HTML

Receptek Vegyesen

Mindenféle receptek

Friss topikok

  • Gorni: @Ballainé Hajdu Gyöngyi: Mint a rizst, a hajdinát is pirítani kell, mielőtt főzöd (egy-két evőkaná... (2020.02.05. 15:39) Hajdina

Linkblog

Csalán

2010.04.02. 23:24 EvlynRoe

Forrás: http://www.nettles.org.uk/nettles/activities/nettlesoup.asp

Lady Ridley's Nettle Soup

Why not try Lady Ridley's nettle soup recipe? Let us know what you think or tell us your own favourite nettle recipe.

Ingredients:

1 lb potatoes
½ lb young nettles
2 oz butter
1½ pts chicken or vegetable stock
sea salt & black pepper
4 tablespoons sour cream

Method:

Cook the peeled, chopped potatoes for 10 mins in salted water. Drain.

Wash & chop coarsely the nettles (Only pick the new, young tops,using gloves!)

Melt the butter in a saucepan, add the nettles and stew gently for a few minutes. Add the potatoes and heated stock, bring to the boil and simmer for 10 minutes or until tender.

When all is soft, cool slightly & purée in a blender, adding seasoning and the sour cream.

I hope you enjoy the nettle soup. The hardest work is picking the nettles. Half a pound is a lot of small leaves, but it is fun to do, in season, once a year.

 

Forrás: http://www.tutireceptek.hu/tavaszi-csalanleves

Tavaszi csalánleves recept

Kategória:
Levesek

Hozzávalók:
1/2-3/4 kg 3-5 leveles csalán hajtáscsúcs(kb.fél tesco-s szatyor)tiszta helyről(erdő-liget-fasor-
gazos láprét-saját vegyszermentes szántó gyümölcsös)
1 tojásnyi vaj vagy 3 ek.étolaj(oliva nem jó,táji-
degen)
2-3 gerezd fokhagyma
3/4-1 L tej
1-2ek liszt vagy étkezési keményítő
1 db kemény főtt tojás SZEMÉLYENKÉNT!
10-20 dkg füstölt sajt lehetőleg KARAVÁN
szárazon pirított zsemle,vagy kenyérkocka
só ízlés szerint

Elkészítés:
A csalán hajtásokat mosás után a zsiradékon a zúzott
fokhagymával puhára párolom,miközben a tojást főzöm
és a zsemlekockát-amit a párom felvágott-megpirítom.
A puha csalanat kézi krumplitörővel összenyomkodom,
(botmixerrel nem guszta)a liszttel vagy keményítővel
elhabart tejjel felöntöm,ízlés szerint sózom,össze-
forralom,3-5 percig főzöm.(a keményítős változat csak rottyanjon)

Tanácsok:
Tálalás: a főtt tojásra a forró levest tényéronként
rámerem,zsemlekockával meghintem és a re-
szelt füstölt sajttal megszórom.Frissen
vágott zöldpetrezselyem nem rontja el.
Kitünő friss tavaszi étel,laktató,nálam még egytál-
nak is elmegy két tányérral.
JÓ ÉTVÁGYAT!

Forrás: http://www.mindmegette.hu/csalanleves.recept

Csalánleves

Hozzávalók:

  • 1 jó marék friss csalán (csípős csalán hajtása, vagyis felső leveles része, amikor még nem megy magba)
  • 1 hagyma
  • kevés olaj
  • 2-3 krumpli
  • 1 marék sóskalevél (kihagyható)
  • húsleves (leveskockából is jó)
  • bors
  • fokhagyma
  • 1 kanál liszt
  • tejföl ízlés szerint

Elkészítés:

A felaprított hagymát olajon megfuttatom, majd amikor üveges, hozzáadom a megmosott, kissé összevagdalt csalánt (amikor vizes, már nem nagyon csíp) és sóskát. Pár percig párolom, majd felöntöm a húslevessel. Fűszerezem, majd hozzáadom az apróra vágott krumplikat. Amikor puhára főtt, világos rántást készítek (ebbe jöhet a fokhagyma), és a leveshez adom (a rántás el is maradhat, a lisztet rászórhatjuk a hagymára vagy a csalánra az elején). Amikor kicsit meghűlt, leturmixolom, és tejfölt keverek bele. Finom, tápláló!

Forrás: http://www.biotippek.hu/csalan.html

Csalán a fazékban
 

A csalán sokféle gyógyhatásáról ismert ( >>> jatszohaz/csalan.html ), a konyhában viszont ritkábban kerül hasznosításra.
Tavasszal érdemes zsenge, kevésbé csípős hajtásait felhasználni ételeinkben, akár önállóan, akár más ételekhez keverve. Magas vitamin-, ásványi anyag- és fehérjetartalma miatt tápláló ételeket főzhetünk belőle. Ráadásul a csalán gyorsan felszívódó organikus vasat tartalmaz, azaz a szervezetünk jól hasznosítja vastartalmát.

A zsenge hajtások még nem annyira csípősek, akár kézzel is gyűjthetőek. Egyébként használjunk gumikesztyűt, vagy ollóval vágjuk bele egyből a gyűjtőedényünkbe. A nem virágzó csalánnak a felső 3-4 levélmélységű részét kell leszedni.

Csalán ételek csalánbólCsalán ételek csalánból

Hangyasavat tartalmazó mirigyszőrei miatt csípős leveleit kétféle módon is "megszelidíthetjük":
- Gyűjtsük egyből bele egy zacskóba, kb. 15-20 db szálat. A zacskóba töltsünk vizet, fogjuk össze a "száját", rázzuk jól össze, majd öntsük ki úgy a vizet, hogy bennmaradjon a csalán. Ismételjük meg mégegyszer a mosást. A csalánt hagyjuk továbbra is a zacskóba, és többször jól nyomkodjuk meg.
- Öntsűk az összegyűjtött csalánszárakat vízzel teli edénybe/mosogatóba, és a szárvégeken megfogva öblítsük le alaposan, majd dobjuk felforralt vízbe. Hagyjuk hűlni, majd szűrjük le és kézzel feldolgozhatóvá válik a csalán.

Csalán ételek csalánbólCsalán ételek csalánból

Nagy mennyiségben való fogyasztása nem javasolt, gyomorpanaszok, vizeletpangás, allergiás reakciók fordulhatnak elő. Mint vizelethajtó a csalán is kimerítheti a szervezet kálium-készletét.

Kedves Olvasónk, Bodonyné Csibi Anna Bátaszékről küldte el családja által fogyasztott csalánlevesének receptjét:

"Nagyanyáról-lányra száll ez a recept a családunkban,nagyon finom és épp most van itt az ideje ennek a főzésének:
Biztonságos helyről begyűjtjük a csalán felső friss gyenge hajtását kb. fél vödörnyit. Tiszta legyen egyéb zöld növénytől mentes. Vizet felteszünk,ha forr ráöntjük a csalánra. Ha kihűlt szűrjük le a levét ne öntsük el! Akár szobanövények locsolására is felhasználható. A leszűrt csalánból nyomjuk ki a vizet,így gombócokat kapunk, ezeket apróra felvágjuk , aprítjuk. Lisztes rántást készítünk (ha megpirult a liszt akkor jó), amibe az apróra vágott csalánt beletesszük. Felönjük vizzel, sóval egy fej apróra vágott fokhagymával tejföllel gazdagítjuk. A végén kolbász karikákkal és felvert tojással is növelhetjük tápértékét és az ízeket...
Igazán finom ,én nem tudok betelni vele.
Anyukám hasonló módon készít még levest a lucerna friss hajtásaiból is."

Csalán ételek csalánbólMedvehagyma a  csalánlevesbenCsalán ételek csalánból

Mi is elkészítettük, némi változtatással: lisztes rántáshoz tönkölybúzalisztet és olívaolajat, fokhagyma helyett medvehagymát, kolbász helyett kölesgólyokat használtunk. A főzőlé felét is a leveshez adtuk, a másik felét vittük a fürdőszobába: hajöblítőnek vagy ülőfürdőnek is kiváló !

Csalán ételek csalánbólCsalán ételek csalánbólCsalán ételek csalánból

A leves valóban kitűnő lett, és az alap csalános-lisztes rántásból kiindulva készíthetünk főzeléket, vagy mártást is tésztára.

Csalánfőzelék: A megmosott zsenge csalánt forró vízben puhítsuk, majd vágjuk apróra. Pároljuk vajban vagy olíviaolajban, majd szórjunk rá kevés lisztet és kevergetve öntsük fel tejjel. Ízesítsük fokhagymával, sóval, borsikafűvel.

Csalán ételek csalánbólCsalán ételek csalánbólCsalán ételek csalánból

Csalánmártásos spaghetti: Kb. 15 szár csalánt puhítsunk meg, vágjuk apróra és adjuk a 2 evőkanálnyi lisztből készült rántáshoz. Folyamatosan kevergetve öntsük fel 1,5 - 2 dl tejszínnel és sűrűsítsük be. Ízesítsük fokhagymával, sóval, borsikafűvel. Öntsük a kifőtt tésztára, és szórjuk meg reszelt sajttal.

A csalánnal gazdagíthatjuk "hagyományos" ételek ízvilágát és legfőképp tápértékét.

Csalán ételek csalánbólCsalán ételek csalánbólCsalán ételek csalánból

Csalános fasírt kölessel: 250 gr pukykacombot, 1 db almát, 1 db vöröshagymát, 1 gerezd fokhagymát és kb. 10-15 leforrázott csalánszárat együtt daráljunk le. Keverjük össze 1 db tojással, 2-3 evőkanálnyi teljes kiőrlésű liszttel, vagy tönkölybúzaliszttel. Ízesítsük sóval, borsikafűvel. Dolgozzuk jól össze a masszát, ha túl híg lenne, adhatunk hozzá búzacsírát vagy zabkorpát is. Formázzunk pogácsákat és süssük ki olajban.
Körete: 1 rész jól megmosott köleshez öntsünk 3 rész vizet. Ízesítsük sóval, bio (vagy natúr) szárított zöldségkeverékkel és főzzük puhára.

Csalán ételek csalánbólCsalán palacsinta csalános húsos töltelékkelCsalán ételek csalánból

Palacsinta csalános-húsos töltelékkel: Maradék csirkepörköltet ledaráljuk a leforrázott csalánnal. Tegyük lábasba és forralásig főzzük össze. Töltsük meg a palacsintákat vele. Hagyjunk egy kicsi tölteléket, melyet tejföllel összekeverve ráöntünk a kész palacsintákra. Parmezános sajttal is megszórhatjuk.

Csalános- túrós szendvicskrém: Kb. 15 megpuhított csalánszárat apróra vágunk és összekeverjük 25 dkg túróval, 2-3 evőkanál tejföllel, 2-3 gerezd áttőrt, vagy nagyon apróra vágott fokhagymával ( vagy medvehagymával), kis sóval, csipetnyi őrölt borssal ( vagy borsikafűvel). Kész is a kitűnő csalánkrém, amit kenyérre (lehetőleg barnakenyérre) kenve lehet fogyasztani.

Itt az ideje, hogy igyunk is! Készíthetünk csak csalánból teát, de keverhetjük más gyógynövénnyekkel is.
1 sz. csalántea: 2-3 szár friss csalánt ( vagy 1 púpozott evőkanál szárított csalánt) leforrázunk 1/2 liter vízzel, rövid ideig áztatjuk.
A csalántea iható fél éven keresztül is folyamatosan, de az ajánlott 3-5 csészényi (1,5 dl) napi adagot (8-12 g) ne lépjük túl.
2 sz. csalántea: 1 rész csalán + 1 rész borsmenta + 1 rész cickafark + 1 rész aranyvesszőfű keverékéből készül.

Zsenge csalánhajtásokat nemcsak tavasszal szedhetünk, hanem később is. Az elvirágzott szárakat vágjuk le tőből, hogy új hajtásokat hozzon a növény. A levágott szárakból készítsünk permetlét, vagy rakjuk a komposztba.

 

Forrás: http://receptem.com/hozzavalo/szekely-csalanleves-recept

Székely csalánleves

Hozzávalók:
l kg. zsenge csalánlevél,
3-4 gerezd fokhagyma,
3 evőkanálnyi rizs,
2 dl. tejfel,
2db. tojássárgája,
őrölt fekete bors,
só,
1 citrom leve ( vagy ecet),

Forrás: http://www.receptindex.com/gyogynoveny/csalanleves

CSALÁNLEVES


 

Hozzávalók: 50 dkg zsenge csalánlevél, 1 púpozott evőkanál ételízesítő por, 1 nagyobb burgonya, 1 dl tejszín, késhegynyi őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma.

Elkészítés: A csalánt kesztyűvel leszedjük és 6-8 órát állni hagyjuk vagy forró vízben megmossuk, így a csípőssége megszűnik. Utána többször váltott hideg vízben leöblítjük, majd lábasba szórva 1 liter vizet öntünk rá. Az ételízesítő porral fűszerezzük, a meghámozott, apróra vágott burgonyát hozzáadjuk és felforraljuk. Lefedve, kis lángon kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Hűlni hagyjuk, majd a tejszínnel dúsítva turmixoljuk. Utána átszűrjük, kevergetve megforrósítjuk, végül megborsozzuk és zúzott fokhagymával ízesítjük. Jó tanács: A levest 2-2 evőkanál olajból és lisztből készített rántással sűrítve nagyszerű csalánfőzeléket készíthetünk. Tojással is gazdagítható, íze a parajfőzelékhez hasonló.
 

Csalán leves

Végre igazi tavasz van! A tavasz a megújhodás évszaka, és érdemes egy kicsit megújítani főzési szokásainkat is. Egy kicsit más szemmel nézni a megszokott alapanyagokra, egy kicsit bátrabban kísérletezni, másfajta ízeket, konyhai technológiákat kipróbálni. Sok finom, vitaminnal teli, megfizethető, vagy kiskertünkben termő zöldség, gyümölcs vár ránk az elkövetkező hónapokban. Érdemes lesz kihasználni, családunk és saját magunk egészsége érdekében is! Retek, újhagyma, saláta, sóska, spenót, hivatalosan, paraj, póréhagyma– mind az étrendbe kívánkozik, s a legváltozatosabb formában kerülhet asztalunkra.

Nincs rémisztőbb, mint naponta szembesülni a kérdéssel: mit főzzek? Szerencsére, ami a leveseket illeti, van egy varázsszer, s ez a krémleves. Könnyen, gyorsan, sokféle zöldségből elkészíthető, kedves szerint variálhatja az ember, akár maradékokból is. Készülhet mostanában sóskából, spenótból, még fejes salátából is, vagy akár csalánból! De csak addig, amíg zsenge és nem csíp.

Bármilyen krémleves elkészítéséhez alkalmazható az alábbi módszer:
A megfőtt zöldségeket vegyük le a tűzről, öntsük hozzá a tejszínt vagy tejet és a megfelelő mennyiségű lisztet. (Ha egy kis krumplit is együtt főzünk a zöldségekkel, a liszt nem szükséges!) Ezután gépben, vagy rúdmixerrel összeturmixoljuk. Kevergetve újra felforraljuk, ha, szükséges ízesítjük.

 

csalán
Csalánkrémleves
 

Hozzávalók:
1 vöröshagyma
4 kiskanál vaj vagy margarin
egy jó nagy marék friss csalán
1 csapott evőkanál kukoricaliszt vagy finomliszt
2 dl tej

késhegynyi őrölt fehér bors
2 dl tejszín
a tálaláshoz:
pirított zsemle- vagy kenyérkockák, vagy egy fél kemény tojás
 

 

Így készítjük: A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, és a vajon kevergetve néhány percig pirítjuk. Az alaposan megmosott, szárától lecsipegetett csalánleveleket hozzáadjuk, 1,2 liter vízzel felöntjük, felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 30 percig főzzük. Ha megpuhult, szitán áttörjük vagy turmixoljuk. A liszttel sima krémmé kevert tejjel besűrítjük. Ismét felforraljuk, és folyamatosan keverve 2-3 percig főzzük. Megsózzuk, megborsozzuk, és a tejszínt belecsorgatva könnyűre keverjük. Pirított zsemle- vagy kenyérkockákkal, vagy egy fél kemény tojással azon forrón tálaljuk.
 

Forrás: http://www.terebess.hu/tiszaorveny/vadon/csalan.html

Csalán-csontleves. Marha- és sertéscsontból sós vízben jó erős csontlét (kb. 2,5 l) főzünk. Apróra vágott hagymát (1 közepes fej) zsíron halványsárgára pirítunk. Mielőtt kész, kevés lisztet szórunk rá, tovább keverjük. Ha már egyforma színű a hagymával, felöntjük egy kevés csontlével és az egészhez keverjük. Személyenként 100 g-nyi apróra vágott csalánlevelet adunk a leveshez, és 5 percig tovább főzzük. Tálalás előtt hideg csontlével összekevert tojást csurgatunk a fazékba. Tejszínnel dúsíthatjuk. A tányérba vajon pirított kenyérkockákat készítünk, erre merjük a levest.

Csaláncsúcsleves. Apróra vágott vöröshagymát (1 db közepes nagyságú) forró vajon megpárolunk, majd kb. 200 g megmosott csaláncsúcsot egészben ráöntünk, folyamatosan keverjük, míg össze nem esik. 3/4 l húslével felöntjük, 3 db közepes méretű, lisztes, hasábra vágott burgonyát adunk hozzá. 20 percig főzzük, ha kész, robotgéppel pépesítjük. Ízlés szerint fokhagymát passzírozunk bele. Frissen reszelt szerecsendióval és sóval ízesítjük. Tejföllel gazdagítjuk, ismét felmelegítjük, de úgy, hogy ne jusson el a forrásig. Tálaláskor a levest apróra vágott medvehagymával és pirított kenyérkockával szórjuk meg.

Csalánleves szurokfűvel. 2 fej vöröshagymát apróra vágunk, vastag falú lábasban, forró vajban megpároljuk, 500 g-nyi fiatal csalánlevelet öntünk rá. Addig keverjük, míg össze nem esik. Forró húslével felöntve 20 percig főzzük. Ha kész, robotgéppel pépesítjük, sóval, borssal ízesítjük. A 3-5 db paradicsomot lobogó vízben leforrázzuk, meghámozzuk, felezzük és a magvakat eltávolítjuk belőle. Finom szeletekre vágjuk és a leveshez adjuk. 1 dl fehérborral megöntözzük. 1 nagy maréknyi friss szurokfüvet finomra vágunk és a levesbe keverjük. Az egészet még egyszer felfőzzük. Tálalás előtt még tejfellel ízesíthetjük.

Csalánleves Lucullus módra. 1/4 kg marhahúst és 1/2 kg sonkát 3 l vízben leveszöldséggel (300 g) és fűszerekkel együtt megfőzünk, levét leszűrjük. Körülbelül 1 kg fiatal csalánlevelet megmosunk, lobogó vízzel leforrázunk, durván összevágjuk. 1 kanál lisztet 70 g vajon megpirítunk, a csalánt hozzáadva rövid ideig pároljuk. A húslét hozzáöntve felfőzzük. Petrezselyemzöldet és kaprot összevágva a tetejére hintünk, 2 pohár tejföllel, néhány kemény tojással, kolbász- vagy sonkaszeletekkel és a főtt leveszöldséggel gazdagítjuk. A főtt marhahúst és a sonkát tormás szósszal fogyasztjuk.

Német csalánleves. Fiatal csalánleveleket (200 g) sós vízben puhára főzünk, durván összevágjuk, 80 g vajban megpároljuk és 5 dl húslével felöntjük. Finomra vágott főtt burgonyaszeletekkel a levest besűrítjük, kaporral, sóval és borssal ízesítjük.

Csalán spenót módra. Kissé húsos szalonnát (150 g) finom szeletekre vágunk, ugyancsak finomra vágott (1 nagy fej) vöröshagymával együtt megpirítjuk. 500 g-nyi durvára vágott fiatal csalánhajtást adunk hozzá, sóval és szerecsendióval ízesítjük, 2 dl vízzel vagy fehérborral felöntjük. Kb. 20 percig kis lángon pároljuk. Tálalás előtt esetleg még zab-, búza-, vagy árpapehellyel sűríthetjük.

Csalánfőzelék. Arasznyi csalánhajtásokat (200 g) 10 percig forró vízben főzünk, leszűrjük, összeaprítjuk és 100 g vajban hagymaszeletekkel együtt pároljuk. Tejjel vagy húslével felöntjük, felfőzzük. A tej a szavanykás ízét lágyabbá teszi. A főzeléket liszttel besűrítjük, sóval, borssal, szerecsendióval és kevés cukorral ízesítjük.

Sült csalánlevél-levesbetét. Már nagyobb, de még fiatal csalánleveleket (személyenként 5-6 levél) deszkára fektetünk, mind a két oldalát finoman kiverjük, megsózzuk, megvárjuk, míg levet ereszt. Palacsintatésztát keverünk, a levelet belemártjuk és forró palacsintasütőben mindkét oldalát kisütjük. Megtehetjük azt is, hogy a csalánleveleket durván összevágjuk a palacsintatésztához keverjük, kisütjük, felgöngyöljük és így vékony szeletekre vágva adjuk a forró húslevesbe.

Csalánfelfújt. A csalánleveleket (500 g) sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és összevágjuk. Személyenként egy zsemlét összevágunk, tejjel meglocsoljuk, megvárjuk, míg megpuhul, finomra vágott hagymával, lestyánnal, sóval, ízlés szerint kaporral ízesítjük. Hozzáadjuk a csalánfőzeléket és személyenként egy tojással behabarjuk. A masszát kizsírozott, lapos formába öntve kb. fél órára forró sütőbe tesszük.

Húsos csalánfelfújt. A csalánt (500 g) az előző recept szerint előkészítjük, 4-5 tojással behabarjuk, de a zsemle helyett az előző napi sülthús-maradékot adjuk hozzá, esetleg füstölt szalonnát is. Jól kikent sütőformába öntjük és forró sütőbe téve, tetejét esetleg füstöltszalonna- vagy sonkadarabokkal díszítve kisütjük.

Csalánfasírt. A csalánleveleket (200 g) lobogó vízben néhány percig forrázzuk, majd szitán, csap alatt lehűtjük. Így zöld színét megtartja. Lecsöpögtetjük, finomra vágjuk és egy tálban 1 apróra vágott kemény tojással, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval jól összekeverjük, kicsit pihentetjük. A masszából pogácsákat formálunk, lisztben megforgatjuk, és forró zsiradékban kisütjük. Húsételekhez körítésként tálalhatjuk.

Csaláncsipetke. Egy teáskanálnyi vajat zsemlemorzsával összekeverünk, hozzáadunk személyenként fél tojást. A finomra vágott (50 g) csalánleveleket a tésztához keverjük, sóval, borsfűvel és bazsalikommal ízesítjük. A masszából csipetkéket formálunk és a levesben kifőzzük.

Tojásos csalánsaláta. 8 db kemény tojást apróra vágunk, sóval, kevés mustárral, olajjal, citromlével (esetleg ecettel) és 500 g apróra vágott csalánlevéllel összekeverjük.

Forrás: http://zold.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=72049

Csalános Gnocchi

1 kiló zsenge csalán levelet pároljunk meg, a levétől alaposan kinyomkodva aprítsuk fel, és 6 egész tojással, fél kiló reszelt parmezánnal, 10 deka liszttel, fél kiló túróval, kis szerecsendióval, feketeborssal, sóval fűszerezve dolgozzuk össze. 2 evőkanállal kis galuskákat formázzunk a masszából, majd legalább egy órára hűtsük le, aztán főzzük ki, néhány perc alatt. Ha kiszedtük, locsoljuk meg olvasztott vajjal. Paradicsomszósszal tálalva az igazi!


Csalános rétes



A rétestésztából a szokásos rétegezés háromszorosát vegyük, s terítsük egy tepsi aljára, vajjal, vagy olajjal meglocsolva. A csalánleveleket felaprítva hagymával, esetleg fokhagymával, megdinszteljük, sóval , borsssal, s akár egyéb ízlés szerinti fűszerekkel ízesítjük. Ezt terítjük a rétestésztára, és egyenletesen elosztjuk rajta a feta sajtot, amit előzőleg kis kockákra vágtunk, majd az egészet még egy háromszoros réteg rétestésztával fedjük be, jól nyomkodjuk rá, és miután meglocsoltuk olvasztott vajjal, süssük a sütőben szép pirosra.

Forrás: http://www.tutireceptek.hu/nagy-csalan-urtica-dioica---fozelek

Nagy csalán (Urtica dioica) - főzelék recept

Kategória:
Reform ételek

Hozzávalók:
- 1 tál arasznyi csalánhajtás
- 1 db nagyobb lilahagyma
- 1 ger. fokhagyma
- 2 ek gih
- 1 ek TAMARI
- 2 ek zabpehelyliszt
- 1 tk borsfű
- 1/2 csésze vega tejföl / növényi tejföl
- szűrt víz / zabtej

Elkészítés:
- a csalán hajtásokat leöblítjük, megpároljuk,
- az apróra vágott hagymát a gihn megdinszteljük,
- hozzáadjuk a párolt hajtásokat, áttört fokhagymát, TAMARIt, borsfűvet és
- feltöltjük vízzel vagy magtejjel, kicsit felmelegítjük,
- turmixban pürésítjük,
- tálaláskor beletesszük a tejfölt.

Tanácsok:
- A magtej egy kissé lágyabb ízt ad neki.
- Tehetünk bele a csalán mellett még tyúkhúrt vagy porcsin füvet.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://receptekvegyesen.blog.hu/api/trackback/id/tr661890948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása