és főzzük puhára.

A szójatejbe tegyük bele a köleslisztet és a
fűszereket, keverjük össze és öntsük rá a karfiolra. Főzzük pár percig, amíg
besűrűsödik.

(Igény szerint lehet még hozzá önteni szójatejet, vagy
köleslisztet is közben, ha szeretnénk, hogy a főzelék sűrűbb, vagy hígabb
legyen.)

Zöldséges csicseriborsó leves

 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 g csicseriborsó

  • 1 kk. ételízesítő por

  • Babérlevél

  • 130 g karfiol

  • 1 szál sárgarépa

  • 1 tő zeller

  • 1 cső sárga színű zöldpaprika

  • 1 csokor petrezselyem

  • 3-4 szem paradicsom

  • friss majoránna

  • 25 g biomargarin

  • reszelt szerecsendió

Karfiolleves

 

Karfiolleves

1 közepes karfiol rózsáira szedve

2 evőkanál biomargarin

1 közepes hagyma apróra vágva

2 kis gerezd fokhagyma áttörve

1-2 tk. curry por

1/2 csésze szójatejföl

1 tk. só csipet fehérbors

Díszítés

1/3 csésze szójajoghurt

1/4 csésze pirított felvagdosott mandula

Pároljuk meg egy kevés vízen a karfiolt kb. 10 percig, amíg
megpuhul. Szűrjük le. Közben olvasszuk fel a vajat vagy margarint alacsony
hőfokon. Adjuk hozzá a hagymát, pirítsuk, amíg megpuhul. Adjuk hozzá a
fokhagymát és főzzük 1 percig. Szórjuk bele a curry port és főzzük tovább még 2
percig. Turmixoljuk össze a hagymát a karfiollal 1/2 csésze vízzel krémesre.
Öntsük hozzá a tejet, a tejfölt, sót, borsot. Melegítsük fel, de ne forraljuk.
Merjük leveses tálba, és díszítsük joghurttal és mandulával.

Karfiol krémleves

 

Karfiol krémleves

  • 1 közepes fej karfiol

  • 1 fej vöröshagyma

  • 1 ek. olíva olaj(vagy hidegen sajtolt olaj)

  • vegamix, só, bors, petrezselyem

Hagymát dinszteljük meg az olajon, majd tegyük hozzá a
feldarabolt karfiolt és pároljuk kicsit. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje
és főzzük meg. Tűzről levéve fűszerezzük, majd botmixerrel turmixoljuk össze.
(Ha túl sok rajta a víz, akkor kicsit öntsük le róla, és akkor adagoljuk vissza,
ha a leves túl sűrű lenne.)

Hajdinás karfiolleves

 

Hajdinás karfiolleves

  • 1 fél fej (vagy egy kis fej) karfiol

  • 3 szál sárgarépa

  • 1 nagyobb fej lila hagyma

  • 15 dkg hajdina

  • 2 tk. pirospaprika, 3 tk. vegamix, 1 gerezd fokhagyma

  • 2-3 ek. extraszűz olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, a répát karikákra
vágjuk, majd feltesszük főni. Kb. 15 perccel azelőtt, hogy a zöldségek a kívánt
puhaságot elérik, beletesszük a levesbe a fűszereket és a hajdinát. A tűzről
levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd belekeverjük az olajat, az apróra vágott
hagymát és a kinyomott fokhagymát. Tálalás előtt apróra vágott zellerzölddel,
vagy petrezselyem zölddel díszíthetjük.

Erőleves

 

Hozzávalók:

Sárgarépa

Fehérrépa

1 burgonya

fél karalábé

két-három kelbimbó vagy

2 levél káposzta vagy kelkáposzta

esetleg zöldborsó vagy kevés zöldbab

fél hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

vega-mix ízesítő

csipet bors

pici gyömbér

csipet szerecsendió

Ezeket "összedobálom" egy fazékba, felöntöm vízzel és az első
forrás után lassú tűzön főzöm. Vékonymetélt vagy grízgaluska a legjobb betétnek.
Még szebb a levesem, ha az első forrásnál késhegynyi sáfrányt vagy pirospaprikát
hintek bele.

Karfiolropogós

 

Hozzávalók:

  • 1 kg párolt karfiol

  • 5 dl nem túl híg mogyoró tejföl (1/2 csésze mogyoró, 1 1/2
    csésze víz, 1/2 citrom leve, 1/2 ek. vegamix, 1 tk. Majoránna, 1 csapott
    teáskanál só)

A karfiolt gőz fölött puhára pároljuk, majd elkészítjük a
mogyoró tejfölt. A karfiolt rózsáira szedve magasfalú tepsibe teszzük és
ráöntjük a mogyorótejfölt majd a sütőbe tolva a szósz dermedéséig, 15-20 percig
közepes lángon sütjük.

Zöldségragu

 

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol

  • 3 db karalábé

  • 4 db paprika

  • 2 db babérlevél

  • 3 t.k. mustármag

Töltött tök

 

Töltött tök

  • 1 nagyobb tök

  • 20 dkg kelbimbó

  • 20 dkg karfiol

  • 20 dkg sárgarépa

  • 30 dkg tofu

  • 1 ek. olíva olaj {vagy hidegen sajtolt olaj)

  • 1 ek. kakukkfű, só

A tököt meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, és a magházát
kivájjuk. A karikára vágott sárgarépát, a rózsákra szedett karfiolt és a
kelbimbót leforrázzuk, majd leszűrjük. A tofut áttörjük, hozzákeverjük a
zöldségeket és az olajat és sóval, kakukkfűvel ízesítjük. Megtöltjük vele a
tökdarabokat, és forró Sütőben kisütjük. Tálalás előtt kívánság szerint
felszeleteljük.

Tepsis zöldség

 

Tepsis zöldség

  • 1 kg újburgonya (Rózsaszínű! Nem tárolt burgonya.)

  • 2 fej lilahagyma

  • 2 kisebb cékla

  • 1 kis zellergumó

  • 4 szál sárgarépa

  • 1 kis fej karfiol

  • olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)

  • kömény, római kömény, majoránna, lestyán, babérlevél,
    borsikafű, gyömbér

A burgonyát és a zöldségeket felkarikázzuk, illetve kockára
vágjuk, és vékonyan kiolajozott tepsibe tesszük. A kömény, római kömény,
majoránna, lestyán, babérlevél, borsikafű, és gyömbér keverékével fűszerezzük,
majd hozzáadjuk a babérlevelet. A tetejét is meglocsoljuk vékonyan olajjal,
letakarjuk alufóliával, majd forró sütőben 40 percig sütjük. A fóliát levéve kb.
15 percig továbbsütjük, tofut is reszelhetünk a tetejére, vagy önthetünk rá
"tejfölt" Id.:"Tejföl, tej nélkül" receptje.

Rakott padlizsános karfiol

 

Rakott padlizsános karfiol

  • 1 kis fej karfiol

  • 1 közepes padlizsán

  • 1 fej lilahagyma

  • 2 paradicsom

  • 1 doboz (szója)tejföl

  • 10-15 dkg mozzarella sajt

  • só, vegamix

A karfiolt megfőzzük és jól összetörve, beletesszük egy üveg
tál, vagy tepsi aljába. A tejfölbe belekeverünk egy kis vegamixet és rákenjük a
karfiolra. Majd rátesszük a grillezett padlizsán karikákat. A lilahagymát vékony
karikákra vágva tesszük a padlizsánra, majd a paradicsomkarikák és végül a
mozzarella karikák kerülnek rá. Sütőben közepes lángon sütjük, amíg a sajt meg
nem pirul. Melegen tálaljuk.

Megjegyzés: ha szójatejföllel vagy tejmentes tejföllel
készítjük Id.:"Tejföl, tej nélkül" receptje és a tetejére sajt helyett is ilyen
"tejfölt" teszünk, akkor 100%-osan lúgosít, különben egy picit
savasít.

Rakott padlizsán I.

 

Rakott padlizsán I.

A kisebb, uborka vastagságú padlizsánt meghámozzuk, megmossuk
és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Ugyanígy előkészítjük a hámozott
paradicsomot, s mindezeket felhasználásig félretesszük. Előkészítünk finomra
vágott vöröshagymát és kaprot, fokhagymapépet, tengerisót, tejfölt, morzsát.
Közben párolt rizst készítünk.

A padlizsánt sózzuk, borsozzuk, egy kevés olajban szép
pirosra sütjük, felhasználásig rácsra tesszük. Ekkor a hagymát aranysárgára
pirítjuk, hozzátesszük az előáztatott szójagranulátumot, fűszerezzük és gyorsan
erősen lepirítjuk. A tűzről levéve tesszük bele a fokhagymapépet. A tepsit
kiolajozzuk, meghintjük morzsával és az aljára egy réteg sült padlizsánt
teszünk. Erre egy vékony réteg rizs kerül, melyen egyenletesen elosztjuk a
korábban félretett fűszeres szóját. Végül befedjük a paradicsom szeletkékkel és
a még megmaradt sült padlizsánnal. Megöntözzük szójatejföllel, meghintjük
kaporral, s végül sütőben készre sütjük.

Pirított karfiol

 

Pirított karfiol

  • 5 ek. zöldségfőzet (vagy vízben főtt vegamix)

  • 40 dkg karfiol rózsáira szedve

  • 1 fej hagyma apróra vágva

  • 2 ek. szezámmag

  • 1/2 ek. kölesliszt

  • 1 ek. reszelt gyömbér

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 3 ek.  olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)

  • 2 ek. bio növényi margarin (nem hidrogénezett!)

A hagymát kb. 2 percig pirítjuk a forró olajon, beletesszük a
szezámmagot és a karfiolt, kicsit pirítjuk őket, majd felöntjük a
zöldségfőzettel és hozzáadjuk a margarint is. Pár perc múlva lejjebb vesszük a
tüzet, hozzáadjuk a gyömbért, majd fedő alatt pároljuk tovább az ételt, amíg a
karfiol megpuhul. Végül hozzáadjuk a köleslisztet és hagyjuk besűrűsödni.
Elzárjuk a tüzet, hozzákeverjük a zúzott fokhagymát. Tartsuk fedő alatt, amíg
kihűl.

Mandulás brokkoli

 

Mandulás brokkoli

  • 45 dkg brokkoli

  • 1 kisebb karfiol

  • l fej hagyma

  • 5 dkg mandula (natúr, hántolt, szeletelt)

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 1 ek. olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)

  • finomra vágott petrezselyemzöld, borsikafű

A karfiolt és a brokkolit rózsákra szedve megfőzzük. Az
olajat egy vastag falú lábosban felforrósítjuk, beletesszük a finomra vágott
hagymát és a mandulát. Kis lángon addig pároljuk, amíg a hagyma megpuhul és a
mandula elkezd barnulni, ekkor levesszük a lángról. Mikor kicsit kihűlt,
hozzáadjuk a tört fokhagymát és a petrezselymet, végül az egészet ráöntjük a
főtt zöldségekre és jól megforgatjuk. Tálalás előtt megszórhatjuk őrölt
szezámmaggal

Karfiolpörkölt

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol

  • 2 fej hagyma

  • 1 t.k. sáfrány

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 2 e.k. paradicsompüré

  • 2 e.k. liszt

  • 1 t.k. olaj

  • 1 késhegynyi pirospaprika

  • 1 t.k. só

Elkészítése:

A karfiolt kisebb rózsákra szedjük, és sós vízben 1-2 percig
forraljuk. Leszűrjük. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és az olajon a
karfiollal megpároljuk. Megszórjuk a liszttel, a pirospaprikával, felengedjük 2
dl vízzel. Belekeverjük a paradicsompürét, az apróra metélt fokhagymát és a
fűszereket. Puhára főzzük, úgy hogy a karfiol ne essen szét.

Hagyományos pörköltkörettel tálaljuk.

Jó étvágyat!

Csőben sült karfiol és brokkoli

 

Hozzávalók:

  • 30 dkg brokkoli

  • 30 dkg karfiol

  • 15 dkg mozzarella

  • 15 dkg paradicsom

  • 6 gerezd fokhagyma

  • 1 e.k. citromlé

Elkészítése:

A brokkolit sós, fokhagymás vízben leforrázzuk, a rózsáira
szedett karfiolt, sós citromos vízben előfőzzük. Egy tűzálló tálba helyezzük
rétegesen a karfiolt és a brokkolit, úgy, hogy minden réteg közé egy-egy sor
szeletelt mozzarellát is teszünk. Tetejét teljesen beborítjuk sajttal,
paradicsomkarikával díszítjük és forró sütőben pirosra sütjük.

Jó étvágyat!

Karfiol pástétom

 

 

Hozzávalók:

  • 1 kg főtt karfiol

  • 2 nagy főtt burgonya

  • 1 fej lilahagyma apróra vágva

  • 1 nagy főtt répa lereszelve

  • só, vegamix ízlés szerint

  • víz szükség szerint

  • 1 kis csokor petrezselyem

Turmixoljuk el alaposan a főtt karfiolt, és burgonyát, kevés
víz hozzáadásával majd keverjük hozzá fakanállal a többi hozzávalót és az
ízesítőket.

Ínyenctekercs

 

Hozzávalók:

80 dkg sovány marhafartő,
kb. 10 dkg füstölt sza­lonna,

10 dkg füstölt hús vagy sonka,
2-3 szál sárgarépa,
1 kisebb fej zeller,
egy kis
fej karfiol vagy 30 dkg kelbimbó,
25 dkg konzerv zöldborsó,
50 dkg kisebb szemű
burgonya,
2 dl tejföl,
1/2 citrom,
1 tójássárgája,
1 kanál zsír,
1 kanál liszt,

Elkészítés: 

A marhahúsból szeleteket vágunk, jól kiverjük, és minden
szeletre egy vékony szelet füstölt szalonnát és ugyanolyan vékonyra vágott
sonkát teszünk. Tekercsekké formáljuk, fogpiszkálóval vagy hústűvel
összetűzzük, és egy kevés zsírban átsütjük, utána - mindig egy pici vizet öntve
rá -fedő alatt puhára pároljuk.Közben a karikára vágott sárgarépát, a megtisztított és
egészben hagyott apróbb burgonyákat, a karfiolt vagy kelbimbót egy kevés víz­
ben - vagy gőzben - puhára pároljuk, a konzerv zöldborsót pedig leszűrj ük.Ha a hústekercsek megpuhultak, kiszedjük, és félretesszük
őket. A tejfölt elkeverjük 1 kanál liszttel, 1 tojássárgájával, a
pecsenyezsírba öntjük, egy kevés zöldségfőző lével - vagy vízzel - hígítjuk,
sóval, citromlével ízesítjük, és mártássá főzzük.

Lakodalmas Leves 10 személyre

 

Hozzávalók:

10 személyre
1 db kakas 2,80 kg
marhafartő 1 kg
marhacsont 1 kg
sárgarépa 20 dkg
fehérrépa 20 dkg
zeller 10 dkg
karalábé 5 dkg
kelkáposzta 10 dkg
vöröshagyma 10 dkg
fokhagyma 2 gerezd
karfiol 10 dkg
metélőhagyma 3 dkg
egész bors

Elkészítés:

A kakast, a marhafartőt és a marhacsontot 7 l hideg vízbe tesszük fel főni. Amikor a leves felforrt, a tetejére feljövő habot szűrőkanállal eltávolítjuk, és ízesítjük sóval és egész borssal. Ezután hozzátesszük a zöldségeket és nem erős tűzön, gyöngyöző forrással főzzük. A húsokat a puhulás sorrendjében kiszedjük, majd a levest a tűzről levéve, negyed órát pihentetjük, majd szűrőruhán át leszűrjük. A zöldségeket és a húsokat metéltre vágjuk, majd a kifőzött csigatésztával együtt a levesestálba rakjuk, és rászedjük a tűzforró levest. Apróra vágott metélőhagymával megszórjuk. Hagyományos lakodalmakon a levest a hús nélkül adják fel. A marhahúst felszeletelve, a kakast nagyobb darabokba vágva, tálra téve kínálják. Külön ecetes tormát, mustárt és házi savanyúságot adnak hozzá

Karfiolleves

 

Hozzávalók:
kb. 50 dkg karfiol (tisztán mérve),
1 l csontlé,
1 csokor petrezselyemzöld,
2 dl tejföl,
1 evőkanál liszt,
2 evőkanál olaj,
1 teáskanál piros fűszerpaprika,
kevés só,
csipetnyi cukor,
csipetke tészta

Elkészítés:

A megtisztított, leveleitől megfosztott karfiolt kis rózsáira szedem, és meleg vízbe rakom, hogy az
esetleg benne rejtőzködő apró bogarak, kukacok kimásszanak. 10 perc múlva leszRröm, folyó csapvízben
átmosom és lecsöpögtetem. A csontlébe (vagy a húsleveskockákból készített levesbe) rakom. Felforralva
majdnem puhára főzöm. Közben a felforrósított olajon világosra pirítom a lisztet, és a tűzről lehúzva
belekeverem a pirospaprikát, valamint a megmosott, lecsöpögtetett és nagyon apróra vágott
petrezselyemzöldet. A rántást apránként 3 dl hideg vízzel felengedem, közben gyorsan simára keverem.
A forrásban lévő levesbe öntöm, közben addig kevergetem, amíg felforr.
Legalább 5 percig forralom. Egyetlen percre sem lehet otthagyni, mert pillanatok alatt kifuthat. Jól
felforralom, kevés sóval és cukorral ízesítem, ezután belekeverem a mokkáskanállal szaggatott apró
galuskákat. Végül beleszórom a nagyon finomra aprított, megmaradt petrezselyemzöldet, és a
levesestálban simára kevert tejfölre tálalom.

Magyaros karfiol

 

Hozzávalók:

1 fej karfiol,

15 dkg gomba,

2 ek.
olaj, só,

vörös­hagyma, petrezselyemzöld,

kapor, tejföl

Elkészítés: 

A karfiolt sós vízben
megfőzzük. A hagymát ke­vés vízben
pároljuk meg, adjuk hozzá a gombát és
azzal is pároljuk tovább. Amikor kész, ráöntjük
az olajat, ízesítjük sóval és
esetleg más fűszerrel is tetszés szerint. A karfiolt
egy olajjal kikent tűzálló tálba rakjuk, majd
öntsük rá a gombás ragut és
meglocsoljuk vegan tejföllel. Tegyük forró sütőbe
15 percre. Amikor kész, megszórjuk egy kevés
zöldség zöldjével és kaporral. Főtt
rizst is tehetünk bele.

Zöldséges rakott burgonya

 
Hozzávalók:

1 kg burgonya,

mexikói zöldség (vagy kevert otthoni zöldségek),

zöldbab,

karfiol vagy brokkoli,

zöldpaprika,

ételízesítő

Elkészítés:

A krumplit vékony karikákra
vágjuk. A kiolajo­zott tepsibe alulra 1 sor krumplit
teszünk nyersen, amit ételízesítővel
sózunk. Erre kerül sor mexikói zöldség,
majd 1 sor zöldbab, 1 sor karfiol vagy brokkoli. Tehetünk
még gombát és karikára szele­telt
zöldpaprikát vagy ízlés szerint bármilyen
zöld­ségfélét. Minden sort megsózunk
ételízesítővel. A felső réteg krumplira
mártást készítünk, majd a sütőbe
téve, alufóliával letakarva, megsütjük.

Mártás: 1 fej részeit
vöröshagymát kb. 1 dl vizes olajon megpárolunk,
hozzáadunk kb. 2 ek. lisztet, majd 3 dl tejfölt, és
egy csokor apróra vágott pet­rezselymet.

 

Rakott karfiol

 

Hozzávalók:

1 kg karfiol,

10 dkg rizs,

3 dl tejföl,

3 db tojás,

1 üveg gomba,

ételízesítő,

zsemlemorzsa,

10 dkg
vaj,

olaj, egy kevés tej

Elkészítés: 

A karfiolt rózsáira
szedve sós vízben puhára főz­zük. A
zsemlemorzsát vajon megpirítjuk, és a kar­fiolt
könnyedén megszórjuk. A rizst is sós,
vegetás vízben megfőzzük, és ha kissé
kihűlt, akkor a főtt rizsbe a gombát beledaraboljuk. 2 dl
tejfölt, 2 to­jást és a vegetát is
belekeverjük. A tepsit megolajozzuk. Egy sor zsemlemorzsás
karfiolra egy sor rizses masszát teszünk, végül
ismét karfiolt. A tej­fölbe belekavarunk 1 tojást,
ezt ráöntjük a tetejére, megszórjuk
zsemlemorzsával is. Egy kis tejet is öntünk alá,
hogy sütés közben ki ne száradjon.

 

Karfiol sonkával

 

Hozzávalók:

1 kg karfiol

30 dkg gépsonka

30 dk juhtúró

6 dl kefír

2 tojás

2 kiskanál vaj

2 kiskanál olaj   

petrezselyemzöld és só

Elkészítés:

Karfiolt kisebb rózsakra szedjük, majd sós vízben főni tesszük. A felkockázott sonkát olajon picit megkapatjuk, Ezután a kefírrel összekeverjük éa a tetejét megszórjuk petrezselyemmel. Egy kivajazott tálba először a főtt karfiolt tesszük majd ráöntjük a juhtúrósval összekevert sonkás-kefírt és 10-15 perc alatt szép rózsaszínre sütjük. Jó étvágyat

Krémes karfiol és póréhagyma leves

 

Hozzávalók:

300 gr karfiol
300 gr póréhagyma
1 dl fehérbor

bors
gyömbér
szerecsendió
Leves kocka
1,5 liter víz
Vaj
Liszt
tejszín
Tálaláshoz pirított zsemlekocka
reszelt sajt

Elkészítés:

Durván vágjuk össze a póréhagymát és a karfiolt, majd vajon pirítsuk meg.
Hintsük meg sóval, borssal, gyömbérrel, és szerecsendióval. Forgassuk
át, majd öntsük rá a bort. Hagyjuk, hogy egy kicsi forrjon. Húzzuk fel
vízzel, majd dobjuk bele a leveskockát. Főzzük körülbelül 20 percet.
Majd egy kézi botmixerrel, pépesítsük a levest. Keverjünk össze
tejszínt liszttel, keverjük simára, szedjünk hozzá egy kis levest, hogy
felmelegedjen. Vékonyan csurgassuk bele a levesbe és forraljuk fel,
tegyünk bele egy evőkanálnyi vajat. Miközben készül a leves, készítsünk
serpenyőben zsemle kockák. Tálaláskor szórjunk bele sajtot, és
kenyérkockát.

 

Szólj hozzá!

Címkék: karfiol

Lencse

2010.03.26. 21:11 EvlynRoe

Forrás: http://www.mindmegette.hu/lencsefasirt.recept

Hozzávalók:

  • 20 dkg lencse
  • 10 dkg baconszalonna
  • 2 tojás
  • 20 dkg hagyma
  • 10 dkg búzadara
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • só, bors, ecet, kakukkfű
  • olaj

Elkészítés:

Áztassuk a lencsét hideg vízben egy órán át. Közben a felkockázott hagymát és a szeletekre vágott szalonnát pirítsuk meg egy evőkanál olajon. Húzzuk félre a tűzhelyről, majd keverjük hozzá a petrezselymet. Főzzük puhára a lencsét. Háromnegyed részét turmixoljuk, majd adjuk hozzá a tojásokat, a maradék lencsét és a búzadarát. Keverjük a masszához a pirított hagymát, sózzuk, borsozzuk, hintsük meg kakukkfűvel, pár csepp ecettel. Formáljunk belőle nyolc pogácsát, és süssük meg mindkét oldalát forró olajban. Sült burgonyával és tükörtojással, vagy almával és hagymaszósszal tálaljuk.

 Forrás: http://www.mindmegette.hu/lencses-kukoricas-tanyer.recept

Lencsés-kukoricás tányér

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg csavart tészta
  • 7 dkg lencse
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 40 dkg darált hús
  • 1 nagy konzerv hámozott paradicsom
  • 10 dkg konzerv kukorica
  • 1 mokkáskanál szárított oregánó

Elkészítés:

A tésztafőzéshez vizet forralunk. A lencsét megmossuk. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, a fokhagymát átnyomjuk.
A lencsét a húslevesben megfőzzük. Leszűrjük. A tésztát megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. Az olajat felforraljuk, és megfuttatjuk benne a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a darált húst, és morzsásra pirítjuk. Sóval-borssal ízesítjük. A paradicsomot a konzervdobozban hosszú pengéjű késsel apróra vágjuk, a húsra öntjük a kukoricával együtt. Hagyjuk, hogy kissé elfője a levét. A szószt borssal, (erős) paprikával, és az oregánóval ízesítjük. Tálalás előtt belekeverjük a lencsét.
 

Megjegyzés:

Munka: kb. 25 perc
Fogyasztható: kb. 25 perc múlva
1 adag: 2895 kJ/692 kcal
 

 

Forrás: http://www.mindmegette.hu/tiroli-lencse.recept

Tiroli lencse

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 dkg lencse
  • 1 közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4-5 szegfűszeg
  • 10-15 szem bors
  • 1 babérlevél
  • 20 dkg burgonya
  • 2 közepes fej lilahagyma
  • 2 evőkanál fehér borecet
  • 4 evőkanál olaj
  • 8 apró (15 dkg) ecetes uborka
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 8-10 szál snidling

Elkészítés:


Előző este átválogatjuk, megmossuk, és beáztatjuk hideg vízbe a lencsét. Másnap leöblítjük, felöntjük 2 l hideg vízzel. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát megtűzdeljük a szegfűszeggel, a fokhagymát és a borsot teatojásba zárjuk, majd a hagymával és a babérlevéllel együtt a lencséhez adjuk, és lassú forralással puhára főzzük (20 perc). Közben meghámozzuk a burgonyát, 1x1 cm-es kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. A lilahagymákat meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk, néhány karikát félreteszünk a díszítéshez, a többit megszórjuk 1 mk. sóval, és meglocsoljuk a borecettel.
A lencse főzőlevéből 2 merőkanálnyit a hagymához öntünk. A lencsét és a burgonyát leszűrjük, azon melegében a hagymához adjuk, meglocsoljuk az olajjal, lazán összekeverjük, lefedjük, hagyjuk kihűlni. Az ecetes uborkákat legyezőszerűen bevagdossuk. A petrezselymet és snidlinget leöblítjük, finomra vágjuk, a salátához adjuk, ízlés szerint (frissen) őrölt borssal fűszerezzük, és nem túl mély tálba púpozzuk. Tetejét a félretett hagymakarikákkal, a tál szegélyét pedig az uborkákkal díszítjük. Még finomabb, ha fogyasztás előtt 1 nappal elkészítjük.
 

Megjegyzés:

1 adag: 1353 kJ/324 kcal
 

 

Forrás: http://www.mindmegette.hu/lencsekremleves.recept

Lencsekrémleves

Hozzávalók 8 személyre:

  • 50 dkg lencse
  • 1 sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 10 dkg rizs
  • 4 evőkanál ételízesítő
  • 3 dl tej
  • 2 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 3 dl tejszín
  • 3 tojássárgája

Elkészítés:


A lencsét megmossuk, majd felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje, és 3 óra hosszat áztatjuk. A répát, a hagymát megtisztítjuk, megmossuk, de nem daraboljuk.
Áztatás után a lencsét leszűrjük, majd annyi vízbe amennyi ellepi, a hagymával és sárgarépával feltesszük főni. Lefedjük, és a forrástól számítva kb. 30 perc alatt puhára főzzük. A hagymát és a sárgarépát kivesszük, a lencsét turmixgépben simára összetörjük. A rizst forró sós vízbe tesszük, kb. 20 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel, és tálalásig melegen tartjuk. Az ételízesítőt két liter vízzel felforraljuk. A tejet kis lábasba öntjük és felmelegítjük. A vajat nagyobb edényben felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, és kevergetve világos rántást készítünk. Belekeverjük a lencsepürét, felöntjük a levessel és a tejjel, majd habverővel simára keverjük és jól felforraljuk. Levesszük a tűzről. A tejszínt simára keverjük a tojássárgájával, belekeverjük a levesbe és a rizzsel tálaljuk. Már nem forraljuk tovább. Melegen finom.
 

Megjegyzés:

1 adag: 1764 kJ/420 kcal
 

 

Forrás: http://www.mindmegette.hu/lencses-gongyoleg.recept

Lencsés göngyöleg

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 dkg vörös lencse
  • 2 nagy padlizsán
  • 2 paradicsom
  • 1 dl tejszín
  • 2 póréhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fél zöld húsú paprika
  • 5 dkg gomba
  • 10 dkg darált dió
  • 10 dkg reszelt parmezán sajt
  • 1 kávéskanál majoránna
  • 1 evőkanál ételízesítő
  • 1 evőkanál sütőmargarin

Elkészítés:


A lencsét megmossuk, majd fél l sós vízben kb. 30 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. Közben megmossuk a padlizsánt, szárazra töröljük, hosszában kb. 3 mm vastag szeletekre vágjuk, besózzuk és félretesszük. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, kinyomjuk a magját, a húsát összetörjük, majd a tejszínnel turmixgépben pépesítjük. A póréhagymát és fokhagymát megtisztítjuk, a póré fehér részét és a fokhagymát apróra vágjuk. A póré zöld részéből vastag csíkokat vágunk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, és a húsát apró kockákra vagdaljuk. A gombát megmossuk, és szintén felaprítjuk.
A lencséhez hozzáadjuk a paradicsomos pürét, a zöldségeket, a diót, a parmezán sajtot. Megszórjuk a majoránnával, az ételízesítővel, borssal, és összekeverjük. A padlizsánszeleteket konyhai papírtörlővel leitatjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, és a tekercseket a póréhagyma zöldjéből vágott csíkokkal átkötjük. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat előmelegítjük. Tűzálló tálat kikenünk margarinnal, egymásmellé berakjuk a tekercseket, és kb. 1 óra 15 percig sütjük.
 

 

Forrás: http://www.mindmegette.hu/reform-lencsesalata.recept

Reform lencsesaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 doboz (kb. 50 dkg főtt) natúr lencse
  • 1 citrom
  • 1 kis hagyma
  • 4 szem retek
  • 10 dkg sárgarépa
  • 1 evőkanál csípős mustár
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál pirított szezámmag

Elkészítés:


A lencsét leszűrjük, leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük. A citromot forró víz alatt alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk, átszűrjük. A hagymát meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk, meghintjük sóval. A retket és a sárgarépát megtisztítjuk, mindkettőt uborkagyalun legyaluljuk, meglocsoljuk 1 evőkanál citromlével, 15 percig pihentetjük.
Simára keverünk 2 evőkanál citromlét a mustárral, kevés sóval, ízlés szerint frissen őrölt borssal, szinte cseppenként hozzáadjuk az olívaolajat, és habosra keverjük. A lencsét nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a hagymát levével együtt, lazán összekeverjük. A tetejére halmozzuk a kissé összeesett retek-sárgarépakeveréket ugyancsak levével együtt, meglocsoljuk a mustáros öntettel, tetejét megszórjuk a szezámmaggal, és 1-2 szál kaporral vagy snidlinggel, ill. néhány szelet friss uborkával díszíthetjük. A szépség kedvéért csak az asztalnál keverjük össze.

Forrás: http://www.mindmegette.hu/lencseleves-sorabat-el-adasz.recept

Lencseleves (Sorabat el adasz)

Hozzávalók:

  • 1 csésze lencse
  • 1 nagy hagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 csokor aprított petrezselyemzöldje
  • 1 citrom leve
  • kevés római kömény

Elkészítés:

A lencsét kávédarálón őröljük meg, majd négyszeres mennyiségű sós vízben főzzük meg. Az olajon pirítsuk aranyszínűre a vékonyra szelt hagymát, öntsük tálakba, locsoljuk meg citromlével, szórjuk meg petrezselyemzölddel és egy csipet római köménnyel. Merjük rá a lencselevet.

Forrás: http://www.mindmegette.hu/dolma-fott-lencse-szololevelben.recept

Dolma (főtt lencse szőlőlevélben)

Hozzávalók:

  • 12 dkg lencse, 6 dkg árpa, 2 fej vöröshagyma, 5 dkg aszalt szilva, 4 dkg mazsola, 4 dkg aszalt barack, 20 dkg szép szőlőlevél, kevés olaj, petrezselyem, só

Elkészítés:

A lencsét megmosunk, lecsurgatjuk, lábasba tesszük. A hántolt árpát megfőzünk, az aszalt szilvát leforrázunk, kimagozzuk, apróra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk, megdinsztelünk, és mindezt összekeverjük mazsolával, majd sózzuk, borsozzuk. A szőlőlevelet leforrázunk, a szárakat levágjuk. Megtöltjük őket, egy lábasba rakjuk, az aszalt barackkal körberakjuk, vízzel felöntjük, napraforgóolajjal meglocsoljuk. Egy tányérral lesúlyozzuk, lassú tűzön megfőzzük. Tálaláskor zöldpetrezselyemmel megszórjuk. Szőlőlevél helyett savanyú vagy nyers káposztalevelet is használhatunk.

Forrás: http://www.mindmegette.hu/hagymas-lencsesalata-arparopogossal_1.recept

Hagymás lencsesaláta árparopogóssal

Hozzávalók:

  • 20 dkg lencse, 1 fej hagyma, só, borecet, olívaolaj, 15 dkg árpa, 15 dkg árpaliszt, 1 dl olaj

Elkészítés:

A lencsét kiválogatjuk, megmossuk sós vízben, megfőzzük és lehűtjük. A hagymát vékony karikára vágjuk, sózzuk, borecettel meglocsoljuk, hozzáöntjük az olívaolajat, végül a lencsét. Óvatosan összekeverjük, hűtőben érleljük tálalásig. Az árpa felét megőröljük, másik felét megfőzzük. A lehűtött árpához hozzáadjuk a tojást, és annyi árpalisztet, hogy formázható masszává tudjuk gyúrni. Készíthetjük tojás nélkül is, ekkor az árpát és a lisztet keverjük össze, és annyi vizet öntsünk hozzá, hogy formázható legyen. A masszából lepényeket, vagy ujjnyi rudacskákat formázunk, melyeket forró olajban ropogósra sütünk. A megérlelt lencsesalátát tányérokra szedjük, és a frissen megsült ropogóssal tálaljuk.

Forrás: http://www.mindmegette.hu/gombas-lencsepure.recept

Gombás lencsepüré

Hozzávalók:

  • 20-20 dkg lencse és gomba,
  • 2 dl tejföl,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 1-1 evőkanál liszt és vágott petrezselyemzöld, ízlés szerint só és törött fekete bors.

Elkészítés:

az előző este megmosott, átválogatott és beáztatott lencsét másnap leszűröm, és annyi tiszta vízben, amennyi jól ellepi, puhára főzöm. Ha már langyosra hűlt, saját levével pépesre turmixolom. A tejfölt a liszttel és fél dl vízzel simára keverem.

a megtisztított gombát szeletekre vágom. A hagymát finomra aprítom, majd a felforrósított olajon, befedve, saját levében sóval, borssal puhára párolom. Ezután hozzáadom a lisztes tejfölt és a petrezselyemzöldet, majd folytonos keverés közben sűrűre főzöm. Ízletes köret füstölt húsféléhez vagy sült kolbász mellé, de magában is tartalmas főétel. Különösen finom céklasalátával!
 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: lencse

Rozsliszt

2010.03.24. 20:57 EvlynRoe

Kenyér (annak, aki otthon szeret sütni)

Kenyér (annak, aki otthon szeret sütni) recept, receptek

Kenyér

Kenyér (annak, aki otthon szeret sütni)

  • 2 bögre teljes kiőrlésű tönköly liszt

  • 1 bögre teljes kiőrlésű rozsliszt (kb. fél kilogramm liszt
    összesen)

  • 2 tk. szódabikarbóna

  • 0,5 dl olaj

  • 0,5 citrom leve

Kimérjük a liszteket és összeöntjük egy tálba. Hozzáadjuk az
olajat és a szódabikarbónát, melyet előzőleg a citrom levében elkeverünk, majd
kb. 3 dl víz folyamatos hozzáadása mellett tésztát keverünk - gyúrunk a
masszából. A megfelelő állag eléréséhez szükség szerint adagolunk még hozzá
vizet vagy lisztet.

Kisüthetjük a tésztát egyben, vagy formázhatunk belőle kis
cipócskákat, lepényeket és előmelegített sütőben, közepes lángon kb. fél óráig
sütjük. Az így elkészített kenyér állagát megőrizve napokig eláll. Fűszerként
tehetünk bele ánizst.

Barackos sütemény

Barackos sütemény recept, receptek

Hozzávalók:

20 dkg finomliszt
5 dkg szójaliszt
fél csomag sütőpor
10 dkg vaj
őszibarack
vaníliás cukor
10 dkg rozsliszt
csipet só
10 dkg cukor
tej
fahéj

Elkészítés:

Keverjük össze a liszteket, adjuk hozzá a sót és a sütőport.
Olvasszuk meg a vajat, keverjük el benne a cukrot. Adjuk a liszthez.
Tegyünk hozzá annyi tejet, hogy keverhető állaga legyen. Tegyük
sütőpapírral kibélelt tepsibe. Borítsuk be bőségesen apróra vágott
őszibarackkal(ízlés dolga a barack mennyisége), szórjuk meg fahéjjal. Előmelegített sütőben tűpróbáig
sütjük. Kivéve a sütőből, még forrón szórjuk meg vaníliás cukorral.

Szólj hozzá!

Kukoricaliszt

2010.03.22. 19:34 EvlynRoe

Forrás: http://www.meglepetes.hu/index.php?act=olvasoireceptkifejt&id=302

 

Kukoricalisztből készült kenyér


 

Hozzávalók:
3 liter kukoricaliszt, 3 dkg élesztő, 1 kg főtt áttört burgonya, 12 dkg só, víz


 

Elkészítés:
Fél liter kukoricalisztből 4 dl langyos vízzel és az élesztővel kovászt készítünk Meleg helyre tesszük kelni. Amikor megkelt, 1 kg főtt, áttört burgonyát adunk hozzá. A többi lisztet összekeverjük a kovászos burgonyával, a sóval és annyi vízzel, hogy félkemény tészta legyen, aztán simára dagasztjuk, addig, amíg a teknőtől és a kéztől el nem válik. Kelni hagyjuk, majd ruhával beterített lisztezett kosárba szakítjuk, és ismét kelesztjük. Ezután vízzel megkenjük, és megsütjük.

Sándor Józsefné, Pásztó

 

Piskóta kukoricalisztből

Szerző: Pallas Antikvárium Kft.
 
Leírás: A tojások fehérjéből habot verünk, egyenként belekeverjük a sárgákat, és a 4 kanál porcukrot. A kukoricalisztet elkeverjük a szódabikarbónával és hozzáadjuk. Belereszeljük a fél citrom héját, hozzáadjuk az olvasztott margarint. A tésztát jó erősen kikent, kukoricaliszttel megszórt tepsibe öntjük, és jó meleg sütőben megsütjük. A kihult tésztát félbevághatjuk és megkenhetjük diós, mákos, csokoládés vagy bármiléyen más töltelékkel, megkenhetjük lekvárral. A fenti tésztából gyümölcsös piskótát is készíthetünk úgy, hogy a tepsibe tett masszába - kukoricalisztbe forgatott - kimagozott cseresznyét, meggyet, szilvát vagy más kisebb darabokra vágott gyümölcsöt teszünk.

Ezt a receptet a Pallas Antikvárium Kft. engedélyével a Házi csemegék címu könyvből, sok más finomság közül emeltük ki.
 
 
Hozzávalók:
4 db tojás
4 ek. porcukor
késhegynyi szódabikarbóna
8 ek. kukoricaliszt
fél citrom héja
3-4 dkg olvasztott margarin

 

Forrás: http://www.csongrad.net/index.php?module=recipes&func=display&lid=23&pid=1

Kukoricalisztes-mézes muffin



Hozzávalók
1 csésze liszt
½ csésze kukoricaliszt
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
¼ teáskanál só
1 csésze méz
½ csésze lágy vaj
2 (nagy) tojás
1 ½ teáskanál vaníliakivonat vagy aroma
½ csésze tejföl

Leírás
A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.
Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet, a kukoricalisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Egy nagyobb tálban elektromos habverővel magas fokozaton habosra keverjük a mézet és a vajat. Beleütjük a tojásokat, és hozzáadjuk a vaníliát. Alacsony fokozaton kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd a tejfölt is.
A masszát a formákba kanalazzuk, és 15-20 percig sütjük.
 

 

Szólj hozzá!

Árpagyöngy

2010.03.22. 17:47 EvlynRoe

Forrás: http://www.ritakonyhaja.hu/egeszseg-konyha/elteto-alapanyagok/2532-az-erot-ado-arpa-a-reformkonyha-alap-gabonaja.html

Az erőt adó árpa: a reformkonyha alap gabonája

Email


Amikor valaki elszánja magát abban, hogy életmódot, és ezzel együtt táplálkozási szokásokat vált, sokszor olyan alapanyagokkal is találkozik, mint az árpa. Manapság a legtöbben azt sem tudják, mi fán terem, pedig őseink alapélelmiszere volt. Ennek oka többek között az volt, hogy amellett, hogy az árpa tápláló gabona, könnyen is emészthető. A gladiátorok is jócskán fogyasztottak belőle, hogy még jobb erőben legyenek. Hölgyeim, uraim! Az árpa fogyasztása energetizál, javítja az agyműködést, serkenti az emésztést, erőt ad. Erre pedig szinte mindenkinek szüksége van. És ráadásul nagyon finom is. Rizs helyett is fogyasztható.


Mit tud az árpa a reformról?
Először is Tibetből származik, úgy hogy biztos telve van filozófiával. De a kőkorszaki leletek is tanúskodnak róla. A fáraók idején lepényt sütöttek belőle, azaz alapélelmiszer volt, azt bizton állíthatjuk. Életerőt adó hatását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a gladiátorok is ezt ették, erejük fokozására. A tibetiek homokkal keverve forrósították az árpaszemeket, megszitálták, megmosták, megszárították, majd taposással hántották le a héját. Az így hántolt árpaszemek fogyasztása erőt ad. Ebből kiindulva több reformélelmezéssel foglalkozó írás ajánlja, hogy még áztatás és főzés előtt, szárazon pirítsuk meg kicsit az árpaszemeket. Finomabb lesz tőle.
Amiért nagyon egészséges: tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, mindezeket nagy mennyiségben, ezek pedig szükségesek a normális szív- és agyműködéshez. De bőven tartalmaz fehérjét, keményítőt, cukrokat, A, B 1, B 2 , B 5, B 6, E-vitaminokat.
Az árpa nagyon könnyen emészthető táplálék, ugyanakkor tápláló. Rendszeresen fogyasztva megszabadulhatunk, vagy megelőzhetjük a székrekedést, ezáltal a bélproblémákat is. Ezért magas rosttartalma felelős.
Az árpa továbbá csökkenti a koleszterinszintet, elősegíti a sejtépítést, méregtelenít, és erősíti a csontrendszert. Gyulladáscsökkentő hatása is említésre méltó, mind légzőszervi, mind bélrendszeri gyulladások kezelésére alkalmas. De panaszmentesek is fogyaszthatják nyugtató hatása, esetleg vizelethajtó hatása miatt. Foszfortartalma pedig serkenti az agyműködésünket.

Milyen formában kapható?
Leggyakoribb előfordulása a gyöngyárpa, de lisztet és pelyhet is találunk a bio boltokban.  Hogy tápértékéből minimálisan veszítsen, és emészthetőségén se rontsunk, hántolatlanul és valamilyen formában hőkezelve, megfőzve, illetve csíráztatva fogyasszuk.

Az árpagyöngy felhasználása:
A magokat felhasználás előtt, háromszoros vízmennyiségbe áztassuk be, legalább 6-8 órára, egy éjszakára. Ugyanabban a vízben főzzük egyenletesen kis tűzön 25-30 percig. Az előfőzött árpagyöngyöt nem kell áztatni. Főzés után nyers zöldségekkel vagy gyümölcsökkel fogyaszthatjuk, de levesek, köretek, raguk alkotóeleme is lehet.
(Forrás: www.meno.ro)
 

 

Forrás: http://chiliesvanilia.blogspot.com/2008/01/rpagyngy-miszerint-gersli.html

kedd, január 29, 2008

Árpagyöngy, miszerint gersli

 
Nyugalom, ha a következő sorokban köles, hajdina, vagy hasonló, sokak által madáreledelnek titulált magok merülnek fel, az nem jelenti azt, hogy átmentem volna „hippi-gasztróba”. Az egészséges, tudatos táplálkozásra való törekvés számos gabonafélét emelt ki az ismeretlenből, de legalábbis abból a státuszából, amely kizárólag bioboltok hátsó polcára száműzte őket. Igényes, színes-szagos könyvek jelennek meg róluk, elegáns éttermek étlapjain is előfordulnak, alkalomadtán hazai vendéglőkben is találkozhatunk némelyükkel. A tönköly, köles, hajdina talán nem olyan egzotikusak, de érdemes megjegyezni a különleges kamut, vagy Dél-és Közép Amerika ősi növényei, a quinoa, vagy az amaránt nevét is. Mindegyik jellegzetes ízzel és érdekes textúrával bír, kulináris változatosságot hoznak, nagy kaland kísérletezni velük. Egyik kedvencem az árpagyöngy, vagyis gersli (en: pearl barley, de: Perlgraupen, fr: orge perlé), amelyet ismerünk a zsidó konyhából, amely (családi szokásoktól függően) sóletben, vagy levesekben, töltelékekben használja. Számos más konyhában is fontos szerephez jut: Tibetben a belőle őrölt liszt (tsampa) nemzeti eledel, Marokkóban jellegzetes kuszkusz, ill. az ország északi részén szezámos, mandulás sütemény készül belőle, egyik ősi fajtája, a hato mugi, japán szépségkúrák alapanyaga, Lengyelországban pedig gombával főznek vele tartalmas, téli levest, ez a krupnik.

Elsősorban magas rosttartalma miatt- rendkívül egészséges, de bónuszként ráadásul még nagyon finom is. Az alábbi receptben szinte ugyanúgy készül, mint egy olasz rizottó, azzal a különbséggel, hogy a gerslinek hosszabb főzési időre, kb. 40 percre van szüksége. Még egy trükk: ha gyerekek (netán finnyás pasasok) nehezen vehetőek rá, hogy legalább kóstolják meg, meg lehet említeni, hogy a római gladiátorok, sőt a vikingek is ezt ették (habár nagy valószínűséggel nem vermutos rizottó formájában).

Háromhagymás gersli rizottó

Hozzávalók (4 személyre)

20dkg gersli (hántolt árpagyöngy)
1csomag (6szál) újhagyma, (vagy ha nincs, egy szál póré, finomra szeletelve)
1 közepes vöröshagyma (esetleg 2 salotta), finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
5dkg vaj
1dl száraz vermut (vagy nem túl savas, száraz fehérbor)
1l húsleves
só, bors

A gerslit alaposan átöblítjük. A hagymákat finomra aprítjuk, és egy lábasban, a megolvasztott vajon, közepes lángon, fedő alatt puhára pároljuk (kb. 4 perc). Hozzáadjuk a gerslit, megkeverjük, úgy, hogy a szemeket egyenletesen bevonja a zsiradék, fényesek legyenek. Ráöntjük az alkoholt, és egy-két perc alatt hagyjuk elpárologni. Felöntjük a húsleves felével (amelyet kis lángon melegen tartunk), lefedjük, és alacsony lángon, 25 percig főzzük, néha megkeverjük. Ez után hozzáadjuk a húsleves másik felét, majd fedő alatt további 15 percig főzzük, amíg a gersli megpuhul, de kellemesen harapható. Ízlés szerint a végén adhatunk még hozzá egy kis friss vajat és reszelt parmezánt (mint egy rizottónál), de a nélkül is nagyon gazdag ízű. Sült csirke, füstölt libamell, halak, vagy grillezett zöldségek, pl. gomba kiváló körete.

 

Forrás: http://veganoskaracsony.blogspot.com/2008/11/rpagynggyel-rakott-kposzta.html

Árpagyönggyel rakott káposzta

 
Nem csak kifejezetten karácsonykor, hanem az egész téli időszakban szívesen készítem ezt az egyszerű, de ízletes ételt. Tavaly nagy sikere volt a nem vega családtagjaim körében is. Azt meg egyáltalán nem tartom hátránynak, hogy sokkal kevesebb munka van az elkészítésével, mint a töltött káposztáéval. Még akkor is, ha a felhasznált savanyú káposztát házilag állítom elő.

Egy megfelelő méretű fazék aljára öntök egy kis olajat, majd felváltva savanyúkáposztát és árpagyöngyöt rétegezek rá. Közben sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezem, és néhány babérlevelet is dugok közé. A tetejére káposzta kerüljön. Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Nagy lángon felfőzöm, majd lassú tűzön, lefedve addig, amíg az árpagyöngy megpuhul (kb. 1 óra). Keverni sem kell, legfeljebb szükség esetén a levét pótolni (az árpagyöngy sok vizet felszív). Eredetileg 1 kg káposztához 25 dkg árpagyöngy az arány, de sose méricskélem. A sózással vagyok még óvatos, mert a savanyított káposzta is tartalmaz sót.

Tányérokra szedve máris tálalom. Ízlés szerint növényi tejfölt lehet még kanalazni rá.
 
Forrás: http://www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=23385
 
Töltött káposzta gerslivel
Hozzávalók:
1 fej káposzta
½ Kg darált hús
1 bögre gersli
2 fej vöröshagyma
Só, bors
Csombor
Pirospaprika
2 ek paradicsompüré
Majoránna
Babérlevél
Kömény
A káposztafejet egyben megfőztem, majd leveleire szedtem. A vastagabb középső ereket levágtam, a káposzta középső részét apróra vágtam. A gerslit egy pár perc alatt előfőztem. A húst összekevertem a megdinsztelt hagymával, és a gerslivel. Sóval, borssal, csomborral fűszerezem, és a káposztalevelekbe töltöm. Egy lábosban szorosan egymás mellé fektetem őket, rászóróm az aprított leveleket, felöntöm annyi vízzel, ami ellepi. Sózom, borsozom, beledobom a fűszereket is. Ha a hús zsíros, akkor nem öntök rá olajat, ha sovány, akkor egy kevés olaj mehet a tetejére, és egy pici pirospaprika. Mikor megfőtt hozzákeverem a paradicsomot is. Sok-sok tejföllel a tetején, vastaghéjú friss kenyérrel tálalom.
 
Forrás: http://www.mindmegette.hu/arpagyongy-salata.recept
 
Árpagyöngy saláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dkg brokkoli
  • 2 paradicsom
  • 4 zsenge karalábé
  • 30 dkg árpagyöngy
  • 4 evőkanál KNORR Aranysárga Tyúkhúsleves ízesítő
  • 7 dkg natúr krémsajt
  • a szószhoz:
  • 5 evőkanál borecet
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 4 evőkanál tej
  • só, bors, fűszerek tetszés szerint

Elkészítés:

Megtisztítjuk a zöldségeket, apróra vágjuk. A levesízesítővel fűszerezett 1 l vízben 45 percig főzzük az árpagyöngyöt. A brokkolit a főzés közben adjuk hozzá. Ha elfőtt a lé, az árpagyöngynek is jónak kell lennie. Keverjük hozzá a sajtkrémet, majd hagyjuk kihűlni. Aprítsuk fel a paradicsomot és a megtisztított karalábét, majd keverjük a salátához. Állítsuk össze a szószt, majd keverjük össze az egészet.
 

 

Forrás: http://www.ritakonyhaja.hu/etlap/zoldseges-etelek/2529-padlizsanragu-arpagyonggyel-recept.html

Padlizsánragu árpagyönggyel recept

PDF

 


Ez a ragu a lecsó és a francia ratatouille recept egy kombinációja. Köretként árpagyöngyöt készítettem, ami igazán jó választás volt hozzá, mert tápláló, és ízre is kiváló lett a végeredmény.
Ételallergia és diéta tipp: tejmentes, tojásmentes, zsírszegény recept


Padlizsánragu árpagyönggyel recept

Hozzávalók 2 főre:
1 ek olíva olaj, 1 közepes padlizsán, 25 cm póré, fél kaliforniai paprika, 2 dl tartósítószer mentes paradicsomsűrítmény (levesebb), só, bors, provance-i fűszerkeverék, idényben 2-3 szem paradicsom, 20 dkg árpagyöngy


Az árpagyöngyöt mossuk át, majd kétszeres vízben, pici sóval pároljuk puhára.
A ragu hozzávalóit tegyük egy magas falú thermo serpenyőbe, fűszerezzük.
Hevítsük fel fedő alatt (amíg a hőfokóra közepes tartományba ér), majd vegyük takarékra, és 15 percig pároljuk.
Ha nincs ilyen edényünk, akkor a szokásos módon először a pórét dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a maradék zöldségeket, és a lecsóhoz hasonlóan készítsük el.
TIPP: Thermo edényben alacsony hőfokon, kevesebb energiafogyasztás mellet vitamindúsabb zöldséges ételek készíthetők.
 

 

Forrás: http://www.tutireceptek.hu/arpagyongy-leves

Árpagyöngy leves recept

Kategória:
Levesek

Hozzávalók:
1 kg. leveshús ( marka vagy szárnyas),
1 nagyobb fej vöröshagyma,
20 dkg. vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem)
25 dkg. fehér bab,
10 dkg. sampion gomba,
5 dkg. tisztított árpagyöngy,
só,
késhegynyi őrölt fekete bors,
2 liter víz,
1-2 szál lestyánlevél ( petrezselyemzöld)
l evőkanálnyi tejföl

Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk. A leveshúst 2 liter hideg vízben az áztatott babbal együtt feltesszük főni. Közben a megtisztított, felkockázott zöldséget és az apróra vágott vöröshagymát hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk. Ha a hús puha hozzátesszük a szeletelt gombát és a tisztított árpagyöngyöt is, majd lassú tűzön főzzük 15-20 percig.Ha kész utána sózzuk. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott zölddel, színesítjük tejföllel.

Elkészítési idő: 80 perc

A receptet beküldte: varbóc
 

Forrás: http://www.wellnesscafe.hu/recept/82

sárgarépás árpagyöngy

sárgarépás árpagyöngy
 

Hozzávalók:

 25 dkg sárgarépa
 1 csokor petrezselyem zöld
 8 dkg árpagyöngy
 só
 őrölt szerecsendió
Italjavaslat:

 3 dl víz
Elkészítés:

25 dkg nyersen finomra reszelt sárgarépát és 1 nagy csokor aprított petrezselyem zöldet összekeverünk egy tálban a főtt árpagyönggyel. Sóval és őrölt szerecsendióval ízesítjük. Tálaláskor 1 evőkanál durvára tört pekán dióval szórjuk meg. Jó étvágyat!

Forrás: http://90napos.uw.hu/recipe.php?recipeid=155

Lencsefőzelék árpagyönggyel

Hozzávalók :
   4 fő részére

 

  • só, bors, babérlevél, édesítő
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek. mustár
  • 1 tk. olaj
  • 5 dkg árpagyöngy
  • 1/4 kg lencse
  • 3 pár virsli
 
 

  Elkészítés

 

 Nem áztatom a lencsét, csak kiválogatom, alaposan megmosom, hozzáteszem a megmosott árpagyöngyöt, annyi vízben teszem fel főzni, hogy legalább két ujjnyira elfedje. Sóval, frissen őrölt borssal és babérlevéllel fűszerezem. Félidőben egy apró kockára vágott vöröshagymát pici olajon üvegesre párolok, és a lencséhez keverem, ezzel együtt fejezem be a főzést.
Bő evőkanálnyi mustárral, kis ecettel ízesítem, és ízlés szerint pár csepp édesítőt adok hozzá. Berántani nem kell, az árpagyöngytől éppen elég sűrű és tartalmas lesz, és illik a keményítőnapi étrendbe. A családnak lehet bele virslit főzni, akkor a fűszeres íz benne marad, a virslit meg a többiek megeszik.

Szárított paradicsomos árpagyöngy
 
Szárított paradicsomos árpagyöngy Hozzávalók: 3 evőkanál vaj, 1,5 pohár árpagyöngy, 1 csokor újhagyma, 10 darab olajban eltett, szárított paradicsom, 1 db zöldségleveskocka, só, őrölt bors, 1,5 liter víz

Egy lábasba tegyük a vajat, forrósítsuk fel, majd adjuk hozzá az összevágott újhagymát, pároljuk pár percig. Adjuk hozzá az árpagyöngyöt, a leveskockát, az összekockázott szárított paradicsomot, majd öntsük fel annyi forró vízzel, hogy ellepje. Sóval, őrölt borssal ízesítsük. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett főzzük 30-35 percig, míg az árpagyöngy puha nem lesz. A főzővizet mindig kis adagokban pótoljuk. Akkor a legfinomabb, ha az elkészült étel nem túl száraz, hanem leveses lesz. Egy kanál vaj hozzákeverésével még finomabbá tehetjük a kész ételt.

Kitűnő vegetáriánus egytálétel, de finom köret lehet párolt borjúszeletnek egy-egy rózsa brokkolival. Fogyasztáskor reszelt parmezánnal is megszórhatjuk.

Forrás: http://www.hazipatika.com/services/recipe/listrec?rid=1101

Árpagyöngyleves céklával

4 személyre:
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
75 g árpagyöngy
1 ek. kukoricacsíra-olaj
7,5 dl zöldségerőleves
250 g cékla
1,25 dl tej
1 dl tejszín
tengeri só
frissen őrölt fehér bors
frissen reszelt szerecsendió
 

A meghámozott hagymát és fokhagymát finomra aprítjuk. Az árpagyöngyöt megmossuk, és jól lecsöpögtetjük. Mindezeket olajon, közepes lángon kevergetve kb. 2 percig pirítjuk. A zöldség erőlevest ráöntjük, majd az egészet fölforraljuk. Utána lefödjük és kis lángon kb. 25 percig főzzük. Közben a cékláról, ha van rajta egy-két szép levél, akkor azt félretesszük. A gumót pedig meghámozzuk és durvára reszeljük. A céklareszeléket a levesbe szórjuk, majd továbbra is kis lángon, 5 percig főzzük. A tejet a tejszínnel elhabarjuk. Először két-három ek. forrólevessel keverjük simára, majd az egészet a leveshez öntjük. A levest megsózzuk, megborsozzuk és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Végül előmelegített tányérokba merjük. A félretett céklalevelet fölaprítjuk és a leves tetejére szórjuk.

Szólj hozzá!

Címkék: árpagyöngy

Ribizlileves

2010.03.22. 07:12 EvlynRoe

Hozzávalók:

  • 40 dkg piros ribizli
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:


1.) A ribizlit leszemezzük, megmossuk, és hozzáadjuk a cukrot, majd annyi vízben, amennyi bőven ellepi, felforraljuk.
2.) A pudingporral és a vaníliás cukorral simára kevert tejjel besűrítjük, és még egyszer felfőzzük. Lefedve behűtjük. Tejszínhabbal, citromfű levelekkel, ribizli szemekkel díszítve tálaljuk.
 

Megjegyzés:

A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!

Forrás: http://www.mindmegette.hu/ribizli-leves.recept

Szólj hozzá!

Kukoricadara

2010.03.21. 22:04 EvlynRoe

Forrás: http://receptgyar.hu/kukoricadara

Kukoricadarás túrógombóc

 

Hozzávalók:

8 dl víz, 2 dl tej, pici só, 2-3 evõkanál cukor, 2 dl kukoricadara, 25 dkg tehéntúró, díszítéshez cukrozott tejföl, darált mák.

 

 

Elkészítés:

A
vizet a tejjel és a pici sóval felforraljuk, belerakunk 2-3 evõkanál
cukrot. 2 dl kukoricadarával elkeverjük, és hagyjuk állni, hogy
megdagadjon a dara. Ezután a 25 dkg tehéntúróval simára keverjük.
Fagylaltos- vagy evõkanállal adagoljuk, majd darált mákba hempergetjük,
és eperdzsemmel vagy friss eperrel, málnával is tölthetjük. További
fõzést nem igényel. Porcukorral lehintve, vagy cukrozott tejföllel
tálaljuk. (Frank György, Mr. Muki cukrászda, 2002. 08.17.)

 

 

Kukoricagombóc

 

Hozzávalók:

30
dkg kukoricadara, 1 db tojássárgája, 1 evőkanál vaj, vagy margarin, 1
pohár tejföl, 10 dkg trappista sajt, 1 teáskanál só, csipetnyi őrölt
bors, vegeta.

 

 

Elkészítés:

1
l forrásban lévő, sós vízbe folytonos keverés mellett beleszórjuk a
kukoricadarát, és 1 percig főzzük. Hozzáadjuk a vegetát, a sót és a
vajat, majd a tűzről lehúzva hozzákeverjük a tojássárgáját, és fedő
alatt duzzadni hagyjuk a masszát, kb. 10 percig. Utána vizes kézzel kis
gombócokat formálunk belőle, és egy kivajazott tepsire rakjuk őket
egymás mellé. A tejfölt elkeverjük egy kis sóval, borssal és
evőkanállal a gombócokra rakjuk. Reszelt sajttal megszórjuk és forró
sütőbe tesszük, míg a sajt meg nem olvad. Köretként tálaljuk.

 

Kukoricagaluska

 

Hozzávalók:

2,5 dl kukoricadara, 1 dl búzadara, 1 dl zsemlemorzsa, só, 0,5 dl tejföl, 5 dkg vaj.

 

 

Elkészítés:

Egy
liter vizet felforralunk, a morzsát a vajon megpirítjuk, és kis vízzel
meglocsoljuk. Keverés mellett a darákat a vízbe öntjük, és addig
fõzzük, míg elválik az edény oldalától. Kanállal galuskát formázunk
belõle, morzsába forgatjuk, tálaláskor tejföllel meglocsoljuk.

 

Vöröskáposztás rakott puliszka

 

Hozzávalók:

30 dkg kukoricadara, 1 közepes fej vöröskáposzta, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál só, vegeta.

 

 

Elkészítés:

1
l fövő vízbe folytonos keverés mellett beleszórjuk a kukoricadarát és
ahogy újra főni kezd, lehúzzuk a lángról. Belekeverjük a vegetát és a
só felét. Lereszeljük a káposztát, és az olajon, fedő alatt puhára
pároljuk. Ehhez adjuk a só másik felét. Egy tűzálló tálat kivajazunk,
ráterítjük a még meleg puliszka egyharmadát (vigyázat: ne hagyjuk
kihűlni, mert akkor megmerevedik és kenhetetlenné válik!), rátesszük a
káposzta felét, megint puliszka következik, aztán megint káposzta, majd
puliszkaréteggel borítjuk. Tetejére olvasztott vajat öntünk. Forró
sütőben, aranyszínűre sütjük.

 

Puliszka

 

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók:

(4 személyre)

  • 1.5 l víz

  • 500 g kukoricadara

  • 1 e.k. só

Elkészítése:

A vizet egy valamivel nagyobb fazékban felforraljuk a
sóval. Mikor lobogva forr lejjebb vesszük a lángot, és folytonos keverés
közben beleöntünk egy zacskó kukoricadarát. Pár percig keverjük, utána
lefedjük, még kb. 5 percig hagyjuk főni nagyon gyenge tűzön. Elzárjuk alatta
a tüzet, és lefedve hagyjuk állni legalább 10 percig.

Jó, ha vastag aljú fazékban készítjük, és lángelosztót
teszünk alá, mert könnyen leragad.

Ez a "lusta" módszer.

Az eredeti recept szerint addig keverjük, míg a
puliszka el nem válik az edény falától.

Jó étvágyat!

Császármorzsa gyümölcsös öntettel

  • 120 g kukoricadara

  • 80 g tönkölydara

  • 80 g zabpehely

  • 40 g méz

  • 120 g bio meggylekvár (vagy más lekvár vagy friss gyümölcsök)

  • Olaj

Kukoricadarát, a tönkölydarát, a zabpelyhet az olajban
pirítjuk, hozzáadjuk a mézet, és egy kevés vizet. Alaposan összekeverjük, majd a
tűzről levéve fedő alatt duzzasztjuk. A kész morzsát lekvárral, vagy
gyümölcsökkel tálaljuk.

Puliszka

 

Hozzávalók: kb ¾ kg
kukoricadara, 2 l víz, só

Elkészítés: A két liter vizet odatesszük
főni a sóval. Sót annyit teszünk bele, hogy amikor megkóstoljuk úgy kell
éreznünk mintha elsóztuk volna egy kicsit. Ha felforrt a víz akkor kiöntünk
belőle kb. 1 liternyit és a megmaradt vizet visszatesszük a tűzre. Ekkor
elkezdjük lassan belecsurgatni a kukorica darát és folyamatosan kevergetjük
fakanállal mint a tejbegrízt. Ha keményedik nagyon akkor öntünk még abból a
vízből amit félretettünk. Az állaga nem önthető kell legyen. Akkor van kész ha
már kb. egy 15-20 percet kevergettük. Ez általában férfi munka mert sokat kell
kevergetni. Ha már a puliszka kész a megmaradt vízbe belemártogatjuk a fakanalat
és a vizes fakanállal leválasztjuk a puliszkát az edény oldaláról és kiborítjuk
egy lapos tányérra. Ezután csak tőlünk függ, hogy mi mellé
fogyasszuk.

Kukoricakása juhtúróval

Hozzávalók:

35 dkg kukoricadara

25 dkg juhtúró

4 szelet főtt császárszalonna

2 kiskanál zsír

2 dl tejföl

Elkészítés:

Egy liter forrásban lévő sós vízhez kevergetés mellett hozzáadjuk a kukoricadarát. Tűzálló edényt kikenjük zsírral és egy réteg kását öntünk bele majd megszórjuk juhtúróval. Majd megint kása, megint juhtúró - ahány réteget szeretnénk. Az utolsó réteg kása legyen, rajta tejföllel. 20 perc alatt megsütjük- Ezalatt lepirítunk egy kis szalonnát, melyet majd díszítésként fogunk használni. Jó étvágyat! 

Tejleves gombóccal

Hozzávalók:

10 dl tej

20 dkg kukoricadara

Elkészítés:

A tejet felfőzzük majd 6 dl tejbe forrás közben elkeverjük a kukoricadarát míg be nem sűrűsödik. Vigyázzunk, nehogy megcsomósodjon! Miután összeállt, gombócokat szakítunk belőle, tányérba rakjuk és felöntjük a maradék forró tejjel. Jó étvágyat hozzá!

Forás: http://www.tutireceptek.hu/gyumolcsos-kukoricadara-torta

Gyümölcsös kukoricadara-torta recept

Kategória:
Reform ételek

Hozzávalók:
- 1/2 csésze kukoricadara
- 2 ek. mazsola
- 3 ek. méz (édesítőszerrel is helyettesíthető)
- 1 kk. só
- 1 csésze gyümölcs (jobbak a bogyósok, pl. eper, feketeszeder)
- 1 kk. vaj forma kikenéséhez

Elkészítés:
Válasszunk ki egy formát, ami olyan nagyobb legyen. Jó egy tortaforma is. Öntsünk teli vízzel, majd ezt a vízmennyiséget egy lábasban forraljuk fel.
Adjuk bele a sót, a mazsolát és apránkét szórjuk bele a darát.
Ha már sűrű a massza, keverjük el benne a mézet és a kivajazott formába öntsük bele a felét. Nyomkodjuk bele a szedret, vagy egéb gyümölcsöt, erre pedig öntsük rá a maradék ,,tésztát".

Nem kell sütőbe rakni, csak simán ki kell borítani egy tálcára vagy tányérra, ha már kihűlt.
Tetejét még díszíthetjük gyömölcsökkel.

Jó étvágyat!

Tanácsok:
Kukoricadara kapható piacon és nagyobb bevásárló központokban is.
 

 

Forrás: http://napmatka.blogspot.com/2009/05/csaszarmorzsa-kukoricadarabol.html

Császármorzsa kukoricadarából
Hozzávalók (1 főre): 1 pohár (2dl) kukoricadara, 1 pohár tej, 1 pohár víz, 2ek cukor (a sütéshez: olaj)


Elkészítés: a hozzávalókat egy tálban összekeverem. Néhány órát (mondjuk délig) állni hagyom, majd kevés olajon megsütöm. (Én jó morzsásan, kicsit lepirítva szeretem.)
Ízlés szerint savanykás lekvárral (estleg porcukorral megszórva) fogyaszthatjuk.
 

 

Forrás: http://www.receptindex.com/kaposzta/kukoricadaraval

NAGYI TÖLTÖTT KÁPOSZTÁJA kukoricadarával


 

Hozzávalók: 50 dkg sertéscomb, 25 dkg kukoricadara, 20 dkg füstölt szalonna, 1 kis fej kemény káposzta, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl paradicsomlé, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, só, őrölt bors, őrölt pirospaprika, ecet.

Elkészítés: A sertéshúst ledaráljuk, hozzákeverjük a kukoricadarát, a felkockázott füstölt szalonna felét, és a tört fokhagymát. Sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük. A megmosott káposztafejet ecetes, sós vízben, gyenge tűzön előfőzzük, majd leveleire szedjük, és egyenként megtöltjük. Mielőtt megtöltjük a káposztaleveleket, a vastagabb ereket laposra vágjuk, hogy könnyebb legyen feltekerni. A megmaradt káposztát apróra vágva egy fazék aljára tesszük, majd arra rárakjuk a megtöltött káposztákat. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és egy tányért teszünk nyomatéknak a tetejére. Fedő alatt, gyenge tűzön készre főzzük. A megmaradt szalonnát kisütjük. A tepertőt kiszedjük, a zsírjában barna rántást készítünk, és megszórjuk pirospaprikával. Vízzel elkevert paradicsomlével felöntjük, majd a káposztára öntjük, és összefőzzük. Tálaláskor a káposztát tejföllel meglocsolva, és szalonnatepertővel megszórva kínáljuk.
 

Jó tanács: Főzés közben többször mozgassuk, rázogassuk a fazekat, nehogy odaégjen.
 

 

Forrás: http://etelek.net

Juhtúrós, szalonnás puliszkatorta

 

  • 20 dkg. kukoricadara
  • 20 dkg. füstölt császárszalonna ( bacon)
  • 20 dkg. juhtúró
  • 1 - 2 dl.tejföl
  • 5 dkg. vaj
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • l doboz csemege kukorica
  • őrölt fekete bors
  • 2 szem érett paradicsom
  • 1 db. kisebb cukini (vagy tök,patiszon,alma,stb)

A cukkinit megpucoljuk, 1x1 centiméteres darabokra felkockázzuk. A paradicsomot összevágjuk, a fokhagymát apróra szeleteljük.
Edényben a vajat megolvasztjuk és ebben a kukoricadarát folyamatosan keverve megdinszteljük Ezután hozzátesszük a apróra vágott fokhagymát, a cukkinit és a csemege kukoricát, megsózzuk, megborsozom kedvünk szerint. Az egészet feleresztjük meleg vízzel és a masszát megfőzzük. A kikent tűzálló tálba öntve a masszát elsimítjuk, a tetejét juhtúróval terítjük, amit tejfölözünk. A végén szalonnaszeletekkel lefedem, amire a szeletekre vágott paradicsomot is rátesszük.
Közepesen meleg sütőben 10 -15 perc alatt készen lesz.

 

édes puliszka

 

  • - 25 dkg kukoricaliszt / kukoricadara
  • - kb. 1 liter víz
  • - 10 dkg mazsola
  • - 10 dkg darált mák / kókusz reszelék
  • - ízlés szerint - agavészirup, maltex, sztívia, juharszirup, méz
  • - ízlés szerint őrölt fahéj
  • - tetejére KAROB-por

- A kukoricadarát előző nap áztatjuk.
- A mazsolát – a főzés napján – jól megmossuk, és szintén áztatjuk (kb.. 4 órával előbb).
- A darát kb.. háromszoros mennyiségű vízben - állandó keverés mellett - sűrűre főzzük.
- Ha az összes dara benne van (s közben sikerült csomómentesre is keverned), hagyd még egy percig a lángon, majd tedd félre, egy fél órát pihentesd.

Lekváros málé (kukoricalepény)

 

  • 5 dl tej
  • 2 dkg cukor2 dkg vaj+a tálhoz
  • 2 tasak vaniliás cukor
  • 15 dkg kukoricadara
  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg szilvalekvár
  • 2 ek.porcukor

A tejet felforraljuk,mikor forr,hozzákeverjük a cukrot,a vajat,a vaníliás cukrot,és beleszórjuk a kukoricadarát nagyon szépen lassan folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük,de még picit folyós legyen.
Kivajazunk egy pici tepsit vagy tűzálló tálat,és a málé felét hozzá öntjük.
A diót Összekeverjük a szilvalekvárral,háromnegyed részét rákenjük a masszára,majd a másik felével lefedem.
A tetejét kenjük meg a visszamaradt diós lekvárral,rászórom porcukorral.
Egy-egy szem vagy darabka gyümölccsel is díszíthetjük.
Hidegen vagy még langyosan fogyasztható.

Kukoricás süti

 

  • Hozzávalók:
  • - 2 cs kukoricadara
  • - 2 cs zabpehely
  • - 1/2 cs kókuszreszelék
  • - 1 tk só
  • - 2 1/4 cs forró víz
  • - 1/2 cs mazsola

Keverjük össze a kukoricadarát, a zabpelyhet, a kókuszt és a sót. A mazsolát pedig enyhén turmixoljuk össze a mazsolával, és hagyjuk állni pár percig. Evőkanálnyi adagokat helyezzünk sütőlemezre, majd 160-170 °C-os sütőben addig pirítsuk, amíg az alja aranybarna nem lesz (kb. . 45 perc). Lekvárral fogyasztva ajánljuk.

Fokhagymás puliszka ( mamaliga)

 

  • 50 dkg. kukoricadara
  • 1,5 liter víz
  • 1 evőkanál só
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg. vaj
  • 2 dl. tejföl

A lobogóan felforrósított, sózott vízbe pergetjük a kukoricadarát és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.- Ja kész, egy méretesebb edénybe kitöltjük, a tetejét elsimítjuk és megöntözzük a hideg tejföllel. Közben a vajaz megolvasztjuk, a összetört fokhagymával kicsit pirítom, majd ezt is a tetejére tesszük.

 

Arizonai kukoricakenyér

 

  • -2 tojás
  • -500 ml rizs vagy zabtej
  • -2 teáskanál sütőpor
  • -225 g sárga kukoricadara
  • -120 g durva (lencse) liszt
  • -75 g napraforgóolaj

Melegítsük a sütőt 190°C-ra és vajazzunk ki egy 20-20 cm-és,5 cm mély tepsit. Közepes méretű keverőedényben verjük habosra a tojásokat. Vegyítjük a tojásokhoz a rizs-vagy zabtejet és a sütőport. Habverővel vegyítjük hozzá a kukoricadarát és a lisztet,amíg sima massza nem keletkezik,kis levegőbuborékokkal benne (a legjobb,ha kézi habverőt használunk).Öntsük a masszát a tepsibe és a sütő közepén 25-30 percig pirítsuk,majd végezzünk szúrópróbát. Ha kész,öntsük ki a tepsiből és tálalom melegen,vagy hagyjuk kihűlni.

http://www.mindmegette.hu/polenta-vagy-puliszka-38545

Puliszka nálunk, polenta az olaszoknál, meg még a világ jónéhány táján. Percek alatt elkészül, igazán olcsó, de a legnagyobb érdeme, hogy számtalan módon elkészíthető.

Puliszka posírozott tojással, sajttal és salátával Puliszka posírozott tojással, sajttal és salátával

 

Készíthetjük lágyan, sajttal és túróval megszórva, tejföllel meglocsolva 15 perc alatt elkészül. Persze tehetünk rá szalonnapörcöt vagy sült hagymát is, nem fogja elrontani. Vannak, akik az édes-lágy variációra szavaznak, ők egy tálka hideg tejbe mernek egy nagy kanálnyit, és cukorral megszórva kanalazzák.

Ha kicsit keményebbre, sűrűbbre főzzük, rétegezhetjük sütőtálba spenóttal és túróval, paradicsomraguval és juhtúróval, de akár maradék pörkölttel vagy lecsóval, húsos raguval is. Ha a tetejét megszórjuk egy kis reszelt sajttal, majd a sütőben pirosra sütjük, tortaként szeletelhetjük a látványos és finom puliszkarakottast.

Meg is süthetjük a polentát Meg is süthetjük a polentát

Ha egészen sűrűre főzzük és lehűtjük, formázhatjuk akár lepénykékké, korongokká, de kiönthetjük még melegen tepsibe, és utána kockázhatjuk, vághatjuk háromszögekre. A masszába tehetünk egy kevés reszelt sajtot is, így amikor feldarabolt puliszkalepényeken sütőben vagy kevés vajon megpirítjuk, szinte önmagában, fokhagymás tejföllel fogyaszthatjuk, de persze adhatjuk köretnek is. 

 

Ha kellően fűszerezzük a még meleg puliszkát, majd torta- vagy pitefomába öntjük, és úgy sütjük meg, salátával fogyasztva egyszerű, olcsó és könnyű ebédet, vacsorát kapunk.

Polenta - piteformában megsütve Polenta - piteformában megsütve

 

Puliszka – a szegények tápláléka

A szegényebb családok táplálkozásában a múlt század elejéig jelentős szerepet töltöttek be a kukoricából készült ételek. A korabeli étrendből ugyanis gyakran hiányzott a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs; a kor embere vitaminban meglehetősen szegényesen táplálkozott. Ugyanakkor a kemény munka jó fizikai erőnlétet követelt, amit bőséges kalóriafogyasztással igyekeztek pótolni. Fő táplálékuk a szalonna és a kenyér mellett a burgonya, és a kukoricából készült ételek voltak, melyeket hagymával, répával, a jobb módú családok pedig túróval, dióval, mézzel tettek még laktatóbbá.

A kukoricalisztből készült eledel egyaránt népszerű volt a Felvidéken, a Dunántúlon és Erdélyben is. Kedvelt eledel volt mind az ünnepnapokon, mind a dolgos munkanapokon, ették reggelire és vacsorára, leveshez, húshoz, főzelékhez, de akár magában is…

 
A kukoricaliszt helyettesíthető kukoricadarával, a víz pedig tejjel. Gazdagítható hagymával és szalonnával.
Alaprecept

Hozzávalók:
20 dkg kukoricaliszt
4-5 dl víz
2 dkg vaj

Elkészítés: A sós vizet felforraljuk, majd óvatosan, folyamatos keverés mellett (hogy ne csomósodjon) hozzáadjuk a kukoricalisztet és sűrű kásává főzzük. Amikor besűrűsödött, hozzákeverünk egy kevés vajat. A masszát beleöntjük egy fóliázott, kerek hőálló tálba, vagy egy vajjal kikent evőkanállal kiszaggatjuk galuskának. Az előbbi esetben megvárjuk, míg megdermed, és szeletekre vágva (és esetleg kisütve) tálaljuk. Kiváló körete bármilyen szaftos húsételnek.

Puliszka gombával grillezve Puliszka gombával grillezve
Az olaszok kásája

A polenta hagyományosan kukoricalisztből készül, de kukoricadarából is megfőzhető. Magas rosttartalmú, gluténmentes gabona, tehát lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Tulajdonképpen mindegy, hogy puliszkának vagy polentának hívjuk, ugyanarra gondolunk. Talán annyi a különbség, hogy az olaszok - természetesen - a saját fűszereiket, raguikat használják hozzá. Gratinírozzák mozzarellával és paradicsommal, rétegezik bolognai raguval, vagy olívabogyóval gazdagítják magát a kukoricakását, és paradicsomszósszal sütik össze sütőben.

Mivel maga a kukoricadara és a kukoricaliszt semleges ízű, bármilyen ízesítéssel elkészíthetjük. Csak a képzeletünk és a kreativitásunk szab határt! 

Sajtos polenta spenótszósszal

Hozzávalók 4 személy részére:
25 dkg kukoricadara
7 dl víz
6 evőkanál vaj
20 dkg feta
1 teáskanál só
2 evőkanál tejföl
25 dkg spenót
1-2 evőkanál zabpehely

Elkészítés: A fetát kockákra vágjuk. A vizet a sóval egy mély serpenyőben forrásig melegítjük, a kukoricadarát állandó keverés mellett a vízhez adjuk, hozzáadjuk a sajtot, és folyamatosan kavargatva addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ekkor elsimítjuk a polentát a serpenyőben, és hagyjuk kihűlni. Közben a spenótot megpároljuk, hozzáadjuk a tejfölt, és a zabpehellyel besűrítjük. A kihűlt polentát kiborítjuk egy deszkára, vagy tálra, és szeletekre vágjuk. A serpenyőt elmossuk, a vajat felhevítjük, és a polentaszeletek mindkét oldalát megpirítjuk. A polentát a spenótszósszal tálaljuk.

Mediterrán polenta

Hozzávalók 4 személyre:
1 zöldségleveskocka
20 dkg kukoricadara
5 + 10 dkg márványsajt
1 + 1 tojás
3 paradicsom
2 kis cukkíni
1 mokkáskanál szárított kakukkfű
1 evőkanál olívaolaj
2 dl tejszín

Előkészítés: Felforralunk fél liter vizet, feloldjuk benne a leveskockát, és beleszórjuk a kukoricadarát. Lassú tűzön nagyjából 25 percig főzzük. Ha megdagadt a dara, lehúzzuk a tűről, és állni hagyjuk. Szétmorzsolunk 5 dkg márványsajtot, és összekeverjük egy tojással. Beledolgozzuk a darába, és a masszát egy tűzálló tálba simítjuk. A paradicsomot és a cukkinit megmossuk, megtisztítjuk, és felszeleteljük. A paradicsomot szétosztjuk a massza tetején, és megszórjuk kakukkfűvel, sóval, borssal. Felforrósítjuk az olajat, és kb. 5 percig pirítjuk benne a cukkinit, amit ráöntünk a paradicsomra. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tejszínben pedig elkeverjük a maradék tojást, belemorzsoljuk a maradék sajtot, és a paradicsomra öntjük. A sütőben körülbelül 25 percig sütjük.

Mascarponés-zöldfűszeres puliszka

Hozzávalók:
50 dkg kukoricadara
fél bögre búzadara
25 dkg mascarpone

bors
hagyma
fél pohár tejföl
20 dkg füstölt sajt
paradicsom
margarin
zöldfűszerek: zsálya, rozmaring, metélőhagyma, bazsalikom, petrezselyem, oregánó

Elkészítés: Elkészítjük a puliszkát – kicsit sűrübbre főzzük, fél bögre grízzel. Amikor puha, hozzáadunk 2 evőkanál margarint. Alufóliára folpackot teszünk, erre terítjük ki a kihűlt puliszkát. A mascarponéhoz keverjük az apróra vágott zöldfűszereket, a lereszelt hagymát, a tejfölt. Sózzuk-borsozzuk és jól összedolgozzuk. Amikor kész, a puliszkára kenjük, majd az alufólia és a folpack segitségével piskótaszerűen feltekerjük. (Ebből a mennyiségből két tekercs lesz.) Hűtőbe tesszük, és amikor megdermedt, kicsomagoljuk, kivajazott tepsibe helyezzük, a tetejét megkenjük tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben 20 percig sütjük. Paradicsomkarikákkal díszítve tálaljuk.

Csirkecomb paradicsomos puliszkaágyon

Hozzávalók:

  • 8-10 csirke felsőcomb
  • 4-5 szem hámozott paradicsom
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg parmezán
  • 15-20 dkg kukoricadara
  • bors

Elkészítés:

A húsokat felszúrjuk, és a résekbe fokhagymadarabokat nyomunk, majd megszórjuk borssal és sóval. Egymás mellé és fölé rakjuk egy tálba, meglocsoljuk olajjal, befedjük az edényt, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Felforralunk kb. 1 liter vizet, teszünk bele sót és olajat. Folyamatosan keverve beleöntjük a kukoricadarát, majd kis lángon főzzük 10-12 percig. Ha kész, borssal ízesíthetjük. Egy kisebb sütőedényt kiolajozunk, beletesszük a megfőtt puliszkát, és hagyjuk kihűlni. A bepácolt húsokat egy nagyobb serpenyőben mindkét oldalukon pirosra megsütjük. Ezt lassú tűzön végezzük, hogy majdnem teljesen átsüljenek. Ha kihűlt a puliszka, akkor 2-3 centis darabokra felvágjuk és kiolajozott tepsibe tesszük, rászórjuk a parmezánt, a darabokra vágott paradicsomokat, és ráhelyezzük a majdnem kész húsokat. 180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.

Megjegyzés:

Fotó: AS

A receptet Merckle József küldte. Köszönjük!

Erdélyi puliszka

Hozzávalók:

  • 1/4 kg kukoricadara
  • 20 dkg juhtúró vagy gomolya
  • 25 dkg húsos szalonna
  • 3 dl tej

Elkészítés:

A tejet felforraljuk, beleszórjuk a kukoricadarát és folyamatosan kevergetjük, hogy ne maradjon csomós. A szalonnát süssük üvegesre. Ha ez kész, akkor még forrón öntsünk egy ujjnyi réteget a kásából (főtt kukoricadara) egy tűzálló (átlátszó) tálba. Erre a rétegre reszeljünk egy vékonyabb réteg juhtúrót, majd szórjunk rá szalonnadarabkákat. Erre jöhet még egy réteg kása, majd a maradék juhtúró, és végül ismét szalonna. Ha vékonyabban tesszük a rétegeket, akkor akár 3 rétegű is lehet. Kihűlve, szeletekre vágva tálaljuk.

Megjegyzés:

Tej hiányában vízben is meg lehet főzni a búzadarát, de tejben finomabb, lágyabb íze van. Vigyázat, mert hamar megköt, és akkor már csak szeletelni lehet. Igazi erdélyi étek. Régebben ezt juhtúró nélkük főzték, kocka alakú edényben hűtötték, és kenyér helyett, vékony cérnával szeletelve fogyasztották mindenféle ételhez.

A receptet Kiss Klaudia küldte. Köszönjük!

Hagymás puliszka göngyölve sült zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 50 dkg kukoricadara
  • fél bögre gríz
  • 2 pohár tejföl
  • 25 dkg trappista sajt
  • 5-6 fej hagyma
  • sütőmargarin
  • 2 kaliforniai paprika
  • 1 padlizsán
  • 4-5 db nagyobb gomba
  • 2 kicsi cukkini
  • 2 húsos paradicsom

Elkészítés:

A kukoricadara és a gríz keverékéből puliszkát készítek, egy kicsit keményebbre főzöm. A masszát kettéveszem. Deszkára folpackot teszek, erre halmozom a puliszkát, majd nedves kézzel téglalap alakúra formázom. Közben a hagymát vékonyra legyalulom, forró olajon megsütöm, papírtörlőre szedem. A kiformázott puliszkát megkenem tejföllel, ráhalmozom a hagyma felét, megszórom a reszelt sajt felével, majd fólia segitségével felgöngyölöm, mint a piskótát. Ugyanígy készitem el a másik adagot. Kivajazott tepsibe helyezem, a tetejét tejföllel megkenem, és sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm. Közben elkészítem a sült zöldségeket. A paprikát, cukkinit csíkokra vágom, a gombát négybe. A padlizsánt felkockázom, sózom. 10 percet állni hagyom, lecsöpögtetem. Forró olajban megsütöm külön-külön a zöldségeket, papírtörlőre szedem. A paradicsomot sütöm utoljára.
Tálaláskor egy nagy tál közepére teszem a puliszkatekercset, és körberakom a színes sűlt zöldségekkel. Ez lehet köret, vagy önállóan étel. Mennyei, a látvány sem utolsó.

Megjegyzés:

A puliszkából megszámolhatalan ételféleséget lehet késziteni. Édesen, sósan, vagy egyszerűen hideg tejjel, ahogy régen fogyasztották.
Szaftos husok mellé is lehet gombóc formában tálalni.

A receptet Mari küldte. Köszönjük!
 

 

Puliszka csőben sütve

Hozzávalók 4 személyre:

  • 5 evőkanál KNORR Aranysárga Tyúkhúsleves ízesítő
  • 17,5 dkg kukoricadara
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 4 paradicsom
  • zöldfűszerek ízlés szerint (snidling, petrezselyem, kakukkfű)
  • kevés vaj vagy sütőmargarin

Elkészítés:

8 dl vizet felforralunk, hozzáadjuk a levesízesítőt, majd beleszórjuk a kukoricadarát, és 2 percig főzzük. Hozzákeverjük a zöldfűszereket, majd az egészet egy előre kivajazott formába öntjük. A tetejét megszórjuk a reszelt sajttal, a paradicsomot felkarikázzuk, és a tetejére tesszük. 200 fokos sütőben 10-15 percig sütjük. Salátával finom vacsoraétel, de köretként is kínálhatjuk.
 

 

Puliszka gazdagon

Hozzávalók:

  • 20 dkg kukoricadara
  • 10 dkg teavaj
  • 4 dl tej (de lehet víz vagy húslé is)
  • 1 teáskanál só
  • A rétegezéshez:
  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 10 dkg bacon, de lehet több is

Elkészítés:

A tejbe beletesszük a darát, a vajat és a sót, majd sűrűre főzzük. Miután egy picit kihűlt, vizes kanállal gombócokat vájunk ki belőle, és egy kivajazott tepsi aljába tesszük. Majd ráteszünk egy sor bacont, majd túrót (amit egy picit előtte megsóztunk és összetörtünk) és tejfölt. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók elfogynak. 160 fokos sütőben körübelül 20 percig sütjük, amíg a tejföl egy picit megpirul.

Megjegyzés:

Én szoktam az első rétegbe szeletelt hagymát tenni, úgy még finomabb! :) Jó étvágyat!

A receptet Vőneki Adrienn, a fotót Horváth Betti küldte. Köszönjük!

Puliszkagolyók gomolyával

Hozzávalók:

  • kb. 20 darabhoz:
  • 3 dl tej
  • 4 dkg vaj
  • 18 dkg kukoricadara
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 20 dkg gomolya sajt

Elkészítés:

A tejet, 1 teáskanál sót, a vajat és 3 dl vizet lábasba teszünk, és felforraljuk. Amikor forr, beletesszük a kukoricadarát, simára keverjük, majd 3-4 percen át nagyon kíméletesen összefőzzük. Amikor összefőtt, félretesszük, langyosra hűtjük.

A hagymát megtisztítjuk, és nagyon finomra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne a hagymát. A langyosra hűlt puliszkából kb. 20 darab golyót készítünk, rátesszük egy tepsire. A golyócskák tetejére elosztjuk a sajtot.
240 fokra (gázsütő 5. fokozat) kapcsoljuk a sütőt, betesszük a golyókat, hogy a sajt ráolvadjon. A sütőből kivéve meglocsoljuk a pirított hagymával, tálra tesszük, és tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 darab: 69 kcal

Megjegyzés:

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Puliszkapogácsa

Hozzávalók:

  • kukoricadara
  • tejföl
  • 20 dkg juhtúró
  • 15 dkg reszelt sajt
  • petrezselyem
  • szezámmag

Elkészítés:

Elkészítem a puliszkát. Ha kihűlt, óvatosan kinyújtom kb.1,5 cm vastagra - én ezt vizes kézzel végzem, így nem ragad. A juhtúrót a tejföllel, a reszelt sajt felével összedolgozom, és a kinyújtott puliszka felére kenem. Óvatosan ráemelem a szabadon hagyott részt. Vizes pogácsaszaggatóval pogácsákat szaggatok. Vékonyan kivajazott tepsibe teszem, és a tetejükre szórom a maradék reszelt sajtot és a szezámmagot. Sütőben addig sütöm, amíg a sajt ráolvad. Ha kész, a tetejükre egy pötty szárított petrezselymet szórok. Lehet még cifrázni úgy is, hogy a felére pirospaprika kerül. Tálalásnál színes salátalevélcsíkokkal díszítem a tálat.

Megjegyzés:

Szaftos húsok mellé köretnek is kiváló.

A receptet Mari küldte. Köszönjük!

Rakott puliszka

Hozzávalók:

  • kukoricadara
  • júhtúró
  • sajt

Elkészítés:

Egy lábosba vizet teszünk forralunk, majd beleszórjuk a darát, sóval ízesítjük. Jó sűrűre főzzük, hogy megálljon benne a kanál. Ha kész, egy jénai tál aljára kanalazzuk a massza felét, aztán rátesszük a juhtúrót. Ezután jön a dara másik fele, majd a sajt, és már tálalhatjuk is.

Megjegyzés:

Többféle sajtot is lehet használni hozzá (pl. trappista, füstölt, parmezán). Nem írtam a hozzávalókhoz mennyiséget, mert mindenki máshogy ízesítheti, nincs szabály.

A receptet PáZsu küldte. Köszönjük!

 

Sajtgolyó puliszkakockán

Hozzávalók:

  • kb. 30 darabhoz:
  • 4 evőkanál egész bors vagy tetszőleges zöldfűszer
  • 1,5 dl tej
  • 3 dkg vaj
  • 15 dkg kukoricadara
  • 20 dkg (1 doboz) kockasajt
  • 10 dkg gomolyatúró

Elkészítés:

A borsot durvára törjük, ha a zöldfűszert választjuk, megmossuk, lerázzuk, és apróra vágjuk.
a tejet és 2 dl vizet, a vajjal, 1 teáskanál sóval feltesszük forrni. Amikor forr, beleszórjuk a kukoricadarát. Gyorsan elkeverjük, nehogy csomós legyen, majd folytonos kevergetés mellett takarékon sűrűre főzzük. Ha elég sűrű, tálcára kiöntjük, és vizes késsel 1-1,5 cm vastag téglalap alakúra elsimítjuk. Amikor meleg, nagyon jól lehet alakítani. A sajtot és a gomolyát villával eldolgozzuk, majd kis golyókat formázunk a masszából. A golyókat megforgatjuk durvára tört borsban, vagy más zöldfűszerben. Amikor puliszka kihűlt, felkockázzuk kb. 30 darabra, és rátesszük a sajtgolyócskákat.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 darab: 60 kcal

Megjegyzés:

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Szólj hozzá!

Címkék: kukoricadara

Bulgur

2010.03.21. 21:46 EvlynRoe

Forrás: www.denesotto.hu

Bulgur

Talán különösen hangzik, de ha utánagondolunk el kell fogadni azt az egyszerű tényt, hogy a Napban, mint égitestben rejlő szakadatlanul sugárzott energia teszi lehetővé Földünkön az élet mindenféle formájának létezését. A növények, mint ennek az energiának a legfőbb közvetítői adják át testünknek mindazt, ami nélkül elpusztulnánk. A fotoszintézisben megnyilvánuló csoda teszi asztalunkra a földben található ásványi anyagok, illetve nyomelemek, vitaminok megfelelő választékát.
A forróégövi országok egyik különleges növénye a durumbúza, melyet az arab kultúra népei, amennyiben a teljes érés előtt betakarítanak és a napon szárítják, illetve ott fejeződik be a mag érésének a folyamata, létrejön a Bulgurnak nevezett különlegesen finom ízü gabonaféleség. A sajátságos, semmihez nem hasonlító íz az egyik ok, ami miatt fogyasztását szinte nem lehet megunni. Sokoldaluan és változatosan elkészíthető, együttfőzve például hajdinával, vagy kölessel. Alapként a feltétekkel változatossá tehető. Főzési ideje – nálunk legalábbis – kb max 10 perc. Van olyan vélemény is, mely szerint elég a felforrás után kikapcsolni a tüzet és a többi már elég a puhuláshoz. A tarhonyához hasonló állaga lesz. Állás alatt, pl másnapra összeáll ugyan, mivel a vizet méginkább felszívja, de könnyedén szétvágható villával is akár. Nem fojtó, akár diétásnak is nevezhető étel, melyet bátran ajánlhatunk akár rák, vagy egyéb diétához is, természetesen szakemberrel való konzultációval kiegészítve. Erről külön szólok, mivel a téma megérdemli.

Forrás: http://eteto.freeblog.hu/archives/2009/04/08/Repas-pores_bulgur_valamint_a_salata_feljavitasanak_legjobb_modja/

Répás-pórés bulgur  

20 dkg bulgur
1 nagy sárgarépa vékonyra karikázva
1 kis póré fehér része felezve, szeltelve
1 kis hagyma, felkockázva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 kk pirospaprika
1 ek paradicsomsűrítmény
1/2 kk római kömény

bors
olaj
víz

Az olajon megfuttattam a vörös-és fokhagymát, utána beldobtam a répát, pórét, pirospaprikát, paradicsomot, köményt. Sóztam, borsoztam.
Fedő alatt úgy öt percet pirult, beleszórtam a megmosott bulgurt, elkevertem, akkor aztán annyi vizet öntöttem rá, hogy úgy centinyit ellepte.További 5 percig főztem.
Fedő alatt pihent még kb. 10 percet, felszívta a fűszeres lét, megpuhult, ennyi.
 

 

Forrás: http://ludanyo.blogspot.com/2009/04/pilaf-arpagyongybol-es-bulgurbol.html

Piláf árpagyöngyből és bulgurból - édesköménnyel, sült paprikával

Piláfot szerte a világban készítenek, ismerik Európában, a Közel- és Távol-Keleten, Közép- és Dél-Ázsiában, Kelet-Afrikában, Dél-Amerikában. Valamilyen gabonaféléből - legtöbbször rizsből készül, melyet zsiradékban átsütnek, hozzáadnak valamilyen folyadékot (vizet, alaplevet, zöldséglevest), zöldséget és/vagy húst, fűszereket, esetleg valamilyen gyümölcsöt és így főzik puhára.
Édesen is készülhet, találtam pl. az azerbajdzsáni turisztikai minisztérium honlapján egy ilyen receptet :) .

Ez a változat nagyon finom, az árpagyöngy picit roppanós marad benne, a fűszerezése keleties ízvilágot idéz.

Hozzávalók:
1 közepes vöröshagyma apróra vágva
2-3 gerezd fokhagyma apróra vágva
1.5 csésze árpagyöngy
1 csésze burgul
2 csésze zöldségleves (vagy víz)
2.5 csésze víz
2 teáskanál (tk) római kömény
2 tk őrölt kömény
2 tk őrölt koriander
2-3 piros kaliforniai paprika
2 kicsi édeskömény vékonyra szeletelve
4 dkg vaj

olivaolaj
(1 csésze=2.5 dl)

Elkészítés:
1. Egy nagyobb lábasban melegítsük meg az olivaolajat és pároljuk meg benne a vöröshagymát, fokhagymát, fűszereket (a római köményt én összetörtem mozsárban). Vigyázzunk, hogy ne égjen meg a hagyma.
2. Ha már puha, adjuk hozzá az árpagyöngyöt, 1 percig süssük át a hagymával és öntsük fel a folyadékkal. Ha csak vizet használunk, akkor most sózzuk meg. Fedjük le és kis lángon főzzük 20 percig.
3. Adjuk hozzá a bulgurt és fedő alatt főzzük további 10 percig.
4. Közben süssük meg a paprikákat sütőben vagy grillen (egészen feketére), ha kész, tegyük zacskóba pár percre, így könnyen le tudjuk húzni a héját. A sült paprika húsát vágjuk vékony szeletekre (a sült paprika levét is mentsük meg). Használhatunk kész sültpaprikát is, lehet nagyon finomakat kapni előre elkészítve.
5. Az édesköményt vajon süssük puhára, gyakran kevergetve (hamar elkészül, kb. 10 perc kell neki)
6. Keverjük a kész piláfhoz a paprikacsíkokat, édesköményt.

Nagyon finom! Tehetünk joghurtot is a tetejére.

Bulgur kapható bioboltokban, nagyobb élelmiszerüzletekben.
A recept a The Australian Women's Weekly magazin Vegie main meals kiadványából készült.
 

Forrás: http://cuisineadele.blogspot.com/2009/03/csicseriborso-bulgurral.html

Csicseriborsó bulgurral

Jó néhány hete készítettem ezt az ételt.
A Biochef oldalán néztem ki a receptet, s egy rohanós hétköznap este pikk-pakk össze is ütöttem, s két napon keresztül jó kis munkahelyi ebédem kerekedett belőle. (A fotó is a szállítható-melegíthető edénykében készült.)
A csicseri és a bulgur klasszikus - fehérjetársítós - páros, s remek szín-, és ízkombinációt alkot a répával.

Hozzávalók: (2 adaghoz)
1 doboz csicseriborsó konzerv (adalékanyag- és tartósítószermentes)
1 nagyobbacska sárgarépa
1-2 szál újhagyma
1 dl bulgur
kevés olaj (bio repce)
só (himalaya)

Elkészítés:
A bulgurt kevés olajon illatosra pirítom, felengedem kb. 3,5-szeres mennyiségű vízzel, sózom és miután felforrt, kis lángon fedő alatt kb. 20-25 perc alatt puhára párolom.
Amíg a bulgur készül, a sárgarépát megtisztítom, megmosom, karikákra, majd a karikákat félbe vágom, kevés olajon megpárolom. Az újhagymát is megpucolom, leöblítem, karikákra vágom, egy csöpp olajon megfonnyasztom. A csicserikonzervet leszűröm, a borsószemeket a szűrőben folyóvíz alatt átöblítem.
Az olajban fonnyasztott újhagymakarikákat a megfőtt bulgurhoz keverem. Az üvegesre párolódott, de még kellemesen roppanós répát a csicseriborsóval elegyítem.
A sárgarépás csicseriborsót a bulgurra szedem. Tálalom.

 

Forrás: http://jajdefinom.blogspot.com/2009/02/bulgursalata-sutotokkel.html

Bulgursaláta sütőtökkel

 

GoodFood- recept. Még szép. Tényleg függő lettem.

Hozzávalók:

pár szelet sült tök húsa
bulgur
egy csicseriborsó- konzerv
spenót ( leveles, nem püré)
egy gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A bulgurt nyakon öntöm forró vízzel, hogy jól ellepje. Előzőleg belekarikáztam a fokhagymát.
Hagyom, hogy fedő alatt megpuhuljon, nem kell főzni, csak lefedni.
Közben a spenótot felolvasztom, felvagdosom, a csicseriborsó- konzervet lecsöpögtetem, a sült tököt felkockázom.
Egy tálban összekeverem a bulgurt, spenótot, csicseriborsót és a tökkockákat.
Sózom, borsozom, ha lett volna itthon, recept szerint tettem volna bele harissapasztát, én ezt most egy paprikás ízkockával pótoltam (tudom, ejnye- bejnye).
Tálaláshoz egy adag natúr joghurtba belekeverek egy kis citromlevet, belepasszírozok egy gerezd fokhagymát, és pár kiskanállal teszek a bulgursalátára.
 
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: bulgur

Csapati

2010.03.21. 20:39 EvlynRoe

 

Eredeti recept a jeindia.hu-ról.

Hozzávalók 4 személyre

  • 30 deka barnaliszt
  • 1 kiskanál só
  • 1.5 deci langyos víz

Időigény: fél óra munka és 0-3 óra várakozás

A jó csapáti teljesőrlésű búzalisztből (hindíül átá) vagy Graham-lisztből készül, de lehet keverni fehér liszttel is, meg próbálkozni egyéb adalékanyagokkal. Gazdagításnak lehet bele egy kevéske vajat is tenni (ezt morzsold bele még szárazon a lisztbe, minél egyenletesebben), vagy a víz egy része helyett tejet vagy joghurtot (dahí) használni.

A lisztbe keverd bele a sót, és apránként öntögetve gyúrd össze a vízzel. Lehet, hogy kicsit kevesebb, vagy kicsit több vizet vesz fel. A célod az, hogy a tésztád a lehető leglágyabb legyen, de még egyáltalán ne legyen ragacsos. Jó alaposan dolgozd ki a tésztát – ajánlatos legalább 10 percig gyúrni kézzel, vagy dagaszthatod géppel eleve. Utána jót tesz neki, ha legalább 1 órára félreteszed pihenni (szorosan lefedve vagy nedves ruhával letakarva), és utána újra átgyúrod egy kicsit – de az sem baj, ha rögtön sütni kezded.

Ezután következik az ügyességet és némi tapasztalatot igénylő rész. Először is golyókat csinálsz a tésztádból, úgy zölddió-nagyságúakat. Az itt megadott mennyiségből 12-16 golyó jöjjön ki. Fogsz egy golyót, és bőven lisztezett deszkán rátenyerelsz, hogy kilapuljon. Aztán megfordítod, és továbbra is a lisztezett deszkán kinyújtod 2-4 milliméter vastag, 12-16 centi átmérőjű koronggá. Ha csálé lesz, az nem nagy baj – bár szépen felfúvódni csak a szabályos, kerek csapáti szokott.

Eközben már el is kezdheted előmelegíteni a serpenyőt. Jó vaskos öntöttvas serpenyő a legjobb, vagy akár sima özönvíz előtti vasplatni. Ha nincs ilyesmid, fogj egy minél vastagabb, lehetőleg tapadásmentes serpenyőt, és tedd alá a legvastagabb lángelosztódat. Melegítsd fel jó forróra. (Ha nem tudod megítélni, elég meleg-e már, nedves kézzel spriccelj rá pár csepp vizet – ha elég meleg, akkor pillanatok alatt leserceg róla.)

A kinyújtott lepényt tedd a serpenyőbe (vigyázz, ne gyűrődjön), és süsd az egyik oldalát addig, amíg a teteje színt vált, és kicsit hólyagosodni kezd. Ez kb. 1 perc, ha elég forrón csinálod. Közben nyújthatod a következő golyót. Ezután fordítsd meg a csapátit, és még fél vagy egy percig süssed a másik oldalát is. Eközben a rajta lévő hólyagok elkezdenek nőni és összeolvadni. Ezt segítheted is, ha fogsz egy rongyot, és finoman de határozottan nyomkodod vele felülről a lepényedet a buborékok határai táján.

Most jön a trükk. A megsült csapátit nyílt lángon kell felhevíteni. Gáztűzhely hiányában ez kicsit nehéz, de állítólag egy nagyon forróra vett villanytűzhely platnija is megfelel. Tehát kiveszed a lepényt a serpenyőből, és 5-10 másodpercre beletartod a nyílt lángba – ettől a belsejében hirtelen gőz keletkezik, és az egész csapáti felfúvódik, már-már gömb alakúra. Ha ügyes voltál. Ha nem, ne bánkódj, később majd jobb lesz.

Vedd ki a lángból, esetleg kenj rá egy kevéske vajat még amíg forró, és kezdd el sütni a következőt. A frissen kisült csapátikat halmozd egymásra.

A nyílt lángba tartáshoz próbálkozhatsz bármi eszközzel, ami nem böki át a vékony héját. A legjobb célszerszámot készíteni – méghozzá ruhaakasztóból. Abból a fajtából, amiben semmi más nincsen, csak drót. Fogod a ruhaakasztót, és a két szarvát behajlítod egymás felé. Így lesz egy olyan eszközöd, amiről nem esik le a csapáti, és mégis egyenletesen bele tudod tartani a lángba. Az akasztó-részét fogod, és még csak fel sem forrósodik túlságosan.

A tészta kész. Holnap reggel ugrik a majom a vízbe, akarom mondani a serpenyőbe.

Reggel elfogyott az összes csapati annak ellenére, hogy nem volt szép hólyagos. Senkit nem érdekelt csak ettük. Már a tálban kucorog a következő adag ezúttal rozslisztből.

 

Szólj hozzá!

Hajdina

2010.03.18. 17:41 EvlynRoe

Forrás: http://szilvinaplo.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=290432&

Hajdina kolbász(krém)

Ez a recept már régóta érlelődött a gondolatomban, de csak most valósult meg. Két gyermekem lisztérzékeny, ezért teljesen elfogadom, hogy a gabona káros az embernek. A hajdina keserűfűféle, és nem rokona a búzának, lisztérzékenyek is ehetik!

A másik ok, amiért ez az étel fontos nekem, hogy a magyaros ízvilágot tükrözi, ami a családom számára elfogadhatóbb, mint a sok különleges íz.

Pontos mennyiségeket még nem írhatok, mert nem mértem, majd a legközelebbi alkalommal. Rögtön kétszer is csináltunk, olyan finom lett.

Alapja a beáztatott hajdina, amit húsdarálón ledaráltam. Ezt vízzel és olajjal krémesebbé tettem. Első alkalommal csak olajat tettem hozzá, úgy nekem már nagyon zsíros volt.

Ezután következett az ízesítés, amihez páromat vettem igénybe. Nagyon sok fűszert felvesz, nyugodtan lehet bele önteni :-)

- piros paprika (egy kevés csípős is)
- őrölt és egész kömény
- só
- fekete bors
- fokhagyma

Kis kolbászkákat formálva az aszalóban is szárítható.

Forrás: http://www.biotippek.hu/hajdina.html

Hajdina

Régen jóval ismertebb növény volt, mint mindennapos étele a szegényeknek. Népies neve: pohánka, pogánygabona. Nem tartozik a gabonák közé, egy keserűfűféle termése. Manapság a táplálkozásunk tudományos megközelítésében emelik ki jelentőségét, elsősorban a benne található nagy mennyiségű rutin (P vitamin) tartalma miatt. Ez a vitamin a C-vitaminnal együtt erősíti a hajszálerek falát, csökkenti vérzés-hajlamot: a véraláfutásokat, a hajszáleres vérzéseket. Gátolja a vérrögképződést is, megakadályozza a vérlemezkék érfalhoz történő tapadását. Antioxidáns - szabadgyök elnyelő - hatásával csökkenti a rákkeltő anyagok hatásait, például a bélhámsejetek kóros szaporodását. Ajánlják fogyasztását magas vérnyomás kezelésére is. Tartalmaz még vasat, káliumot, lecitint, tiamint.

Felhasználása:

A hajdinának van egy jellegzetes "olaj" szaga, amit többszöri (3 - 4 -szeri) meleg vizes átmosással ki lehet küszöbölni. Ezután kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben kb. 20 perc után puhára főzhető. Közben érdemes kevergetni. A megfőtt hajadina ízében nagyon hasolít a tarhonyára, ezért kiválóan helyettesíthető minden olyan ételben, melyben tarhonya szerepel. De ehetjük köretként salátákhoz, szószokhoz, sült zöldségekhez vagy akár pörkölthöz is. Ízesíthetjük bazsalikommal, izsóppal, majorannával vagy édesíthetjük aszalt gyümölcsökkel, mézzel.

Receptek:

Krumplis hajdina: Gyakorlatilag a pásztortarhonya mintájára készül. Olajon pirítsuk üvegesre a felaprított hagymát, majd adjuk hozzá a jól megmosott hajdinát. Rövid ideig pirítsuk együtt és öntsük fel kétszeres vízzel. Sózzuk, fűszerezzük (pirospaprika, bors...), végül rakjuk bele az apróra kockázott krumplit. Így együtt 20 perc alatt mindkettő megpuhul. Aki szereti halmozzon rá sült hagymát.

Édes hajdinakása: Vajon egy-két percig pirítsunk meg kb. 20 dkg hajdinát, s öntsük fel 6 dl meleg tejjel. Édesítsük mézzel, s gazdagíthatjuk mazsolával, vagy más aszalt gyümölccsel. Állandó keverés mellett addig fözzük míg a hajdina megpuhul. Hidegen ízesebb.

Hajdina céklasalátával: Pároljunk üvegesre egy fej felaprított hagymát olajon, adjunk hozzá kb. 20 dkg hajdinát s öntsük fel kétszeres mennyiségű enyhén sós vízzel; fözzük puhára. Úgy is feltehetjük a hajdinát főzni, hogy egészben tesszük bele a hagymát, s mikor megpuhult a hajdina, akkor kivesszük.
Céklasaláta: A jól megmosott céklát hámozzuk meg és reszeljük le. Reszeljünk hozzá 2-3 almát, s kb. 1 evőkanálnyi nyers (friss) tormát. Ha bírjuk a torma erősségét rakhatunk többet is a salátába. A mézzel nemcsak édesíthetjük, hanem el is tudjuk nyomni a torma csípősségét. A kész salátát halmozzuk a hajdina mellé.

 

Forrás:

Hajdina gombóc

250 g főtt hajdinát ledarálunk és összekeverünk 50 g friss édes tehéntúróval, 30 g barna, vagy graham liszttel, 1 tk. őrölt korianderrel, 1 csipet curryvel, majd lisztes kézzel gombócokat formálunk. A gombócokat forró vízben 10 percig főzzük.

Hajdina halmok

Hozzávalók:
250 g hajdinaliszt (ha lehet frissen őrölt)
1/2 l ásványvíz
100 g frissen darált dió
100 g finomra vágott datolya
3 ek. olaj
és ha van belereszelhető 1 db vegyszermentes narancsnak a héja
Kikeverés után 1 óráig állni hagyjuk, majd olajos vagy kókuszzsíros tepsiben kis halmocskákba osztva elhelyezzük a tésztát. Előmelegített forró sütőben 20 percig kell sütni. Hónapokig megtartja ízét, zamatát.

Hajdinakrokett

Hozzávalók:
1 csésze hajdinadara
4 csésze forrásban lévő víz
1 evőkanál tengeri só
1 csésze teljes őrlésű búzaliszt
2 evőkanál szezámolaj
2 kis vöröshagyma (reszelve)
4-5 mogyoróhagyma (darálva)
1 maréknyi apróra vágott metélőpetrezselyem
Mély serpenyőben pirítsuk a hajdinát szárazon barnára és ropogósra. Adjuk hozzá a forrásban lévő vizet és a sót. Főzzük 20 percig, majd hagyjuk lehűlni, és adjuk hozzá a lisztet. Egy serpenyőben forrósítsuk meg az olajat, és futtassuk meg rajta a hagymát. Hagyjuk lehűlni. Keverjük a lehűlt hagymát, a darált mogyoróhagymát és a petrezselymet a kásához. Gyúrjuk össze, és formázzunk belőle tetszés szerinti alakú és méretű kroketteket, forgassuk meg teljes kiőrlésű búzalisztbe vagy zabpehelybe, majd süssük ki annyi olajban, amennyi éppen ellepi az edény alját. Amikor szép barnára sültek, tegyük őket papírkendőre ami a fölösleges olajat magába szívja.

 

Forrás: http://legjobbfogyokurak.blogspot.com/2007/11/hajdina-ksa-recept.html

Hajdina kása [recept]

Hozzávalók
1 csésze hajdina
3 csésze víz
bio ételízesítõ

2-3 evõkanál olaj
vöröshagyma
petrezselyem és zellerzöld
Elkészítése

Az olajon a vöröshagymát megfonnyasztjuk és rátesszük a kiválogatott, megmosott hajdinát. Kicsit pirítjuk, majd felengedjük az elõmelegített vízzel. Sót, ételízesítõt adunk hozzá és puhára fõzzük. Az utolsó percekben hozzákeverjük a petrezselyem-és zellerzöldet.
Igen tápláló õsi eledel. Önmagában is remek, de kis szelet párolt húst fogyaszthatunk hozzá.

Forrás: http://veganreceptek.freeblog.hu/

Ma is elég agyatlan kedvemben vagyok, úgyhogy megint egyszerű receptet írok. Hajdinakása!... Az egyik legfinomabb, legtartalmasabb, legkiadósabb tápféle, ha jól készítitek el.
Személyenként egy fél pohárnyi (igen, igen! Mondom hogy marha kiadós!) hajdinát futtass meg egy kevés olajon, tényleg éppen csak annyira, hogy átforrósodjon. Öntsd fel háromszoros mennyiségű vízzel, sózd meg ízlés szerint, aztán hagyd főni.
Ha már éppen csak hogy van alatta lé, akkor zúzz bele személyenként egy gerezd fokhagymát, és azzal hagyd teljesen sűrűre főni.
Ha kész, akkor húzd félre a tűzről, hagyd egy kevéssé hűlni, csepegtess bele szójamártást, kevéske chilikrémet vagy csípős olajat.
Tálaláskor szórd meg sok petrezselyemlevéllel.

A szerk. megj.: a hajdinakása eléggé "megfogja" az emésztést, ezért ajánlott vörösteát inni hozzá, ami amúgy is jól illik a hajdina egyéniségéhez.

 

Forrás: http://nyiregyhaza.kerak.hu

Hajdinakása
Hozzávalók:
  • 1 csésze hajdinához két csésze vizet számítsunk
  
Elkészítés:

Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a hajdinát, és főzzük 15 percig.
A hajdina szürkésbarna színű, szögletes formájú magvat adó gabonaféle. Hazánkban legfőképp Zala megye déli részén termesztik és fogyasztják. Felhasználása a rizshez hasonló, főzé¬se gyorsabb, íze más, jellegzetesebb

 

Forrás: http://receptgyar.hu

Hajdinakása

 Hozzávalók:

hajdina, füstöltszalonna, vöröshagyma, só

 Elkészítés:

A szalonnát vágd kis kockákra és süsd ki. A zsírjában piríts aranysárgára
apróra vágott vöröshagymát, majd add hozzá a hajdinát. Sózd meg, tedd
bele vissza a kisült szalonnát, végül öntsd fel kétszer annyi vízzel,
mint amennyi hajdinát használtál. Lassú tűzön, fedő alatt főzd, míg a
kása fel nem szívja az összes vizet.

Hajdinás karfiolleves

  • 1 fél fej (vagy egy kis fej) karfiol

  • 3 szál sárgarépa

  • 1 nagyobb fej lila hagyma

  • 15 dkg hajdina

  • 2 tk. pirospaprika, 3 tk. vegamix, 1 gerezd fokhagyma

  • 2-3 ek. extraszűz olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, a répát karikákra
vágjuk, majd feltesszük főni. Kb. 15 perccel azelőtt, hogy a zöldségek a kívánt
puhaságot elérik, beletesszük a levesbe a fűszereket és a hajdinát. A tűzről
levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd belekeverjük az olajat, az apróra vágott
hagymát és a kinyomott fokhagymát. Tálalás előtt apróra vágott zellerzölddel,
vagy petrezselyem zölddel díszíthetjük.

Zöldséges hajdinakása

  • 2 csésze hántolt hajdina

  • 1 dl olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)

  • 2 szál sárgarépa

  • 1 szál fehérrépa

  • 1 kis zellergumó

  • 1 fej hagyma

  • 1 cukkíni

  • 6 csésze víz

  • 2 gerezd fokhagyma

  • só, kakukkfű, bazsalikom (vegamix)

A 2 csésze hajdinát megmossuk, és pirítani kezdjük kb. 5
percig. Majd hozzáöntjük az olajat, és a kis kockára vágott zöldségeket a
cukkíni kivételével. Itt is kb. 5 percig pirítjuk, majd a 6 csésze vízzel
felengedjük, fűszerezzük és sózzuk. A hajdinamag megpuhulásakor belekeverjük a
cukkínit. Lefedve még dagasztjuk kb. 15 percig. Tálaláskor formába is nyomhatjuk
és paradicsommal díszíthetjük.

Zöldséges hajdina

Hozzávalók:

  • 500 g hajdina

  • 2-3 közepes répa lereszelve

  • 1 nagy fej hagyma lereszelve

  • 1 közepes zeller lereszelve

  • 2 ek. vegamix

  • só ízlés szerint

Mossuk meg, majd csöpögtessük le a hajdinát. Ha megszáradt
szárazon pörköljük meg folyamatosan kavargatva, majd ha már érezzük az enyhe
pörkölt szagot öntsük fel 2-3 szoros vízmennyiséggel, és keverjük hozzá a többi
összetevőt. Lassú tűzön főzzük puhára kb. 15-20 perc alatt.

Hajdina Lasagne

  • 200 g egész hajdina

  • 80 g hajdinaliszt

  • 600 g paradicsom

  • 120 g jégsaláta

  • 1 db római saláta

  • ruccola saláta

  • 80 g újhagyma

  • bazsalikom

  • olívaolaj

A hajdinát bő, sós vízben megfőzzük, majd kihűtjük.
Hozzákeverjük a hajdina lisztet, és bazsalikommal fűszerezzük. A masszából kevés
forró olajban kis palacsintákat sütünk, melyeket egy tepsiben rétegezünk
paradicsomkarikákkal. A tetejére paradicsomot teszünk, sózzuk, és sütőben
megsütjük. A zöld salátákat ujjnyi darabokra vágjuk, hozzáadjuk a darabolt
újhagymát, az olíva olajat, és összekeverjük.

 

Forrás: http://sanya.atw.hu/receptek.html

 

 

Vargányás hajdinaleves
Hozzávalók: 1 sárgarépa, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 paprika, 1 csokor petrezselyem zöldje. Egy deciliternyi hajdina, 1 babérlevél, só, őrölt feketebors, majoránna, bazsalikom. 2 evőkanál zsír, 6 evőkanál liszt, 2 evőkanál fűszerpaprika. 10 dkg vargánya.
A zöldségféléket megtisztítjuk, a sárgarépát négyfelé, a paprikát szeletekre vágjuk, a hagymákat kicsit bevágjuk. A petrezselyem zöldjét felszeleteljük. A hajdinát átmossuk és leszűrjük.
Leveses fazékba két liter vízhez hozzáöntjük a hajdinát, beledobjuk a zöldségeket, valamint a babérlevelet. A petrezselyem zöldjéből keveset félreteszünk a tálaláshoz.
A zsírban a lisztet barnulásig pirítjuk. Közben a levest befűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, majoránnával. Amikor a hajdina és a zöldségek is félpuhára főttek, hozzáadjuk a kockákra vágott vargányát. Összeforraljuk.
Az időközben szép világosbarnára pirult rántásba belekeverjük a fűszerpaprikát, és néhány evőkanálnyi lével felengedve, szűrön keresztül a levesbe csurgatjuk.
Tálalásnál megszórhatjuk petrezselyem zölddel.
 
Keletlen hajdinapogácsa
Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 20 dkg hajdinaliszt, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 2 kávéskanál só, 3 kávéskanál cukor, 2 evőkanál sertészsír, 1 tojás, kb. 6 evőkanál tejföl, 4 evőkanál darált mák. A tészta és a tepsi kenéséhez olvasztott zsír, a nyújtáshoz kevés liszt.
A kétféle lisztet a szódabikarbónával, sóval, kristálycukorral, és két evőkanál sertészsírral, és 4 evőkanál mákkal összemorzsoljuk. Hozzágyúrjuk a tojást, és a tejfölt. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, olvasztott zsírral megkenjük a tetejét. Összehajtogatjuk, megint megkenjük zsírral, és újra kinyújtjuk. Tetejét berácsozzuk, és kikent tepsibe pogácsákat szaggatunk belőle. Tetejét tojás sárgájával megkenjük és kisütjük.
 
Paradicsomos sertésragu hajdina körettel, paradicsomsalátával
Hozzávalók: 20 dkg sertéscomb, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 paradicsom, egy paprika. Egy kevés sertészsír, só, majoránna, őrölt feketebors.
Három deciliternyi hajdina, 2-3 evőkanál étolaj, 1 vöröshagyma, 1 fokhagyma, 1 babérlevél, só.
8 paradicsom, 1 teáskanálnyi ecet, csipetnyi só, bors, cukor, 2 evőkanál tökmagolaj.
A sertéshúst, a vöröshagymát, fokhagymát, paprikát apró kockákra vágjuk. A paradicsomokat is felszeleteljük.
Kevés zsíron üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd belekeverjük a húst, és fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a felvágott paprikát. Fűszerezzük sóval, majoránnával, borssal, és kicsit átsütjük. A paradicsommal együtt készre pároljuk.
A hajdinakörethez a gabonát átmossuk, leszűrjük, és bő vízben feltesszük főni. Kevés étolajat öntünk a tetejére, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet, és enyhén megsózzuk. Amikor megfőtt leszűrjük, és egy evőkanálnyi étolajjal összekeverjük.
A paradicsomsalátához a paradicsomokat vékony szeletekre vágjuk. Salátalevet készítünk ecettel, borssal, sóval, cukorral, vízzel. Tökmagolajjal ízesítjük, és elkeverjük a paradicsom szeletekkel. Tehetünk a tetejére frissen szelt petrezselyem zöldjét.
 
Gyümölcsös hajdinamálé
Hozzávalók: 50 dkg gyümölcs (körte, cseresznye, szilva, szőlő vagy tetszés szerinti idénygyümölcs), 30 dkg kristálycukor a gyümölcsökhöz. 6 dl aludttej, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 2 kávéskanál só, 2 kávéskanál kristálycukor, kb. 14 evőkanál búzaliszt, 8 evőkanál hajdinaliszt. A tepsi zsírozásához és a sütemény locsolásához sertészsír, 1 dl tejföl, a tetejére porcukor.
A gyümölcsöket megtisztítjuk, magházukat (magjukat) eltávolítjuk, és felkockázzuk. Egy tálban összekeverjük a kristálycukorral.
Az aludttejbe beletesszük a szódabikarbónát, sót, cukrot, a búzalisztet, a hajdinalisztet, és alaposan kikeverjük.(Az állagát sűrűbbre búzaliszttel, hígabbra pedig aludttejjel javíthatjuk, ha a gyümölcsünk nagyon levet ereszt akkor sűrűbb tésztát készítsünk.) Piskóta sűrűségű tésztamasszát kapunk, amit kizsírozott tepsibe öntünk. A tetejét megszórjuk gyümölccsel, meglocsoljuk kb 2 evőkanál tejföllel, és 1-2 evőkanál olvasztott zsírral. Előmelegített sütőben kisütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, mert hidegen jobb szeletelni. Tetejét meghinthetjük porcukorral.
Egyéb receptek:
Hajdinaleves:
Hozzávalók: hántolt hajdina, só, paprika, és a többi már csak attól függ, hogy mit szeret a fogyasztó. Ugyanis főzhető bele paprikás kolbász, vagy gomba, vagy petrezselyem, füstölt hús, sárgarépa.
A zöldségeket megtisztítjuk, karikákra vágjuk kivéve a vöröshagymát, a hajdinát megmossuk (ha húst főzünk, akkor azt is külön, majd apró kockákra vágjuk).
Elkészítés: a (húst és) zöldséget (együtt) lassan félpuhára kell főzni, és hozzáadni a hajdinát, majd teljesen puhára főzni. Miután már megfőtt paprikás rántással berántjuk, és felforraljuk.
Az egyes ízek pl.: paprika, vagy tejföl pikánssá, érdekessé teszik az ősi eledelt (úgymond felturbózzák a dolgot és ez által még élvezetesebb lesz a fogyasztás.)
Hajdinagombóc
Hozzávalók: 1 csésze hajdinakása (meghántolt hajdina), 2 ujjnyi füstölt szalonna, fél fej vöröshagyma, 1 evőkanál vágott petrezselyem zöld, 1 tojás, kevés só
 Elkészítés: A hajdinakását lobogó vízzel leforrázzuk, és állni hagyjuk. Ha a kása megdagadt, akkor sós vízben jó keményre megfőzzük és kihűtjük. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk és kiolvasztjuk. A pörcöt kiszedjük, a zsírjában megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, beledobjuk az apróra vágott petrezselyem zöldet, elkeverjük, és a kásához adjuk. Hozzáadjuk a tojást, a sót, és jól összegyúrjuk. Vizes kézzel gombócokat formálunk, és a levesbe főzzük.
Párolt hajdinakása
Hozzávalók: kg hajdinakása, 1 fej vöröshagyma, 2 tojásnyi zsír, 2 ujjnyi füstölt szalonna, késhegynyi őrölt bors, só, forró víz
 Elkészítés: A hajdinakását megmossuk, szitába tesszük és lecsurgatjuk. A zsírt felhevítjük, a hajdinakását átforgatjuk benne. Ha már kezd üvegesedni, hozzátesszük az egészben hagyott vöröshagymát, az őrölt borsot és forró sós vízzel fölengedjük, csak annyival, amennyi éppen ellepi. Lefödve puhára pároljuk. A szalonnát apró kockára vágjuk és megpirítjuk. A hajdinakását tálba öntjük, és a pirított szalonnát zsírjával együtt ráöntve tálaljuk. Tökmagolajos savanyú káposztával ebédre és vacsorára egyaránt fogyasztható. Pirított szalonna nélkül köretként is tálalható, a hagyma nélkül.
Hajdinamálé
Hozzávalók: 25 dkg hajdinaliszt, 3dl tej, 1 tojás, só, 3-4 evőkanál cukor, 2 kefir, zsiradék, 1 tejföl
 
Elkészítés: A hajdinalisztet a tejjel felfőzzük és kihűlés után a tojással, sóval, cukorral, kefirrel elkeverjük. Jól kizsírozott tepsibe öntjük és a tetejét tejföllel, meglocsoljuk. Kb. 40 percig közepes lángon, sütjük.
 
 
Zöldségleves hajdinabetéttel (10 személyre)
Hozzávalók: kg  sárgarépa, kg fejes káposzta, 10 dkg  hajdina, 50 g olaj, 10 dkg vöröshagyma,  kakukkfű, só, bors
Elkészítés: a vöröshagymát és a zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát és a répát apró kockákra, a káposztát pedig csíkokra vágjuk, olajon megpirítjuk. A hajdinát külön pirítsuk meg és keverjük össze a zöldségekkel. Ízesítsük a fűszerekkel és öntsük fel 2, 5 l forró vízzel. Kis lángon fedő alatt 30-40 perc alatt puhára főzzük. Szűcs Zsuzsanna receptje

Fűszeres gombócok (10 személyre)
Hozzávalók: 200 g olaj, 6dl tej, 25dkg hajdinaliszt, 10 db kemény tojás, 100 g tejföl (12%-os), 20 dkg napraforgómag, 2 db tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, 1 cs. snidling, 2 cs.  petrezselyem, só, őrölt fehér bors, reszelt szerecsendió, őrölt édesnemes paprika, olaj a sütéshez
Elkészítés: forrósítsuk fel az olajat, szórjunk bele 150 g lisztet és pirítsuk aranysárgára. Öntsük rá a tejet, forraljuk fel és 10 percig kevergetés mellett kis lángon, főzzük. A megmosott petrezselymet és snidlinget vágjuk apróra. A meghámozott kemény tojásokat vágjuk kockákra és keverjük az összevágott fűszernövényekkel és a tejföllel együtt a kissé kihűlt rántáshoz. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítsük, végül adjuk hozzá a megpirított napraforgómagokat. A megmaradt tojást verjük fel paprikával. Forrósítsuk fel az olajat. A tésztából formáljunk kis gombócokat és forgassuk meg a maradék lisztben, a tojásban, végül a zsemlemorzsában. Forró olajban süssük ropogósra, és tálalásig tartsuk melegen.
Szűcs Zsuzsanna receptje

Hajdinás burgonyagombóc bazsalikommártással (10 személyre)
Hozzávalók:
A gombóchoz: 2 kg burgonya, 5 db tojás, 30 dkg hajdinaliszt, 30 dkg reszelt parmezán sajt, 125 g vaj vagy margarin, só
A mártáshoz: - 2 kis fej vöröshagyma, 10 dkg vaj vagy margarin, 2. 5 dl száraz fehérbor, 5 dl tejszín, 2 db citrom, 20 ág bazsalikom, só, őrölt fehér bors
Elkészítés: a héjában főtt burgonyát meghámozzuk, áttörjük, majd keverjük el a tojásokkal, liszttel és 125 g sajttal, sózzuk meg, és alaposan dolgozzuk össze. Lisztezett deszkára hideg vízbe mártott kanállal szaggassunk belőle kis gombócokat, majd enyhén sós, forrásban, lévő vízben főzzük ki. Ha megfőtt, alaposan csepegtessük le és olvasztott vajjal meglocsolva, tartsuk melegen. A mártáshoz a megtisztított és apró kockákra vágott hagymát kevés olajon pároljuk üvegesre, öntsük rá a bort, a tejszínt és forraljuk fel. Lassan sűrítsük krémszerűre, majd adjuk hozzá a citrom levét és a vékony csíkokra vágott bazsalikomleveleket. Ízesítsük sóval, borssal, majd lassan keverjük bele a maradék olvasztott vajat. Tíz tányérra osszuk el a gombócokat és a mártást, a maradék reszelt sajttal megszórva tálaljuk
Szűcs Zsuzsanna receptje
Töltött paprika hajdinával (10 személyre)
Hozzávalók: 20 dkg hajdina, 2kg zöldpaprika, 25 dkg reszelt trappista sajt, 10 dkg vöröshagyma, 10 dkg olaj, 60 dkg sertéshús, 2 db leveskocka, petrezselyem zöld, só
Elkészítés: a darált húst összegyúrjuk a megmosott hajdinával, sóval, petrezselyem zölddel és az olajon megpárolt hagymával. A megmosott zöldpaprika magházát eltávolítjuk, félbevágjuk és megtöltjük a töltelékkel, zöldséglevesben puhára főzzük. Kiolajozott tűzálló tálba tesszük, megszórjuk reszelt sajttal és összesütjük. Érdekességképp apróra vágott, pirított földimogyoróval is gazdagíthatjuk.
Szűcs Zsuzsanna receptje
Tavaszi hajdina egy tál (10 személyre)
Hozzávalók: - hajdina 750 g - vöröshagyma 100 g - fokhagyma 5 gerezd - olaj 200 g - sárgarépa 500 g - zöldborsó 500 g - pulykahús 600 g - petrezselyemzöld, só, - leveskocka 2 db
Elkészítése: a hagymát apróra vágjuk, összezúzott fokhagymával, a kockákra vágott pulykahússal és a hajdinával. Az olajon enyhén megpároljuk, 2, 5 l meleg
zöldség levessel leöntjük, fűszerezzük. Fedővel lefedve kis lángon 15-20 percig főzzük. Majd hozzáadjuk a répát és a borsót. Készre főzzük, és szükség szerint
utóízesítjük. (1 adag 632, 7 kcal energiát, 24, 1 g fehérjét, 27, 1 g zsírt és 60, 2 g szénhidrátot tartalmaz.)

Köret
Hajdina brokkolival (10 személyre)
Hozzávalók: - hajdina 500 g - brokkoli 1250 g - kefir 1000 g - fokhagyma 8 gerezd - só
Elkészítése: a hajdinát 1, 2 l sós vízben megfőzzük, ízesítjük az összezúzott fokhagymagerezdekkel. A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük és kevés sós vízben fedő alatt, megpároljuk. Ha elkészült, hozzákeverjük a hajdinakásához. A tetejét leöntjük a kefirrel és közepesen meleg sütőben, átsütjük.
(1 adag 278, 5 kcal energiát, 12, 6 g fehérjét, 4, 5 g zsírt és 43, 1 g szénhidrátot tartalmaz.)
Desszert
Hajdinakása Fekete-erdő módra (10 személyre)
Hozzávalók: - hajdina 500 g - olaj 25 g - napraforgómag 250 g - méz 250 g - málna 250 g - meggy 500 g - fahéj, só
Elkészítése: a megmosott hajdinát az olajon kissé megpirítjuk, felöntjük 1 l vízzel, ízesítjük a mézzel, fahéjjal és kását készítünk belőle. Ha elkészült, az alaposan megmosott gyümölcsöket belekeverjük. A tetejét megpirított napraforgómaggal szórjuk meg.
(1 adag 467, 9 kcal energiát, 14, 4 g fehérjét, 15, 3 g zsírt és 67, 3 g szénhidrátot tartalmaz)

Almás hajdinafelfújt (10 személyre)
Hozzávalók: - hajdina 40 dkg - tej 16 dl - víz 4 dl - alma 50 dkg - tojásfehérje 6 db - vaníliás cukor 25 g - margarin 4 dkg - citrom 2 db - cukor 10 dkg
Elkészítése: a megmosott és átválogatott hajdinát a tej és a víz keverékében feltesszük főni. Ízesítjük a cukorral, a citrom levével és reszelt héjával. Ha megpuhult, belekeverjük a lereszelt vagy szeletekre vágott almát. A felvert tojásfehérjék habját óvatosan beleforgatjuk, majd margarinnal kikent hőálló üvegtálba tesszük, és alaposan átsütjük, amíg a teteje szép piros nem lesz.
Dúsíthatjuk durvára vágott diódarabokkal vagy mazsolával és ízesíthetjük őrölt fahéjjal is.
(1 adag 319, 4 kcal energiát, 11, 3 g fehérjét, 6, 3 g zsírt és 50, 6 g szénhidrátot tartalmaz.)  

 

Forrás: www.mindmegette.hu

Almás hajdinakása

Hozzávalók:

  • 3-4 személy desszertjéhez:
  • 2 dl hajdina
  • 5-6 dl víz
  • 2 nagy vagy 3 kisebb alma
  • ízlés szerint méz

Elkészítés:

A hajdinát a vízben megfőzzük (kb. 20 perc). Addig kell főzni, míg magába szívja az összes vizet és megpuhul.

Amíg a hajdina fő, meghámozzuk az almákat, magházukat eltávolítjuk, és az almát lereszeljük, esetleg turmixoljuk. A megfőtt hajdinához keverjük. Ízesíthetjük fahéjjal, gyömbérrel, citromhéjjal. Ha nem találjuk elég édesnek, mézet is tehetünk bele.

Megjegyzés:

Ezt az ételt azok az ismerőseim is szeretik, akik másként elkészítve nem rajonganak a hajdináért, mivel az almával nagyon kellemes az íze.
 

 

2 komment

Címkék: hajdina

pogácsa

2010.03.17. 07:28 EvlynRoe

 

Káposztás pogácsa

  • 4 csésze teljes őrlésű tönkölyliszt

  • fél fej káposzta

  • 1 csésze pirított szezámmag

  • 1 kk. szódabikarbóna

  • fél csésze hidegen sajtolt olaj

A káposztát apróra vágjuk, megdinszteljük. A többi
hozzávalóból víz hozzáadásával könnyen nyújtható tésztát gyúrunk, majd
belekeverjük a káposztát. Kinyújtjuk, késsel bekockázzuk, és pogácsákat
szaggatunk. Előmelegített sütőben, közepes lángon szúráspróbáig
sütjük.

Forrás: http://receptgyar.hu/tonkolyliszt

Szólj hozzá!

Címkék: pogácsa káposzta tönkölyliszt

Gofri

2010.03.09. 08:46 EvlynRoe

Gofri recept (édes, tejjel)

Gofri hozzávalók 14 db.

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaniliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 50 dkg finom liszt
  • 1 citrom héja lereszelve
  • 20 dkg olvasztott vaj
  • 0,5 l tej
  • csipet só

Gofri készítése: szitált lisztet mély tálba tesszük, közepére mélyedést csinálunk oda tesszük bele a kettészedett tojások sárgáját. Beletesszük még a cukrot, sót, az olvasztott vajat, a reszelt citromhéjat, a sütőport, és a tejet, majd az egészet simára keverjük. A félretett tojásfehérjét géppel keményre felverjük és ovatosan belekeverjük a már elkészített tésztába. A híg tésztát a forró gofrisütőbe merőkanállal célszerű beletenni, hogy a végén egyforma méretűek legyenek a gofrik. Tálalhatjuk pudingal, lekvárral, mogyorókrémmel, tejszínhabbal, csokiöntettel, vagy juharsziruppal izlés szerint.

Forrás:http://gofri.infobomba.hu/

Gofri recept tej nélkül (édes ropogós gofri)

Gofri hozzávalók 16 db.

  • 2 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaniliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 50 dkg finom liszt
  • 1 citrom héja lereszelve
  • 2 dl olaj
  • 7 dl langyos víz
  • csipet só

Ropogós gofri készítése: szitált lisztet mély tálba tesszük, közepére mélyedést csinálunk oda tesszük bele a kettészedett tojások sárgáját. Beletesszük még a cukrot, sót, a reszelt citromhéjat, a sütőport, és az olajat, majd az egészet simára keverjük. A félretett tojásfehérjét géppel keményre felverjük és ovatosan belekeverjük a már elkészített tésztába. A híg tésztát a forró gofrisütőbe merőkanállal célszerű beletenni, hogy a végén egyforma méretűek legyenek a gofrik. Tálalhatjuk a gofrit pudingal, lekvárral, mogyorókrémmel, tejszínhabbal, csokiöntettel, vagy juharsziruppal izlés szerint.

Krumplis gofri

Gofri hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg krumpli
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 5 evőkanál liszt
  • 3 tojás
  • 1 dl víz
  • só, bors ízlés szerint

Krumplis gofri készítése: krumplit megpucoljuk, megmossuk és a megtisztított hagymával együtt lereszeljük. Kézzel kinyomjuk a fölöslege levet. Mély tálba tesszük és hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, az olajat, vizet és sóval, borssal fűszerezük. Ínyencek rakhatnak hozzá gril, vagy fokhagymás fűszerkeveréket is. Lefedve 10 percet pihentetjük. A megsült krumplis gofrikat ehetjük magára, pl. tartármártással, de tálalhatjuk hússal is amerikai mintára.

Sajtos gofri

Gofri hozzávalók 4 személyre

  • 60 dkg liszt
  • 5 evőkanál olaj
  • 20 dkg trappist, vagy bármilyen keményebb sajt
  • 2 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • tej

Sajtos gofri készítése: A sajtot lereszeljük és hozzáadjuk a tojásokat, az olajt, a tejfölt, a lisztet és a sütőport. Jól összekeverjük és annyi tejet adunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk. A forró gofrisütőbe merőkanállal merjük. A megsült gofrikat megkenhetjük tejföllel, és reszelt sajtot is szórhatunk a tetejére izlés szerint.

Sonkás gofri

Gofri hozzávalók 4 személyre

  • 60 dkg liszt
  • 5 evőkanál olaj
  • 20 dkg vékony szeletelt sonka
  • 2 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • tej

Sonkás gofri készítése: A sonkát felszeleteljük és hozzáadjuk a tojásokat, az olajt, a tejfölt, a lisztet a sütőporral. Jól összekeverjük és annyi tejet adunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk. A forró gofrisütőbe merőkanállal merjük. A megsült gofrikat ehetjük magára, de megkenhetjük tejföllel, és reszelt sajtot is szórhatunk a tetejére izlés szerint.

 

Forrás: http://www.finomsagok.eoldal.hu/cikkek/sutemenyek/gofri-receptek

 

Hozzávalók:
Tésztához: 12,5 dkg vaj, 25 dkg liszt, 20 dkg mélyhűtőt spenót, 1,2 dl tej, 3 tojás, késhegynyi sütőpor, só
Mártáshoz: 2 dl joghurt, 3 gerezd fokhagyma, citromlé, só.
Elkészítés módja: A felolvasztott vajba keverjük bele a tojásokat, majd a sót, a sütőporos lisztet. A felengedett spenót levet szűrjük le, és a spenótot keverjük a tésztához. Ontsunk annyi tejet hozzá, hogy a tészta sűrű legyen. Legalább 20 percet pihentessük, majd süssük ki. A mártáshoz keverjük a joghurtba a citromlevet, a sót, a préselt fokhagymát. A goffrikat ezzel a mártással kenjük meg.
Hozzávalók: 30 dkg sima búzaliszt, 2 db egész tojás, 20 dkg nagyon finomra őrölt porcukor, 15 dkg vaj, 1,5 dl tejszín, 1 dl víz, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 csapott mokkáskanál sütőpor, 1 evőkanál olaj , csipet só.
A tojásokat a vízzel és a tejszínnel habosra felverem, majd hozzáadom a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a lisztet, a sütőport és az olvasztott, de már nem meleg vajat. Addig keverem, amíg az egész sűrű masszává áll össze. Lefedem, és legalább egy órán keresztül hagyom állni. Az ostyasütő lapot előmelegítés után olajjal bekenem, majd kis merőkanálnyi tésztát ráöntök. Gyorsan rányomom a kontaktsütő másik lapját, és a tájékoztatóban megadott ideig rajta hagyom. Ezután szétnyitom, a megsült tésztát (ha szükséges, falapát segítségével) leszedem és tetszés szerinti töltelékkel megkenve, félbehajtva kínálom.
Hozzávalók: 75gr margarin, 75 gr cukor, 1 tojás, 150gr liszt, 1/8l sűrített tej, egy késhegynyi reszelt citromhéj, só, 150 gr száraztúró.
Keverje habosra a margarint, a cukrot és a tojássárgáját, majd dolgozza össze a liszttel, a sűrített tejjel, sóval, a reszelt citromhéjjal, és a simára kevert túróval. Végül adja hozzá a kissé megsózott tojásfehérjét és süsse ki.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 10 dkg liszt, 3 tojás, 7 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg tehéntúró, 2 dl tejföl, 3 paradicsom, 1 fej galambbegy- vagy más saláta, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál ecet, 2 evőkanál olaj, 1 csokor bazsalikom, csipetnyi cukor, só, őrölt bors, édesnemes pirospaprika
Elkészítés: A héjában megfőzött burgonyát, meghámozzuk, áttörjük. A zsiradékot habosra keverjük a tojással. Hozzáadjuk a túrót, majd a lisztet, végül a burgonyapürét. 1/2 teáskanál sóval ízesítjük. A felmelegített gofrisütőt olajjal vékonyan kikenjük, és ráfektetünk 1-2 bazsalikomlevelet. Ráöntünk 1 púpozott evőkanál tésztát, és aranysárgára sütjük. A maradék tésztát ugyanígy sütjük meg. A tejfölben kikeverjük a paradicsompürét, majd sóval, borssal, pirospaprikával és csipetnyi cukorral ízesítjük. A megmosott paradicsomot apró kockákra vágjuk, a salátát lecsöpögtetjük. Az ecetet kikeverjük az olajban, és sóval, borssal, cukorral ízesítjük. A zöldségeket leöntjük a marinaddal. A burgonyagofrit a mártással és a salátával kínáljuk. Azonnal fogyasztjuk.
Elkészítési idő 1 1/2 óra
Hozzávalók: 20 dkg margarin, 20 dkg cukor, 3 tojás, 1/2 l. tej, 50 dkg liszt, 1 sütőpor, 1 vaníliás cukor, 1 citrom.
Elkészítés módja: A puha margarint, a cukrot, az egész tojásokat habosra keverjük. Keverjük össze a lisztet a sütőporral. A citromhéjat reszeljük le. A tojásos masszához adjuk hozzá a lisztet, a tejet, a vaníliás cukrot és a citromhéjat. A tésztát jól dolgozzuk össze, annyira híg legyen, hogy a fakanálról lecsöpögjön. A kontaktgrillt melegítsük fel, margarinnal kenjük meg, ez utóbbit 3-4 darabonként ismételjük meg. A tésztából kb. 2 dl kenjünk szét az alsó rácson, csukjuk rá a felső részt úgy 3-4 percre. Aranybarnára süssük. Porcukorral megszórva, krémmel v. tejszínhabbal megtöltve fogyaszthatjuk, hidegen melegen egyaránt finom.
Hozzávalók: 100 g margarin, 50 g cukor, só, fél csomag vaniliás cukor, 3 tojás 1/4 l tej vagy joghurt, 20 gr élesztő, 350 gr liszt.
A habosra kikevert margarint keverje össze sóval, vaniliás cukorral, tojással, majd adja hozzá a langyos tejbe áztatott élesztőt és a lisztet. Alaposan dolgozza össze. Az így elkészített tésztát, kb. egy órán át, pihentesse. Még egyszer keverje át és süsse.
Hozzávalók: 25 dkg margarin, 25 dkg cukor, 6 tojás, 1 vaníliás cukor, 1 ek. rum, 15 dkg darált mandula, 30 dkg liszt, 1/2 cs. sütőpor, 1/2 l. tej.
Hozzávalók: 1,75 csésze liszt, 2 teáskanál sütőpor,3 teáskanál cukor, 0,5 teáskanál só, 3 tojássárgája, 1/3 csésze olaj, 1,5 csésze tej, 3 keményre felvert tojásfehérje.
Elkészítés módja: Keverd össze a nem folyékony hozzávalókat. Add hozzá a tojássárgát, a tejet, majd az olajat. Óvatosan add hozzá a fehérjét, ne keverd erőteljesen. A goffrisütőre kb. félcsészényit önts. Szoktunk néha beletenni fahéjas reszelt almát is, szerintem nagyon finom.
Hozzávalók: 8 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 30 dkg finomliszt, fél csomag sütőpor, 3 db tojás (egész), 3 dl tej, pici citromlé.
Elkészítés módja: Az egészet összekeverni, sütni.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg vaj, 6 tojás, 5 dkg cukor, 1 csipet só, 3/4 l tej, 1 teáskanál narancs vagy rumaroma. Elkészítés módja: Szintén mintha palacsintatésztát készítenénk azzal a különbséggel, hogy a felvert tojásfehérjét a végén kell hozzáadni.
Hozzávalók: 250 g liszt, 2 tojás, 60 g margarin, 2 csomag vaníliás cukor, 120 g cukor, csipet só, 0,15 l tej, késhegynyi szódabikarbóna (v. sütőpor).
Elkészítés módja: A felsoroltakból masszát készítünk, majd vízzel tejföl sűrűségűre hígítjuk. Egy adaghoz egy merőkanál massza szükséges (ez 4 részes goffri sütőhöz, mármint egy adag 4 kis téglalap)
Hozzávalók: 400 g liszt, 3 tojás, 120 g margarin, 1 csom. vaníliás cukor, 120 g cukor, csipet só, 0,5 liter tej, késhegynyi szódabikarbóna (sütőpor).
Elkészítés módja: Ezekből (vízzel) tejföl sűrűségű masszát készítünk - majd hozzáadjuk a 3 tojás felvert fehérjét.
Hozzávalók: 1,75 csésze liszt, 2 teáskanál sütőpor, 3 teáskanál cukor, 0,75 teáskanál só, 3 db tojássárgája, 0,3 csésze olaj, 1,5 csésze tej, 3 db keményre vert tojásfehérje
A hozzávalókat összedolgozzuk. Legvégén a keményre vert tojásfehérjét óvatosan a masszához keverjük. Nekem eddig mindig sikerült finom, ropogós gofrit készíteni. Lekvárt, vagy különböző pudingot és tejszínhabot szoktam rá tenni.
Hozzávalók: 25 dkg margarin, 60 dkg liszt, 20 dkg edami sajt, 2 dl tejföl, 1 tasak sütőpor, 2 tojás, tej, só
A margarint a tojással elkeverjük, beletesszük a reszelt sajtot, a tejfölt, a sót, a sütőporral elkevert lisztet és annyi tejet, hogy sűrű masszát kapjunk. Gofrisütőben sütjük. Megkenjük tejföllel, és reszelt sajtot szórunk rá.
Hozzávalók: 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 4 db tojás, 50 dkg liszt, 1/2 l tej, 1 sütőpor, 1 vaníliás cukor, 1 kávéskanál citromlé vagy fahéj.
A hozzávalókat összedolgozzuk a tojások fehérjét habbá verve, a végén keverjük bele.
Sütés: A sütőformát kikenjük, kb. egy merőkanálnyi tésztát teszünk a formába.
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 17 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg Ráma margarin, 1/2 csomag sütőpor, 4 db tojás, 1 dl tej, 1/2 citrom reszelt héja
A tojások sárgáját, a cukrot, a vaníliáscukrot, margarint, citromhéjat habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, a tejet és simára keverjük. A tojás fehérjét habbá verjük, és óvatosan összekeverjük a tésztával. A sütőt felhevítjük, és kenőtoll, vagy ecset segítségével, olajjal kikenjük. Egy adag tésztát a sütőközepébe téve, a tetőt rácsukva készre sütjük.
Hozzávalók: 1.75 csésze liszt, 2 tk. sütőpor, 3 tk. cukor, 0.5 tk. só, 3 tojássárgája, 0.33 csésze étolaj, 1.5 csésze tej, 3 tojásfehérje
Keverjük össze habverővel a lisztet, sütőport, cukrot, sót, keverjük bele a tojássárgákat, tejet, olajat. Adjuk hozzá óvatosan a tojásfehérjékből vert kemény habot. Ezután már ne keverjük erősen a masszát. Öntsünk belőle kb. 0.5 csészével a megolajozott, felmelegedett sütőfelületre, és süssük készre.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1/2 l tej, 7,5 dkg cukor, só, 10 dkg vaj (margarin is jó), 2 tojás, 10 g sütőpor.
Elkészítés módja: Összekeverjük, mint a palacsinta tésztát.
Hozzávalók: 10 dkg margarin, 4 tojás, 10 dkg méz, 15 dkg kókuszreszelék, reszelt citromhéj, 4 kk. citromlé, 3 dl szódavíz, 20 dkg liszt, 1 kk. sütőpor.
Hozzávalók kb. 10 darabhoz: 25 dkg liszt, 4 tojás, 10 dkg cukor, 17 dkg akácméz, 17 dkg vaj vagy margarin, 50 dkg tehéntúró, 2 dl tejszín, 3-4 evőkanál tej, 30 dkg vegyes bogyós gyümölcs (pl. málna, eper, szeder, ribizli, áfonya), 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál citromlé, néhány csepp vaníliaaroma, néhány csepp rumaroma, csipetnyi só
Elkészítés: A zsiradékot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mézet, a tojásokat és az aromákat. A lisztet összevegyítjük a sütőporral, és a krémbe szitáljuk. Belekeverjük a tejet is. A gofrisütőt felmelegítjük, olajjal vékonyan kikenjük, és a tésztából aranysárga lapokat sütünk. Az átpasszírozott tehéntúrót kikeverjük a cukorral és a citromlével. Belevegyítjük a kemény habbá vert tejszínt, és óvatosan beleforgatjuk a megmosott, lecsöpögtetett gyümölcsöket. A túrókrémet a gofrikkal kínáljuk.
Elkészítési idő 45 perc,
Hozzávalók: 20 dkg margarin, 10 dkg méz, 4 tojás, 2 ek. rum, csipetnyi só, 25 dkg liszt, 1/2 cs. sütőpor, 10-10 dkg kukorica és zabpehely, reszelt citromhéj, 1 pohár joghurt

Szólj hozzá!

Tejszínes - Joghurtos sütik

2010.03.06. 17:19 EvlynRoe

 

 
Hozzávalók:
15 dkg mogyorós csók, 12 dkg vaj, 28 g zselatin, 1 citrom, 500 g joghurt, 10 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 275 g tejszín, 50 dkg málna, a forma kikenéséhez: kevés olaj, a díszítéshez: tejszínhab, mogyorós csók és málna

Elkészítés:
A nejlonzacskóba tett mogyorós csókot klopfolóval összetörjük. A megolvasztott vajat jól eldolgozzuk a morzsával, olajjal kikent 26 cm-es tortaforma aljára nyomkodjuk és kb. fél órára hűtőbe állítjuk.
Vízben feloldunk 18 g zselatint. A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A joghurtot összekeverjük 5 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal. A citromlevet felmelegítjük, majd félrehúzzuk, és elvegyítjük a feloldott zselatinnal. Kb. 3 ek. joghurttal kikeverjük, az ízesített joghurtba dolgozzuk, és dermedésig hűtőszekrénybe állítjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, és a joghurtkrémbe forgatjuk. Azután óvatosan beleforgatunk 25 dkg málnát, majd egyenletesen a tortalapra simítjuk. Kb. 1 órára a hűtőszekrénybe állítjuk.
A maradék málnát és 5 dkg cukrot állandó keverés mellett felfőzzük. Ha kihűlt, átszűrjük, és közben a levet felfogjuk. Végül a vízben feloldott zselatint elvegyítjük a langyos málnalével, és egyenletesen a tortára csurgatjuk. Éjszakára, de legalább 6 órára hűtőszekrénybe tesszük. Közvetlenül fogyasztás előtt ízlés szerint kidíszítjük. Vízbe mártott késsel szeleteljük.
 
 
Kókuszos Kinder Pingvin
Ez egy nagyon finom süti, az összetevői már bizonyítják is ezt. Annak ellenére, hogy talán bonyolultnak tűnhet az elkészítése, nem egy komplikált sütemény. A sütik lajstromában valahol az első 10 között van, szerintem.
(a recept Illeskrisztől van)

Hozzávalók:
A tésztához:
4 tojás,
10 dkg liszt,
1/2 sütőpor,
2 dkg keserű kakaópor,
2 ek. olvasztott vaj,
2 ek. víz,
12 dkg cukor.
 

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat fehéredésig keverjük a cukorral. Belekeverjük az olvasztott vajat és a vizet, ezzel is elkeverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kakaóporral és a tojásos masszához adjuk. Simára dolgozzuk. A végén lazán beleforgatjuk az előzőleg kemény habbá vert tojásfehérjehabot. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 20X30 cm-es tepsit, belesimítjuk a masszát. Előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük. Kihűtjük. Mivel nagyon vékony a piskóta, cérna segítségével lapjában félbe vágjuk. Krém: 1 tubus sűrített tej, 2 dl. tejszín, 4 ek. kókuszreszelék, 2 tk. zselatin amit 6 ek. vízben megmelegítünk. A sűrített tejet lassú tűzön addig főzzük, amíg kicsit karamellizálódik, langyosra hűtjük majd belekeverjük az oldott zselatint. Elkezdjük felverni a tejszínt, majd amikor már majdnem kemény a hab, lassan belecsorgatjuk a sűrített, karamellizálódott tejet. Ezzel keményre verjük. A végén lazán belekeverjük a kókuszreszeléket. Megtöltjük a krémmel a piskótát, csokival bevonjuk és kókusszal díszítjük. 2 órára hűtőbe tesszük dermedni.
Csokis-tejszínes sütemény
·                                
·                                  
 
Hozzávalók:
·                            A krémhez:
·                            8 dl habtejszín
·                            3,75 dkg (1,5 csomag) zselatin
·                            3,75 dl tej
·                            4-5 csomag vaníliás cukor
·                            4-5 evőkanál cukor
·                            A tésztához:
·                            1 teáskanál mézessütemény fűszerkeverék
·                            1 csomag sütőpor
·                            4 dkg keserű kakaópor
·                            30 dkg liszt
·                            8 dkg olvasztott sütőmargarin
·                            6 evőkanál víz
·                            20 dkg cukor
·                            8 tojás
·                            A mázhoz:
·                            25 dkg étcsokis tortabevonó
·                            8 dkg sütőmargarin
Elkészítés:
A tésztához a tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. A vizet és a puha margarint hozzáadjuk, és pár percig tovább habosítjuk. A lisztet a kakaóporral és a fűszerkeverékkel összeforgatjuk, és a keverékhez adjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, és a kakaós keverékhez adjuk finoman belekeverve. A tepsit (kb. 30x35-ös) kikenjük, lisztezzük. A massza felét belesimítjuk. Előmelegített sütőben közepes lángon 12-15 perc alatt megsütjük, majd a másik lapot ugyanúgy. Hagyjuk kihűlni.

A krémhez a kétféle cukrot a tejbe szórjuk, és kevergetve felforraljuk. A zselatint belekeverve kis lángon addig főzzük, amíg a zselatin elolvad. A tűzről levéve langyosra hűtjük. Addig a tejszínt kemény habbá verjük, és a langyos zselatinos tejet belecsorgatjuk. Gyorsan, amíg a krém meg nem köt, rásimítjuk az egyik tésztára, majd rátesszük a másik lapot úgy, hogy egy kicsit bele is nyomkodjuk. Hideg helyen legalább 2 órát pihentetjük. A mázhoz a csokoládét és a margarint megolvasztjuk, és rásimítjuk a sütire

Szólj hozzá!

Házi Ropi

2010.03.03. 23:14 EvlynRoe

Forrás: www.sthal.hu

A tésztához:
30 dkg finomliszt
15 dkg hideg vaj, apró kockákra vágva
½ evőkanál cukor
1 csipet só 1 kk só
4 evőkanál natúr tejszínes krémsajt  4 evőkanál tejföl
2 evőkanál tejföl
1 tojássárgája

A tetejére:
1 tojásfehérje
10 dkg szezámmag

A nyújtáshoz:
5 dkg finomliszt

 

Előmelegítem a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat), és sütőpapírt fektetek egy nagy tepsire.

Összeállítom a tésztát. A lisztet, a felkockázott vajat, a cukrot és a sót morzsásra dolgozom egy késes betétű robotgépben. Hozzáadom a tejszínes krémsajtot, a tejfölt és a tojássárgáját - a fehérjét, pedig félreteszem későbbre-, majd addig járatom a gépet, amíg össze nem áll a sima tészta. (Ha nincs robotgép, akkor is elkészíthetjük a tésztát. A lisztet összekeverjük cukorral és a sóval, hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat, és ujjainkkal gyorsan összemorzsoljuk az egészet. Ezután hozzágyúrjuk a krémsajtot, a tejfölt és a tojássárgáját.)

A tésztát bucivá formázom, ráteszem a belisztezett gyúródeszkára és a nyújtófával egy kb. 30 x 30 centis téglalappá nyújtom. Megkenem a tetejét vékonyan az enyhén felvert tojásfehérjével, majd meghintem óvatosan a sóval, végül egyenletesen rászórom a szezámmagot. Ahhoz, hogy a magocskák sütés után is a ropin maradjanak, a tenyeremmel jól bele is nyomkodom őket a tésztába.

A megszórt tésztát kb. 2 centi vastagon felcsíkozom, majd a csíkokat a hosszú oldaluk mentén felpödröm spirál alakban. Ezután a spirálos ropikat a tepsire helyezem, majd mindegyik tetjét megkenem ismét tojásfehérjével és már mehetnek is a sütőbe.

250 fokon 15-20 perc alatt készül el a házi ropi.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása